Judoka Van 't End wereldkampioen

Judoka Noël van 't End heeft in de Nippon Budokan in Tokyo voor veruit de grootste prestatie uit zijn carrière gezorgd: de 28-jarige Houtenaar veroverde in de klasse tot 90 kilogram zowaar de wereldtitel en dat was voor een mannelijke Nederlandse judoka al twaalf jaar geleden.

Van 't End begon met overtuigende zeges op de Duitser Eduard Trippel en de Australiër Harrison Cassar, waarna voormalig wereldkampioen Gwak Dong-han uit Zuid-Korea eraan moest geloven. De ervaren Fransman Axel Clerget werd het slachtoffer in de kwartfinales, waarna Van 't End de Servische oud-wereldkampioen Nemanja Majdov met een heerlijke ippon vloerde.

In de eindstrijd nam Van 't End het op tegen thuisfavoriet Shoichiro Mukai, van wie hij in Osaka dit jaar nog een Grand Slam-finale verloor. Met een dikke halve minuut te gaan gooide hij de Japanner met een o-soto ko-soto-combinatie op de zij, goed voor een waza-ari, waarna hij een derde en fatale straf nét wist te voorkomen en daarmee was de wereldtitel een feit.

Van 't End is de zesde Nederlandse judoka die bij de mannen een wereldtitel te pakken heeft. Anton Geesink (1961, 1965), Wim Ruska (1967, 1971), Guillaume Elmont en Dennis van der Geest (2005) en Ruben Houkes (2007) gingen hem voor. Het brons was in Tokyo voor de mannen die van Van 't End verloren: Clerget klopte de Zweed Marcys Nyman, Majdov was te sterk voor de Hongaar Krisztian Toth. Jesper Smink sneuvelde in de achtste finales tegen Mukai.

De zegetocht van Van 't End (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen tot 70 kilogram won Sanne van Dijke van de Cubaanse Onix Cortes en de Australische Aoife Coughlan, waarna ze in de kwartfinale tegen de Portugese Barbara Timo in de golden score haar derde straf kreeg en verloor. Kim Polling won binnen een paar seconden van de Chinese Sun Xiaoqian, maar tegen Maria Perez uit Puerto Rico ging het fout: Polling viel aan en deed dat met een gevaarlijke armklem, waarvoor ze gelijk gediskwalificeerd werd.

Het goud ging naar de Française Marie-Ève Gahié, die het vorig jaar nog met zilver moest doen. In de finale rekende ze binnen een minuut via een fraaie armklem af met Timo. Van Dijke verloor in de herkansingen van de Oostenrijkse Michaela Polleres, die het duel om brons dan weer verloor van de Britse Sally Conway. De Française Margaux Pinot klopte Anna Berholm uit Zweden in de strijd om het tweede brons.