'Dopingzwemster' Pollack (57) overleden

De voormalige Oost-Duitse zwemster Andrea Pollack is op 57-jarige leeftijd overleden. In haar tienerjaren boekte ze grote olympische successen, waarvan later bleek dat die met systematische doping behaald werden.

Op 15-jarige leeftijd won Pollack in Montreal in 1976 olympisch goud op de 200 meter vlinderslag, voor twee Oost-Duitse teamgenotes. Op de 4x100 meter wisselslag won Pollack ook goud, samen met mede-tieners Ulrike Richter, Hannelore Anke en Kornelia Ender, die zelf al als 13-jarige olympische medailles had gewonnen.

Met drie andere dames verdedigde Pollack die estafettetitel vier jaar later. Dit terwijl ze ook drie keer zilver won, twee in Montreal en één in Moskou 1980, naast het zwemmen van de nodige wereldrecords. Begin jaren negentig werd definitief duidelijk waar de Oost-Duitse jongedames hun successen vandaan haalden: doping.

De ene na de andere zwemster kwam naar buiten met verhalen over coaches die hen al vroeg in hun tienerjaren allerlei injecties met 'vitaminen' gaven. Als een zwemster het weigerde, zoals Ender in haar late tienerjaren besloot te doen, werd ze eenvoudigweg uit het programma getrapt en was de carrière voorbij.

Pollack stopte ook al vroeg met zwemmen en werkte inmiddels al bijna vier decennia lang als fysiotherapeute bij het olympisch trainingscentrum in Berlijn. Daar is kanker haar uiteindelijk fataal geworden.