Vier Nederlandse boten naar finales WK roeien

heywoodu

Op het wereldkampioenschap roeien in het Oostenrijkse Linz-Ottensheim was het donderdag al met al een prima dag voor de Nederlandse vloot. Vier boten, allemaal in olympische disciplines, plaatsten zich voor de finale.

De Holland Acht moest de herkansingen roeien en de Nederlandse mannen lieten er geen gras over groeien. Ze pakten gelijk de leiding en hielden die tot en met de finish vast, waardoor de ploeg zich voor de finale plaatste. Daar doen zes boten mee, de beste vijf plaatsen zich voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokyo.

Dat olympische ticket is al binnen voor onder meer Marieke Keijser en Ilse Paulis, die zich in de lichte dubbel-twee met overtuigende winst in de halve finales naar de eindstrijd roeiden. Dat deden Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester in de vier-zonder ook en ook zij mogen daardoor naar de Spelen.

In de dubbel-vier kwamen Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers en ook dat kwartet overtuigde: ze wonnen met enige afstand en plaatsten zich voor de finale én de Spelen. De lichte skiff is niet olympisch, maar met een derde plek in haar halve finale plaatste Martine Veldhuis zich wel voor de WK-finale.

De vrouwen in de acht kwamen er geen moment aan te pas en zullen de Spelen moeten halen door in mei volgend jaar in Lüzern de top-2 te halen op het OKT. Vincent van der Want, Boudeweijn Roell, Jan van der Bij en Nelson Ritsema moeten in de vier-zonder vechten om de top-2 van de B-finale te halen, dan mogen ze naar de Spelen. In de halve eindstrijd werden ze vrij kansloos vijfde.