Warholm wint bizar snelle race op 400m horden

Tijdens de Diamond League-finale in Zürich heeft de 400 meter horden bij de mannen het gewenste - en eigenlijk ook wel verwachte - spektakel volledig opgeleverd. Voor het eerst streden de Noor Karsten Warholm en de Amerikaan Rai Benjamin tegen elkaar, de nummers drie en zeven op de eeuwige wereldranglijst.

Warholm vertrok ijzersterk en nam een voorsprong, maar Benjamin kwam op stoom en de twee kwamen op gelijke hoogte de bocht uit. Het was Warholm die vervolgens beter uitkwam bij de horden en de Noor snelde naar een tijd van 46,92 seconden, de op één na snelste tijd ooit gelopen: alleen de tijd waarmee Kevin Young in 1992 olympisch kampioen werd (46,78) is nog sneller.

Benjamin werd tweede met 46,98 seconden en is nu nog altijd gedeeld derde, dit keer samen met de Qatarees Abderrahman Samba, die dezelfde tijd vorig jaar liep. Het is tevens de eerste keer ooit dat twee man onder de 47 liepen, de snelste niet-winnende tijd ooit stond al sinds de olympische finale van 1988 op naam van de Senegalees Amadou Dia Ba.

Speerwerpen mannen
Het werd een alleraardigste wedstrijd, hoewel de 90 meter niet gehaald werd. De Taiwanees Cheng Chao-Tsun leek met de uithaal van 89,05 meter uit zijn eerste poging de winst te pakken, tot de Est Magnus Kirt in zijn laatste worp tot 89,13 meter kwam. Andreas Hofmann uit Duitsland pakte met 87,49 meter de derde plek.

Verspringen mannen
Met 8,65 meter haalde het jonge Cubaanse megatalent Juan Miguel Echevarria in de eerste ronde gelijk stevig uit. Zijn derde poging kwam bij de negen meter in de buurt, maar was behoorlijk ver over de balk en dus ongeldig. Het bleef bij zijn ene geldige sprong, maar dat was ruimschoots goed voor de winst: Ruswahl Samaai uit Zuid-Afrika werd met 8,20 meter tweede, doordat de op één na beste sprong van de Jamaicaan Tajay Gayle - die ook 8,20m sprong - met 8,16m één centimeter minder ver was dan die van Samaai.

Polsstokhoogspringen mannen
Het beloofde een waar feest te worden, met misschien wel drie mannen die de zes meter konden halen, maar dat ging niet helemaal door: de Amerikaan Sam Kendricks won met een respectabele, maar niet fenomenale 5,93 meter in zijn derde poging. De andere twee zesmetermannen van dit jaar, de Zweed Armand Duplantis en de Pool Piotr Lisek, bleven op 5,83 meter haken. Duplantis werd tweede, Lisek deelde plek drie met de Amerikaan Cole Walsh.

4x100m vrouwen
Nadine Visser, Dafne Schippers, Jamile Samuel en Marije van Hunenstijn liepen een uitstekende wedstrijd en met 42,28 seconden pakten ze de tweede plek. De Duitse vrouwen snelden in 42,22 naar de winst, doordat Gina Lückenkemper Van Hunenstijn met pijn en moeite van het lijf hield.