Tour 2020: Gemaakt voor klimmers met maar één (klim)tijdrit

Vanmiddag is in Parijs het parcours van de Tour de France 2020 gepresenteerd. Na de parcoursvoorstelling werd duidelijk dat de Ronde van Frankrijk volgend jaar er weer een is voor de klimmers. Met 8 bergritten, met 4 aankomsten bergop, en maar 1 (klim)tijdrit.

De Tour van 2020 begint al op 27 juni en eindigt op 19 juli in Parijs, een week eerder dan gebruikelijk vanwege de Olympische Spelen. Die beginnen een kleine week later in Tokio.

In het ontwerp van het parcours van de Tour heeft organisator ASO gezocht naar nieuwe of minder bekende beklimmingen in onder meer de Jura, de Corrèze en de Vogezen, waardoor bijvoorbeeld geen plek is voor Tourmalet, Alpe d'Huez, de Galibier of de Mont Ventoux.

Doordat de Ronde van Frankrijk in het zuiden vertrekt en daarna naar het Centraal Massief en de Pyreneeën, terug naar het Centraal Massief en dan weer via de Alpen richting de Jura en de Vogezen komt de Tour de France niet in het noorden van Frankrijk. Na in totaal acht bergritten, met daarin vier aankomsten bergop is er op de voorlaatste dag ook nog een klimtijdrit opgenomen in het parcours. De klimtijdrit is 36 kilometer lang met aankomst op La Planche des Belles Filles.