Pogacar de sterkste in de laatste bergrit Vuelta, Roglic bijna zeker van eindzege

Tadej Pogacar heeft opnieuw laten zien dat het een supertalent is. De pas 20-jarige Sloveen reed iedereen op de voorlaatste beklimming uit het wiel en kwam na een solo aan in Plataforma de Gredos. Primoz Roglic kwam niett in de problemen in de laatste bergrit en zonder ongelukken wint de Sloveen van Jumbo-Visma zondag de Vuelta a España.

Vandaag stond de laatste bergrit in de Ronde van Spanje. Vanaf het begin werd er direct hard gekoerst en dan voornamelijk door Astana. Jumbo-Visma reageerde steeds op de aanvallen van Astana en uiteindelijk reed er een ongevaarlijke groep weg van vijf weg na de tweede beklimming van de dag.

Voor Jumbo-Visma was dat ideaal en ze lieten de voorsprong oplopen naar de vier minuten, waarna Astana de achtervolging inzette op de kopgroep. De voorsprong van de kopgroep daalde hard en op de Puerto de Peña Negra, een klim van eerste categorie, ging de voorsprong onder de minuut dankzij het werk van Astana. De ploeg van Miguel Ángel López zorgde ervoor dat het peloton werd uitgedund tot twintig renners, waarna López zelf de aanval zocht. De drager van de jongerentrui probeerde het meerdere malen, maar kon het verschil niet maken met de overige klassementsrenners. Tadej Pogacar maakte met zijn aanval wel het verschil met zijn aanval. Binnen enkele kilometers liep het verschil op boven de minuut en ging hij voorbij López.

Ook de derde plaats van Nairo Quintana werd een bedreiging door Pogacar. De Sloveen bleef zijn voorsprong uitbouwen ondanks het werk van Movistar en hij ging virtueel voorbij Quintana. In het tussenstuk naar de slotklim bleef het verschil hetzelfde. Op de slotklim naar Plataforma de Gredos bleef Pogacar sterk rijden en werd duidelijk dat hij naar de derde plaats zou gaan, zeker nadat Quintana en López moesten passen bij Roglic, Alejandro Valverde en Rafal Majka. Valverde werd nog tweede in de etappe, maar wel op anderhalve minuut van Pogacar.

Roglic moest in de laatste meters passen bij Valverde en Majka, maar zijn rode leiderstrui kwam nooit in de problemen in de laatste bergrit deze Vuelta. Normaal gesproken gaat hij de Ronde van Spanje winnen met 2.33 voorsprong op Valverde. Pogacar is de nummer drie op 2.55 en daarmee staan twee Slovenen normaal gesproken op het eindpodium. Wilco Kelderman is de nummer zeven in het algemeen klassement.