FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 22 maart 2019

Rusland-onderzoek naar Trump is klaar

Speciaal aanklager Robert Mueller heeft zijn onderzoek naar mogelijke inmenging door Rusland in de presidentiële verkiezingscampagne van Donald Trump af. Hij heeft zijn rapport naar het ministerie van Justitie gestuurd, meldt de New York Times.

De procureur-generaal William Barr moet nu beslissen hoeveel van de inhoud met het Huis van Afgevaardigden wordt gedeeld. Hij denkt de hoofdconclusies komend weekeinde bekend te kunnen maken.

Over een periode van bijna twee jaar probeerde de aanklager bloot te leggen hoe Russische agenten onder meer informatie over de campagne zouden hebben vergaard om Amerikaanse kiezers te beïnvloeden, en emailverkeer zouden hebben gehackt om de campagne van tegenstrever Hillary Clinton te ondermijnen.

Mueller werd aangesteld nadat Trump FBI-baas James Comey ontsloeg. De president heeft het onderzoek als heksenjacht omschreven. Eerder werden Trumps oud-campagneleider Paul Manafort en zijn voormalig advocaat Michael Cohen in het onderzoek tot celstraffen veroordeeld. Mueller zou geen nieuwe aanklachten hebben geadviseerd.

May wil Brexitstemming weer uitstellen

De Noord-Ierse DUP, gedoogpartner van de Britse regering, zegt dat premier May het land vernedert met het Brexit-uitstelakkoord van donderdag. Volgens de unionisten had ze "de duidelijke verdeeldheid" tussen EU-lidstaten moeten uitbuiten om de exitdeal te veranderen. Maar ze ging akkoord met voorwaardelijk uitstel tot 22 mei. De onvrede bij de DUP lijkt nu aanleiding voor May om de parlementaire stemming opnieuw uit te stellen.

Die exitdeal is al tweemaal verworpen en zou volgende week voor de derde keer in stemming moeten worden gebracht. Maar de DUP is ongelukkig met de vangnetregeling om de Ierse grens open te houden en eist garanties dat Noord-Ierland te allen tijde hetzelfde wordt behandeld als de rest van het Verenigd Koninkrijk.

De tien stemmen die de DUP kan leveren zijn cruciaal voor aanname van de deal. Zo zei oer-Brexiteer Jacob Rees-Mogg onlangs dat als de DUP voorstemt, hij dat ook doet omdat hij "niet unionistischer dan de DUP" is.

De afgelopen dagen leek de partij zijn standpunten te verzachten, maar dat is dus weer voorbij. Volgens de gedoogpartner heeft het Verenigd Koninkrijk "gecapituleerd voordat het de noodzakelijke wijzigingen had binnengehaald."

"De regering is consistent als het gaat om het sluiten van minderwaardige compromissen zonder dat dit nodig was, terwijl er meer met de EU had kunnen en zou moeten worden onderhandeld", zegt de DUP.

Nieuwe nederlaag
Hiermee stevent May bijna onvermijdelijk op een nieuwe nederlaag af. Vermoedelijk wil de DUP dat de regering de dreiging van een no-deal Brexit dan inzet om meer concessies over de Ierse grens van de EU los te krijgen. Maar de overige EU-lidstaten, en dan met name Ierland, voelen daar niets voor.

Haalt Mays deal het inderdaad niet dan wordt de Brexit tot 12 april uitgesteld. Uiterlijk die datum moeten de Britten dan aangeven of ze nog langer uitstel willen. Zo ja, dan moet het land meedoen aan de Europese verkiezingen.

Update 23.33 uur
Premier May lijkt weinig trek te hebben in nóg een nederlaag. In een brief aan het Lagerhuis zegt ze dat de stemming volgende week mogelijk niet plaatsvindt "indien blijkt dat er onvoldoende steun is."

Volgens May heeft het parlement de keuze uit vier mogelijkheden. Die zijn: Artikel 50 intrekken - wat volgens haar neerkomt op verraad van het referendum uit 2016, zonder deal de EU verlaten, een langer uitstel na 12 april met deelname een de Europese verkiezingen, of de deal alsnog in stemming brengen om de EU op 22 mei te verlaten.

Een nieuw referendum noemt de premier niet. De oppositie zou een amendement overwegen om de exitdeal voorwaardelijk te aanvaarden indien deze in een volksraadpleging wordt voorgelegd.

Mogelijk probeert May de stemming nu op de spits te drijven door deze tot vlak voor 12 april uit te stellen. Komende week zullen Lagerhuisleden echter proberen de parlementaire agenda van de regering over te nemen.

Langlaufers houden World Cup-strijd spannend bij finales in Quebec

In het Canadese Quebec wordt dit weekeinde de World Cup voor de langlaufers afgesloten. Zowel bij de mannen als de vrouwen is de strijd om de eindzege nog open, maar vooral bij de mannen is het ook daadwerkelijk nog spannend.

Ingvild Flugstad Østberg moet bij de vrouwen de Russische Natalia Nepryaeva van zich af zien te houden. De Russische liet vorige week kostbare punten liggen door zich in Falun noodgedwongen ziek te melden en in Quebec pakte Østberg er nog eens wat punten bij door de halve finales op de sprint in vrije stijl te houden, in tegenstelling tot Nepryaeva.

De winst ging zoals vaker dit seizoen naar de Zweedse Stina Nilsson, die voor het eerst de World Cup-eindwinst op de sprint pakte. In de laatste meters bleef ze landgenote Maja Dahlqvist nog nét voor, terwijl Jonna Sundling het Zweedse podium completeerde. Maiken Caspersen Falla werd vierde, voor de Zweedse tiener Frida Karlsson en de Amerikaanse Sadie Bjornsen.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Bij de mannen gaat het in de World Cup tussen de Noor Johannes Høsflot Klæbo en de Rus Alexander Bolshunov. Die wist vrijdag knap de finale te bereiken op de sprint en daarin werd hij vierde, waarmee hij de schade op sprintkanon Klæbo beperkte. De jonge Noor was weer oppermachtig en pakte de winst, voor de Italiaan Federico Pellegrino en zijn eigen landgenoot Sindre Bjørnestad Skar. Achter Bolshunov completeerden de Zweed Johan Häggström en de Fransman Lucas Chanavat het finaleveld.

Klæbo gaat in de World Cup nog altijd aan de leiding, maar zal het bijzonder zwaar krijgen: zaterdag wacht een 15 kilometer klassiek, zondag een 15 kilometer vrije stijl, afstanden waarop Bolshunov sterker is. Met de sprint wordt dan nog een klassement opgemaakt voor dubbele punten en dus ziet het er voor de Rus prima uit.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Biatleet Bø vernedert concurrentie en evenaart record

Biatleet Johannes Thingnes Bø heeft tijdens de World Cup-finales op de Holmenkollen in Oslo de sprint gewonnen. Voor de Noor, al zeker van de eindzege in de World Cup, is het zijn veertiende overwinning van het seizoen, een evenaring van het record van Martin Fourcade.

In Oslo stond er net als in het begin van het seizoen totaal geen maat op Bø. Hij schoot één keer mis in staande positie, maar zelfs dat was niet genoeg om het ook maar een beetje spannend te maken in het mistige Oslo. Niemand kwam bij hem in de buurt wat snelheid betreft en degenen die niet totaal weggelanglaufd werden schoten dan weer vaker dan één keer mis.

Het leverde Bø een oppermachtige zege op, 31 seconden voor de Italiaan Lukas Hofer, die het podium in zijn carrière nog niet zo vaak gezien had. Quentin Fillon Maillet uit Frankrijk bleef net als Hofer foutloos op de schietbaan en werd dik drie tellen achter de Italiaan derde, vlak voor Julian Eberhard (1+1), Bø's oudere broer Tarjei (0+1) en Benedikt Doll (1+1).

Freek de Jonge verstoort boekenbal met anti Baudet-tirade

Het Boekenbal, de traditionele opening van de boekenweek, is met veel tumult begonnen eerder vanavond. Tijdens het openingswoord van Eveline Aendekerk, voorzitter van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, zag Freek de Jonge zijn kans schoon om de aandacht naar zichzelf te trekken.

De Jonge stond op en eiste dat er een statement gemaakt zou moeten worden over de overwinningstoespraak van Thierry Baudet na de provinciale verkiezingen. De actie van de cabaretier viel niet bij iedereen in goede aarde en al snel werd hij door een aantal aanwezigen gemaand zich koest te houden en weer te gaan zitten. Zijn tirade verstomde al snel in alle oproer over de actie van theatermaker.

Tekst loopt door onder de video

Dat zijn actie niet overal gewaardeerd werd bleek uit de reactie van diverse aanwezigen.

Ook op sociale media kon de actie van De Jonge op weinig sympathie rekenen:

Ruime zeges voor Engeland en Frankrijk in EK-kwalificatie

Engeland en Frankrijk hebben beide een eenvoudige zege behaald in hun eerste kwalificatiewedstrijd voor het EK voetbal van 2020.

In Groep A wonnen de Engelsen met 5-0 van Tsjechië. Raheem Sterling was met drie doelpunten Man of the Match bij Engeland. Eerder op de avond speelden in dezelfde groep Bulgarije en Montenegro met 1-1 gelijk.

Ook Frankrijk had een makkelijke avond. De Haantjes wonnen met 1-4 van Moldavië. Portugal met Cristiano Ronaldo in de basis kwam niet verder dan 0-0 tegen Oekraïne.

Overige uitslagen EK-kwalificatie vrijdag
Groep A
Bulgarije - Montenegro 1-1
Engeland - Tsjechië 5-0

Groep B
Portugal - Oekraïne 0-0
Luxemburg - Litouwen 2-1

Groep H
Albanië - Turkije 0-2
Moldavië - Frankrijk 1-4
Andorra - IJsland 0-2

Wereldkampioen Eisenbichler vliegt naar eerste World Cup-zege

Schansspringer Markus Eisenbichler heeft tijdens de World Cup-finales op de beroemde Letalnica-vliegschans van het Sloveense Planica eindelijk zijn eerste World Cup-zege te pakken. De 27-jarige Duitser stond al negen keer op het podium en werd vorige maand individueel wereldkampioen, maar een World Cup-zege had hij nog niet.

Na de eerste ronde in Planica stond de Japanse World Cup-kampioen Ryoyu Kobayashi na een meesterlijke vlucht van 242 meter aan de leiding, vrij ruim voor Eisenbichler en de Pool Piotr Zyla, die in principe de enige andere nog was die een aanval op de leiders kon plaatsen. De pas 18-jarige Sloveen Timi Zajc, die in Oberstdorf op de vliegschans won, liet wederom zien geweldig te kunnen vliegen en stond op de vierde plek.

In de finaleronde hield Zajc zijn vierde plek vast, voor zijn eveneens in zijn tienerjaren verkerende landgenoot Domen Prevc, die in Vikersund vorige week nog naar de winst vloog. Zyla hield plek drie vast, maar Eisenbichler zag Kobayashi een mindere vlucht afleveren en naar plek twee zakken. De Duitser kon zo zijn eerste World Cup-zege vieren, voor Kobayashi en Zyla.

Basketballers Dordrecht stunten in Zwolle

De Dutch Basketball League-debutanten van de Dutch Windmills hebben donderdagavond voor een flinke stunt gezorgd. De ploeg won in Zwolle van koploper Landstede Basketbal en verstevigde daarmee de positie van 'best-of-the-rest' buiten de top-4.

Dordrecht won eerder dit seizoen al eens van Zwolle en dat gaf motivatie. De bezoekers konden bijzonder goed mee en stonden bij rust zelfs voor: 41-43. In het derde kwart liepen de Windmills nog uit naar een verschil van acht punten, maar een 12-0 run van Landstede bracht de thuisploeg terug tot 68-69.

Dankzij Noah Dahlman kwam Zwolle met 74-73 weer op voorsprong, maar dit keer zorgde een 0-8 run van Dordrecht voor een definitieve voorsprong: 83-93, met onder meer 27 punten van Ryan Richardson en 18 stuks van LaVonte Dority.

Zwolle staat met 23-5 bovenaan, ZZ Leiden staat er met 22-2 toch wel beter voor. De ploeg ging op bezoek bij Apollo Amsterdam en struikelde bijna over de laagvlieger, waar Aron Royé goed was voor 30 punten. Leiden hield het hoofd nog net koel en wist met 83-91 toch weer te winnen. Donar Groningen won in Weert met 60-78 van Basketball Academie Limburg.

Monsterzege voor FC Eindhoven; FC Den Bosch geeft ruime voorsprong uit handen

Vrijdagavond waren er in de 30e speelronde van de Keuken Kampioen Divisie veel doelpunten te vieren op Brabants grondgebied.

Ondanks een 3-0 voorsprong in de eerste helft verloor FC Den Bosch met 3-4 van Telstar. Ruim 30 kilometer naar het zuiden won FC Eindhoven met maar liefst 8-1 van FC Dordrecht. De wedstrijd tussen Almere City FC en TOP Oss werd vanwege de mist gestaakt. Het duel wordt komende maandag hervat.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
Almere City FC - TOP Oss gestaakt bij 0-0 vanwege de mist
FC Den Bosch - Telstar 3-4
FC Eindhoven - FC Dordrecht 8-1
FC Volendam - SC Cambuur 0-1
RKC Waalwijk - Helmond Sport 2-1

NHL: Kings walsen in derde periode over Sharks

De ijshockeyers van de Los Angeles Kings hebben in eigen huis een 4-2 zege geboekt op de San Jose Sharks. De bezoekers waren prima bezig, tot de Kings het in de derde periode op de heupen kregen.

Dustin Brown zette de Kings na vijf minuten op voorsprong, maar Barclay Goodrow tekende nog in de eerste periode voor de gelijkmaker. Tomas Hertl was met zijn 32e goal van het seizoen goed voor de 1-2, maar vanaf dik negen minuten in de derde periode sloeg LA toe: Matt Roy trok de stand gelijk, Anze Kopitar zorgde voor de voorsprong en Jeff Carter gooide de deur met een shorthanded 4-2 in het slot.

Uitslagen NHL donderdag
Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning 3-6
Florida Panthers - Arizona Coyotes 4-2
New Jersey Devils - Boston Bruins 1-5
Montreal Canadiens - New York Islanders 4-0
Nashville Predators - Pittsburgh Penguins 1-2 SO
St. Louis Blues - Detroit Red Wings 5-2
Chicago Blackhawks - Philadelphia Flyers 1-3
Dallas Stars - Colorado Avalanche 1-3
Calgary Flames - Ottawa Senators 5-1
Edmonton Oilers - Columbus Blue Jackets 4-1
Vegas Golden Knights - Winnipeg Jets 5-0
Los Angeles Kings - San Jose Sharks 4-2

Kings - Sharks (Bron: YouTube)

Bertens slaat tiener naar huis in Miami

Tennisster Kiki Bertens heeft zich op het sterkbezette toernooi van Miami zonder problemen geplaatst voor de derde ronde. De Nederlandse nummer acht van de wereld had geen kind aan de 17-jarige Chinese Wang Xiyu (WTA-190).

Wang deed mee dankzij een wildcard en kon alleen in de eerste set op haar eigen service redelijk mee. In set twee was het na haar eerste servicegame gedaan: Bertens won zes games op rij en maakte de partij keurig af: 6-4, 6-1.

In de volgende ronde speelt Bertens tegen de Slowaakse Viktoria Kuzmova, die haar vorige maand in Dubai nog klopte.

Handbalsters winnen oefenduel tegen Duitsland

Het Nederlandse handbalteam heeft vrijdagavond in de MartiniPlaza in Groningen een oefenwedstrijd tegen Duitsland gewonnen. Onder leiding van de nieuwe bondscoach Emmanuel Mayonnade wonnen de vrouwen met 29-26.

Oranje begon de wedstrijd met vertrouwde krachten. Onder meer door drie doelpunten van Laura van der Heijden kwam Nederland op een 10-6 voorsprong. In het tweede deel van de eerste helft mochten de reserve speelsters minuten maken. Bij rust was de tussenstand 14-10.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

🚀🚀🚀 #handbalinside

Een bericht gedeeld door Handbal Inside (@handbalinside) op22 Mrt 2019 om 12:52 (PDT)

Na de pauze bleven de vrouwen van Mayonnade op voorsprong staan al kwamen de bezoekers terug tot 24-23. Mede door een goed spelende Angela Malestein werd de zege uiteindelijk binnengehaald.

Zaterdag spelen beide landen in het Noord-Duitse Oldenburg opnieuw tegen elkaar.

FOK!ker Stefan Tetelepta schrijft succesroman 'Kismet'

Stefan Tetelepta, op FOK! beter bekend als SunChaser, publiceerde in 2018 de feelgoodroman Kismet, die in acht maanden tijd een succes werd. Stefan besloot de roman, die gaat over twee mensen die voorbestemd zijn voor een bijzondere liefde, gratis weg te geven aan lezers in ruil voor een recensie. Inmiddels hebben meer dan tweeduizend belangstellende lezers een exemplaar van zijn roman aangevraagd.

Dit weekend houdt SunChaser in Leiden een lezing en vertelt hij over zijn boek. FOK! is er bij om hem aan de tand te voelen. Bijvoorbeeld met de vraag waarom hij zijn roman zolang verborgen heeft gehouden op de community waar hij al twintig jaar komt. Verder willen we alles weten over het verhaal, hoe hij schrijft, waarom hij Kismet gratis weggeeft en wat zijn toekomstplannen zijn. Dit verslag lees je dit weekend op FOK!

Wil je meer weten of Kismet lezen in ruil voor een recensie, kijk dan op www.stefanschrijft.nl

12.000 mensen bij stille tocht voor slachtoffers aanslag Utrecht

Om circa 19:00 uur zal burgermeester Jan van Zanen op het Jaarbeursplein in Utrecht een toespraak houden ter nagedachtenis aan de slachtoffers die afgelopen maandag vielen toen Gökmen Tanis een aanslag pleegde in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Bij de aanslag vielen drie doden en vijf gewonden waarvan drie ernstig. 

Na de toespraak zal er een minuut stilte worden gehouden, waarna de tocht zal beginnen. Via de Graadt van Roggenweg zal de stoet naar het 24 Oktoberplein lopen. Hier wordt iedereen in de gelegenheid gesteld om bloemen neer te leggen op de gedenkplaats.

De initiatiefnemers vragen de deelnemers om rode of witte bloemen mee te nemen. Na het leggen van de bloemen gaat de stoet terug naar het Jaarbeursplein, of gaat ieder zijn eigen weg. Gedurende de hele avond is slachtofferhulp aanwezig voor mensen die het even niet meer trekken.

Pegida
Naast de burgemeester van Utrecht loopt ook Mark Rutte mee, net als de burgemeesters Femke Halsema van Amsterdam, Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en Pauline Krikke van Den Haag. Verder heeft minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus zich bij de tocht aangesloten. Ook loopt de anti-islam beweging Pegida mee in de stoet. Onder meer voorzitter Wagensveld zal aanwezig zijn mits de veiligheidssituatie dat toelaat. Uit respect voor de slachtoffers zal Pegida geen vlaggen meevoeren.

Vandaag moest de Tanis voor de rechter-commissaris verschijnen. Hij wordt verdacht van meervoudige moord c.q. doodslag met een terroristisch oogmerk, poging daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk. De rechter-commissaris heeft vanmiddag besloten dat Tanis de maximale termijn van 14 dagen in voorarrest blijft zitten. Hij mag alleen contact met zijn advocaat hebben. Later op de dag werd bekend dat Tanis bekend heeft de aanslag gepleegd te hebben. 

Livestream terugkijken:


Update 19:55

De stoet is inmiddels aangekomen op het 24 oktoberplein. Het verslag van FOK! eindigt dan ook hier. Volgens Radio 1 liepen er 12.000 mensen mee.

Update 19:30 uur
Er zijn vele duizenden mensen op de been in Utrecht. De Stoet is inmiddels vertrokken, maar er komen nog steeds mensen aan op het Jaarbeursplein.Stille tocht Utrecht (Foto: FOK!)
Stille tocht Utrecht (Foto: FOK!)
Stille tocht Utrecht (Foto: FOK!)Stille tocht Utrecht, ook op Utrecht CS wordt aandacht besteed aan de stille tocht (Foto: FOK!)
Stille tocht Utrecht, ook op Utrecht CS wordt aandacht besteed aan de stille tocht (Foto: FOK!)

Update 18:35 uur
Inmiddels stromen de mensen binnen. De omliggende horecagelegenheden geven aan FOK! aan dat de stille tocht niet echt voor extra inkomsten zorgt: normaal gesproken zitten ze rond deze tijd vol met theaterpubliek, maar aangezien de shows later beginnen, is de vaste klandizie nog niet aanwezig. De demonstranten hebben niet echt behoefte aan een (alcoholische) versnapering. 

Een jongeman met het syndroom van down, die niet echt leek te beseffen waar de tocht om gaat werd door een agent aangesproken nadat hij riep dat hij 'lekker kwam fegtuh'.

Update 18:05 uur
Ondanks de aanwezigheid van Pegida gaat de politie niet uit van ongeregeldheden vertelt een politieagent aan FOK! op een al aardig druk Jaarbeursplein.

De route naar de stille tocht wordt met matrixborden aangegeven (Foto: FOK!)

FOK! is erbij en doet live verslag van de toespraak en tocht. Dit bericht zal gedurende de avond worden geupdate. 

De route naar de stille tocht wordt met matrixborden aangegeven (Foto: FOK!)

Formule 1 zoekt naar oplossing om zichtbaarheid startlichten te verbeteren

Na afloop van de Formule 1-race in Australië klaagden een aantal coureurs dat de startlichten niet of nauwelijks zichtbaar waren. De FIA en Formule 1-organisatie FOM bekijken nu of ze aanpassingen kunnen doen om dat te verbeteren.

Oorzaak van de slechte zichtbaarheid zijn de bredere achtervleugels die dit seizoen ingevoerd zijn. Onder de coureurs die last hadden is Pierre Gasly van Red Bull Racing. “Ik kon de lichten niet zien vanwege die brede achtervleugels. Ik moest dus maar reageren op de auto's om me heen. Dat kostte me een paar plaatsen”, aldus Gasly.

Robert Kubica die van de laatste startrij moest vertrekken keek tegen de achtervleugel van de McLaren van Carlos Sainz. “Dus ik zag alleen de eerste paar lichten. Ik moest mijn nek helemaal naar links strekken en raakte een beetje in paniek.”

Mogelijk dat de FIA en FOM besluiten om extra lichten op te hangen. Tussen 2009 en 2017 werd die oplossing ook al gebruikt. Bij de invoering van lagere achtervleugels in 2017 werden de extra lichten weer afgeschaft. Met de komst van de halo werden de lichten juist lager gehangen.

Voor de komende race in Bahrein over een week hoopt men het probleem opgelost te hebben.

Tien moslims in Duitsland opgepakt in verband met terreurdreiging

Tien mannen zijn in Duitsland gearresteerd vanwege het beramen van een grote aanslag. Bij de aanslag wilden de verdachten, met behulp van auto's en vuurwapens, zoveel mogelijk slachtoffers maken.

Tweehonderd agenten arresteerden de moslims in de regio van de Duitse stad Frankfurt. De nationaliteiten zijn nog niet bekend gemaakt, maar de mannen waren tussen de 20 en 42 jaar oud. Twee van hen, de mogelijke leiders van de groep, hadden sterke banden met de islamitische salafisten in de regio.

Tijdens de actie werden messen, drugs, 20.000 euro cash, electronica en documenten in beslag genomen. De mannen worden verdacht van het beramen van een aanslag met terroristisch motief. De mannen hadden al contact gezocht met een wapenhandelaar en hadden een grote auto gehuurd.

Tweede Hockey Pro League-overwinning China na doelpuntrijke slotfase

De hockeysters van China hebben vrijdag tegen Nieuw-Zeeland hun tweede overwinning in de FIH Pro League behaald. In Changzou won de thuisploeg met 5-3 van de Black Sticks. Het Pro League-duel gaat de boeken in als het damesduel waarin tot op heden het meest gescoord werd. Vooral in het laatste kwart vielen de goals, maar liefst vijf stuks.

Een dag na de verliespartij tegen Argentinië (0-1) namen de Chinese dames het op tegen Nieuw-Zeeland. China kwam goed uit de startblokken en was de betere ploeg. De Aziaten zetten de defensie van de Black Sticks vanaf het eerste fluitsignaal flink onder druk en kregen dan ook de beste kansen. De eerste goal van de wedstrijd kwam uit een strafcorner van aanvoerster Cui Qiuxia. Door de vroege achterstand moesten de dames van Nieuw-Zeeland aan de bak. De bezoekers waren op zoek naar een gelijkmaker, maar China bleef de betere ploeg. Vlak na de start van het tweede kwart resulteerde de Chinese overmacht in een tweede goal via Zhang Xiaoxue.

Het vierde kwart was voor de neutrale toeschouwer een genot om naar te kijken. Met liefst zes doelpunten was het geen enkele minuut saai. De wedstrijd leek gespeeld toen Gu Bingfeng via een snoeiharde strafcorner de thuisploeg al vroeg in het laatste kwart op een 3-0 voorsprong zette. De Black Sticks gaven de moed niet op binnen twee minuten kwam er via de strafcorner van Stacey Michelsen een antwoord: 3-1. Even leek Nieuw-Zeeland zich op te maken voor een spectaculaire comeback. Al snel volgde de aansluitingstreffer via de stick van Shiloh Gloyn. De spanning was weer helemaal terug in Changzou.

Hoewel China dacht dat de wedstrijd al gespeeld was, moest de thuisploeg alsnog aan de bak. Vlak voor het eindsignaal tekende Gou Qiu voor de 4-2, waardoor ook in het stadion de opluchting overheerste. Nieuw-Zeeland speelde de slotminuten zonder keepster en forceerde in de laatste minuut een derde doelpunt via Rose Keddel. Dichterbij kwamen de bezoekers niet. China kreeg op het eindsignaal nog een strafcorner, die Gou Qiu in een leeg doel binnen kon pushen: 5-3, de tweede overwinning in de Pro League, voor de Chinese dames.

Boete na opeten goudvis

Een Engelsman die op de kermis een goudvis won en deze vervolgens verslond, moet hiervoor 300 pond (350 euro) boete ophoesten. De 27-jarige Josh Coles werd door vrienden aangemoedigd en spoelde het nog levende visje met bier weg.

Nadat zijn vriendin een filmpje op SnapChat zette volgde er een klacht van de Britse dierenbescherming RSPCA. Het onderzoek verbaasde de man, die zou hebben gezegd dat het "maar een goudvis" was.

Goudvissen zijn echter beschermd en Coles bekende onnodig lijden te hebben veroorzaakt. Hij mag naast de boete 200 uur schoffelen en de komende vijf jaar geen vissen houden, aldus de BBC.

Boete na eten goudvis (Snapchat)
Goudvisje wegspoelen (beeld: SnapChat/RSPCA)

Direct Energie en Arkea-Samsic krijgen laatste wildcards Tour de France

Direct Energie en Arkea-Samsic zijn als laatste teams toegevoegd aan de deelnemerslijst van de Tour de France. De twee Franse ProContinentale ploegen waren samen met Vital Concept-B&B Hotels in de race voor de laatste wildcards. Roompot-Charles kreeg geen wildcard van de organisatie.

Naast Direct Energie en Arkea-Samsic kregen Cofidis en Wanty-Gobert eerder al een wildcard voor de grootste wielerwedstrijd ter wereld. Naast deze vier ploegen hebben de WorldTour-ploegen, waaronder Jumbo-Visma en Sunweb, automatisch startrecht in de Tour de France.

Bij Direct Energie staan Niki Terpstra en Pim Ligthart onder contract. Bij Arkea-Samsic rijdt Bram Welten, hij is één van de knechten van André Greipel in de sprinttrein.

Ajax verlengt contract van hoofd jeugdopleidingen

Ajax heeft het contract van hoofd jeugdopleidingen Saïd Ouaali opengebroken en verlengd, zo communiceren de Amsterdammers via de officiële kanalen. De verantwoordelijke voor de academie lag in eerste instantie nog vast tot medio 2019, maar heeft zijn verbintenis nu met twee seizoenen verlengd. Ouaali werkt sinds 2016 officieel als hoofd jeugdopleidingen bij Ajax.

Ouaali, die eerder ook voor FC Volendam werkte, begon in seizoen 2011/12 als jeugdtrainer bij Ajax, waarna hij in 2014 gepromoveerd werd tot coördinator van de bovenbouw. Een jaar later werd hij aangesteld als hoofd jeugdopleidingen op interim-basis, waarna hij een jaar later definitief werd benoemd tot de verantwoordelijke voor de academie. Daarmee werd hij de opvolger van Wim Jonk, die in december 2015 vertrok bij Ajax.

"Wij wilden graag met Saïd verder. Hij is een harde werker en een betrouwbaar persoon met een stabiel karakter. Toen hij hier begon was het een roerige tijd, maar mede dankzij hem heeft de opleiding een goed vervolg kunnen geven aan de destijds ingeslagen weg. We zien veel goede ontwikkelingen bij de jeugd. Het meest in het oog springt de toename van het aantal trainingsuren", zo geeft Marc Overmars, directeur voetbalzaken in Amsterdam, te kennen op de website van Ajax.

"Wij zijn er van overtuigd dat de talenten zich daardoor nog beter en sneller ontwikkelen", vervolgt Overmars. "Dat wordt mede mogelijk gemaakt door de school die we hier op de club hebben waardoor veel spelers langer op de club zijn en een goed op elkaar afgestemd programma kunnen volgen. Deze verlenging draagt ook bij aan de rust rondom onze opleiding, waardoor we volgende stappen kunnen gaan maken om nóg beter te worden."

Duits kampioen Ackermann de beste in Bredene-Koksijde Classic

Pascal Ackermann heeft de Belgische wedstrijd Bredene-Koksijde Classic gewonnen. Na 199 kilometer was de Duitse kampioen van BORA-hansgrohe de snelste in de massasprint. Kristoffer Halvorsen werd tweede, voor Álvaro José Hodeg, die vorig jaar de wedstrijd op zijn naam schreef.

De wedstrijd werd verreden over vlakke wegen, met na negentig kilometer de helling van De Kemmelberg (de kasseienhelling met een maximale stijging van 23 procent, bekend van Gent-Wevelgem). Daar werd het verschil niet gemaakt en ook in de open vlaktes bleef het peloton bij elkaar, doordat er weinig wind stond.

En dus was het wachten op een sprint, nadat de kopgroep van zes ruim voor de streep werd ingelopen. Net zoals dinsdag in Nokere Koerse waren er in deze wedstrijd ook genoeg valpartijen. Bij een grote valpartij op zestien kilometer van de streep kwam de snelle Nederlander Fabio Jakobsen ten val en kon nooit meer de aansluiting maken met peloton. Lars Boom probeerde het in de laatste tien kilometer nog, maar hij kwam niet weg, waardoor een massasprint de beslissing moest brengen.

In die massasprint trok Iljo Keisse de sprint aan voor zijn ploeggenoot Hodeg, maar de Colombiaanse sprinter wachtte te lang en daar profiteerde Ackermann optimaal van. De Duitse kampioen won de sprint overtuigend en boekte zijn tweede overwinning van het seizoen, nadat hij eerder de Spaanse wedstrijd Clasica de Almeria won.

Gökmen Tanis bekent

De 37-jarige verdachte van de terroristische aanslag in Utrecht, Gökmen Tanis, heeft vanochtend bij de rechter-commissaris de hem verweten strafbare feiten bekend. Ook heeft hij verklaard dat hij alleen heeft gehandeld. Gelet op het onderzoeksbelang kan over zijn verklaring verder niets worden gemeld.

Daarnaast is vanochtend de eerder aangehouden 40-jarige man heengezonden. Deze man werd dinsdag aangehouden, omdat in zijn woning de 37-jarige verdachte is aangehouden. De afgelopen dagen is diepgaand onderzocht of de man enige betrokkenheid heeft gehad bij het schietincident of dat hij daarbij op enige wijze behulpzaam is geweest. Daar is geen bewijs voor gevonden en de man is dan ook geen verdachte meer.

Dinsdag werden al een 23- en een 27-jarige man heengezonden. Zij werden maandag aangehouden, omdat een speurhond een geurspoor trof dat van de rode Renault Clio naar een woning liep. Bij die woning werden de twee mannen aangetroffen. Zoals eerder vermeld, is uit het onderzoek geen enkele betrokkenheid van hen bij het schietincident gebleken en zijn beide mannen geen verdachte meer in het onderzoek.

Heineken-ontvoerder Frans Meijer drie jaar cel in

Heineken-ontvoerder Frans Meijer (65) is vanmiddag door de rechtbank veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor het voorbereiden van een gewapende overval op een geldtransportauto. Zijn 26-jarige zoon heeft twee jaar cel opgelegd gekregen, zo meldt AT5 vrijdag.

Meijer en zijn zoon liepen op 2 oktober 2018 in de Van Beuningenstraat in de Staatsliedenbuurt. Beiden hadden een plaksnor op die er zo verdacht uitzag dat omstanders de situatie niet vertrouwden en de politie inschakelden. Toen een motoragent poolshoogte kwam nemen en de twee aansprak, gingen ze er vandoor.

Meijer gewond
Tijdens de vlucht zag de agent dat één van de twee verdachten een wapen droeg en dus besloot hij om gericht op de wegrennende verdachten te schieten. Daarbij raakte Meijer, ondanks dat hij een kogelvest droeg, gewond.

Na onderzoek bleek dat het duo een speciaal geprepareerde kist voor een geldcassette bij zich had. Ze hadden deze mee om de gps-signalen te kunnen verstoren.

Heling
De 26-jarige zoon van Meijer is ook veroordeeld van heling van een motor. Meijer zelf werd ook voor de bedreiging van een motoragent met een vuurwapen en wapenbezit veroordeeld. 

Laurens Boellard, de zoon van Heinekenontvoerder Jan Boellard, was ook verdachte in de zaak. Hij huurde de auto voor de overval. Volgens de rechtbank is geen bewijs dat hij wist dat de bestelauto die hij heeft gehuurd bedoeld was voor een overval. Hij is dan ook vrijgesproken.

Special Olympics: Nederlands team zeer succesvol

Van 14 t/m 21 maart streden er in totaal 7.500 sporters met een verstandelijke beperking uit meer dan 190 landen tegen elkaar tijdens de Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi. Samen met 2.500 coaches, 20.000 vrijwilligers en minstens 500.000 toeschouwers zijn de World Games ’s werelds grootste sportevenement in 2019.

De 64 sporters en 23 coaches van Team NL waren in Abu Dhabi actief in 13 sporten  atletiek, bowlen, golf, gymnastiek, handbal, inline-skaten, judo, paardrijden, tennis, wielrennen, zeilen, zwemmen en open water zwemmen.

De meest succesvolle medaillewinnaar is turner Arjan van Rijssen uit Apeldoorn. Op verschillende onderdelen pakte hij maar liefst 4x goud en 1x brons (ook wel dé gold digger van het sportevenement genoemd). De judoka's hebben ook een bijzondere prestatie neergezet, alle vijf wonnen ze een medaille. 

In totaal wonnen de Nederlandse sporters 31 gouden medailles, 18 zilveren medailles en 19 bronzen.  Vandaag landden de spelers weer op Schiphol en dat was een bijzondere happening. Het toestel landde om 13:26 uur, maar al ruim voor enen was het al flink druk in de hal. De sfeer zat er goed in en dat was te merken toen de atleten door de deuren kwamen. 

Life is Strange 2 Episode 3 aangekondigd

Square Enix onthult de releasedatum van de derde episode van het vijfdelige seizoen van Life is Strange 2. Life is Strange 2 Episode 3: ‘Wastelands’ verschijnt op 9 mei 2019 voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

In Episode 3, ‘Wastelands’ vervolgen Sean en Daniel Diaz hun reis naar Mexico via de torenhoge redwoodbossen van Californië. Daar sluiten ze zich aan bij een gemeenschap van zwervers aan de rand van de samenleving. Ze worden blootgesteld aan nieuwe ervaringen, ontmoeten nieuwe vrienden, moeten nieuwe uitdagingen overwinnen en worden steeds weer met zichzelf geconfronteerd. Nieuwe relaties veroorzaken frictie tussen de broers en zorgen voor verwijdering. Kunnen ze bij elkaar blijven of zullen ze vanaf hier elk hun eigen weg gaan?

De overige episodes komen op onderstaande datums uit.

Life is Strange 2 - Content plan 2019 (Foto: Square Enix)

Sekiro: Shadows Die Twice wereldwijd uitgebracht

Activision laat weten dat Sekiro: Shadows Die Twice vandaag is uitgebracht. De game is ontwikkeld onder regie van Hidetaka Miyazaki van FromSoftware (Dark Souls en Bloodborne), die spelers kennis laat maken met een wereld vol vijanden, zwaardgevechten en verticale verkenningstochten.

In Sekiro: Shadows Die Twice nemen spelers de rol aan van de 'one-armed wolf'. Als eenzaam hoofdpersonage van de game gebruikt ‘de wolf’ zijn nieuw verworven prothetische shinobi-arm om koste wat het kost zijn eer te herstellen, zijn meester ‘The Divine Heir’ te redden en wraak te nemen op zijn aartsvijand. De game moedigt spelers aan elke omgeving uit te pluizen, waarbij ze worden beloond met nieuwe items, ontmoetingen met nieuwe personages, verborgen uitdagingen en meer inzicht in het achtergrondverhaal van de game.

Sekiro: Shadows Die Twice speelt zich af in het Japanse Sengoku-tijdperk en vertelt over een eenzame, eenarmige shinobi die bij een grote oorlog raakt betrokken. De combinatie van verwoeste landschappen met een sfeervol kleurenpalet zorgt voor een spelwereld die trouw is aan de FromSoftware-stijl, waarbij de speler altijd op het randje van de dood balanceert. We hopen dat zowel nieuwe als oude fans zullen genieten van deze shinobi's reis vol intense en dynamische gevechten", aldus Hidetaka Miyazaki, directeur van FromSoftware en regisseur van Sekiro: Shadows Die Twice.

Sekiro: Shadows Die Twice is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam.

Verstappen: "Na GP China weten we waar we staan"

Over ruim een week staat de Grand Prix van Bahrein op het programma en twee weken daarna reist het hele Formule 1-circus af naar China. Daarna denkt Max Verstappen beter te weten waar hij en het Red Bull-team staan.

"Om het seizoen te beginnen met een podium in Australië is erg positief, maar Melbourne is geen typisch circuit, dus we moeten ons niet laten meeslepen. Ik denk ook nog niet dat we echt weten waar we staan tot na de race in China", zo lezen we op Verstappen.nl.

Maar eerst staat de wedstrijd in Bahrein nog op het programma, de Nederlander vindt het een leuke baan met uitdagende omstandigheden. "Ik vind het een leuk circuit en de overgang van dag naar nacht vormt een uitdaging voor de balans van de auto, dus dat maakt het een interessant weekend. Je weet nooit precies waar je staat als je begint aan de kwalificatie. Je hebt dan nog niet een optimale voorbereiding gehad omdat de omstandigheden niet hetzelfde zijn als in de vrije trainingen. Het middengedeelte van de baan, wat best technisch is, is het beste deel van het circuit in Bahrein en ik hoop dat het dit jaar weer zorgt voor een goede race."

Verstappen: "Na GP China weten we waar we staan" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen: "Na GP China weten we waar we staan" (Pro Shots / Action Images)

Square Enix toont de ontwikkeling van Final Fantasy IX

Square Enix laat in de uitgebrachte video "Inside Final Fantasy IX" de originele ontwikkelaars aan het woord om enkele van hun geheimen en anekdotes over de ontwikkeling van de game te laten horen.

"Inside Final Fantasy IX" is de eerste van een reeks video’s die kijkers een beeld schetsen van de ontwikkeling van de serie, inclusief interviews met diverse van de originele ontwikkelaars. In deze video zien we interviews met:

 • Shinji Hashimoto (producer)
 • Toshiyuki Itahana (artist)
 • Kazuhiko Aoki (event designer)
 • Nobuaki Komoto (event planner)

Final Fantasy IX vertelt een verhaal over liefde, oorlog en verraad in een wereld vol magie en bijzondere personages. Wanneer Zidane en de Tantalus Theater Troupe de troonopvolger Princess Garnet ontvoeren, ontdekken ze tot hun verrassing dat de prinses toch al uit het kasteel wilde ontsnappen om de wereld te verkennen. Samen reizen ze over de wereld en maken ze nieuwe vrienden en vijanden in het avontuur van hun leven.

Final Fantasy IX is verkrijgbaar in de App Store, Google Play en Steam, en op Playstation 4, Nintendo Switch, Xbox One en Windows 10.

Verbod van No Surrender moet einde maken aan cultuur van geweld en wetteloosheid

Door vele strafrechtelijke onderzoeken tegen (bestuurs-)leden van No Surrender is het Openbaar Ministerie (OM) tot de overtuiging gekomen dat deze 'Outlaw Motorcycle Gang' verboden moet worden. De clubleden maken zich aanhoudend schuldig aan drugshandel, wapenbezit, afpersing en intimidatie. Binnen de motorclub bestaat een subcultuur die geweld door leden uitdrukkelijk aanmoedigt en ondersteunt. Drempels om strafbare feiten te plegen zijn er niet of ze zijn weggehaald.

Het OM heeft vrijdagmorgen uitgebreid uitgelegd aan de rechtbank in Assen waarom No Surrender moet worden verboden. Alleen een strafrechtelijke aanpak is niet voldoende. Een verbod is noodzakelijk, beklemtoonden de officieren van justitie, omdat de overheid haar burgers hoort te beschermen tegen gewelddadige groepen die anderen in gevaar brengen. "Door een civiel verbod kan de juridische bodem onder de motorclub worden weggeslagen."

Deze groepen kunnen zich niet verschuilen achter het grondrecht om zich te verenigen. Zeker niet als zij juist systematisch ernstig inbreuk maken op de rechten van anderen. Het verzoek om No Surrender te verbieden maakt deel uit van een reeks verzoekschriften om criminele motorclubs, zoals ook Bandidos, Satudarah, Hells Angels en de Broederschap Catervarius, te verbieden.

Minachting voor het gezag
Ingrijpen door de overheid is noodzakelijk vanwege de intimiderende en vaak gewelddadige wijze waarop No Surrender zich in de samenleving laat zien en zich afsluit voor controle door de autoriteiten. "De club ademt wetteloosheid en minachting voor het gezag." Sinds haar oprichting in 2013 bestaat No Surrender uit een kleine 100 chapters en andere onderdelen in binnen- en buitenland met enkele honderden leden in Nederland.

Bij de oprichting van No Surrender zijn bewust bekende criminelen aangetrokken en aangesteld als bestuursleden met voorbeeldfuncties. De toenmalige president van chapter Amsterdam kon niet motorrijden, zag daar ook helemaal niets in, maar vond het wel handig dat er meer dan 130 man klaar stonden als de boel 'platgetrapt' moest worden. Bij de werving van nieuwe leden zijn opzettelijk vechtsporters aangetrokken.

Ware gezicht
Het OM toonde de rechtbank het ware gezicht van No Surrender met talrijke voorbeelden. Het gedrag van de club en zijn leden is ontwrichtend voor de samenleving en in strijd met de openbare orde. Zware misdaden geven de leden status en kunnen op goedkeuring vanuit de club rekenen.

Centraal staat de cultuur van een motorclub die zichzelf buiten de wet plaatst. De leden beschermen met onvoorwaardelijke loyaliteit de belangen van de 'outlaws'. Zij wijzen daarbij alle overheidsgezag af, zijn gebonden aan strakke clubregels en worden bedreigd met strenge straffen. Een zwijgplicht garandeert de afscherming voor buitenstaanders en daarmee een vrijplaats, waar strafbare feiten voorbereid en gepleegd kunnen worden.

Deze zwijgplicht wordt met ernstige bedreigingen en geweld gehandhaafd. Niet geschroomd wordt om te dreigen met moord en zeer zware mishandeling. "Je houdt altijd je mond." Een ex-lid verklaarde door bestuursleden van No Surrender te zijn mishandeld, omdat hij met de politie had gepraat. Een ander vreesde voor zijn leven en dat van zijn kinderen, omdat hij een verklaring had afgelegd over No Surrender en het clubbestuur.

In een aangifte van afpersing verklaarde iemand dat wanneer hij niet zou betalen zijn vrouw door de knieën zou worden geschoten en zij zou worden kaalgeschoren. Wanneer hij niet snel betaalde zou een man of vier, vijf zijn vrouw zolang misbruiken tot er niets meer van haar over was. In een ander geval is gedreigd de vingers van een slachtoffer af te knippen.

Doelbewust wordt het imago van de motorclub ingezet om angst in te boezemen. Als gevolg daarvan trekken slachtoffers en getuigen geregeld hun aangifte in of werken uit angst voor represailles vanuit de club niet mee aan politieonderzoek. Zo worden veel strafbare feiten niet vervolgd omdat slachtoffers doodsbang zijn.

Inkomsten uit 'bad standing'
Clubleden zijn verplicht om een deel van hun criminele inkomsten af te dragen aan No Surrender. Deze verdiensten komen vooral voort uit afpersingen, incasso's en drugshandel. De illegale handeltjes worden gezien als respectabel en gewenst. Daarnaast verdient de club geld met 'bad standings', waarbij leden worden uitgestoten. Aan hen worden boetes van duizenden euro's opgelegd en zij worden gedwongen hun motorfiets in te leveren. Wie niet betaalt kan rekenen op trammelant.

Geweld is normaal
In bijlagen bij het verzoek van het OM zijn talloze voorbeelden van afpersing, grof geweld en intimidatie opgenomen. Het bedreigende optreden van de motorrijders in de bekende 'colors', de mouwloze hesjes met clubkleuren, maakt afpersingen een stuk gemakkelijker. Binnen No Surrender wordt het plegen van geweld voortdurend gestimuleerd en met grote vanzelfsprekendheid normaal gevonden.

Van de leden wordt verwacht dat zij dat zij zonder tegenspraak geweld gebruiken wanneer hen dat wordt opgedragen. Dat brengt hen dan ook regelmatig in geweldssituaties, aangezien vechten bij het lidmaatschap hoort. De club kan niet vreedzaam bestaan. Sinds de oprichting zocht No Surrender ook de gewelddadige confrontatie met andere motorbendes. Dat leidde tot vechtpartijen in het uitgaansleven en op de openbare weg en een schotenwisseling in een woonwijk met spelende kinderen. Een aantal No Surrender leden beschikt over vuurwapens en schroomt niet die daadwerkelijk te gebruiken.

Verbod noodzakelijk
De door het OM geschetste, ware aard van No Surrender is zo ernstig dat een verbod noodzakelijk is. De ernst van de misdrijven is met talloze gewelddadige voorbeelden zonneklaar. Ook in de toekomst is nog meer geweld van No Surrender te verwachten. De club onderhoudt heel bewust en onmiskenbaar een voedingsbodem voor geweld. Alle genomen maatregelen zijn onvoldoende gebleken om de samenleving en voldoende te beschermen. Een verbod is noodzakelijk om aan het geweld en dreiging een einde te maken.

Postbezorgster bestolen van busje

De recherche doet onderzoek naar de diefstal van een busje van een postbezorgster op zondag 17 maart.

Op zondagochtend 17 maart is een medewerkster van een postbedrijf aan het werk in Amsterdam. Zij rijdt rond 11.15 uur in een busje, een witte Volkswagen Transporter, met postpakketten over de Australiëhavenweg in de richting van Westpoort. De bestuurster krijgt de indruk dat zij gevolgd wordt door een zwarte Volkswagen Polo. Dit vermoeden wordt bevestigd op de Westpoortweg, ter hoogte van de Noordzeeweg wanneer de Volkswagen voor het busje komt staan en er een man uitstapt. Hij zegt tegen de bestuurster dat zij door moet schuiven naar de bijrijderskant en stapt zelf in. De vrouw weet de auto uit te vluchten. De verdachte rijdt vervolgens weg in het busje en ook de zwarte Volkswagen Polo gaat er vandoor. De vrouw weet een andere weggebruiker te alarmeren, waarna 112 gebeld wordt. Later die dag wordt de gestolen bestelbus teruggevonden aan de Mekongweg.

De politie is een onderzoek gestart en komt graag in contact met mensen die mogelijk getuige zijn geweest of die hebben gezien dat de bestelbus werd achtergelaten aan de Mekongweg. Ook informatie over de zwarte Volkswagen Polo hoort de recherche graag. Van de verdachte is het volgende signalement bekend:

 • Man met een licht getinte huidskleur
 • Vermoedelijk tussen de 24 en 30 jaar oud
 • Kort donker haar
 • Amandelvormige ogen
 • Bol gezicht en bolle wangen
 • Stoppelbaard
 • Sprak volgens het slachtoffer Nederlands met een Marokkaans accent
 • Zwarte North Face jas en zwarte broek

De Volkswagen Polo werd bestuurd door een tweede verdachte. Van deze persoon is geen signalement bekend.

Informatie over deze zaak kan worden doorgegeven aan de politie via de Opsporingstiplijn op 0800-6070 of anoniem via 0800-7000.

Mortal Kombat 11 onthult Kotal Kahn en closed beta

Warner Bros. Interactive Entertainment en NetherRealm Studios hebben een nieuwe Mortal Kombat 11-trailer uitgebracht met het personage Kotal Kahn. Daarnaast is er meer informatie over de gesloten bèta.

Kotal Kahn is een Osh-Tekk-krijger en keizer van de Buitenwereld. Jaren geleden redde Kotal het Keizerrijk van chaos en veroverde de troon van Kahn. Nu wordt zijn heerschappij bedreigd door stijgende spanningen thuis en elders. In zijn drang om de orde te bewaren, worstelt Kotal met de verleiding om dezelfde wrede tactieken als zijn voorgangers toe te passen. Kotal roept de krachten van de zon aan om zijn vaardigheden te versterken tegen zijn tegenstanders.

De gesloten bèta begint volgende week donderdag, 28 maart, en loopt tot en met maandag 1 april. Alleen mensen die een reservering voor PlayStation 4 of Xbox One bij geselecteerde verkopers hebben staan, krijgen toegang tot de bètaversie. Deze bèta bevat vechters Baraka, Jade, Kabal, Scarlet en Scorpion.

Spelers die deelnemen aan de gesloten bèta krijgen een preview van het gloednieuwe Custom Character Variation System om vechters te personaliseren door middel van verschillende Skins, Gear, Special Abilities, Intro en Victory Cinemas, Taunts en Brutalities. Gameplay-modi die in de gesloten bèta worden aangeboden zijn online multiplayer matches, samen met Towers of Time, en een single-player modus waar spelers hun vaardigheden kunnen testen door verschillende uitdagingen aan te gaan.

Mortal Kombat 11 is vanaf 23 april 2019 beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

Hazard lacht: "Courtois wil me nadoen en dan gaat het fout"

België startte donderdagavond uitstekend aan de kwalificatiecampagne voor het EK van volgend jaar zomer, al ging één speler bepaald niet vrijuit. Het team van Roberto Martinez zegevierde in het Koning Boudewijnstadion met 3-1 over Rusland. Eden Hazard was met twee treffers de grote man en zorgde er mede voor dat de flater van Thibaut Courtois geen fatale gevolgen had. De beelden van de falende doelman gingen de hele wereld over.

Een halve minuut na de 1-0 van Youri Tielemans liet Courtois, die ogenschijnlijk zijn basisplek bij Real Madrid is kwijtgeraakt, zich in zijn eigen zestienmetergebied van de bal zetten en tekende Denis Cheryshev voor de 1-1. Hazard benutte vlak voor rust een strafschop en zette in de slotfase de 3-1 op het scorebord. "Courtois kijkt misschien wat te veel naar mij. Hij wil me nadoen, maar dan gaat het fout. Hij is te groot en dus kan hij ook niet dribbelen", vertelde de sterspeler van de Rode Duivels lachend.

"Nee, geen probleem: dat kan gebeuren. We maken ons geen zorgen over Thibaut." Courtois maakte naar eigen zeggen niet veel fouten in zijn loopbaan. "Dus als je er eentje maakt ben je natuurlijk niet blij en hoop je dat je de wedstrijd alsnog wint. Dus ben ik tevreden. Ik ben ook tevreden met de wedstrijd die ik daarna heb gespeeld. Ik bleef kalm, daar ben ik blij mee."

Courtois blikte terug op het bewuste moment. "Ik wilde naar Toby Alderweireld passen, maar toen dat niet meer kon aarzelde ik een beetje tijdens de actie. De spits duwde me wat. Het is geen fout, maar ik ben een beetje uit evenwicht. Ik mis en het is een goal. Jammer, maar dat is soms het leven van een doelman."

Hazard en Courtois waren zodoende de twee uitschieters, in positieve en negatieve zin. "Hazard is zo mooi om naar te kijken en bovendien is zijn inbreng ongelooflijk. We speelden als een team vanavond en iedereen werkte hard. En die fout van Thibaut. Dat kan gebeuren, dat is voetbal. Maar ik ben erg blij met de collectieve prestatie", verzekerde Martinez op zijn beurt.

Hartelijk Pannenkoekdag

Het is vandaag 22 maart en dat betekent alweer voor de dertiende keer dat het Nationale Pannenkoekdag is!!!

Wat houdt Pannenkoekdag in zul je je afvragen? "Nationale Pannenkoekdag wordt elk jaar gevierd op een vrijdag in maart. Het is dé dag waarop kinderen pannenkoeken bakken voor ouderen. Gewoon, omdat onze opa's en oma's best wel eens in het zonnetje gezet mogen worden. En waarmee kan dat nou beter dan met een zelfgebakken pannenkoek?" Zo lezen we op de site van Pannenkoekdag.

Maar laten we wel zijn, het is ook gewoon de perfecte dag om voor jezelf eens een paar lekkere pannenkoeken klaar te maken! Wat is jouw favoriet?

Wereldbeker zwemmen in Eindhoven krijgt geen vervolg

Na de edities in 2017 en 2018 vindt er dit jaar geen wereldbekerwedstrijd zwemmen plaats in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven. De KNZB heeft dat in overleg met betrokken partijen besloten.

Volgens de zwembond KNZB zijn er meerdere redenen voor het niet organiseren van het evenement. “De organisatie van een World Cup is financieel een flinke uitdaging”, vertelt André Cats, technisch directeur van de KNZB. “Daarnaast staat het concept van World Cups binnen de FINA ter discussie. De FINA is de Champions Swim Series gestart, een serie wedstrijden die concurreert met de World Cups. Dat zorgt voor een onduidelijke positionering van de World Cups. Daarnaast is de verwachting dat er geringe belangstelling is voor een World Cup kortebaan in een olympisch zwemseizoen. Dit alles heeft ons doen besluiten om het niet te doen.”

Voorarrest Gökmen Tanis maximaal verlengd

Het voorarrest van de  37-jarige Gökmen Tanis  uit Utrecht die verdacht wordt van een schietincident met een terroristisch oogmerk in Utrecht is met de maximale termijn van 14 dagen verlengd. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank Midden-Nederland vandaag beslist.

Meervoudige moord met terroristisch oogmerk
Op maandag 18 maart vond er een schietincident plaats op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Er vielen drie doden en meerdere gewonden. De 37-jarige man uit Utrecht wordt verdacht van onder meer meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk. De verdachte zit sinds maandag vast. De officier van justitie wilde de man langer in voorarrest houden en vroeg de rechter-commissaris om een zogenoemd bevel tot bewaring. De rechter-commissaris oordeelde vandaag dat de verdenking stevig genoeg is om de man langer vast te houden. De verdachte zit in volledige beperking. Dat betekent dat hij alleen contact met zijn advocaat mag hebben.

Voorarrest
De rechtbank zal na een volgend verzoek van het Openbaar Ministerie binnen 14 dagen opnieuw een beslissing nemen over het voorarrest van de verdachte. Die beslissing wordt genomen door de raadkamer van de rechtbank. De raadkamer kan het voorarrest met maximaal 90 dagen verlengen. Na die periode vindt in de regel de eerste openbare zitting plaats. De zittingen van de rechter-commissaris en de raadkamer zijn achter gesloten deuren.

FC Utrecht kondigt minuut stilte aan vanwege schietpartij

FC Utrecht staat volgende week tijdens de thuiswedstrijd tegen Feyenoord stil bij de dramatische gebeurtenissen in de Domstad van afgelopen maandag. Dat communiceert de club via de officiële kanalen. De huidige nummer zes van de Eredivisie wil tijdens het duel met de Rotterdammers de hulpverleners bij het drama op het 24 oktoberplein eren. Daarnaast zal er voor de wedstrijd een minuut stilte gehouden worden en dragen de spelers van FC Utrecht rouwbanden.

Alle toeschouwers wordt gevraagd om in de achttiende minuut, in verband met de datum van de gebeurtenissen, te applaudisseren voor de hulpverleners. "Om dit kracht bij te zetten vraagt FC Utrecht alle aanwezigen om zichtbaar jouw eigen rood-witte (Utrecht) sjaal te dragen bij de wedstrijd", aldus het schrijven.

"De club betreurt het drama van afgelopen maandag en wenst de nabestaanden van de slachtoffers alle kracht en sterkte in deze moeilijke tijd. Daarnaast hoopt FC Utrecht op een spoedig herstel van de gewonden. Alle betrokkenen: veel sterkte met de verwerking van het drama", laat FC Utrecht in het communiqué weten. De club zal tevens zijn bijdragen leveren aan de stille tocht in Utrecht, die vrijdagavond gehouden wordt.

Bij de interland tussen Nederland en Wit-Rusland (4-0) werd er donderdagavond geen minuut stilte gehouden. Daarnaast droegen de spelers geen rouwbanden, wat volgens de KNVB te maken had met het protocol. "Voor herdenkingen rondom wedstrijden van Oranje bestaat een protocol. De richtlijn geeft daarbij aan dat er herdacht wordt bij officiële interlands als de overheid een nationale dag van rouw heeft uitgeroepen (iets wat nu niet is gebeurd) of als het een icoon uit de voetbalwereld betreft."

Brood tot einde van het seizoen trainer van NAC Breda

Ruud Brood volgt de onlangs opgestapte Mitchell van der Gaag op als trainer van NAC Breda. De 56-jarige Gorinchemmer heeft een contract getekend tot het einde van het seizoen, waarna de samenwerking door beide partijen geëvalueerd zal worden.

Brood zal maandag voor het eerst voor de groep staan en krijgt daarbij ondersteuning van Regilio Vrede als assistent-trainer. Door de komst van Vrede vertrekken Rob Penders en Maurice Verberne per direct uit de technische staf van het eerste elftal van de Parel van het Zuiden.

Brood kreeg zijn opleiding als voetballer bij de jeugdopleiding van Feyenoord en speelde vervolgens voor RBC, FC Den Bosch, Willem II en NAC. In 1998 beëindigde hij zijn voetbalcarrière, waarna hij assistent-trainer werd van het eerste elftal van NAC. Daarnaast was hij in Breda trainer van Jong NAC en technisch coördinator van de Jeugdopleiding. In het seizoen 2004/2005 werd hij hoofdtrainer van Helmond Sport. In de afgelopen jaren was Brood actief als (assistent-)trainer bij Heracles Almelo, RKC Waalwijk, Roda JC, N.E.C. Nijmegen en PSV.

“Mijn liefde voor NAC heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken”, aldus Brood. “Ik heb er voorheen met veel plezier gevoetbald en gewerkt. Op het moment dat de club aanklopte voelde ik dan ook direct dat ik het moest doen. Na gesprekken met de directie, aandeelhouders en RVC, zijn we tot de conclusie gekomen dat het noodzakelijk is om op zeer korte termijn veranderingen door te voeren binnen de organisatie, met name op technisch vlak. Ik realiseer mij dat het een enorme uitdaging is, maar ik ben strijdbaar genoeg om er samen met Regilio en iedereen bij de club alles aan te doen om in de resterende wedstrijden alles uit de groep te halen wat er in zit.”

Koeman roept Hateboer op als vervanger van geblesseerde Tete

Hans Hateboer is door bondscoach Ronald Koeman opgeroepen als de vervanger van de geblesseerde Kenny Tete, zo communiceert de KNVB. De vleugelverdediger van Olympique Lyon viel in de interland tegen Wit-Rusland al één minuut na zijn invalbeurt uit met een hamstringblessure en moet daardoor voortijdig terugkeren naar Frankrijk.

Koeman verkoos Hateboer boven Daryl Janmaat, die ook in beeld was om de plaats van Tete over te nemen in de selectie van Oranje. "Het was wel een goede test om het met tien uit te spelen. De kans zit erin dat er iemand bijkomt (richting het duel van zondag met Duitsland, red.). Daryl Janmaat of Hans Hateboer, één van de twee", zei Koeman donderdagavond na afloop van de wedstrijd tegen Wit-Rusland. Zijn keuze is dus uiteindelijk op de vleugelverdediger van Atalanta gevallen.

Hateboer speelde dit seizoen in dienst van Atalanta reeds 33 officiële wedstrijden, waarin hij goed was voor 5 doelpunten en 4 assists. De 25-jarige vleugelverdediger heeft tot dusver drie interlands achter zijn naam staan en speelde in oktober 2018 in de oefeninterland tegen België (1-1) zijn laatste wedstrijd in het Nederlands elftal. Hateboer zal vrijdagmiddag aansluiten bij het trainingskamp van Oranje.

Zodoende is Hateboer van de partij als Oranje het zondagavond in de Johan Cruijff ArenA opneemt tegen Duitsland. De formatie van Koeman begon de EK-kwalificatiecyclus donderdagavond met een 4-0 overwinning op Wit-Rusland. Duitsland speelde eerder deze week in een oefeninterland met 1-1 gelijk tegen Servië. Noord-Ierland begon donderdagavond ook met een overwinning in Groep C en versloeg Estland met 2-0.

NBA: Hornets houden kleine hoop op play-offs

Heel veel interessants valt er niet te melden over de donderdagavond in de NBA: niemand werd uitgeschakeld, niemand pakte een play-offticket en de ploegen die er nog volop om strijden kwamen niet in actie.

We richten de blik dan maar even op de Charlotte Hornets, die nog wel een minimaal kansje hebben. Thuis won de ploeg van de Minnesota Timberwolves, nadat in het vierde kwart een klein gat werd geslagen en vast werd gehouden.

Kemba Walker was goed voor 31 punten, rookie Miles Bridges scoorde op zijn 21e verjaardag zijn allereerste double-double: 11 punten, 12 rebounds. Volgens FiveThirtyEight hebben de Hornets nog zo'n vijf procent kans om de play-offs te halen, dus makkelijk wordt het niet.

Uitslagen NBA donderdag
Charlotte Hornets - Minnesota Timberwolves 113-106
Washington Wizards - Denver Nuggets 108-113
Atlanta Hawks - Utah Jazz 117-114
Phoenix Suns - Detroit Pistons 98-118
Sacramento Kings - Dallas Mavericks 116-100
Golden State Warriors - Indiana Pacers 112-89

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Gemeente Zandvoort stelt 4 miljoen beschikbaar voor F1

De gemeente Zandvoort wil vier miljoen euro uittrekken voor de mogelijke Formule 1 Grand Prix op het circuit in de duinen. Het geld is bedoeld voor versterking van de mobiliteits- en verkeersplannen in het raceweekend en is voor een periode van vier jaar beschikbaar gesteld.

"Wij zijn graag bereid om te investeren in de terugkeer van de Formule 1 op het mooiste circuit van Nederland. We zijn trots op de Formule 1 en Circuit Zandvoort en bereid om daarvoor onze nek uit te steken", aldus wethouder Ellen Verheij.

De vier miljoen voor vier jaar zijn bestemd voor de ontwikkeling en uitvoering van een mobiliteits- en verkeersplan. Door hieraan bij te dragen wil Zandvoort zorgen voor een optimale bereikbaarheid van het evenement en tegelijkertijd samen met partners werken aan structurele oplossingen, zo schrijft de gemeente in een ronkend persbericht. Ook worden side-events rondom de Formule 1 mede-bekostigd vanuit dit budget. Hiermee wil de gemeente een grotere spin-off creëren voor Zandvoorters, ondernemers en (sport)verenigingen zodat ook zij optimaal kunnen profiteren.

"Wij zijn graag bereid om te investeren in de terugkeer van de Formule 1 op het mooiste circuit van Nederland. We zijn trots op de Formule 1 en Circuit Zandvoort en bereid om daarvoor onze nek uit te steken", zo sluit de wethouder enthousiast af.

Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad maar daar wordt geen tegenstand verwacht.

Eind deze maand moet duidelijk worden of Zandvoort de gastheer mag worden van de Dutch Grand Prix in 2020.

Gemeente Zandvoort stelt 4 miljoen beschikbaar voor F1 (WikiCommons/Otto Karikoski)
Gemeente Zandvoort stelt 4 miljoen beschikbaar voor F1 (WikiCommons/Otto Karikoski)

Douane vindt 124 kilo cocaïne tussen bakbananen

De Douane heeft op 12 maart tijdens een controle 124 kilo cocaïne gevonden in IJsselmuiden. De cocaïne was verstopt in vier sporttassen in een container die geladen was met bakbananen. De container was afkomstig uit Zuid-Amerika. De drugs, met een straatwaarde van ruim 3 miljoen euro, zijn in beslag genomen en vernietigd.

Het HARC-team Amsterdam, een samenwerkingsverband tussen FIOD en Douane, heeft de zaak verder in onderzoek. Er zijn nog geen mensen aangehouden. Het onderzoek staat onder leiding van het Landelijk Parket in Rotterdam.

Douane vindt 124 kilo cocaïne tussen bakbananen (Foto: FIOD)
Douane vindt 124 kilo cocaïne tussen bakbananen (Foto: FIOD)

Vampire the Masquerade: Bloodlines 2 aangekondigd

Het heeft vijftien jaar geduurd en de hoop was bij velen al vervlogen, maar culthit Vampire the Masquerade: Bloodlines krijgt toch nog een vervolg. Paradox heeft gisteren op GDC aangekondigd dat een vervolg voor het eerste kwartaal van 2020 op de planning staat.

Bloodlines 2 verruilt Los Angeles voor Seattle, waar je het slachtoffer wordt van een massale embrace (het proces om een mens tot vampier te maken). Je wordt rechtstreeks in een bloedige oorlog gesleept waar de Clans en de Sects vechten om elk stukje grond in Seattle. Je begint als thin-blood waardoor je geen Clan hebt, maar je kan er eentje kiezen later in het spel, evenals een factie. Niet elke Clan zal vanaf het begin beschikbaar zijn, maar ontwikkelaar hardsuit labs heeft beloofd dat er later meerdere Clans gratis worden toegevoegd.

Verder kun je je character aanpassen naar je smaak, kan je een voorkeur voor prooi ontwikkelen die je bonussen geeft in de game en heeft Paradox aangegeven open te staan voor mod support. Qua verhaal lijkt het ook wel snor te zitten: Paradox heeft Brian Mitsoda aangetrokken die ook het verhaal schreef van Bloodlines, wat werd gezien als een van de sterkste aspecten van de game.

Vampire: the Masquerade is al enkele maanden bezig aan een comeback. De nieuwste versie van de tabletop waar het allemaal mee begon kwam eind vorig jaar uit, en geruchten gaan rond dat Paradox ook werkt aan een game voor Werewolf: the Apocalypse.


Vampire the Masquerade: Bloodlines 2 komt uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Inkomen in 10 jaar tijd nauwelijks veranderd

Het jaarlijkse, doorsnee persoonlijk inkomen van werkenden is, gecorrigeerd voor de prijsontwikkeling, in de periode 2007-2017 nagenoeg gelijk gebleven. Bij werknemers kwam het in 2017 uit op 35.200 euro, bij de zelfstandigen zonder personeel was dat 28.000 euro. In beide gevallen is dat iets hoger dan in 2007. Het doorsnee inkomen van zelfstandigen met personeel bedroeg 48.500 euro, 3 procent minder dan het inkomen in 2007 van de toenmalige groep zelfstandigen. Dit meldt het CBS op basis van onderzoek naar het inkomen van werkenden in 2017.

Vooral bij de zelfstandigen met personeel (zmp’ers) had het inkomen te lijden onder de economische crisis. Dit daalde tussen 2008 en 2013, daarna nam het weer toe. Desalniettemin was het jaarlijkse, doorsnee inkomen van de zmp’ers gedurende de hele periode aanzienlijk hoger dan dat van werknemers en van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers).

Het persoonlijk inkomen bestaat uit alle inkomensbestanddelen, zoals inkomen uit arbeid, onderneming of uitkering die eenduidig aan individuen kunnen worden toegeschreven. Het doorsnee of mediane inkomen is het middelste inkomen als alle inkomens van laag naar hoog zijn gesorteerd. De helft van de inkomens is dus kleiner, de andere helft groter.

Of er sprake is van een werknemer, zzp’er of zmp’er wordt bepaald aan de hand van de voornaamste inkomensbron. Dit betekent dat bijvoorbeeld een werknemer ook inkomsten kan hebben uit een arbeidsongeschiktheidsuitkering of als zzp’er. Deze inkomsten zijn meegerekend met het persoonlijk inkomen. Voor veruit de meeste werkenden, 84 procent, is loon als werknemer de voornaamste inkomensbron. Zo’n 12 procent heeft hoofdzakelijk inkomsten als zzp’er en 4 procent als zmp’er.

Inkomen piekt bij doorwerkende AOW-gerechtigden en veertigers
Het doorsnee persoonlijk inkomen van werkenden kent naar leeftijd een specifiek verloop. De piek ligt bij diegenen die net de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. Zij ontvangen naast inkomen uit werk ook AOW en pensioen. Het is echter maar een kleine groep die blijft doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Bij zelfstandigen gebeurt dat vaker dan bij werknemers.

Als de pensioenpiek buiten beschouwing blijft, geldt dat werkenden rond hun veertigste levensjaar veelal hun maximale inkomen hebben bereikt. Voor werknemers blijft dit inkomen daarna nagenoeg gelijk tot de AOW-gerechtigde leeftijd, terwijl dit bij zelfstandigen enkele jaren op hetzelfde niveau blijft om vervolgens weer af te nemen. Bij zzp’ers is deze daling aanzienlijk sterker dan bij zmp’ers.

Inkomenskloof mannen en vrouwen
Werkende mannen hebben een hoger doorsnee inkomen dan werkende vrouwen: 42.300 tegen 27.100 euro. Tot de leeftijd van 25 jaar is er weinig verschil in het persoonlijk inkomen tussen mannen en vrouwen, daarna neemt het inkomensverschil tot aan het 46ste levensjaar alsmaar toe. Pas na het 68ste jaar wordt het onderscheid weer kleiner. Het verschil in inkomen tussen man en vrouw is vooral te verklaren doordat vrouwen vaker in deeltijd werken.

Hoogste inkomens werkenden in Rozendaal en Bloemendaal
Het mediane persoonlijke inkomen van werkenden was in 2017 met 50.100 euro het hoogst in Rozendaal, gevolgd door Bloemendaal (48.400 euro). Het laagst was het inkomen in de waddengemeenten Schiermonnikoog, Vlieland en Ameland, circa 28.000 euro.

De hoogste inkomens van werkenden zijn vooral geconcentreerd in de gemeenten in het midden en westen van het land in de provincies Utrecht en Noord- en Zuid-Holland. Daarnaast zijn er concentraties hogere inkomens te zien rond Eindhoven, Groningen en Maastricht.

Tankwagen met olie gekanteld op de A2

Op de A2 bij Nieuwegein is een tankwagen die wijn vervoerde op z'n kant terecht gekomen. Er is sprake van een flinke ravage, en ook de file richting Utrecht is lang. 

Vanwege het ongeluk zijn drie rijstroken afgesloten. Op de ingestelde omleidingsroutes staat het ook muurvast vanwege de dichte mist. 

Update 10:10 uur
De tankwagen blijkt geen wijn, maar olijfolie te bevatten. Niet dat het iets uitmaakt, de weg is nog steeds pas rond 14:00 uur weer vrij volgens de ANWB. 

Universitair docent roept op tot moord op Baudet

Dat Thierry Baudet niet bij iedereen populair is wisten we al. Maar een universitair docent van de Universiteit Utrecht maakt het wel heel bont.

Op Facebook roept Corné Hansen, betrokken bij studies als 'Islam en Arabisch' en 'Religie en Samenleving' op tot moord op de rechtse politicus. In een reactie op Facebook schrijft hij "Volkert, waar ben je?". 

'Rechtspraak moet nu in rap tempo moderniseren'

Een stagnerende modernisering, een tekort aan professionele medewerkers en financiële schaarste bedreigen de rechtspraak in Nederland. Dat constateert de Commissie Visitatie Gerechten, die het afgelopen jaar de kwaliteitszorg van de rechtspraak onderzocht in opdracht van de Raad voor de rechtspraak.

Tempo en aard van de veranderingen die de rechtspraak probeert door te voeren zijn ontoereikend om het vertrouwen van de samenleving in de rechtspraak in de toekomst te kunnen waarborgen. Als de rechtspraak niet in staat is om de komende jaren in rap tempo te moderniseren, bestaat de kans dat er van buiten wordt ingegrepen. 'Een breed gedragen visie, een heldere toedeling van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden en een omgevingsgerichte cultuur zijn dringend nodig om de rechtspraak toekomstbestendig te maken', aldus de voorzitter van de Commissie Visitatie Gerechten 2018, Joyce Sylvester.

Tekortkomingen
Rechters, medewerkers en rechtbankbesturen werken dagelijks met veel toewijding aan deskundige, snelle en toegankelijke rechtspraak. De Nederlandse rechtspraak is door hun inzet nog steeds een van de beste ter wereld. Maar het ambt van rechter zal aan gezag inboeten als de huidige tekortkomingen voortduren, constateert de commissie.

Het achterblijven van digitalisering van de interne processen, deels het gevolg van het falen van het innovatieprogramma KEI, is exemplarisch voor het stagnerende moderniseringsproces van de rechtspraak. Het is samen met de personele krapte één van de oorzaken waarom rechtszaken onnodig lang duren en de toegankelijkheid van de rechtspraak voor rechtzoekenden afneemt.

'Windmolens zijn de nieuwe Roundup'

We denken zo goed bezig te zijn met het klimaat: er komen steeds meer windmolens om groene energie op te wekken, maar uit een studie van onze oosterburen blijkt dat windmolens een ware vijand van de natuur zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat in de warmere maanden dagelijks vijf tot zes miljard insecten de dood vinden dankzij de windreuzen. 

Het onderzoek baseert zich op gegevens van ruim 30.000 windmolens. Daaruit blijkt dat er jaarlijks zo'n 1.200 ton vlinders en andere vliegende insecten aan de wieken blijven kleven. Insecten zijn verantwoordelijk voor de bestuiving van gewassen. Het teruglopen van de insectenpopulatie kan dus met recht zorgwekkend genoemd worden. Behalve dat de windmolens de nieuwe Roundup lijken te zijn voor de insectenpopulatie, zijn ze ook een gevaar voor vleermuizen en trekvogels. 

 

'AIVD: Omstreden shariageleerde gaf heimelijk les op Cornelius Haga Lyceum'

De omstreden Britse shariageleerde Haitham al-Haddad heeft 'heimelijk' lessen verzorgd op het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Dit meldt AT5 op basis van het NRC. Ook zouden andere radicaal islamitische voormannen betrokken zijn bij de school en zou de leiding van de school een Tsjetsjeense terreurbeweging hebben gefinancierd.

De NRC heeft een vertrouwelijk ambtsbericht ingezien dat inlichtingendienst AIVD in januari 2019 aan burgemeester Femke Halsema heeft gestuurd. Op basis van het ambtsbericht heeft Halsema twee weken geleden haar zorgen geuit over de islamitische school en het bestuur verzocht op te stappen.

De directeur van het Cornelius Haga Lyceum, Soner Atasoy, bevestigt aan NRC dat Al-Haddad is langsgeweest, maar volgens hem alleen om de school te bekijken en niet om les te geven.

Afvallen van de islam
Haitham al-Haddad is een salafistisch prediker die bekend staat om zijn antisemitische en haatdragende uitlatingen. In 2012 nodigde debatcentrum De Balie de omstreden sjeik uit voor een symposium en dat leidde destijds tot veel ophef. Al-Haddad zei toen dat het afvallen van de islam de doodstraf verdient in islamitische landen en als deze door een shariarechtbank wordt uitgesproken.

Kaukakus Emiraat
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid meldde twee weken geleden dat er op de school 'richtinggevende personen' actief zouden zijn, die eerder banden zouden hebben onderhouden met een Tsjetsjeense terroristische organisatie, het Kaukakus Emiraat. Die organisatie streeft naar een islamitische staat in de Kaukasus.

Volgens de krant is het ambtsbericht van de AIVD specifieker: de directeur Atasoy en zijn broer Son Tekin, beleidsmedewerker bij de school, beschouwen de Tsjetsjeense rebellenleider als 'hun leider'. Zelf hadden zij contact met de Belgische leden van het Emiraat en zouden zij de terreurbeweging financieren. Soner Atasoy ontkent dit.

Salafistische invloeden
Ook geeft de AIVD volgens de krant een aantal voorbeelden van salafistische invloeden in de school. NRC schrijft: 'Een leraar die homoseksualiteit wilde bespreken werd weggestuurd, jongens en meisjes worden zoveel mogelijk gescheiden, leerlingen moeten verplicht drie keer per dag deelnemen aan het gebed en ongestelde meisjes moeten dan in een aparte ruimte verblijven.'

Zowel de burgemeester als de AIVD willen volgens NRC niet reageren op de inhoud van het ambtsbericht.

FOK! Wat een weer: Code geel om mist

In het midden, oosten en zuiden komt op veel plaatsen dichte mist voor. De komende uren kan de mist zich nog iets naar het noorden uitbreiden. Later vanochtend en begin van de middag lossen deze van het zuidoosten uit op, waarna het op de meeste plaatsen zonnig wordt. Langs de westkust en in het noordwestelijk kustgebied is er echter aanhoudend kans op mist of lage bewolking.

Er is een kans dat eventuele zeemist zich 's avonds over het westen en noorden gaat uitbreiden. De middagtemperatuur loopt uiteen van 10°C op de Wadden tot lokaal mogelijk lokaal 20°C in het zuidoosten bij een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen oost en zuid. In de loop van de middag draait de wind naar zuidwest tot west.

Komende nacht is er opnieuw kans op mist. Later neemt in het noordwesten de bewolking toe. Het blijft droog en de minimumtemperatuur komt uit rond 5°C. De westelijke wind is zwak tot matig.

Zaterdagochtend neemt vanuit het noordwesten de bewolking toe en lost de eventueel aanwezig mist geleidelijk op. Vooral ’s middags zou lokaal wat lichte regen kunnen vallen, maar veel stelt de regen niet voor. In de loop van de middag klaart het in het noorden op en blijft het droog. Van het noorden uit draait de wind in de loop van de dag naar een noordelijke richting. Daarmee wordt koelere lucht aangevoerd. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 10°C in het noorden tot lokaal mogelijk nog 14°C in het zuidoosten. (Bron: KNMI)

Spylacopa_68 had woensdagavond een prachtig uitzicht vanaf zijn balkon (Foto: Spylacopa_68)
Spylacopa_68 had woensdagavond een prachtig uitzicht vanaf zijn balkon (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #65
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #12
special
VrijMiBabes #12 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #64
preview
WRC 9
review
Othercide
©FOK.nl e.a.