Oostenrijkse en Amerikaanse winst op noordse combinatie Klingenthal

In het Duitse Klingenthal hebben de mannen en vrouwen op de noordse combinatie de tweede wedstrijd van de Zomer Grand Prix afgewerkt. De vrouwen deden dat in de traditionele volgorde, bij de mannen ging het dit keer andersom.

De mannen begonnen voor de verandering met een massastart op de rollerski's, waar ze tien kilometer voor de kiezen kregen. Daarin bleef het peloton lange tijd samen en pas in de laatste kilometer ontstonden wat kleine verschillen. De Duitser Fabian Riessle sprintte naar de winst, voor Philipp Orter uit Oostenrijk en de verrassend sterke Italiaan Raffaele Buzzi. De verschillen waren echter klein en op de schans kon dus nog flink wat door elkaar gegooid worden.

Het rollerskiën bij de mannen (Bron: YouTube)

Bij het schansspringen nam de altijd sterk springende Pool Szczepan Kupczak vanaf de 21e plek de leiding: hij profiteerde optimaal van het feit dat hij in de massastart goed bij het peloton kon blijven. De Oostenrijker Franz-Josef Rehrl kwam er vanaf de elfde stek overheen en zag de Japanner Akito Watabe, de winnaar van vorige week, achter hem eindigen, voor Kupczak.

Broer Yoshito Watabe leek die derde plek te kunnen pakken, maar hij werd gediskwalificeerd wegens een probleem met zijn pak, net als Orter. Riessle sprong tot slot niet geweldig, wat dan weer niet heel bijzonder is, en viel terug naar de vijftiende plek.

Het schansspringen bij de mannen (Bron: YouTube)

De Amerikaanse Tara Geraghty-Moats, veruit de beste ter wereld, won het schansspringen bij de vrouwen en mocht vier seconden voor de Russische Stefaniya Nadymova beginnen aan de vijf kilometer rollerskiën, met de 16-jarige Duitse Jenny Nowak daar een seconde achter.

Tijdens het langlaufen breidde Geraghty-Moats vanaf de start gelijk haar voorsprong uit en dat leverde haar niet verrassend de winst op. Nadymova leek in de slotfase weg te sprinten van Nowak, maar de Russische kreeg het nog zéér moeilijk en hield maar net stand.

Het rollerskiën bij de vrouwen (Bron: YouTube)