Rusland-onderzoek naar Trump is klaar

Speciaal aanklager Robert Mueller heeft zijn onderzoek naar mogelijke inmenging door Rusland in de presidentiële verkiezingscampagne van Donald Trump af. Hij heeft zijn rapport naar het ministerie van Justitie gestuurd, meldt de New York Times.

De procureur-generaal William Barr moet nu beslissen hoeveel van de inhoud met het Huis van Afgevaardigden wordt gedeeld. Hij denkt de hoofdconclusies komend weekeinde bekend te kunnen maken.

Over een periode van bijna twee jaar probeerde de aanklager bloot te leggen hoe Russische agenten onder meer informatie over de campagne zouden hebben vergaard om Amerikaanse kiezers te beïnvloeden, en emailverkeer zouden hebben gehackt om de campagne van tegenstrever Hillary Clinton te ondermijnen.

Mueller werd aangesteld nadat Trump FBI-baas James Comey ontsloeg. De president heeft het onderzoek als heksenjacht omschreven. Eerder werden Trumps oud-campagneleider Paul Manafort en zijn voormalig advocaat Michael Cohen in het onderzoek tot celstraffen veroordeeld. Mueller zou geen nieuwe aanklachten hebben geadviseerd.