FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 14 juni 2019

'Felbegeerde Cillessen hard op weg naar Premier League'

Jasper Cillessen heeft meerdere opties in Engeland, zo meldt Sport. De doelman mag bij een goed bod vertrekken bij Barcelona en werd eerder al gelinkt aan onder meer Benfica en Valencia. De keeper van het Nederlands elftal kan ook naar de Premier League verkassen, aangezien drie clubs uit de hoogste Engelse divisie interesse tonen.

West Ham United en het Everton van technisch directeur Marcel Brands mikken op de komst van de dertigjarige Cillessen. Naast de twee middenmoters uit de Premier League denkt ook Manchester United aan de Nederlander. De kans bestaat dat David de Gea de grootmacht gaat verlaten. Bij een vertrek is Cillessen een van de opties, zo klinkt het.

Ook Valencia is in de markt voor Cillessen, die nog tot de zomer van 2021 vastligt bij de Catalaanse topclub en een bijrol vervult achter Marc-Andre ter Stegen. De doelman staat open voor een verblijf bij de LaLiga-club, die al aan het onderhandelen is met Barcelona. Neto moet eerst nog wel vertrekken bij Valencia alvorens Cillessen zich kan gaan aansluiten bij de club.

Volgens Sport kan een transfer van Cillessen snel rondkomen door de vele interesse vanuit Engeland. Cillessen gaf eerder al aan dat zijn voorkeur lag bij een club uit de vijf grootste Europese competities. Het Portugese Benfica, dat lange tijd hardnekkig in verband werd gebracht met de doelman, lijkt zodoende geen optie voor Cillessen.

Pole position voor Toyota in 24 uren van Le Mans

Toyota start zaterdag vanaf pole position in de 24 uren van Le Mans. In de laatste kwalificatiesessie was het de Japanner Kamui Kobayashi in de #7 Toyota TS050 Hybrid die de snelste tijd noteerde.

Wat betreft Nederlanders heeft Renger van der Zande de beste uitgangspositie. De 33-jarige coureur start met het team van DragonSpeed vanaf de 7e plaats.

Volledige uitslag kwalificatie (PDF)

'Ajax en PSV kijken met interesse naar door Inter verhuurde verdediger'

Ajax en PSV kijken volgens La Dernière Heure in de Belgische Jupiler Pro League naar versterkingen voor de defensie. Met name Zinho Vanheusden staat in de belangstelling van de Nederlandse topclubs. De negentienjarige verdediger staat tot medio 2022 onder contract bij Internazionale, maar speelde de afgelopen achttien maanden op huurbasis voor Standard Luik

Bij de club uit Luik doorliep Vanheusden ook de jeugdopleiding, waarna Internazionale hem in 2015 naar het Giuseppe Meazza haalde. Een doorbraak in het eerste elftal van de Italianen laat echter nog op zich wachten. De verhuurperiode in België moet hem daar de benodigde ervaring voor opleveren.

De Belgische krant schrijft dat naast Ajax en PSV ook Standard probeert om de centrale verdediger definitief binnen te halen. Les Rouges zouden volgens informatie van Sky Italia 25 miljoen euro willen betalen voor Vanheusden en zijn landgenoot Xian Emmers. De Belgen ontvingen onlangs al ruim twaalf miljoen euro uit Amsterdam voor Razvan Marin en lijken dat bedrag meteen opnieuw te willen investeren.

Het is echter nog maar de vraag of Inter deze zomer een serieus bod op Vanheusden ontvangt, daar de Belgisch jeugdinternational onlangs is geopereerd aan zijn linkerknie en daardoor enkele maanden moet revalideren. Hierdoor mist hij het jeugd-EK in Italië en San Marino, dat zondag in gang wordt gebracht en waarvoor België Onder-21 zich wist te kwalificeren.

Iconen Boban en Maldini gaan beleid AC Milan vormgeven

Oud-speler Zvonimir Boban verlaat zijn rol als adjunct-secretaris-generaal bij de FIFA om als directeur voetbalzaken aan de slag te gaan bij AC Milan. De Kroaat gaat samen met Paolo Maldini het technisch beleid van i Rossoneri vormgeven: de oud-verdediger ruilt zijn rol als directeur sportstrategie en ontwikkeling in voor de functie van technisch directeur.

Boban stond als speler tien jaar onder contract bij Milan en won in die periode onder meer viermaal de Italiaanse landstitel en de Champions League. De voormalige middenvelder ging na zijn pensioen in 2002 aan de slag als analyticus en werd drie jaar geleden aangesteld bij de wereldvoetbalbond. "Het is enorm moeilijk om de FIFA te verlaten, maar ik heb mijn hart en mijn passie gevolgd bij het maken van deze beslissing."

"Dat heb ik ook gedaan toen ik de uitdaging om bij de FIFA aan de slag te gaan accepteerde. De mensen bij AC Milan zijn mijn familie en Milaan en Italië is mijn thuis. Ik voel een enorm verlangen om deze grote club, die zoveel voor mij betekent, terug te helpen naar de plek waar hij thuishoort."

Boban speelde in het verleden jarenlang samen met Maldini en de twee komen elkaar nu dus in de bestuurskamer tegen. Maldini zal zich onder meer gaan bemoeien met het transferbeleid en algemeen directeur Ivan Gazidis denkt dat de clubicoon de juiste persoon voor de taak is: "Ik heb er vertrouwen in dat Paolo zijn ervaring, zijn visie en zijn leiderschap op de club weet te projecteren. Paolo is een integraal onderdeel van AC Milan en hij weet op welke manier er successen behaald moeten worden. Hij zal een belangrijk referentiepunt voor iedereen zijn."

4 op de 10: 'Schaf Vaderdag maar af'

Sneu nieuws voor vaders in Nederland: ruim 41 procent van de Nederlanders geeft aan dat wat hen betreft Vaderdag mag worden afgeschaft. 17,5 procent koopt zelfs uit principe nooit een cadeau voor deze speciaal voor vaders uitgeroepen dag. Dit blijkt uit onderzoek van Amerikaans tondeuse- en trimmerspecialist Wahl onder meer dan duizend Nederlanders. Ruim drie keer zoveel mannen als vrouwen vinden Moederdag belangrijker dan Vaderdag.

“Dagen als Vaderdag en Valentijnsdag worden in ons nuchtere land vaak als commercieel gezien. Toch weet ik dat mijn eigen vader het stiekem wel leuk vindt om in het zonnetje gezet te worden. Zeker toen ik nog jong was, toen was hij al blij met een gekleide asbak, terwijl hij niet eens rookt”, aldus Edwin Muller, marketing- en productmanager bij Wahl.

Veel mannen moederskindjes?
Een opvallende uitkomst van het onderzoek is dat meer dan drie keer zoveel mannen (31,9 procent) als vrouwen (8,9 procent) Moederdag belangrijker vinden dan Vaderdag. Gemiddeld is twintig procent van de Nederlanders het hiermee eens. Muller: “Het was voor ons echt verrassend dat zoveel meer mannen meer waarde hechten aan Moederdag dan vrouwen, terwijl veel vrouwelijke respondenten zelf ook moeder zijn. Of dit ligt aan vrouwelijke bescheidenheid of dit betekent dat veel mannen moederskindjes zijn, is moeilijk te zeggen.” Ook regionaal zijn er verschillen: in het oosten vindt 25,4 procent Moederdag belangrijker, in het westen vindt slechts 17,5 procent dit.

Vooral mannen geen fan van Vaderdag
Ook opvallend is dat er meer mannen (49,2 procent) dan vrouwen (33,6 procent) zijn die Vaderdag af willen schaffen. Zelfs dertig procent van de gezinnen met kinderen onder de twaalf jaar zouden dit geen probleem vinden. Muller: “Je zou denken dat meer mensen met jonge kinderen deze dag toch graag in stand zouden houden, al was het maar voor het kroost. Maar zelfs voor bijna een derde van hen hoeft het niet zo.” Ook ouderen hebben weinig trek in deze dag: maar liefst 47 procent van de zestigplussers willen deze dag afschaffen, tegenover 28,5 procent van de mensen onder de dertig.

Ervaring of tastbaar product
Iets minder dan de helft van de Nederlanders (50,5 procent) geeft liever een tastbaar product (zoals een horloge) dan een ervaring (zoals een dag naar de sauna) tijdens Vaderdag. “Zowel samen iets ondernemen als een product waar hij de rest van zijn leven iets aan heeft, zijn geweldig om te geven op deze dag. We merken elk jaar dat in de aanloop naar Vaderdag de verkoop van scheerapparaten omhoog schiet. Dit zijn in onze ervaring typische Vaderdagcadeaus”, aldus Muller. Toch schieten niet alle goedbedoelde cadeaus in het goede keelgat. Bij één op de twintig Nederlanders is de vader weleens teleurgesteld geweest in een Vaderdagcadeau.

Bertens makkelijk naar halve finales Rosmalen

Kiki Bertens heeft zich geplaatst voor de halve finales van het WTA-toernooi van Rosmalen. De Nederlandse won in de kwartfinale van de Russische Natalia Vikhlyantseva met tweemaal 6-3.

Bertens moest eerder op dag haar tweede ronde partij tegen Arantxa Rus afwerken. Donderdag was die partij stilgelegd bij een stand van 7-5, 4-3 in het voordeel van Bertens. De nummer vier brak meteen de service van Rus, waarna Bertens het op eigen service afmaakte tegen haar landgenote.

In de kwartfinales nam Bertens het op tegen Vikhlyantseva. De Russische kwam eerder op de dag ook al in actie en won haar partij met tweemaal 6-1. In de wedstrijd tegen Bertens was de 22-jarige Vikhlyantseva kansloos tegen de Nederlandse. Bertens kwam op haar service geen enkele keer in de problemen en wist de service van de Russische driemaal te breaken.

In de halve finales neemt Bertens het op tegen de Elena Rybakina. De tennisster uit Kazachstan won haar kwartfinale tegen Kirsten Flipkens.

Wellens wint tijdrit in Ronde van België, Evenepoel blijft leider

Tim Wellens heeft de individuele tijdrit in de Ronde van België gewonnen. De Belg van Lotto Soudal was in de tijdrit over 9,2 kilometer één seconde sneller dan de nummer twee Nathan Van Hooydonck. Victor Campenaerts maakte het podium vol. Remco Evenepoel werd vierde en blijft leider in Baloise Belgium Tour met nog twee etappes te gaan.

Damien Gaudin klokte de eerste richttijd in de tijdrit rondom Grimbergen. Over 9,2 kilometer lange parcours reed de Fransman een tijd van elf minuten en acht seconden. Hij stond lang aan de leiding, maar na ruim één uur werd hij afgelost door de Oostenrijker Matthias Brändle, die maar liefst zestien seconden sneller was dan Gaudin.

Niki Terpstra leek de tijd van Brändle. De Nederlander van Total Direct Energie leek op weg naar de toptijd, maar in de laatste 500 van zijn tijdrit kreeg hij te maken met kettingproblemen. Hij legde zijn ketting fietsend er zelf weer op, maar verloor daarmee wel teveel tijd. Nathan Van Hooydonck dook wel onder de tijd van Brändle. Hij klokte een nieuwe toptijd van tien minuten en 47 seconden.

Lang leek Van Hooydonck ook de zege te pakken in de tijdrit. Ryan Mullen had net zoals Terpstra pech in de laatste honderden meters en zo kwam de Ier niet aan de tijd van Van Hooydonck. Ook Europees kampioen Victor Canmpenaerts kwam net te kort voor de zege. Tim Wellens wist echter wel de tijd van Van Hooydonck te verbeteren. Hij was één seconde sneller dan zijn landgenoot en nam zo de leiding over van zijn landgenoot.

Alleen Remvo Evenepoel kon nog een serieuze bedreiging vormen. Het 19-jarige Belgische toptalent was halverwege wat langzamer dan Wellens en in het slotdeel maakte hij dat niet meer goed, waardoor de winst naar Wellens ging. Evenepoel blijft nog wel ruim aan de leiding van het algemeen klassement.

Opnamestop bij Leger des Heils, vraag is te groot

Nieuwe daklozen kunnen in Amsterdam niet meer bij het Leger des Heils terecht. De vraag naar opvang neemt namelijk toe, maar de subsidie van de gemeente wordt steeds minder.

Dat meldt Het Parool. Het management van het Leger des Heils zou aan haar werknemers over de opnamestop hebben geschreven. 

Miljoenentekort
Als deze opnamestop niet doorgevoerd zou worden, zou het op een 'miljoenentekort' aankomen. Het is niet duidelijk om hoeveel geld het gaat, maar er kan de komende tijd in ieder geval geen opvang geboden worden aan nieuwe klanten. 

De crisisopvang voor gezinnen gaat wel gewoon door en mensen die via een landelijke regeling komen kunnen ook nog worden geholpen. De directeur benadrukt dat mensen die acute hulp nodig hebben daar nog steeds op kunnen rekenen, maar dat de 'omslagwoningen', die bedoeld zijn voor mensen die weer zelfstandig kunnen wonen, vol zitten. 

"Doordat de groei van individueel begeleid wonen snel gaat, en tegelijkertijd de afbouw van 24-uursopvang minder hard dan gepland, dreigen grote tekorten", zegt wethouder Simone Kukenheim (Zorg) tegen de krant. Het Leger des Heils en de gemeente zouden met elkaar in gesprek zijn over oplossingen. 

Tong's voetbalverhalen #21

Ewald Lienen was in zijn tijd een goede Bundesliga-voetballer. Zoals er zoveel waren, en nog altijd zijn. Hij behaalde successen met Borussia Mönchengladbach. Zoals het winnen van de UEFA-Cup in 1979. Hij leeft vooral voort door zijn gedrag buiten het veld. Zo kreeg profvoetballer Lienen internationale publiciteit, toen hij zijn vakantie als begeleider van gehandicapte kinderen invulde. Niet omdat hij moest van zijn club, maar omdat hij dat zelf wilde. Ook richtte de sociaal voelende Lienen in 1987 in Duitsland een vakbond voor profvoetballers op.

Alaphilippe wint zesde rit Dauphiné na vroege vlucht, Yates blijft leider

Julian Alaphilippe heeft de zesde rit van het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Fransman maakte deel uit van de vroege vlucht en was in een sprint met Gregor Mühlberger net iets te snel voor de Oostenrijker. Adam Yates blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

Het peloton kreeg vandaag een overgangsrit voorgeschoteld naar het hooggebergte, al was in de laatste vijftien kilometer nog een stevige klim opgenomen in het parcours. Na twaalf kilometer vertrok er al een vroege vlucht en die zou het tot het einde van de rit volhouden. De namen van de kopgroep waren Julian Alaphilippe, Gregor Mühlberger en Alessandro De Marchi.

De kopgroep kreeg onderweg meer dan twaalf minuten en op de klim in de laatste vijftien kilometer had de kopgroep van drie nog tien minuten voorsprong. Op die klim moest De Marchi in de slotkilometer lossen bij de twee anderen en die zouden dan ook uitmaken wie de zesde etappe in het Critérium du Dauphiné zou winnen. In een spannende sprint was Alaphilippe net iets sneller dan Mühlberger en pakte alweer zijn tiende overwinning van het seizoen.

In de top van het algemene klassement veranderde er niks. Er werd een stevig tempo gereden op de slotklim, maar van de klassementsrenners kwam niemand in de problemen. In het weekend staan nog twee bergetappes op het programma in de Franse rittenkoers.

Ondernemers beter beschermd bij zakendoen op digitale platforms

Ondernemers hebben voortaan meer zekerheid wanneer zij zakendoen met digitale platforms zoals reserverings- en vergelijkingswebsites, online marktplaatsen en appstores. De EU-lidstaten hebben vandaag in Luxemburg ingestemd met een Europees voorstel voor regelgeving. In de zogenoemde Platform-to-Business (P2B) verordening worden bijvoorbeeld transparantie over algemene voorwaarden, de volgorde van zoekresultaten en regels omtrent geschillenbeslechting vastgelegd.

De nieuwe regelgeving gaat ook gelden voor platforms die met hun hoofdvestiging niet in de Europese Unie zijn gevestigd, maar die daar wel actief zijn, zoals Facebook, Google en Amazon. De digitale platforms hebben één jaar de tijd, ná de publicatiedatum deze zomer, om aan de verordening te voldoen.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat): “Platforms zijn voor ondernemers steeds belangrijker om hun diensten of producten aan te bieden. Nederlandse MKB’ers kunnen hierdoor gemakkelijk een groot publiek bereiken, óók over de grens. Met deze regels zorgen we voor een eerlijkere economie. Een kleinere ondernemer is beter beschermd en kan met vertrouwen online zaken doen.”

Duidelijkheid over voorwaarden en werkwijze online platforms
In de huidige situatie lopen bedrijven tegen problemen aan bij het online zakendoen op een platform. Bijvoorbeeld wanneer een ondernemer zonder duidelijke reden van een platform wordt verwijderd, het onduidelijk is waarom een bedrijf laag in de zoekresultaten te vinden is of de ondernemer nergens naartoe kan om een geschil met een platform aan te kaarten.

De P2B-verordening draagt op twee manieren bij aan eerlijke verhoudingen: via transparantievereisten voor online platforms en effectieve geschillenbeslechting. Digitale platforms moeten zorgen dat de algemene voorwaarden helder en makkelijk te raadplegen zijn. Daarnaast moeten platforms transparant zijn over de volgorde van de zoekresultaten, het besluit om een ondernemer van een platform te verwijderen en de behandeling van eigen producten ten opzichte van producten van derden die ook op het platform worden aangeboden.

Effectievere geschillenbeslechting
Om te zorgen voor effectieve geschillenbeslechting, bepaalt de verordening dat ondernemers bij een geschil kosteloos bij het platform terecht moeten kunnen voor een snelle afhandeling. Daarnaast moeten platforms externe bemiddelaars aanwijzen die ingeschakeld kunnen worden voor bemiddeling. Kleinere platforms waar minder dan 250 personen werkzaam zijn en met een jaaromzet van niet meer dan 50 miljoen euro, zijn uitgezonderd van deze verplichtingen rondom geschillenbeslechting.

Twee bepalingen zijn van toepassing op zoekmachines en ondernemers die daar gebruik van maken. Het gaat om transparantie rondom de factoren die de volgorde van zoekresultaten bepalen en de manier waarop eigen producten en diensten worden behandeld ten opzichte van die van derden.


Financiële afspraken met regering Curaçao

Vandaag hebben Nederland en Curaçao afspraken gemaakt om Curaçao er financieel bovenop te helpen. Er wordt gewerkt aan een onderlinge regeling die concrete afspraken zal bevatten over de noodzakelijke structurele hervormingen door Curaçao, onder meer op het gebied van de economie, overheidsfinanciën en overheidsapparaat.

De landen realiseren zich dat dit tijd vraagt en ook dat dit zonder ondersteuning moeilijk realiseerbaar is. Juist daarom wil de Nederlandse regering een concreet handelingsperspectief bieden, dat Curaçao ondersteunt bij het realiseren van de ambities uit de Groeistrategie van het kabinet Rhuggenaath. Deze overeenkomst zal per 5 juli 2019 gereed zijn. De ondersteuning wordt direct verbonden met het tempo dat Curaçao zal zetten op het implementeren van de benodigde hervormingen.

Het College financieel toezicht heeft geadviseerd tot een aanwijzing. Definitieve besluitvorming hierover vindt plaats in de Rijksministerraad van 5 juli 2019.

Ministerraad stemt in met maatregelen voor toekomstbestendige publieke omroep

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wordt voor een belangrijk deel reclamevrij, de programmering dient meer naar online te verschuiven en er moet meer samenwerking komen. Dit staat in nieuwe plannen van minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media om de publieke omroep meer toekomstbestendig te maken. De ministerraad heeft hier mee ingestemd.

De inkomsten van de NPO uit reclame zijn instabiel en de afgelopen jaren fors teruggelopen. De verwachting is dat deze neergaande tendens de komende jaren doorzet. Daarom wil het kabinet de NPO meer financiële stabiliteit bieden door de afhankelijkheid van reclame af te bouwen. Televisiereclame wordt alleen toegestaan na 20:00 uur en er zal niet langer online reclame worden gemaakt. Kinderen worden hierdoor minder met reclame geconfronteerd. Bovendien passen de waarden van een publiek gefinancierde omroep niet bij de trend om persoonlijke data te gebruiken bij de exploitatie van online reclame.

Meer samenwerking
Het kabinet wil dat lokale, regionale en landelijke omroepen elkaar beter gaan versterken. Het derde net wordt op termijn een platform voor regionale omroepen: NPO Regio. Regionaal tv-aanbod krijgt hierdoor een groter bereik. De wet wordt aangepast zodat regionale omroepen toestemming krijgen hun regionale aanbod mede te ontwikkelen voor of beschikbaar te stellen aan de landelijke publieke omroep. De aandacht die er is op het derde net voor kinderprogrammering en experimentprogrammering dient een passende plek binnen het aanbod te krijgen, zowel op de landelijke zenders als online.

Ook wil het kabinet meer samenwerking tussen Nederlandse mediapartijen om Nederlandse content gezamenlijk aan te bieden. Over het vergemakkelijken en stimuleren van deze en andere publiek-private samenwerkingen worden nadere afspraken gemaakt.

Pluriformiteit door omroepen
De organisatie via omroepen blijft de wijze waarop het bestel in de basis invulling geeft aan diversiteit, de zogeheten externe pluriformiteit. Dit systeem wordt wel gemoderniseerd. Het aantal leden dat nodig is voor een licentie gaat naar beneden, maar omroepen zullen beter moeten laten zien hoe ze vanuit hun identiteit invulling aan pluriformiteit geven. Zo blijft er een open systeem met kansen voor nieuwe omroepen.

Inhoud leidend
De publieke omroep moet mee kunnen bewegen met het mediagebruik van zijn kijkers. Daarom vervalt de verplichting om programmering te verzorgen voor een verplicht aantal landelijke tv- en radiozenders. Ook kunnen omroepen kiezen om naast het merk NPO hun eigen merk of die van programmatitels te gebruiken. Via eigen kanalen en platforms, maar ook via kanalen en platforms van derden.

Beloning van topfunctionarissen en presentatoren
Het kabinet constateert dat de beloning van topfunctionarissen en presentatoren een voortdurende bron is van discussie en toenemende irritatie. Om hier een einde aan te maken zal het kabinet met de NPO spreken over verdere afbouw van het aantal medewerkers boven de gestelde maxima en over hoe om te gaan met constructies waarbij presentatoren zich laten inhuren via een bedrijf. Een inrichting van de bestuurlijke organisatie en beloningsgebouw die passend zijn bij de omvang van de organisatie worden zwaar gewogen bij het verlenen van concessies.

Cijfers van alle studenten Universiteit van Amsterdam inzichtelijk door lek

Twee studenten van de UvA hebben maandag 6 mei een lek ontdekt in het cijfersysteem (SIS) van hun eigen universiteit, waardoor ze bijvoorbeeld de cijfers van alle UvA-studenten konden inzien. Direct nadat ze het lek de volgende dag meldden, is het volgens de universiteit gedicht.

Dat meldt Folia vandaag. Op maandag 6 mei stuitten studenten Security & Network Engineering Tiko Huizinga (22) en David Garay (36) per toeval op een lek in het cijfersysteem van hun eigen universiteit.

Ze veranderden het studentennummer in het webadres van een pagina in het systeem en hoewel de website daarop al na een seconde blokkeerde, was die beveiliging volgens hen eenvoudig te ontwijken door 'Javascript uit te zetten'.

Daarmee, zo stellen de ontdekkers in een artikel, "was het voor alle studenten van de UvA mogelijk om (eventueel geautomatiseerd met behulp van een script) alle namen, studentnummers en cijfers van alle andere 34.000 studenten te bekijken".

Geen misbruik
De UvA heeft de twee hartelijk bedankt en laat weten het lek direct na de melding gedicht te hebben. Ook stelde de universiteit een onderzoek in naar eventueel misbruik van de fout, maar daaruit bleek dat er geen misbruik van was gemaakt.

Daarom was de UvA volgens een woordvoerder niet verplicht de fout te melden bij Autoriteit Persoonsgegevens, maar toch heeft de universiteit er, 'uit zorgvuldigheid', een melding van gemaakt.

Meer fouten
Het lek in SIS is niet de eerste fout in de digitale systemen van de UvA. Eerder ontdekten studenten al een lek in Blackboard, de digitale leeromgeving die de universiteit aanvankelijk gebruikte.

Ook bleken de inlogpagina's van zowel de HvA als de UvA in 2014 kwetsbaar voor fraude.

SIS is een systeem dat ook door de Universiteit Leiden en De Hogeschool van Amsterdam gebruikt wordt. In Leiden was het probleem al eerder bekend en verholpen; een woordvoerder van de HvA laat weten "niet op de hoogte te zijn van een lek in het systeem waarvan zijn onderwijsinstelling gebruikmaakt".

Miljoenenfraude met omzetbelasting in Dordrecht en Lijnden

De FIOD heeft op 13 juni doorzoekingen gedaan bij twee bedrijven in Dordrecht en Lijnden. Drie mannen van 51, 46 en 43 jaar uit Zeist, Leiden en Dordrecht en hun bedrijven worden verdacht van het ontduiken van omzetbelasting en het doen van valse aangiften omzetbelasting en invoeraangiften voor een bedrag van 18,6 mln euro. Er zijn geen aanhoudingen gedaan. Wel is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie. 

De verdachten hebben vermoedelijk als douane-expediteur en belastingadviseur meegewerkt aan constructies waardoor nergens in de EU omzetbelasting werd afgedragen. Hierdoor konden producten online goedkoper worden aangeboden aan consumenten.

De drie mannen worden verdacht onjuiste invoeraangiften en onjuiste aangiften omzetbelasting te hebben gedaan voor verschillende importeurs van e-commerce goederen uit China. Om betaling van omzetbelasting te voorkomen, zijn vermoedelijk schijnconstructies gebruikt. Volgens die constructies zouden ingevoerde goederen worden doorverkocht aan ondernemingen in een ander EU-land en zou in dat land belasting worden betaald. Uit onderzoek blijkt echter dat deze buitenlandse ondernemers geen aangifte voor de omzetbelasting hebben gedaan en geen omzetbelasting hebben afgedragen.

Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Aanpak fraude met e-commerce
Steeds meer goederen en diensten worden online verkocht en komen vaak uit het buitenland. Daarmee neemt e-commerce een steeds prominentere plaats in onze samenleving in. Uit controles van de Douane en de Belastingdienst alsmede uit diverse berichten vanuit het buitenland blijkt dat deze handel gevoelig is voor fraude, met name op het terrein van het bewust omzeilen van de omzetbelasting en de invoerrechten. Deze fraude zorgt ervoor dat producten goedkoper kunnen worden aangeboden dan door bedrijven die wel belasting betalen. Dit is concurrentievervalsing en veroorzaakt grote financiële schade. De Douane, de Belastingdienst, de FIOD en het Functioneel Parket bestrijden deze vorm van fraude.

Nederlandse F-35 gooit 1e (oefen)bom op Vlieland

Met het gooien van een oefenbom van 500 pond werd gisteren militaire luchtvaartgeschiedenis geschreven. Het gebeurde op het militaire oefenterrein De Vliehors (Vlieland). Op zich niets bijzonders voor de enige plek in Nederland waar vliegers bommen mogen gooien. Wel dat het projectiel werd afgeworpen door een Nederlandse F-35. Daarmee was het het 1e wapenfeit van het nieuwe gevechtsvliegtuig op Nederlandse bodem.

De zogenoemde covert long range strike-operation is een verplicht onderdeel van de operationele test- en evaluatiefase. Daarin wordt gekeken of het toestel alles kan, wat het zou moeten kunnen. 1 van die taken is een ongeziene bombardementsoperatie op grote afstand. Daarvoor staken 2 Nederlandse F-35’s (de F001 en de F008) de Atlantische Oceaan over met behulp van een KDC-10-tankervliegtuig. Die voorzag de toestellen om de 2.000 kilometer van kerosine.

Overigens was de hele operatie bijna in het water gevallen door een pechgeval met de Nederlandse KDC-10-tanker. Een dag uitstel bleek echter voldoende om het probleem te verhelpen.

Naast de tankertoestellen vloog er ook een Amerikaanse C-17 Globemaster-transportvliegtuig mee. Daarin zaten naast grondpersoneel alle spullen om de 2 gevechtstoestellen inzetbaar te houden. Denk aan gereedschap, reserveonderdelen en aan uitrusting om eventueel te herbewapenen.

Raak
De F-35’s wierpen met succes 4 zogenoemde inertbommen af. Dit zijn exacte kopieën van echte bommen, in dit geval 2 ‘slimme’ GBU-49’s met GPS-geleiding en 2 lasergeleide GBU-12’s. Het explosieve materiaal is alleen vervangen door beton. Dankzij de uitmuntende sensoren van het 5e-generatietoestel konden de ‘inerts’ ongezien worden gegooid van grote hoogte en op grote afstand van het doelwit.

Luchtmachtdagen
Vervolgens vlogen de toestellen door naar Vliegbasis Volkel. Daar zijn ze vandaag en morgen te bewonderen tijdens de Luchtmachtdagen.

Knock-out en romantiek in boksring

Voor de boksliefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde, waarna we ook kort vooruitkijken naar zaterdag. Allereerst is er Gennady Golovkin: de Kazach verloor in september van Canelo Alvarez en raakte zo zijn drie wereldtitels in het middengewicht (-72,6kg) kwijt.

Na zijn eerste nederlaag ooit kwam Golovkin (38-1, 34 KO's) in Madison Square Garden de ring weer in, met als opponent de ongeslagen Canadees Steve Rolls (19-0). Een titel stond er nog niet op het spel, maar nadat hij warmgedraaid was liet Golovkin zien de betere te zijn: in de vierde ronde sloeg hij toe en ging Rolls gestrekt.

Golovkin - Rolls (Bron: YouTube)

Een wereldtitel stond wél op het spel in het Zuid-Afrikaanse Gauteng, waar thuisheld Kevin Lerena (22-1) het opnam tegen de Tsjech Vasil Ducar (7-0). Lerena werd na twaalf ronden unaniem aangewezen als winnaar, Ducar ging er met de harten vandoor: in het interview na afloop van het gevecht om Lerena's IBO-wereldtitel in het cruisergewicht (-90,7kg) vroeg Ducar zijn vriendin ten huwelijk, met succes. "Dit is een overwinning!", liet hij nog weten.

Ducar vraagt zijn vriendin ten huwelijk (Bron: YouTube)

In het Amerikaanse Reno verdedigde de Mexicaan Oscar Valdez (25-0, 20 KO's) zijn WBO-wereldtitel in het vedergewicht (-57,2kg) voor de zesde keer, dit keer met de Amerikaan Jason Sanchez (14-0) als tegenstander. Dat werd een prima gevecht en na twaalf ronden, waarin vooral het einde vrij stevig was, werd Valdez wederom als winnaar aangewezen.

Zaterdag wordt er gevochten in het Letse Riga, waar de twee halve finales in het cruisergewicht in de World Boxing Super Series op het programma staan. De Cubaan Yunier Dorticos neemt het dan op tegen de Amerikaan Andrew Tabiti, thuisheld Mairis Briedis, die vorig jaar thuis de halve finale verloor van Oleksandr Usyk, staat tegenover de Pool Krzysztof Glowacki.

Voor Briedis en Glowacki staat de WBO-wereldtitel en de vacantie WBC-wereldtitel op het programma, Dorticus en Tabiti vechten om de interimtitel bij de IBF.

Valdez - Sanchez (Bron: YouTube)

FOK! Wat een weer: Buiïg, later zonnig

Overdag zijn er eerst wolkenvelden en trekt een gebied met buiige regen noordwaarts over het land. Lokaal is onweer daarbij niet uitgesloten. Dit gebied verlaat het noorden aan het begin van de middag en wordt gevolgd door zonnige perioden. Het blijft dan vrijwel overal droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 20°C langs de kust tot 25°C in het oosten. Er staat een zwakke tot matige wind uit overwegend zuidelijke richtingen. Langs de kust en langs het IJsselmeer gaat de wind in de middag vanaf het water waaien en in de avond wordt de wind noordelijk.

In de nacht van vrijdag op zaterdag neemt de bewolking toe en volgen van het zuiden uit flinke perioden met regen. Lokaal kan ook onweer voorkomen. De minimumtemperatuur ligt rond 14°C. De wind is zwak tot matig uit overwegend noordwestelijke richtingen.

Het regengebied trekt zaterdagochtend naar het noorden en verlaat aan het begin van de middag het land. Daarachter klaart het van het (zuid)westen uit op, maar kan er nog wel een enkele bui tot ontwikkeling komen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 18°C in het noordwesten tot 22°C in het zuidoosten. Er staat aanvankelijk een zwakke tot matige noordelijke wind. Overdag wordt de wind westelijk en meest matig. (Bron: KNMI)

User Very legde de lichtende wolken schitterend vast (Foto: Very)
User Very legde de lichtende wolken schitterend vast (Foto: Very)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Morang 1e vrouwelijke vlagofficier bij marine

De Koninklijke Marine bevorderde vandaag voor het eerst een vrouw tot commandeur. Het gaat om Jeanette Morang, die in 1997 al als 1e vrouw commandant werd op een Nederlands marineschip. De bevordering is een belangrijke mijlpaal in 75 jaar geschiedenis van vrouwen bij Defensie.

In 1944 gingen de eerste vrouwen aan de slag bij de Nederlandse krijgsmacht. Eerst in aparte afdelingen, maar in 1981 hief de krijgsmacht deze afdelingen op en was de integratie van vrouwen een feit. Morang zat in 1983 in de 1e lichting vrouwelijke adelborsten op het Koninklijk Instituut voor de Marine. Ze kwam in dienst als adelborst voor de zeedienst.

Rijke staat van dienst
Morang doorliep vanaf dat moment een brede carrière binnen de marine en bij andere Defensieonderdelen, met plaatsingen in binnen- en buitenland. Ze was onder meer commandant van mijnenbestrijdingsvaartuig Hr. Ms. Alkmaar en luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. De Ruyter. Ze staat bekend als een professionele, overtuigende en eigenzinnige officier met een sterk ontwikkeld verantwoordelijkheidsbesef en een doortastende persoonlijkheid.

De bevordering tot commandeur en daarmee vlagofficier betekent dat de marinetop voor Morang functies ziet op alle mogelijke plekken.

Terabytes aan kinderporno bij vrijwilliger kinderfeestjes Bunker Museum

We hebben weer een pareltje te pakken: een 56-jarige Haarlemmer zit in de problemen omdat hij in het bezit was van kinderporno. Het ging daarbij niet om een handvol foto's, maar om een serieuze hoeveelheid, terabytes zelfs. Voor wie niet zo bekend is met dergelijke termen: dat zijn héél veel foto's.

Volgens de politie zijn op diverse gegevensdragers exorbitante hoeveelheden materiaal aangetroffen, men spreekt zelfs van zo'n 600.000 afbeeldingen. Daar moet uiteraard onderzoek naar gedaan worden en je kunt je voorstellen dat dat bij dergelijke bizarre hoeveelheden enige tijd in beslag kan nemen. Meneer zit al sinds maart vast en moet in september weer voorkomen.

De verdachte was jarenlang vrijwilliger bij het Bunker Museum in IJmuiden, waar hij onder meer betrokken was bij kinderfeestjes. Hij was er penningmeester en gids en was jarenlang een van de drijvende krachten achter het museum. Het museum benadrukt dat kinderfeestjes altijd meerdere volwassen begeleiders kennen en zegt via een woordvoerder ook dat de man negen maanden geleden 'wegens een privékwestie' is gestopt.

"Het kan goed dat hij na die aangifte is gestopt, maar we weten het niet. We hebben bij de politie meermaals om informatie gevraagd, maar krijgen niets te horen." De man wordt verdacht van het produceren, bezitten, verspreiden en importeren van kinderporno. Ook loopt er een aangifte tegen het misbruiken van een 5-jarig meisje, maar het is nog niet duidelijk of dat tijdens zijn werkzaamheden bij het museum gebeurde.

VVD denkt na over veiligstellen brandstofheffingen

De VVD is druk bezig met vooruitzien op het ondervangen van het wegvallen van heffingen op fossiele brandstoffen. Als straks elektrisch rijden de norm is moet er een manier zijn deze enorme inkomstenbron ook op elektrische rijders te kunnen handhaven in de toekomst.

Tweede Kamerfractievoorzitter Dijkhoff zegt: "Als het niet meer via de pomp gaat, moeten we nadenken hoe dat wel moet. Ik heb geen taboe op ideeënvorming." In het regeerakkoord staat nu nog dat de VVD tegen rekeningrijden en spitsheffingen is.

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen zegt: "We hebben nu al rekeningrijden, want we betalen per liter bij de pomp. Op de lange termijn moeten we er een oplossing voor vinden dat steeds meer mensen elektrisch rijden en geen accijns betalen."

Vanaf nu vechten op de maat in Cadence of Hyrule

De nieuwe ritmische action-adventure game Cadence of Hyrule – Crypt of the NecroDancer featuring The Legend of Zelda is nu verkrijgbaar voor Nintendo Switch.

Deze nieuwe titel van Brace Yourself Games combineert de ‘move-to-the-beat’-gameplay van Crypt of the NecroDancer met de personages, items en locaties uit de The Legend of Zelda-serie.

In Cadence of Hyrule – Crypt of the NecroDancer featuring The Legend of Zelda moet de speler elke actie - van lopen en aanvallen tot verdedigen, het gebruik van items en meer - afstemmen op de maat van de muziek, die bestaat uit remixes van bekende melodieën uit de The Legend of Zelda-serie. Spelers kunnen kiezen om op avontuur te gaan als Link of Zelda, met elk hun eigen krachten en vaardigheden. Ze reizen door een willekeurig gegenereerde bovenwereld waarin beroemde gebieden als de woestijn of Lost Woods steeds weer anders zijn samengesteld, waardoor elke playthrough weer iets nieuws biedt.

Met slechts een enkele misstap kan de speler omkomen en al zijn rupees, sleutels en verbruiksvoorwerpen verliezen. Om het vervolg van de reis te vergemakkelijken kunnen Link en Zelda het Oracle bezoeken om met in-game valuta items te kopen die hen helpen bij hun volgende leven. Spelers die Cadence of Hyrule: Crypt of the NecroDancer Featuring The Legend of Zelda op hun eigen manier willen spelen, kunnen kiezen uit verschillende spelstanden, inclusief Permadeath Mode, waar één verkeerde beweging ertoe kan leiden dat je weer helemaal opnieuw moet beginnen. Dit is jouw eigen avontuur, dus bepaal je zelf hoe je het speelt.

Cadence of Hyrule – Crypt of the NecroDancer featuring The Legend of Zelda is nu verkrijgbaar in de Nintendo eShop voor Nintendo Switch.

Ook Eredivisie krijgt zondagavondwedstrijden

Vrijdagmiddag wordt het conceptprogramma voor het nieuwe seizoen in de Eredivisie door de KNVB uitgegeven, maar uiteraard is het document al gelekt en dus kan er een kijkje genomen worden. Op vrijdag 2 augustus openen PEC Zwolle en Willem II de competitie, maar vooral de zondagavond valt op.

'Zondagavond?', horen we de oplettende kijker wellicht zeggen. Ja, zondagavond: de laatste wedstrijd van de week kent vanaf komend seizoen de aftrap op zondagavond om 20.00 uur. De Eredivisie gaat daarmee bijvoorbeeld de Serie A, LaLiga en de Ligue 1 achterna, waar ook meestal op zondagavond nog wordt gespeeld. Wat de gevolgen zijn voor Studio Sport om 19.00 uur is nog niet bekend, maar mogelijk zal de liefhebber een toetje moeten bewaren om nog íets op schoot te houden.

Feyenoord en Sparta zijn op 4 augustus de eerste ploegen die op zondagavond spelen. De eerste Klassieker staat op 27 oktober om 16.45 uur gepland in Amsterdam, op 22 maart spelen Feyenoord en Ajax in Rotterdam. De titel wordt hopelijk op 10 mei beslist, dan staat de laatste speelronde op het programma. PSV speelt dan thuis tegen RKC Waalwijk, Ajax gaat op bezoek bij Fortuna Sittard en Feyenoord ontvangt Vitesse.

Brenton Tarrant trolt rechtszaal

Brenton Tarrant, die voor massamoord en terrorisme op moslims in het Australische Nieuw Zeelandse Christchurch wordt aangeklaagd, heeft de aanwezige nabestaanden in de rechtszaal getrold. Zijn advocaten zeiden dat Brenton zegt onschuldig te zijn. Gelijktijdig met dat de advocaten dit kenbaar maakten stuurde Tarrant via een videolink een grijns de rechtszaal in waar hij eerder het hele proces onbewogen volgde. Tachtig overlevenden en familieleden reageerden ontzet op de ontkenning en grijns.

Tarrant zond zijn actie live uit via Facebook. De actie leverde 51 doden en 40 gewonden op. Twee psychologische onderzoeken hebben aangetoond dat Brenton ‘normaal genoeg’ is om berecht te kunnen worden. Er volgt nog een zitting in augustus en de inhoudelijke zitting staat gepland voor vier mei volgend jaar.

NBA: Mogelijk beslissend finaleduel kent zinderend einde

In het Californische Oakland hebben de basketballers van de Golden State Warriors en Toronto Raptors hun zesde finalewedstrijd in de NBA afgewerkt. De Raptors begonnen met een 3-2 voorsprong tegen de regerend kampioenen en hadden dus nog één zege nodig voor hun eerste titel ooit, tevens de eerste NBA-titel ooit voor een Canadese ploeg.

De Warriors begonnen zonder Kevin Durant, maar Klay Thompson ving zijn afwezigheid op in wat sowieso de allerlaatste wedstrijd ooit zou worden in de Oracle Arena. De Warriors speelden er al sinds 1966, waarmee het het oudste stadion in de NBA is, maar vanaf volgend jaar speelt de ploeg in San Francisco in het bijna complete Chase Center.

De hele wedstrijd ging het nagenoeg volledig gelijk op, met zo nu en dan een paar punten voorsprong voor Toronto en later voor Golden State. Een noemenswaardig verschil was er echter niet en het vierde kwart kende dan ook een zinderend einde. Pascal Siakam was goed voor 25 punten en dankzij drietjes van Fred VanVleet hielden de Raptors gelijke tred.

Met een halve minuut op de klok stonden de Raptors op 108-109, waarna Siakam een jump shot in het netje legde: 108-111. Vrije worpen van Stephen Curry zorgden voor 110-111, maar met minder dan een seconde te spelen mocht Kawhi Leonard vanaf de lijn aanleggen en hij schoot raak. De Raptors kwamen op 110-114 en daarmee was het gespeeld en pakte het team eindelijk haar allereerste NBA-titel door de Warriors na drie jaar te onttronen.

Het is overigens de eerste keer in maar liefst 26 jaar dat men in Toronto écht kan feesten: de Blue Jays wonnen in 1993 de World Series (honkbal), waarna de Blue Jays, de Maple Leafs (ijshockey) en de Raptors - actief sinds 1995 - geen enkele titel pakten.

Warriors - Raptors (Bron: YouTube)

Bedreiging politiemedewerker onderzocht

De politie in Tilburg doet onderzoek nadat informatie is verkregen dat een politiemedewerker van de eenheid Zeeland-West-Brabant ernstig wordt bedreigd. De bedreiging is gericht op het leven van de agent. Afgelopen week heeft de politie meerdere personen aangehouden op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij deze bedreiging. Het rechercheteam sluit nieuwe arrestaties niet uit.

De politie kreeg informatie dat een criminele groepering via sociale media op zoek is naar deze diender en dreigt om deze om het leven te brengen. Leden van de groepering loven een beloning van tienduizenden euro’s uit voor informatie over de agent. De bedreigde agent werkt bij een lokaal politieteam waarbij hij zowel in uniform als in burger werkt.

Mogelijke aanleiding voor de bedreiging zou zijn dat deze politiemedewerker recent is ingezet bij een actie bij een pand in Bergen op Zoom in het kader van een drugsonderzoek. Omstanders hebben na deze politieactie informatie over de agent op sociale media gedeeld.

Onderzoek
Politie en Openbaar Ministerie nemen de bedreiging zeer serieus. Er zijn veiligheidsmaatregelen genomen ter bescherming van de agent. Een rechercheteam is direct een onderzoek gestart naar de herkomst van de bedreiging. Afgelopen week zijn meerdere personen gearresteerd. Hun betrokkenheid bij de bedreiging wordt verder nagetrokken. Het onderzoek is nog in volle gang. Uit de verklaringen van de verdachten blijkt dat mensen zich niet altijd bewust zijn van de effecten en risico’s die het delen van informatie op sociale media teweeg kan brengen.

Onaanvaardbaar
Het bedreigen van gezagsdragers in het algemeen en het beramen van aanslagen op politiemensen zijn zeer ernstige gedragingen die volstrekt onacceptabel en onaanvaardbaar zijn. Politie en justitie zullen er alles aan doen wat in hun vermogen ligt om dreigingen tegen overheidspersoneel weg te nemen, onder andere door interventies in het criminele milieu.

OM eist twintig jaar voor moord op Tjeerd van Seggeren

De officier van justitie eiste donderdagmiddag een gevangenisstraf van twintig jaar tegen de 34-jarige vrouw die verdacht wordt van medeplegen van moord op haar echtgenoot Tjeerd van Seggeren.

Op 9 juli 2017 wordt het slachtoffer na een bezoek aan een festival in Zwaagwesteinde dood aangetroffen in een weiland aan de Buterwei. Hij is met geweld om het leven gebracht.

Ontkennende verdachte
De verdachte ontkent iedere betrokkenheid bij de dood van haar echtgenoot. Voor de nabestaanden, die na twee jaar nog steeds rouwen over de dood van hun zoon, broer en vader, is dit onverteerbaar. “De verdachte hoeft niet mee te werken aan haar eigen veroordeling maar dient wel te beseffen dat zij de familieleden van Tjeerd achter laat die verscheurd worden door hun gevoelens zonder dat zij hier zelf enige duidelijkheid in wil brengen”, aldus de officier tijdens zijn requisitoir. Hij neemt dit de verdachte kwalijk.

Onderzoek
Het onderzoeksdossier omvat meer dan 10.000 pagina’s. Meerdere opsporingsbevoegdheden zijn ingezet en er is nauw samengewerkt met de Duitse Staatsanwalt en polizei. Dat heeft geleid tot het horen van een aantal getuigen. De moeder van verdachte is als verdachte gehoord, als ook een eerdere relatie van de verdachte. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van Tjeerd. De officier neemt in een later stadium een beslissing over een eventuele vervolging van deze twee verdachten.

Waarheidsvinding
Het onderzoek is complex nu het ontbreekt aan het moordwapen waar eventuele DNA-sporen op zouden kunnen zitten waaruit één op één is vast te stellen dat het de verdachte, of een van de medeverdachten, is die haar echtgenoot van het leven heeft beroofd. Dit betekent dat de recherche nog meer instrumenten heeft gebruikt om te komen tot waarheidsvinding. Door gebruik te maken van scenario’s is beargumenteerd welke scenario’s niet bewijsbaar zijn en welke als enige uiteindelijk resteert en bewijsbaar is.

Tijdlijn
De tijdlijn in deze strafzaak is een essentieel onderdeel van de bewijsmiddelen. Deze is vastgesteld aan de hand van de verkregen telecomgegevens uit de telefoon van zowel de verdachte als het slachtoffer. Zendmasten, locatiebepalingen, camerabeelden en delen uit Google Timeline geven aan dat de verdachte Tjeerd wel gezien móet hebben bij de Buterwei nu de afstand tussen de telefoons van de verdachte en het slachtoffer zich op korte afstand van elkaar hebben bevonden rondom het tijdstip van het voorval.

Medeplegen moord
De officier: “Uit alles staat voor het OM wettig en overtuigend vast dat alle handelingen van verdachte, die een aanvang nemen na de aangifte van mishandeling in april 2017, gericht zijn op het aftasten van de mogelijkheden om Tjeerd om het leven te brengen. Daarvoor is veelvuldig contact geweest met Duitsland en uiteindelijk heeft dit geleid tot het scenario van de partnerdoding door Tjeerd letterlijk in een val te lokken.” Het OM is van oordeel dat verdachte schuldig is aan medeplegen van moord op Tjeerd van Seggeren en eist een gevangenisstraf van twintig jaar.

Vandaag vindt het pleidooi van de verdediging plaats. Na afloop van de behandeling ter terechtzitting zal de rechtbank de datum voor de uitspraak bepalen.

Expert: vervang het vervallen Monument op de Dam

Het monument op de Dam in Amsterdam kan het beste vervangen worden door een duplicaat van graniet. Dat zegt beeldhouwer Ton Mooy, die in 1996 als deskundige betrokken was bij de restauratie van het gedenkteken, dat opnieuw in erbarmelijke staat verkeert. Mooy adviseerde dit destijds ook al, maar de gemeente koos voor restauratie. Maar een nieuwe opknapbeurt kan het monument op de lange duur niet redden, zegt de beeldhouwer.

Ton Mooy is al 45 jaar beeldhouwer en is deskundige op het gebied van de steensoorten waar veel beeldhouwwerken in Amsterdam van zijn gemaakt. De steensoort travertijn waarmee het vervallen monument bekleed is, is een poreuze kalksteen uit Toscane, en niet bestand tegen het vochtige klimaat in Nederland. Dat was in 1996 al bekend. 'De toenmalige adviseur van de Rijksdienst (voor het Cultureel Erfgoed) zei: "Dit wordt niks, laten we het in graniet hakken, dan zijn we er de eerste duizend jaar vanaf. Een duplicaat dus."

Toch restaureren
Bij de onthulling in 1956 beloofde de gemeente 'ten eeuwigen dage' zorg te dragen voor het monument. Toen in 1996 bleek dat het monument in zeer slechte staat verkeerde, vroeg men zich af wat dat 'eeuwig' nou precies betekende. Vanwege de emotionele waarde die het gedenkteken voor velen heeft, besloot de gemeente dat het niet vervangen mocht worden. Daar was Mooy het niet mee eens. "Dat was gewoon verkeerd. Het moest op die manier en nu zijn ze weer net zo ver, want je kan er niks meer mee. Het moet gewoon naar binnen, anders blijft de verwering doorzetten en gaat het echt uit elkaar vallen, zoals in Arnhem bij de luchtboogbeelden."

Replica
De gemeente kiest nu opnieuw voor een grote restauratie. "Weggegooid geld", vindt Mooy. Hij pleit voor het hakken van replica's uit graniet, zoals bij de beelden op het hoofdbureau van politie juist wél gebeurd is. "Daar zie je niks van hoor, dat kunnen wij heel goed", zegt Mooy. Hij hakte de beelden voor aan de gevel van het politiebureau zelf uit. "Ja als je de steensoorten naast elkaar legt dan zie je een heel klein beetje verschil, maar als je een replica neerzet zie je geen verschil."

Scheuren
De gemeente liet onlangs een uitgebreide camera-inspectie uitvoeren aan de binnenkant van het monument op de Dam. Die laat zien dat er in de stenen scheuren volledig van binnen naar buiten lopen. Het topje van het monument moest zelfs worden weggehaald. Volgens Mooy worden die scheuren veroorzaakt doordat er vocht in het poreuze steen van het monument komt door regenval. Als dat niet weg kan en het water bevriest, dan zet het uit en drukt het het steen kapot. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Man steekt vrouw dood en meldt zich op het bureau

Donderdagmiddag rond twee uur meldde zich een man bij het politiebureau in ’s-Hertogenbosch. Hij vertelde dat hij zijn vrouw in hun gezamenlijke woning had neergestoken. De vrouw bleek na aankomst van de politie bij de woning te zijn overleden.

Nadat agenten de woning aan de Marco Polostraat hadden betreden troffen zij het levenloze lichaam van een vrouw aan. Ondanks dat haar identiteit officieel nog moet worden vastgesteld, gaat de politie er op basis van eerste onderzoek en het verhaal van de man vanuit dat het gaat om de bewoonster, de echtgenote van de verdachte.

Terwijl de man werd aangehouden en ingesloten voor verder onderzoek, startten forensisch rechercheurs in en om de woning met een uitgebreid sporenonderzoek. Dit onderzoek ging in de avond nog uren door en krijgt waarschijnlijk ook vrijdag nog een vervolg.

Verwardiër dreigt appartement op te blazen in Sittard

De politie heeft donderdagavond een bewoner van een appartement aan de Debussystraat in Sittard aangehouden voor het dreigen met het opblazen van het appartement.  Rond 22:30 uur kwam de melding binnen dat de man in verwarde toestand dreigde het appartement op te blazen.

Vijftien bewoners van het appartementencomplex werden uit hun woning gehaald en zijn door familie opgevangen. De brandweer sloot de gaskraan van het complex af. Korte tijd later werd de man aangehouden door de politie.

Volleybalsters winnen in vijf sets van Duitsland

De Nederlandse volleybalsters hebben in de Nations League hun tweede zege op rij geboekt. Nadat Oranje woensdag van de Dominicaanse Republiek won werd donderdag Duitsland verslagen. Nederland won in Stuttgart met 3-2 (21-25, 25-23, 20-25, 25-13, 16-14) van Duitsland.

De Nederlandse volleybalploeg begon goed aan de wedstrijd tegen Duitsland, maar toch ging de eerste set naar Duitsland omdat de ploeg van bondscoach Jamie Morrison steeds slordiger ging spelen. In de tweede set won Nederland wel de tweede set, maar set drie ging opnieuw verloren.

De vierde set werd overtuigend gewonnen nadat Morrison de nodige wissels had doorgevoerd. In de spannende vijfde set pakte uiteindelijk de zege op het derde wedstrijdpunt. Oranje wacht nog drie wedstrijden in Rusland, maar Nederland is al uitgeschakeld voor de finaleronde van de Nations League.

Oogst suikerbieten Europa pakt lager uit

De opbrengst suikerbieten viel in 2018 in bijna alle landen van de EU-28 lager uit dan een jaar eerder. In Nederland werd per hectare 18 procent minder geoogst. Spanje had in 2018 de hoogste opbrengst per hectare, die nauwelijks lager was dan in 2017. Dit maakt het CBS bekend op basis van de laatste landbouwcijfers van Eurostat.

De droge zomer in 2018 had relatief grote gevolgen voor de opbrengst van de akkerbouwgewassen in Nederland. Maar gold dit ook voor de rest van de 28 landen van de Europese Unie? Een gewas dat tussen de landen van de EU onderling goed is te vergelijken is de suikerbiet.

Hoogste opbrengst per hectare in Spanje
In vrijwel alle 28 EU-landen werden in 2018 minder suikerbieten per hectare geoogst. In de Europese Unie werd er gemiddeld 69,1 duizend kilo per hectare geoogst, 15,2 procent minder dan in 2017. Spanje was het EU-land dat het beste resultaat noteerde. In dat land werd er vorig jaar gemiddeld bijna 87 ton (-3,5 procent) aan suikerbieten van een hectare grond gehaald. Nederland deed het met 76,4 ton per hectare beter dan de meeste landen van Europa, de opbrengst was wel 18 procent lager die van 2017.

De Poolse en de Duitse akkerbouwers boekten met een oogst van 50.700, respectievelijk 63.300 kilo per hectare vergeleken met hun Europese collega’s het slechtste resultaat (beide zo’n 25 procent minder dan in 2017). In landen als Spanje (-3,5 procent) en Griekenland (-2,7 procent) viel de opbrengstdaling mee. 

Frankrijk grootste producent suikerbieten
in Europa In 2018 werd er in de EU bijna 120 miljard kilo suikerbieten geoogst, ruim 23 miljard kilo minder dan in het jaar ervoor. Grootste producent in Europa is Frankrijk met 39,6 miljard kilo. Nederland stond op plaats vijf met een oogst van 6,5 miljard kilo en in Spanje werd 3 miljard kilo van dit gewas geoogst.

Grootste areaal suikerbieten in Frankrijk
In 2018 werd in de EU-28 op 1,73 miljoen hectare aan suikerbietenteelt gedaan. Met 490 duizend hectare was in Frankrijk ook het suikerbietenareaal het grootst. Het land was vorig jaar goed voor 28 procent van het EU-productieareaal van dit gewas. Duitsland volgde als tweede met 414 duizend hectare. Beide landen bezaten samen meer dan de helft van het productieareaal suikerbieten in de EU, Nederland 5 procent.

Relatief groot areaal suikerbieten in Nederland
Nederland kende in 2017 relatief het grootste areaal suikerbieten in de EU. Op bijna 5 procent van het totale landbouwareaal in ons land werden suikerbieten geteeld. Het relatieve belang van suikerbieten is dus voor de Nederlandse landbouw groter dan in de andere EU-landen. Gemiddeld werd er in de EU (exclusief Italië) op 1 procent van het totale landbouwareaal aan suikerbietenteelt  gedaan. De belangrijke Europese suikerbietenlanden Duitsland en Frankrijk zaten op respectievelijk 2,4 en 1,7 procent. In Spanje werd slechts 0,2 procent van het totale landbouwareaal bebouwd met suikerbieten.

Een veld vol suikerbieten in Duitsland  (Foto: FOK!)
Een veld vol suikerbieten in Duitsland (Foto: FOK!)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.