Eťn miljoen euro voor bewijs dat Duitse stad niet bestaat

Zin om een miljoen euro te verdienen? Bewijs dan even dat het Duitse Bielefeld niet bestaat en het geld is van jou. Dat hebben autoriteiten in Bielefeld laten weten, hoewel die zinsnede alleen al natuurlijk niet echt lekker in het verhaal past - hoe moeten de autoriteiten gaan betalen als jij het bewijs van het niet bestaan van hun stad levert?

Het wel of niet bestaan van Bielefeld is al zo'n 25 jaar een niet al te serieuze complottheorie, opgestart door computerexpert Achim Held op Usenet om aan te tonen dat er vaak allerlei cirkelredeneringen nodig zijn voor een complottheorie. Deze is vrij simpel en bestaat uit drie vragen: "Ken je iemand uit Bielefeld?", "Ben je ooit in Bielefeld geweest?" en "Ken je iemand die wel eens in Bielefeld is geweest?". Het antwoord is vaak drie keer nee en dus rijst de vraag of de stad wel bestaat, zo is ongeveer het niveau van nogal veel complottheorieën.

Naar verluidt ligt Bielefeld zo'n 390 kilometer ten westen van Berlijn, tussen Dortmund en Hanover. De autoriteiten hebben laten weten dat er geen limiet is aan de creativiteit van de inzendingen, maar er moet wel onomstotelijk bewijs geleverd worden.