Langlaufers houden World Cup-strijd spannend bij finales in Quebec

In het Canadese Quebec wordt dit weekeinde de World Cup voor de langlaufers afgesloten. Zowel bij de mannen als de vrouwen is de strijd om de eindzege nog open, maar vooral bij de mannen is het ook daadwerkelijk nog spannend.

Ingvild Flugstad Østberg moet bij de vrouwen de Russische Natalia Nepryaeva van zich af zien te houden. De Russische liet vorige week kostbare punten liggen door zich in Falun noodgedwongen ziek te melden en in Quebec pakte Østberg er nog eens wat punten bij door de halve finales op de sprint in vrije stijl te houden, in tegenstelling tot Nepryaeva.

De winst ging zoals vaker dit seizoen naar de Zweedse Stina Nilsson, die voor het eerst de World Cup-eindwinst op de sprint pakte. In de laatste meters bleef ze landgenote Maja Dahlqvist nog nét voor, terwijl Jonna Sundling het Zweedse podium completeerde. Maiken Caspersen Falla werd vierde, voor de Zweedse tiener Frida Karlsson en de Amerikaanse Sadie Bjornsen.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Bij de mannen gaat het in de World Cup tussen de Noor Johannes Høsflot Klæbo en de Rus Alexander Bolshunov. Die wist vrijdag knap de finale te bereiken op de sprint en daarin werd hij vierde, waarmee hij de schade op sprintkanon Klæbo beperkte. De jonge Noor was weer oppermachtig en pakte de winst, voor de Italiaan Federico Pellegrino en zijn eigen landgenoot Sindre Bjørnestad Skar. Achter Bolshunov completeerden de Zweed Johan Häggström en de Fransman Lucas Chanavat het finaleveld.

Klæbo gaat in de World Cup nog altijd aan de leiding, maar zal het bijzonder zwaar krijgen: zaterdag wacht een 15 kilometer klassiek, zondag een 15 kilometer vrije stijl, afstanden waarop Bolshunov sterker is. Met de sprint wordt dan nog een klassement opgemaakt voor dubbele punten en dus ziet het er voor de Rus prima uit.

De mannenfinale (Bron: YouTube)