Van der Gaag stapt op bij NAC Breda

Mitchell van der Gaag wil niet langer aan een dood paard trekken en heeft zijn ontslag bij NAC Breda ingediend, zo meldt Voetbal International. Zondagavond maakte de trainer zijn besluit al kenbaar aan interim-directeur Nicole Edelenbos en aandeelhouder Wim van Aalst.

"Het is klaar, meer dan dit kan ik niet doen", aldus Van der Gaag, die afgelopen zomer als opvolger van Stijn Vreven werd aangesteld. Toch ging het onder het bewind van de in Portugal opgegroeide coach meteen bergafwaarts. De voorbereiding op het seizoen verliep rommelig, de beloofde hulp van Manchester City bleef uit en in sportief opzicht staan de Bredanaars al het hele voetbalseizoen in de onderste regionen. Afgelopen weekend werd een nieuw dieptepunt bereikt; FC Utrecht was in Breda met 4-0 veel te sterk voor NAC Breda.

Desondanks overleefde Van der Gaag ook een aantal stormen. Technisch directeur Hans Smulders werd ontslagen, algemeen directeur Justin Goetzee hield de eer aan zichzelf en andere medewerkers liepen weg. Op die manier stond hij er als trainer echter helemaal alleen voor, aangezien hij geen klankbord had en ook de klik had met het overige deel van de technische staf ontbrak.

Uiteraard had Van der Gaag ook zijn twijfels; de kwaliteit van de selectie bleek simpelweg niet genoeg om degradatiezorgen te voorkomen. "Ik heb het niet voor elkaar gekregen, dat neem ik mezelf kwalijk. Ik ben verantwoordelijk", is zijn uitleg. "Misschien zullen mensen het zien als weglopen, ik zie het als de enige uitweg. Voor mij en voor de club. Ik had het seizoen af kunnen maken, maar ik zie geen verbetering. Na Utrecht kon ik niks positiefs bedenken. Dan moet je eerlijk zijn."
 
Van der Gaag hoopt dat zijn vertrek voor een ommekeer bij NAC Breda kan zorgen. "Het wordt moeilijk, dat is duidelijk, een nieuwe man voor de groep kan een nieuw elan teweeg brengen. NAC heeft behoefte aan positiviteit, onder een nieuwe trainer zien spelers wellicht nieuwe mogelijkheden. Er moet iets gebeuren. Het gaat om de club. Ik zie opstappen als een nederlaag, het zal slecht staan op mijn cv, maar als ik twijfel of het me nog lukt moet ik wegwezen."

Assistent-trainers Maurice Verberne, Rob Penders en Jelle ten Rouwelaar zullen de taken van Van der Gaag voorlopig overnemen. De verwachting is dat een nieuwe oefenmeester op korte termijn aangesteld zal worden. De eerstvolgende wedstrijd voor NAC Breda staat voor 31 maart op de rol; thuis tegen VVV-Venlo.