Herrada wint zesde etappe Vuelta, Teuns nieuwe leider

Jesus Herrada heeft de zesde etappe in de Vuelta a España gewonnen. In een sprint bergop was hij duidelijk sneller dan Dylan Teuns, die wel de nieuwe leider is in de Ronde van Spanje. De Belg neemt de leiderstrui over van Miguel Ángel López.

In een rit van bijna 200 kilometer waren in de rit van Mora de Rubielos naar Ares del Maestrat waren vier korte beklimmingen in het parcours opgenomen, twee in het begin en twee op het einde van de etappe. Na enkele mislukte uitvalpogingen van verschillende renners, was het Wout Poels die als eerste die een gaatje sloeg.

De Limburger van Ineos, die bezig is aan een teleurstellende Vuelta, had het gezelschap van Stéphane Rossetto en Lawson Craddock, maar op de tweede beklimming konden ze het tempo van Poels niet meer volgen. De renner van Ineos stond er alleen voor en besloot om zich weer terug te laten zakken tot het peloton.

Vervolgens trokken elf renners in de aanval, met daarbij Robert Gesink. De Nederlander van Jumbo-Visma had het gezelschap van tien anderen en samen had de kopgroep een voorsprong van één minuut op het peloton.

Ondertussen was er een grote valpartij in het peloton, met daarbij als belangrijkste slachtoffers Nicholas Roche (vijfde in het algemeen klassement) en Rigoberto Urán (zesde). Het tweetal moest de strijd staken net zoals Victor de la Parte en Hugh Carty.

Na de zware valpartij in het peloton liep de voorsprong van de kopgroep steeds meer op en met nog ruim dertig kilometer werd duidelijk dat de kopgroep zou gaan strijden voor de overwinning. Op Op 25 kilometer van de streep zag Tsgabu Grmay zijn kans. De Ethiopiër sloeg een mooi gat van een halve minuut en in eerste instantie reed alleen Nelson Oliveira er naar toe.

Het tweetal werkte goed samen en begon met een halve minuut voorsprong aan de slotklim van vijf kilometer, maar dat was nooit voldoende. Dylan Teuns en Jesús Herrada kwamen al snel aansluiten en niet lang daarna samen doorgaan. Teuns deed al het kopwerk omdat de Belg virtueel in de rode leiderstrui stond en zodoende een dubbelslag kon slaan, maar dat was buiten Herrada gerekend. De voormalig Spaans kampioen deed wat zijn broer Jose woensdag niet lukte. Hij Hij ging op 200 meter de sprint aan en Teuns had geen antwoord op de versnelling van de 29-jarige Spanjaard en pakte zodoende de eerste zege in een grote ronde. Gesink kwam als vierde over de meet op 21 seconden van Herrada.

Als troostprijs voor Teuns mag hij morgen de rode leiderstrui aantrekken. De Belg van Bahrain Merida heeft in het klassement een voorsprong van 38 seconden op David De La Cruz, die ook mee was in de vlucht. Voormalig rodetruidrager Miguel Ángel López staat op één minuut en hij heeft een voorsprong van veertien seconden op Primoz Roglic. Gesink is de nieuwe nummer zes van het algemeen klassement in dezelfde tijd als Nario Quintana, de nummer vijf.