FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 23 augustus 2019

Koreaans goud en spannende eindsprint op WK zomerbiatlon

In het Wit-Russische Minsk-Raubichi is vrijdag het wereldkampioenschap zomerbiatlon van start gegaan. Dat is niet al te ingewikkeld: het is gewoon biatlon, maar dan met rollerski's in plaats van de ski's die in de sneeuw gebruikt worden.

Op de eerste dag stonden de supersprints op het programma, een vrij nieuw onderdeel, dat in de World Cup nog niet gehouden wordt. Het format is niet heel moeilijk: iedereen start in de kwalificatie, waarin men één voor één start en er twee schietbeurten zijn, één liggend en één staand. De atleten hebben drie extra patronen die gebruikt mogen worden, vergelijkbaar met het systeem in de estafettes. De beste dertig plaatsen zich vervolgens voor de finale van later op de dag, waarin het een massastart betreft met vier schietbeurten. De rondjes zijn uiteraard beduidend korter dan normaal, vandaar de term supersprint.

Mannen
Bij de mannen was er maar één de baas en dat was de Russische Zuid-Koreaan Timofei Lapshin, die sinds de aanloop naar de Olympische Spelen van Pyeongchang voor de Aziaten uit is gaan komen. Hij had alleen bij zijn derde schietbeurt een extra patroon nodig, maar had alles keurig in de hand en won met vijftien tellen voorsprong op Klemen Bauer. De Sloveen zelf had dan weer een ruime voorsprong op de Rus Eduard Latypov, die vooral dankzij twee strafrondjes na de tweede schietbeurt niet echt mee kon doen om de eerste twee plekken. Overigens is het zomerbiatlon vaak een Oost-Europees feestje en dat was te merken: Mario Dolder uit Zwitserland was op de dertiende stek de eerste die niet in Oost-Europa is geboren.

België was met twee man vertegenwoordigd en die deden het prima: Florent Claude werd achttiende, Tom Lahaye-Goffart eindigde als 27e, met respectievelijk twee en drie strafrondjes.

Vrouwen
De Chinese Tang Jialin leek de vrouwenwedstrijd in haar zak te hebben, tot ze bij de laatste schietbeurt flink wat tijd verloor en ook nog eens een extra patroon nodig had. De achtervolgers namen de touwtjes in handen en dat ontaardde in een fraaie eindsprint tussen drie dames. Valj Semerenko uit Oekraïne pakte de winst, vlak voor de Tsjechische Lucie Charvatova en de Russische Ekaterina Glazyrina. Dat de Chinese dames eraan zitten te komen liet Zhang Yan zien: zij werd achtste, Tang viel terug naar plek elf.

Junioren
Ook de junioren komen in actie in Minsk en daar konden de thuisfans juichen: Mikita Labastau won de wedstrijd bij de mannen door de Tsjech Vitezslav Hornig ondanks een extra strafrondje op een paar tellen te kloppen. De Rus Igor Malinovskii completeerde het podium, vlak voor de verrassende Roemeen Raul Antonio Flore. De Belg Cesar Beauvais eindigde als dertigste.

De Oekraïnse Anna Kryvonos leek de beste papieren voor de junioren dames te hebben, maar zij ging bij de derde schietbeurt de mist in en moest genoegen nemen met brons, tien tellen achter Chu Yuanmeng. De Chinese was dan weer net niet opgewassen tegen de Russische winnares - en vooraf ook wel de favoriete - Valeriia Vasnetcova, maar Chu was toch dolgelukkig met haar zilveren medaille.

Het WK is zaterdag en zondag live te zien op Eurosport, dan zijn de sprints en achtervolgingen.

De Graafschap en NAC Breda winnen ook derde duel, Jong Ajax duwt FC Dordrecht vaster op laatste plaats

De Graafschap en NAC Breda hebben vrijdagavond ook hun derde duel in de Keuken Kampioen Divisie gewonnen. De Superboeren versloegen de Palingboeren met 3-0. NAC Breda won thuis met 1-0 van Cambuur. FC Dordrecht verloor opnieuw. Dit keer was Jong Ajax met 2-5 te sterk.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie speelronde 3
De Graafschap - FC Volendam 3-0
FC Den Bosch - FC Eindhoven 1-1
FC Dordrecht - Jong Ajax 2-5
Go Ahead Eagles - Jong FC Utrecht 4-0
Helmond Sport - Almere City FC 1-1
NAC Breda - SC Cambuur 1-0
Roda JC Kerkrade - N.E.C. 1-2
TOP Oss - Jong AZ 1-2
Telstar - Excelsior 3-0
Jong PSV - MVV Maastricht maandag 20.00 uur

Trump wil dat Amerikaanse bedrijven China verlaten

De uitlatingen van president Donald Trump over China zijn bij het Amerikaanse bedrijfsleven in het verkeerde keelgat geschoten. De Amerikaanse Kamer van Koophandel (US Chamber of Commerce) verwierp de opmerking van de president dat Amerikaanse bedrijven maar beter op zoek kunnen gaan naar alternatieven voor productie in China.

Trump heeft zich hier op Twitter keihard over uitgelaten, meldt het AD.

Ouders bestraft voor veganistisch dieet ondervoede baby

Een Australische man en vrouw van in de dertig zijn veroordeeld tot anderhalf jaar celstraf omdat ze hun dochtertje op een veganistisch dieet hadden gezet, waardoor het meisje ernstig ondervoed raakte. Het inmiddels driejarige kind zag er met ruim anderhalf jaar oud uit alsof ze pas 3 maanden oud was.

Volgens het AD had het meisje geen tanden en was ze zwaar ondervoed.

'Stijging aantal daklozen in Amsterdam nog groter dan landelijk'

In Amsterdam is de stijging van het aantal daklozen nog groter dan in de rest van het land. Dat zegt Taeke Damstra van de belangenvereniging voor druggebruikers en dak- en thuislozen MDHG. "De daklozenopvangplekken in de stad barsten momenteel uit hun voegen."

Het aantal mensen dat geen vaste woon- of verblijfplaats heeft in Nederland, is in tien jaar tijd meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Maar in Amsterdam is de situatie waarschijnlijk nog schrijnender.

Gebrek aan betaalbare woningen
"Exacte cijfers hebben we niet maar vanuit de vraag die we dagelijks krijgen kunnen we wel stellen dat de nood voor huisvesting in Amsterdam nog groter is dan het landelijke probleem", aldus Damstra tegen AT5. Dit komt mede door het gebrek aan betaalbare woningen maar ook door de steeds strengere regelgeving. Zo wordt er steeds harder opgetreden tegen kraken en verdwijnen alternatieve woonomgevingen zoals het ADM-terrein, stelt Damstra.

Nieuwe groep
Ook ziet hij sinds twee jaar de economische daklozen, een relatief nieuwe groep, steeds groter worden. Deze mensen hebben vaak geen drug- of psychische problemen waardoor ze bij de hulpverlening tussen wal en schip vallen, maar hebben wel huisvestingsproblemen.

Overvolle daklozenopvang
Van de 39.300 daklozen in 2018 die in Nederland wonen, verbleef 37 procent in één van de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht. "Dat is ook niet zo gek, grote steden hebben een aantrekkingskracht omdat mensen vaak denken dat de hulpinstanties en faciliteiten beter zijn. Maar de realiteit is dat de vraag groter is dan het aanbod, de daklozenopvangplekken in de stad barsten momenteel uit hun voegen."

'Machtsstrijd tussen kantoor en medewerkers oorzaak crisis AEB Amsterdam'

Het Afval Energie Bedrijf (AEB) in Amsterdam is 'al jaren een stuurloos schip'. Dat vertellen meerdere (oud-)medewerkers en andere betrokkenen aan het FD. Er zou volgens de krant zelfs sprake zijn van sabotage en brandstichting door het eigen personeel, en is het een komen en gaan van managers.

Verschillende bronnen vergelijken de 'verziekte cultuur' bij het bedrijf met die van de eveneens beruchte Amsterdamse brandweer en voorheen het GVB. Een machtsstrijd tussen het kantoor en medewerkers in de fabriek zou hiervan de oorzaak zijn.

Zo mislukten pogingen van het management om processen te professionaliseren, vanwege 'een harde kern van rotte appels'. In plaats daarvan werden auto's van managers bekrast, meldt de krant.

Sabotage
De 'anarchie op de werkvloer' waar de bronnen van spreken, zou vooral terugkomen op de technische afdeling. Daar hebben medewerkers zelfs ovens gesaboteerd, vertellen ze.

Door de ingewikkelde reparaties die vervolgens nodig waren, konden ze aan het dagelijkse 'saaie onderhoudswerk' ontsnappen. Bovendien mochten ze daardoor overuren opschrijven en compensatiedagen opnemen.

Poging cultuurwijziging
Wat niet hielp, was dat het een komen en gaan was van managers. Toch heeft de directie volgens de krant wel degelijk pogingen gedaan om de cultuur te wijzigen. Zelfs bij de sluiting van de vier verbrandingslijnen werden er opnieuw maatregelen aangekondigd om verbeteringen door te voeren.

'Toeten noch blazen'
Maar ingewijden zijn daar sceptisch over. "De kloof tussen kantoor en fabriek is gigantisch", zeggen ze. Zo zou de huidige directie "van toeten noch blazen weten", vooral als het gaat om de techniek van de verbrandingsoven.

(Oud-)medewerkers geloven zelfs niet dat er sprake was van structureel 'achterstallig onderhoud', terwijl dat de reden is dat de vier verbrandingslijnen zijn stilgelegd. Volgens hen zouden recente technische rapporten en een keuring van AEB's verzekeraar dat bewijzen. De directie heeft zich laten meeslepen door 'opgeklopte verhalen over onveilige situaties', aldus de bronnen.

Reactie AEB
AEB laat in een reactie aan de krant weten dat het besluit om de verbrandingslijnen stil te leggen is genomen op basis van onderbouwde rapportages van het technisch management. Bovendien is er geluisterd naar signalen van medewerkers.

"Het is een breed gedragen besluit. Ook heeft er externe validatie plaatsgevonden waaruit blijkt dat de vier verbrandingslijnen binnen vier tot zes maanden weer in bedrijf genomen kunnen worden."

Jongens proberen 72-jarige vrouw te beroven, politie zoekt getuigen

Twee jongens hebben gistermiddag geprobeerd om een 72-jarige vrouw te beroven van haar tas. De politie is op zoek naar getuigen die het incident in Amsterdam Slotermeer hebben gezien.

Het is 13.00 uur als de 72-jarige vrouw op de Slotermeerlaan fietst. Plotseling komen twee jongens op een rode scooter naast haar rijden. Ze proberen haar tas uit de fietstas te grissen.

De vrouw valt daardoor van haar fiets en wordt vervolgens nog een aantal meter meegesleurd door de scooter. Uiteindelijk besluiten de jongens toch los te laten en rijden ze weg.

Getuigen
Het gaat om jongens van ongeveer 18 jaar oud. De scooterrijder was volledig gekleed in het zwart, de andere jongen droeg een blauw met zwart vest. Beiden hadden een capuchon op.

De rode scooter waar ze op reden, is vermoedelijk van het merk Piaggio. Wie iets heeft gezien of gehoord, wordt gevraagd om contact op te nemen met de politie.

Kapmes gevonden na niet uitchecken bij metrorit

Een groepje handhavers hield begin deze week een jongen staande, omdat hij niet had uitgecheckt na een metroritje naar Amsterdam Centraal. Hij bleek uiteindelijk een machete, een soort kapmes, bij zich te hebben.

De handhavers vonden het opvallend dat de jongen met zijn been tegen de muur stond, zo schrijft het Team Openbaar Vervoer op Facebook. Het leek erop alsof hij iets wilde verbergen.

Nadat de handhavers hem daarop aanspraken, raakte de jongen behoorlijk zenuwachtig. Daarom haalde hij snel een paar wietzakjes tevoorschijn uit zijn zak. 'Dit is het enige dat ik bij me heb, dat mag toch?', vroeg hij.

Groot mes
Maar daar bleek hij over te liegen. De handhavers toverden al snel een groot mes tevoorschijn: een machete van bijna een halve meter lang.

De jongen werd aangehouden en is vervolgens overgedragen aan de politie. Op het bureau bleek dat hij eerder ook al betrokken was geweest bij een straatroof.

'Kleine, snelle speler' uit de Premier League komt op huurbasis naar Heerenveen

SC Heerenveen huurt Anders Dreyer de rest van het seizoen van Brighton & Hove Albion. Na berichtgeving van Deense en Nederlandse media bevestigt de Eredivisionist dat de 21-jarige buitenspeler overkomt uit de Premier League. Er wordt geen melding gemaakt van een optie tot koop op de jeugdinternational van Denemarken.

Dreyer werd opgeleid door Esbjerg fB, dat hem een jaar geleden verkocht aan Brighton. Tot een debuut in het eerste elftal kwam het niet in Engeland. Dreyer speelde zijn wedstrijden voor het beloftenteam, tot dat hij in januari 2019 werd verhuurd aan St. Mirren. In tien wedstrijden in de Schotse Premiership kwam hij tot één doelpunt, alvorens Dreyer in april een knieblessure opliep en terugkeerde in Engeland.

Bij Esbjerg was hij in 48 officiële duels goed voor 23 treffers en 9 assists, zo somt Heerenveen op in het clubstatement. De jongeling, die uit de voeten kan op de linker- en rechterflank én als aanvallende middenvelder, introduceert zichzelf als een 'kleine, snelle speler die graag de bal heeft'. "Ik heb uitgekeken naar deze dag", vertelt hij in een reactie op zijn transfer.

"Met Anders halen we een zeer veelzijdige aanvaller in huis. Hij beschikt over een uitstekende techniek en heeft een neusje voor de goal", stelt technisch manager Gerry Hamstra.

Met Daniel Höegh, Andreas Skovgaard en Emil Frederiksen komt Dreyer meerdere landgenoten tegen in Friesland. De kans bestaat dat de aanwinst, wiens contract bij Brighton nog drie jaar doorloopt, zaterdagavond al debuteert in de thuiswedstrijd tegen FC Twente.

Belgische springruiters Europees kampioen

De Belgische springruiters zijn vrijdag in Rotterdam Europees kampioen geworden. Voor onze zuiderburen is het de eerste keer dat ze de EK-titel gewonnen hebben.

De Belgische ruiters Pieter Devos, Jos Verlooy, Jérôme Guéry en Gregory Wathelet bleven op donderdag foutloos en stegen in het klassement van de achtste naar de eerste plaats. Op de slotdag reden Verlooy en Wathelet opnieuw een foutloze ronde. Guéry was ook foutloos maar vanwege tijdsoverschrijding kreeg hij één strafpunt. Door dit uistekende resultaat telden de vijf strafpunten van Devos als schrapresultaat.

Achter België werd zevenvoudig Europees kampioen Duitsland tweede. Het brons was voor Groot-Brittannië. Nederland beleefde een teleurstellend EK en werd slechts achtste.

Uitslag
1. Belgie 12,07 strafpunten
2. Duitsland 16,22
3. Groot-Brittannië 21.41

Volleybalsters boeken eenvoudige zege tegen Roemenië op EK

De Nederlandse volleybalsters zijn begonnen met een eenvoudige zege op het Europees kampioenschap. Oranje won in Boedapest met 3-0 (25-21, 25-18, 25-9) van Roemenië.

Nederland begon moeizaam aan de wedstrijd tegen Roemenië al kwam de ploeg van bondscoach Jamie Morrison nooit echt in de problemen. Uiteindelijk won Oranje de eerste set met 25-21 van Roemenië. Na de eerste set ging Oranje wat beter spelen en wonnen vervolgens de tweede en derde set makkelijk van de Roemeense volleybalsters.

De volgende tegenstander op het EK is Azerbeidzjan (zondag) en daarna volgen Kroatië (maandag), Estland (dinsdag) en gastland Hongarije (donderdag) nog in de poulefase. De eerste vier ploegen in elke groep gaan vervolgens door naar de achtste finales. Die poules worden gespeeld in Polen, Slowakije en Turkije, waarna de eindfase van het toernooi worden afgewerkt in Turkije.

'Ramselaar vindt oplossing en verlaat PSV per direct'

Bart Ramselaar staat voor een terugkeer bij FC Utrecht. De middenvelder komt per direct over van PSV, zo meldt het Eindhovens Dagblad vrijdagmiddag. In Eindhoven was Ramselaar op een zijspoor beland, waardoor een vertrek bespreekbaar was voor de topclub. FC Utrecht troeft meerdere competitiegenoten af met de komst van Ramselaar.

PSV nam Ramselaar drie jaar geleden voor een kleine vijf miljoen euro over van FC Utrecht en zijn beginperiode in het Philips Stadion was veelbelovend. Met de entree van Mark van Bommel als oefenmeester een jaar geleden veranderde het perspectief van de middenvelder op ingrijpende wijze. De reservespeler mocht in januari al vertrekken, al werd er destijds geen deal gesloten met een geïnteresseerde club.

Het contract van Ramselaar in Eindhoven liep nog twee seizoenen door. De 23-jarige middenvelder, drievoudig international van Oranje, levert PSV zodoende een transfersom op. De hoogte daarvan is nog niet bekend. Eerder deze week meldde Voetbal International dat club bereid was om Ramselaar met verlies te verkopen, om eventueel via een doorverkooppercentage de oorspronkelijke investering weer terug te verdienen.

AZ en sc Heerenveen hadden ook belangstelling voor Ramselaar, maar FC Utrecht trekt dus aan het langste eind. Hij genoot een deel van zijn jeugdopleiding in Utrecht en kwam vanaf maart 2015 tot het eind van het seizoen 2015/16 tot 41 competitiewedstrijden voor de club.

Ramselaar stapte vervolgens over naar PSV, waarvoor hij tot 62 optredens kwam in de Eredivisie. Vorig seizoen was hij bovendien goed voor negen wedstrijd namens Jong PSV in de Keuken Kampioen Divisie.

Japanse schansspringers domineren op thuisschans

In het Japanse Hakuba hebben de schansspringers van het thuisland de eerste van twee wedstrijden in de Zomer Grand Prix gedomineerd. De afgelopen seizoen zo dominante World Cup-winnaar Ryoyu Kobayashi pakte de zege, landgenoot Yukiya Sato werd toch wel verrassend tweede.

Kobayashi en Sato stonden na de eerste ronde al op de eerste twee plekken, gevolgd door de Rus Evgeny Klimov en nog twee Japanners: Keiichi Sato en Naoki Nakamura. De omstandigheden in de finaleronde waren lastig, maar Keiichi Sato weerstond de wind knap en ging voorbij aan Klimov; de Rus werd wegens een onreglementair pak gediskwalificeerd.

Yukiya Sato haalde in de finaleronde nog eens stevig uit en nam de leiding over van achternaamgenoot Keiichi, geen familie. Vervolgens was het even wachten geblazen, want de wind nam flink toe en voor slotspringer Kobayashi ging de startbalk vier stappen omlaag. Het leek hem niet te deren en met een indrukwekkende sprong vloog hij ruim naar de winst, voor Yukiya Sato, die zelf ver voor Keiichi eindigde, met de Pool Pawel Wasek daar weer ver achter.

Noriaki Kasai deed ook mee, maar de legendarische Japanse grootmeester kwam niet door de eerste ronde heen - het is immers nog zomer en dus is hij nog niet in vorm, zoals gebruikelijk. Zaterdag wordt om 11.30 uur Nederlandse tijd de tweede wedstrijd gesprongen, eveneens live op Eurosport.

Hockeysters heersen als vanouds en geven Engeland enorm pak slaag: 8-0

Het Nederlands elftal heeft vrijdagavond zeer overtuigend gewonnen van Engeland en zich geplaatst voor de finale van het EK in Antwerpen. De vorm lijkt op tijd terug bij Oranje, dat maar liefst acht keer scoorde tegen de angstgegner uit het verleden (8-0). Nederland greep de tegenstander als vanouds bij de strot en speelde Engeland met galleryplay helemaal zoek. Dit was weer het team waar andere landen zo bang voor zijn.

De 8-0 was de grootste zege in een halve finale van het EK ooit. Het was net of Nederland tegen het arme Rusland speelde, zo hard ging het soms tegen de ploeg die dit EK verrassend winnaar van poule B geworden was. Binnen twintig minuten stond Nederland met 2-0 voor, na een doelpunt van Laurien Leurink en een beauty van Lidewij Welten. Nog voor rust sleepte Caia van Maasakker uit een strafcorner prachtig de 3-0 via de binnenkant van de paal binnen.

Er was geen vuiltje aan de lucht voor de wereldkampioen, die zo worstelde met zichzelf in de eerste twee EK-wedstrijden tegen België (1-1) en Spanje (1-1). Maar nu rolde de bal weer heerlijk van stick naar stick. Dit Nederland was eindelijk zichzelf weer. De door ieder land gevreesde ploeg, die de tegenstander het gevoel geeft dat er niets te halen valt. Die bevrijding kwam voor Oranje precies op tijd, in de eindfase van het EK.

Van tevoren was het de vraag hoe goed Engeland voor de dag zou komen. Na de gewonnen Olympische Spelen van Rio de Janeiro viel het land ver terug, maar aan het eind van de Pro League was zowaar een opleving te bespeuren, met een paar goede resultaten en een krappe 1-0 nederlaag thuis tegen Nederland.

Maar Engeland bleek nog lang niet in staat het Nederland moeilijk te maken, al begon Oranje wel moeizaam, met een paar slordige aannames en slechte passes. Minutenlang werd er in het eerste kwart niets gecreëerd. De wedstrijd kwam nog niet op gang. Na elf minuten begon het publiek opeens ‘Holland, Holland, Holland’ te roepen, om Nederland maar eens aan te zwengelen. Dat lukte zonder meer.

Een backhandschot van Lidewij Welten dat werd gepareerd door keepster Maddie Hinch, was het eerste teken dat de nummer één van de wereld in de wedstrijd kwam. Kort daarop werd de eerste strafcorner versierd. Een sleeppush van Ireen van den Assem, die de vorige twee wedstrijden vanwege een kuitblessure miste, kon door de Engelsen niet uit de cirkel worden weggewerkt. Na een actie van de uitstekend spelende Lidewij Welten kwam de bal voor de stick van Laurien Leurink, die ‘m in het doel tikte (1-0).

Acht minuten later maakte Lidewij Welten er al 2-0 van. Het was een goal zoals alleen de dribbelkoningin van Den Bosch die kan maken. Kriskras dartelde ze langs drie verdedigers door de defensie heen, van binnen, naar buiten, naar binnen, waarna ze met haar backhand hard uithaalde. Een comfortabele voorsprong, want hoe vaak krijgt dit Nederlands elftal twee tegendoelpunten? Toen Caia van Maasakker voor rust ook nog een strafcorner met een geweldige sleeppush binnen hengelde, was het 3-0 en kon het voor Nederland eigenlijk niet meer mis gaan.

In het derde kwart was er helemaal geen houden meer aan. Een heerlijke backhand van Marloes Keetels betekende de 4-0. Een tip-in van een liggende Xan de Waard bij een strafcorner de 5-0. Tussendoor schoot Marijn Veen op doel, na een schitterende pass van Lidewij Welten en moest Maddie Hinch ook nog een strafcorner van Van Maasakker onschadelijk maken. Het deed Oranje ook zichtbaar goed dat Margot van Geffen weer fulltime op het middenveld speelde, door de comeback van Van den Assem.

Uit een strafcorner sleepte Van Maasakker in het laatste kwart na een tikje achterlangs van Frédérique Matla de 6-0 binnen. Het was alweer het vijfde doelpunt op dit EK van de speelster van SCHC. Tien minuten voor tijd maakte Lidewij Welten ook haar tweede doelpunt van de wedstrijd (7-0). Ze tipte raak uit een corner, opnieuw op aangeven van Matla. Laurien Leurink bepaalde de eindstand op 8-0. In de finale wacht zondag Spanje of Duitsland.Hockeysters heersen als vanouds en geeft Engeland enorm pak slaag: 8-0 (Pro Shots / Bart Scheulderman)
Hockeysters heersen als vanouds en geven Engeland enorm pak slaag: 8-0 (Pro Shots / Bart Scheulderman)

Vos blijft peloton op knappe wijze nipt voor in Ronde van Noorwegen

Marianne Vos heeft op knappe wijze de tweede etappe in de Ronde van Noorwegen voor vrouwen gewonnen. De 32-jarige Nederlandse reed op de laatste klim op zes kilometer weg uit het peloton en hield nipt stand. Vos neemt door de winst ook de leiderstrui over van Lorena Wiebes, die de eerste etappe had gewonnen.

Vos reed in de slotronde op een klimmetje weg uit het peloton nadat ze het een ronde ervoor ook al had geprobeerd op precies dezelfde plaats. Toen kreeg Vos vier rensters met zich mee, maar werd toen weer bijgehaald door het peloton. De aanval van Vos in de slotronde leek te stranden, maar de Nederlandse die uitkomt voor CCC - Liv bleef het peloton nipt voor. Alice Barnes won de sprint van het peloton voor de Italiaanse Marta Bastianelli.

Door de winst en de bonificatieseconden neemt Vos de leiderstrui over van Wiebes en staan beide Nederlandse dames in dezelfde tijd. De laatste twee edities van de Ladies Tour of Norway werden ook door Vos gewonnen.

Kittel zet op 31-jarige leeftijd een punt achter zijn wielercarrière

Marcel Kittel zet met onmiddellijke ingang een punt achter zijn carrière, zo maakte de 31-jarige Duitser vrijdag bekend in een interview met Der Spiegel. Sinds begin mei zat Kittel al zonder team, nadat hij op eigen verzoek zijn contract liet ontbinden bij Katusha-Alpecin.

In de negen jaar durende carrière op het hoogste niveau won Kittel 89 keer. Hij won veertien keer in de Tour de France en is daarmee de succesvolste Duitser wat betreft etappezeges in de Ronde van Frankrijk. Daarnaast mocht hij twee keer de gele trui aantrekken. In de Giro d'Italia won hij vier al was dat steeds buiten Italië. In zijn eerste jaar als prof boekte de 31-jarige Duitser ook een ritzege in de Vuelta a España. Daarna reed Kittel nooit meer de Ronde van Spanje.

Naast ritzeges in de grote rondes won hij maar liefst vijf keer de Scheldeprijs, ook wel het officieuze wereldkampioenschap voor sprinters genoemd.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Dear friends, fans and companions, I would like to tell you all today that I am ending my career as a pro cyclist. I have thought long and hard about this decision and discussed it with my closest friends and my family. This decision process has not been a quick one, but has taken place over a longer time: During my nearly 20 year sports career there have been not only incredible successes but also difficult times. I have always been one to openly question and reflect when such things happen, so that I can learn and become better. That, together with the people around me, has made me the successful athlete that I now am, but this method has also taught to leave my old ways and learn new ones. I know that there is much more than just sport, for example my own future family. Recently the thought on this future without cycling has grown, as has the awareness of the sacrifices that such a beautiful but also very difficult sport like cycling brings with it. The biggest question of the last few months was: Can I and do I want to continue to make the sacrifices needed to be a world-class athlete? And my answer is: No, I do not want that any more, because I have always found the limitations on a top athlete as an increasing loss of quality of life. That is why I have a very happy and proud that at this point in my life I can make the decision to follow my heart in a new direction. At this point I would like to thank all the people who have supported me in my career: my former teammates, my trainers, my friends, and my family, but above all my fans for the incredible support in the last few years. I look forward to the future with much anticipation. Yours, Marcel

Een bericht gedeeld door Marcel Kittel (@marcelkittel) op23 Aug 2019 om 7:47 (PDT)

Honkballers Neptunus beginnen Holland Series met winst

De honkballers van het Rotterdamse Curaçao Neptunus zijn de Holland Series, de finale van de Nederlandse Hoofdklasse, begonnen met winst. In de eerste van maximaal zeven wedstrijden werd L&D Amsterdam met 6-4 verslagen.

De eerste twee innings leverden niks op, in de derde inning opende Neptunus de score. In de twee innings daarna scoorden beide teams twee runs, waarna één run in de zesde inning de doorslag bleek te geven voor de Rotterdammers.

Zaterdag staat het tweede duel op het programma.

Almere moet Nederlands-Somalisch gezin opvangen

Een dakloos gezin uit Groot-Brittannië moet per direct onderdak krijgen van de gemeente Almere. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland vandaag beslist in een spoedprocedure.

Opvang
Het Nederlands-Somalische gezin met vier jonge kinderen kwam eind juli terug naar Nederland om bij een vriendin in te trekken. Er zou sinds 2016  sprake zijn van geweldsdreiging nadat de vader van het gezin in Engeland getuige was geweest van een geweldsincident. Op het moment dat het gezin in Nederland aankwam is de vriendin van gedachten veranderd. Kort daarna vroegen zij opvang aan in Leiden en Alphen aan den Rijn. Die gemeenten weigerden om opvang te verlenen. Daarop deed het gezin een aanvraag bij de gemeente Almere. Vanaf 2 augustus werd het gezin opgevangen in een buurthuis in Almere en konden zij tijdelijk overnachten in de woning van een medewerker. Zij kon het gezin niet langer onderdak bieden.

Kwetsbare kinderen
De gemeente Almere vindt dat er geen sprake is van een spoedeisende situatie en zag geen aanleiding om een spoedmaatregel te treffen, omdat het gezin onvoorbereid uit Engeland is vertrokken en zelfredzaam zou zijn. Vandaag bleek tijdens de zitting dat de gemeente hier nog onderzoek naar doet. In afwachting daarvan is de rechter van oordeel dat de gemeente nu tijdelijk opvang moet bieden totdat het onderzoek is afgerond en op de aanvraag heeft beslist. Daarbij heeft de voorzieningenrechter de belangen van de kinderen - het gaat om een gezin met vier zeer jonge en kwetsbare kinderen die een groot belang hebben bij onderdak - doorslaggevend geacht.

Lozano duurste PSV'er ooit na deal met Napoli

Hirving Lozano maakt definitief de overstap van PSV naar Napoli. Na een lange periode van geruchten en onderhandelingen zijn de clubs het eens geworden over de transfersom. Naar verluidt telt de Italiaanse topclub veertig miljoen euro voor zijn komst, al wordt ook 42 miljoen euro genoemd.

Met beide bedragen mag de 24-jarige Mexicaanse aanvaller zich de duurst verkochte PSV'er aller tijden mag noemen en dat nieuws bevestigt PSV in haar statement. Lozano kwam eerder al tot een persoonlijk akkoord met de club uit de Serie A en tekent voor vijf jaar in het Stadio San Paolo.

Sinds de zomer van 2015 was Memphis Depay de speler die PSV de hoogste transfersom opleverde. De Oranje-international werd destijds voor 34 miljoen euro verkocht aan Manchester United.

PSV haalde Lozano in 2017 voor een bedrag van circa elf miljoen euro naar Eindhoven. Hij maakte direct grote indruk in de Eredivisie en het duurde niet lang voordat de Europese topclubs het vizier op Chucky hadden gericht.

Zowel in het seizoen 2017/18 als 2018/19 kwam hij tot 17 competitietreffers. Vorig seizoen was hij vier keer trefzeker in de Champions League. Napoli bleek lange tijd de belangrijkste kandidaat voor Lozano, al leek de club volgens Spaanse en Italiaanse media de voorkeur te geven aan James Rodríguez.

Toen de Colombiaan van Real Madrid niet haalbaar bleek, ging Napoli definitief voor Lozano. Volgens De Telegraaf staat Ritsu Doan bovenaan het wensenlijstje van PSV nu Lozano vertrokken is. FC Groningen is bij een goed bod bereid om mee te werken aan een vertrek van de Japans international.

De Eindhovenaren zullen echter wel diep in de buidel moeten tasten. Vorig jaar vond Groningen een bod van CSKA Moskou van ruim tien miljoen euro niet genoeg. Ook de namen van Nicolás González (VfB Stuttgart) en Alireza Jahanbakhsh (Brighton & Hove Albion) worden genoemd in de wandelgangen.

PSV heeft nog tot 2 september 23.59 uur de tijd om een opvolger vast te leggen. Daarna is de transfermarkt gesloten tot begin januari.

Arjen Kamphuis omgekomen volgens Noorse politie

De Noorse politie heeft de zoektocht naar de 47-jarige Amsterdammer Arjen Kamphuis afgesloten. Kamphuis verdween één jaar geleden tijdens zijn vakantie in Noorwegen. De onderzoekers concluderen nu dat hij waarschijnlijk is omgekomen tijdens het kajakken en denken dat zijn lichaam in zee terecht is gekomen.

Bij de vermissingszaak hield de politie rekening met verschillende scenario's. Zo sloten ze niet uit dat Kamphuis zich opzettelijk schuil zou houden, een kajakongeluk had gehad of door een misdrijf om het leven zou zijn gekomen.

Dat de Amsterdammer ondergedoken zou zitten kwam voort uit het feit dat zijn telefoon op 30 augustus ineens aansprong en contact maakte met de zendmasten. Hierna werd er een Duitse simkaart in het toestel gedaan. Inmiddels is bekend dat twee Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs de telefoon hadden gevonden die bij de fjorden aan het vissen waren. De Noorse politie laat weten dat zij geen vermoeden hebben dat de chauffeurs iets met de vermissing te maken zouden hebben.

Kajakongeluk
Een kajakongeluk was het meest waarschijnlijk scenario van de drie. Vissers vonden op 12 september spullen van Kamphuis in een fjord in het noorden van Noorwegen. Hier zaten onder meer de id-papieren en een opvouwbare kajak van hem tussen. De kajak had hij gekocht om tijdens zijn vakantie te kajakken in de fjorden.

De spullen dreven in zee tussen Fauske en Rognan, ruim zestig kilometer van de plaats waar Kamphuis voor het laatst werd gezien.

Vermist
De Amsterdammer werd op 20 augustus 2018 voor het laatst gezien in de plaats Bodø toen hij uitcheckte bij zijn hotel. Volgens een vriendin is de kans groot dat hij in de buurt was gaan hiken, zoals hij wel vaker deed. Op 22 augustus zou hij terugkeren van zijn vakantie, maar er is nooit meer wat van hem vernomen.

Bijeenkomst
Kamphuis was een cybersecurityspecialist en gaf vaker lezingen over het onderwerp. Bestuurslid van Privacy First Ancilla van de Leest, die goed bevried was met hem, schrijft op Twitter dat ze in op zijn verjaardag in januari een 'art/hacker/whisky' bijeenkomst gaan organiseren. 'With or without him', zegt Van de Leest.

Weer FvD'er naar Otten

Opnieuw stapt een volksvertegenwoordiger van Forum voor Democratie over naar Henk Otten, de bij FvD vertrokken politicus die nu een eigen partij wil oprichten. Het gaat om Cornelis van den Berg die voor FvD in de Provinciale Staten zit in de provincie Flevoland.

Dat meldt het AD.

Age of Empires IV waarschijnlijk getoond tijdens XO19 in november

Het nieuwe deel van Age of Empires schittert dit jaar wederom in afwezigheid op game-evenement Gamescom. Eerder dit jaar gaf Xbox-protégé Phil Spencer aan dat we dit jaar wél nieuws kunnen verwachten van Age of Empires 4. Nu heeft Aaron Greenberg, marketing-pipo bij Xbox, gehint naar XO19 als moment waarop we gameplay te zien krijgen.

XO19 is een jaarlijks terugkerend Xbox-evenement in het Verenigd Koninkrijk dat dit jaar plaatsvindt van 14 tot en met 16 november. "Toevallig" is 14 november ook de dag dat Age of Empires II: Definitive Edition uitkomt, wat nog meer reden is om aan te nemen dat we het officiële nieuwe deel te zien krijgen.

Age of Empires 4 werd onthuld tijdens Gamescom 2017 en sindsdien is het vrij stil rondom de titel. We weten wel dat de game wordt ontwikkeld door Relic Entertainment, bekend van de fenomenale RTS-serie Company of Heroes. In hoeverre dat de AoE-franchise ten goede komt of juist schaadt is nog even afwachten.

NBA 2K20 demo en mobile app beschikbaar

2K Games heeft een gratis demo van NBA 2K20 voor PlayStation 4 en Xbox One uitgebracht. Hiermee krijg je een vroege start in MyCAREER en kun je de nieuwe MyPLAYER builder uittesten.

Daarnaast kun je nu de MyNBA2K20 app downloaden en de scan-feature gebruiken om jouw looks naar NBA 2K20 te uploaden zodat je op 6 september zelf in de je nieuwe carriere te zien bent. De MyNBA2K20 app is beschikbaar via de App Store of Google Play.

2K Games had het maar druk, want ze hebben meteen een nieuwe NBA 2K20 MyPLAYER Builder trailer uitgebracht waarin alle nieuwe features van MyPLAYER onder de loep genomen worden.

Malinezen omgekomen in Mali bij konvooi met Nederlands materieel

Een konvooi in Mali met Nederlands materieel, dat gebruikt is in de missie Minusma is eergisteren nabij Boni aangevallen. Het materieel was onderweg van Gao naar Dakar. Bij het konvooi zijn 4 militairen van het Malinese leger omgekomen. 2 chauffeurs overleden en nog 2 Malinese militairen raakten ernstig gewond.

Bij het incident waren geen Nederlandse eenheden betrokken. Na 5 jaar kwam in april dit jaar een einde aan de Nederlandse inzet voor de VN-missie in Mali. Het Nederlandse kamp is inmiddels overgedragen aan Duitse eenheden en het resterende materieel zal de komende maanden naar Nederland worden gebracht. Nog 8 militairen zijn actief in Mali in diverse missies.

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer betreurt het incident. Hij zegt mee te leven met de families van de slachtoffers die Nederland ondersteunen bij het terughalen van het materieel. Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten brengt haar condoleance over aan de Malinese regering.

Wat de precieze toedracht is en welke schade de Nederlandse lading heeft geleden is nog onduidelijk. Het konvooi bevatte geen wapens, munitie of ander gevoelig materieel. Welke gevolgen het incident heeft voor de verplaatsing van het resterende Nederlandse materieel zal worden onderzocht.

Drugsdealer dwingt studenten om zijn nummer op te slaan

Donderdagavond werd een groepje nieuwbakken studenten op de Spoorlaan in Tilburg geconfronteerd met een agressieve drugsdealer. De man bedreigde hen met een mes en dwong hen zo zijn telefoonnummer in hun telefoon te zetten onder de woorden: “ik ben voortaan jullie drugsdealer”.

Een van de studenten liet het daar echter niet bij zitten. Hij liep naar het politiebureau op de Stationsstraat in Tilburg en deed daar zijn verhaal. De politie besloot daarop om meteen in actie te komen. Zij belden de officier van justitie en kregen toestemming voor een zogenaamde pseudokoop, waarbij agenten zich als koper voor doen. Hierop werd het nummer van de dealer gebeld en een afspraak gemaakt.

Niet veel later troffen rechercheurs de dealer met nog een tweede persoon. Beiden bleken een handelshoeveelheid cocaïne en pillen bij zich te hebben. De twee verdachten, Tilburgers van 18 en 21 jaar, werden aangehouden. Bij een onderzoek in hun woning werd nog meer drugs aangetroffen. Ook daarbij ging het om cocaïne en pillen.

Familie gaat met elkaar op de vuist, één arrestatie

De politie is donderdagmiddag met verschillende eenheden uitgerukt naar de Harelbekestraat in Breda omdat een aantal familieleden elkaar te lijf gingen. Daarbij liep één persoon een snijwond op.

Tegen 14.00 uur kreeg de politie een paniekmelding dat er een vechtpartij plaats vond in de Harelbekestraat. Verschillende personen zouden proberen een woning binnen te dringen. Eenmaal ter plaatse bleek het te gaan om een flinke familieruzie in het bijzijn van enkele kleine kinderen.

Tijdens die ruzie liep een van de betrokkenen een snijwond op. Toch wilde niemand aangifte doen. Daarop besloot de politie om een 36 jarige inwoner van Merksem aan te houden als verdachte van zware mishandeling. Ondanks dat er geen aangifte wordt gedaan wordt hij ambtshalve vervolgd voor de zware mishandeling.

Minder post, meer pakketten verzonden in 2018

In 2018 zijn er opnieuw meer pakketten en minder brieven en kaarten verstuurd dan een jaar geleden. Samen groeiden deze markten wel: met de bezorging van pakketten en brievenbuspost werd ruim €3,5 miljard omzet gegenereerd. Dat staat in de Post- en Pakkettenmonitor 2018 die de ACM vandaag publiceert.

Er werden 504 miljoen pakketjes vervoerd en daarmee behaalden pakketbedrijven 17% meer omzet dan in 2017: bijna €2,5 miljard. De markt voor brievenbuspakjes groeide ook: ten opzichte van 2017 is de groei in omzet 18%.

Consumentenpost en zakelijke post duurder
De hoeveelheid brievenbuspost daalt: in 2018 jaar werden er 2,3 miljard stuks verstuurd, 9% minder dan in 2017. Deze zorgden voor €1 miljard aan omzet, dat was 7% minder dan in 2017. Consumentenpost maakt 6% uit van de totale hoeveelheid post die verzonden wordt. Consumenten verstuurden vorig jaar gemiddeld 8 brieven en kaarten per persoon, in 2017 waren dat er nog 10. De andere 94% van de post wordt door bedrijven en overheidsinstellingen verstuurd.

Voor consumenten werd de post in 2018 duurder: zij gingen gemiddeld 7% meer per stuk betalen. Als verlener van de universele postdienst bezorgde PostNL het overgrote deel van de consumentenpost. Daarnaast bezorgt Sandd een klein, maar groeiend percentage van de brieven en kaarten van consumenten. De regionale postvervoerders bezorgen ook consumentenpost, samen minder dan een procent van het totaal.

De zakelijke post die de volgende dag bezorgd wordt, werd ook duurder: gemiddeld 4%. Ook hier is PostNL veruit de grootste partij. De andere postvervoerders hebben in 2018 wel weer enkele procenten marktaandeel gewonnen.

Zakelijke post die pas later bezorgd hoeft te worden, kent al langere tijd een stabiele prijs van gemiddeld 23 of 24 cent per stuk. Bedrijven gebruiken de langzamere diensten met name voor het versturen van reclame-uitingen en tijdschriften. Overheidsinstellingen maken gebruik van de langzamere diensten voor het verzenden van grote hoeveelheden brieven. Voor langzamere post kunnen verzenders al langere tijd kiezen tussen verschillende postvervoerders.

Bredere dienstverlening voor webshops
De meeste postvervoerders richten zich gezien de groeiende markt ook op het vervoer van pakketten. Ook bieden deze partijen extra diensten aan. Meer bedrijven dan een jaar geleden bieden diensten aan vanaf het moment van bestelling totdat het pakket bij de consument is bezorgd (zoals voorraadbeheer en orderafhandeling). Consumenten profiteren hierdoor van ruimere besteltijden en snellere verzending.

Het versturen van pakketten werd in 2018 goedkoper. PostNL blijft daarbij de grootste aanbieder van pakketvervoer voor bedrijven, maar zeker ook voor consumenten.

Werth behaalt in Rotterdam haar negentiende Europese dressuurtitel

Isabell Werth heeft voor de negentiende keer in haar paardensportloopbaan een gouden medaille behaald bij de Europese kampioenschappen. De 50-jarige Duitse was in Rotterdam, met Bella Rose, de beste bij de Grand Prix Spécial. Werth kwam tot een score van 86,520 procent.

Dorothee Schneider, landgenote van Werth, eindigde als tweede met 85,456. Cathrine Dufour uit Denemarken verstoorde het Duitse feestje en pakte brons. Werth pakte in 1987 haar eerste Europese medaille als onderdeel van de Duitse ploeg. 

Edward Gal was op de achtste plaats de beste Nederlander. Hij reed met Zornik en met 77,994% verbeterde deze combinatie hun PR. Hans Peter Minderhoud reed een knappe en foutloze proef met zijn Glock’s Dream Boy. Zijn score van 75.517 procent is goed voor de dertiende plaats. Gal en Minderhoud komen zondag terug voor de kür op muziek. 

19 Belgen gearresteerd in Enschede op grond van noodbevel

De politie in Enschede heeft gisteren op grond van een noodbevel in totaal 19 mensen met de Belgische nationaliteit gearresteerd. De politie voerde de hele middag en avond flexibele en statische controles uit, op zowel personen als voertuigen. Burgemeester Onno van Veldhuizen had het noodbevel afgegeven, vanwege meerdere evenementen in de stad. 

De controles vonden onder meer plaats bij het stadion, vanwege de Europa Leaguewedstrijd die daar gespeeld werd. Er werden onder meer met zand verzwaarde handschoenen en een honkbalknuppel aangetroffen. Naast de 19 arrestaties heeft de politie tientallen Belgen gevorderd om Enschede te verlaten. 

Arrestatieteam overmeestert man die dreigde woning op te blazen

De hulpdiensten zijn donderdagavond rond 21.15 uur opgeroepen naar de Prins Willemstraat in Hoensbroek. Een man had aangegeven zijn woning te willen opblazen.

De politie en brandweer hebben vanwege de veiligheid de omliggende woningen ontruimd en de omgeving afgezet. De bewoners van de circa vijftiental woningen werden in de buurt opgevangen. Een arrestatieteam is rond 23.45 uur de woning binnengegaan.

Tijdens de inval vond er een explosie plaats waarna er brand ontstond. Een lid van het arrestatieteam en de man zijn hierbij gewond geraakt. Zij zijn met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht per ambulance. De brandweer heeft de brand geblust. De politie stelt een onderzoek in naar de aanleiding en toedracht van het incident. 

Wakker Dier reikt voor 15e keer Modderpoeltrofee uit

Biologische varkenshouderij Overesch in Raalte wint dit jaar de prijs voor de Mooiste Modderpoel. “Als wij denken aan een goede modderpoel, dan denken we direct aan Overesch. Schaduw, modder en verkoeling. Precies wat de varkens wensen,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Met deze prijs wil Wakker Dier de familie Overesch in het zonnetje zetten. De zeugen van Overesch vinden verkoeling in een bad van water en modder, maar ook langs de schaduwrijke bosrand rondom de poel. De varkens kunnen zo toch het hoofd koel houden tijdens hete zomerdagen. De modder is bovendien goed voor de huid en helpt bij de bestrijding van parasieten en de genezing van wondjes.

Zweten
Voor varkens is een modderpoel essentieel, omdat ze snel last hebben van warmte. Varkens hebben van nature een dikke vetlaag en kunnen niet zweten. Al vanaf een temperatuur van 20 °C kunnen varkens last krijgen van hittestress. Om toch af te kunnen koelen, duiken ze graag in een modderpoel. Dit doen ze het liefst samen, omdat het baden een sociale aangelegenheid is.

Vijftiende trofee
Wakker Dier wil dat alle varkens in Nederland toegang hebben tot een verkoelend modderbad en vraagt hiervoor jaarlijks aandacht. Nu voor de vijftiende keer. Met de Modderpoeltrofee wil de dierenwelzijnsorganisatie de groei van het aantal biologische varkensbedrijven in Nederland stimuleren.

Groei
De biologische varkensstapel groeide in 2018 naar 97.000 dieren, een toename van 6 procent ten opzichte van 2017. Overigens krijgen alleen de zeugen ook daadwerkelijk een modderpoel. Vleesvarkens en miljoenen andere varkens in Nederland zien nooit een poel. “Ze mogen in hun eigen uitwerpselen rollen om verkoeling te zoeken. Dat moet en kan écht anders,” zegt Hilhorst. “Ieder varken verdient een modderpoel.”


Aantal daklozen sinds 2009 meer dan verdubbeld

Sinds de eerste schatting in 2009, is het aantal dakloze 18- tot 65-jarigen in Nederland toegenomen van 17.800 naar 39.300 in 2018. Het aantal daklozen tussen 18 en 30 jaar is in deze periode verdrievoudigd. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Het geschatte aantal daklozen van 18 tot 65 jaar steeg vanaf 2009 met bijna 10.000 , tot 27.300 in 2012.

In de jaren daarna leek de stijgende trend ten einde, maar tussen 2014 en 2018 nam het aantal opnieuw toe met ruim 12.000 . Ook relatief gezien verdubbelde het aantal daklozen in de periode 2009-2018 ruimschoots, van 17 naar 37 per 10.000 inwoners van 18 tot 65 jaar. Net als in voorgaande jaren was in 2018 het merendeel (84 procent) van de daklozen man. Ruim 37 procent van alle daklozen verbleef in een van de vier grootste gemeenten (G4): Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht. Van alle 18- tot 65-jarige daklozen had 57 procent een migratieachtergrond.

Dit onderzoek richt zich op de populatie feitelijk daklozen. Dit zijn mensen die slapen in de open lucht, in overdekte openbare ruimten, zoals portieken, fietsenstallingen, stations, winkelcentra of een auto, of binnen slapen in passantenverblijven van de maatschappelijke opvang en eendaagse noodopvang, of op niet-structurele basis bij vrienden, kennissen of familie, zonder vaste verblijfplaats. Het gaat in dit bericht om daklozen die ingeschreven staan in een van de registraties die CBS gebruikt voor dit onderzoek, of om daklozen die de kans hebben om in die registraties voor te komen. De resultaten in dit onderzoek zijn exclusief de mensen die illegaal in Nederland verblijven én dakloos zijn.

Aantal jongere daklozen verdrievoudigd Van de daklozen in 2018 waren er 12.600 (bijna een derde) tussen de 18 en 30 jaar, ruim drie keer zoveel als in 2009. Ongeveer de helft was tussen de 30 en 50 jaar. Hoewel het aandeel daklozen in deze leeftijdsgroep tussen 2009 en 2018 afnam van 57 procent naar 49 procent, vormden zij nog steeds de grootste groep.

Toename aantal niet-westerse daklozen
Het aantal daklozen met een niet-westerse migratieachtergrond verdriedubbelde tussen 2009 en 2018 nagenoeg, van 6.500 naar 18.300 . Op het totaal aantal 18- tot 65-jarige daklozen steeg het aandeel van 36 procent in 2009, naar ongeveer de helft in 2016 en later. Het aantal daklozen met een westerse migratieachtergrond verdubbelde in deze periode ruimschoots, het aantal daklozen met een Nederlandse achtergrond verdubbelde bijna.

Niet-westerse daklozen vaker jong en in G4
Daklozen met een niet-westerse achtergrond zijn gemiddeld jonger: 39 procent van hen was 18 tot 30 jaar (7.100 ), tegen 27 procent van de daklozen met een Nederlandse of westerse achtergrond. Een relatief groot deel (ruim de helft) van de niet-westerse daklozen verblijft in een van vier grootste gemeenten. Van de daklozen met een Nederlandse achtergrond was dat nog geen kwart, en van de daklozen met een westerse migratieachtergrond bijna een derde.

Laatste reviews en specials
special
Logitech Blue Yeti en Yeti X microfoons (Interview)
review
Headliner: NoviNews
preview
The Eternal Cylinder
preview
Plants Versus Zombies: Battle for Neighborville
special
Xbox presentatie op Gamescom: is games streamen de toekomst?
preview
Cris Tales
©FOK.nl e.a.