"G2A koopt journalisten om"

De digitale marktplaats G2A ligt onder vuur na een kapitale blunder van een medewerker. Deze heeft 10 journalisten benaderd met het verzoek om een positief artikel over G2A tegen betaling te plaatsen. De journalisten moesten doen alsof zij het stuk onafhankelijk hadden geschreven.

G2A
Een passage uit de email

Pure omkoping dus. Dit komt bovenop de kritiek die zij reeds jarenlang krijgen. Er waren beschuldigingen dat via de marktplaats gestolen codes voor games werden verkocht. G2A zegt dit tegenwoordig tegen te gaan met extra veiligheidsmaatregelen. Lees voor meer details hierover dit artikel. Indie-devs lieten vorige week nog weten, dat zij liever hun games illegaal gedownload zien worden dan dat ze illegaal worden verkocht via G2A.

In een reactie liet G2A weten, dat zij iedere ontwikkelaar tien keer het bedrag teruggeven, zodra zij kunnen aantonen dat een gestolen key van hun game verkocht is via G2A.

G2A

G2A zegt dat de bewuste medewerker op eigen houtje heeft gehandeld. Op zich is dat ook een aannemelijk verhaal. Als je de email hierboven ziet, dan valt het op dat ‘You’ en ‘Your’ met een hoofdletter worden geschreven. Zulke taalfouten zitten niet in de officiële communicatie van G2A. Ten slotte was het plan nooit gelukt. Als alle tien de journalisten het artikel zogenaamd onafhankelijk hadden geplaatst, dan had de hele wereld tien keer hetzelfde artikel gezien met tien verschillende namen eronder. Dan was het bedrog alsnog uitgekomen.

Hoe dan ook: G2A staat hiermee behoorlijk in zijn hemd. We hebben nog geen officiële toelichting gekregen van G2A op dit debacle. De vraag is natuurlijk of G2A deze reputatieschade nog te boven komt.