FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 26 februari 2019

Langlaufster Johaug wereldkampioen na geweldige strijd met tiener

Langlaufster Therese Johaug heeft zich in het Oostenrijkse Seefeld gekroond tot wereldkampioene op de 10 kilometer in klassieke stijl. De Noorse was de absolute topfavoriete, maar moest er bijzonder hard voor vechten.

De pas 19-jarige Zweedse Frida Karlsson, sinds negen dagen goed voor welgeteld één optreden in de World Cup, legde Johaug op indrukwekkende wijze het vuur na aan de schenen. De Noorse had halverwege een kleine voorsprong, maar leverde in het eerste deel van de tweede helft zelfs nog wat in en had nog maar vier seconden over.

Johaug trok zich volledig leeg en dat bleek dan toch nog voldoende om aan te tonen dat ze nog écht even de beste is: op de finish was ze twaalf seconden sneller dan de tiener, die met het zilver echter wel een daverende indruk maakte. Ingvild Flugstad Østberg uit Noorwegen werd op dik 35 seconden derde en kaapte het brons zo weg voor de neus van de Finse Krista Pärmäkoski.

Tweede grote DLC Ni no Kuni II komt in maart

'The Tale of a Timeless Tome', zo heet de tweede grote DLC van Ni no Kuni II. Deze uitbreiding komt op 19 maart en voegt nieuwe missies en personages toe. Het gaat vijftien euro kosten, maar is ook beschikbaar via de season pass.

In deze DLC verschijnt de 'Conductor', een personage uit de eerste Ni no Kuni. Ook de 'Wizard Companion' uit de eerste game duikt op. Wat dit precies betekent is natuurlijk onderdeel van het nieuw verhaal. Ni no Kuni II kwam vorig jaar uit voor PS4 en pc.

Het schuim stond hem op de mond

Sommige leerlingen duiken onder tafel, anderen hollen verward door het klaslokaal. "Hij gaat ons vermoorden", roept een doodsbange leerling. Leraren zetten zich schrap. Mehmed* is namelijk verhaal komen halen bij de school over het onrecht dat zijn nichtje die ochtend zou zijn aangedaan. "Ik vermoord jullie allemaal; ik ga jullie allemaal pakken. Het is mijn eer", roept Mehmed, terwijl hij door het Rijswijkse Van Vredenburg College dendert.

Mehmed wijst dreigend naar het klaslokaal van zijn nichtje. "Ik ga jullie allemaal vermoorden." Leraren hebben Mehmed (20) herkend - hij heeft op het Van Vredenburg College gezeten - en manen hem te vertrekken. Een vermetele docent grijpt de flinkgebouwde Mehmed vast en probeert de klasdeur voor hem gesloten te houden. Pas dan dringt een oud-docente wiskunde tot Mehmed door en komt hij tot bedaren. "Nu mijn school uit, je maakt de kinderen bang." Mehmed druipt af, wordt door de politie ondervraagd en krijgt onmiddellijk een gebiedsverbod.

Hoofddoek
Minder dan 3 maanden na het angstwekkende tafereel op de Rijswijkse school, zit Mehmed in zaal E2 van de Haagse rechtbank. "Ik begrijp dat het allemaal te maken had met uw nichtje, dat ruzie had met een klasgenote die de hoofddoek van haar hoofd had getrokken. Dat schoot bij u kennelijk in het verkeerde keelgat", zegt politierechter Natalia Lubbe. "Maar het opvallende is dat u de politie hebt verteld dat u niet boos was toen u naar school reed. Waardoor sloegen de stoppen door?" Dat was toen zijn nichtje op school begon te huilen, zegt Mehmed. "En het was niet eens boosheid, het was meer verdriet. Er is geen man in haar gezin. Ik vind dat ik voor haar moet opkomen." "En wat wilde u op school doen, in uw verdriet?", vraagt de politierechter. "Ik wilde de klas vertellen dat ze mijn nichtje niet moeten pesten. Ze moeten haar serieus nemen. Ik weet dat kinderen elkaar pesten, maar mijn nichtje wordt altijd gepest."

Keel
Mehmed wekt op die 14e september niet de indruk dat hij in de klas een beheerst betoog over pesten op het Van Vredenburg College wil geven. Hij is al schreeuwend op zoek naar het meisje dat de hoofddoek van zijn nichtje heeft gegrepen en slaat op ramen en schopt tegen deuren. De docent die voorkomt dat Mehmed het lokaal in kan, belandt uiteindelijk met lichte kwetsuren bij de huisartsenpost. Mehmed kan zich niet herinneren dat hij heeft gedreigd iedereen te zullen vermoorden en gevochten heeft hij ook niet. "Er werd aan mij getrokken en iemand greep mij bij mijn keel. Ik herinner mij dat ik iemand heb weggeduwd, maar ik heb niemand geslagen. Ik heb ook niemand zien vallen. Als dat was gebeurd, dan zou ik hem meteen een hand hebben gegeven en overeind hebben geholpen."

Anoniem
Toch zit de angst er goed in op school. De leraar met wie Mehmed "in de slag" was, wil alleen anoniem aangifte doen en andere leraren durven helemaal niets te zeggen. "Ze zijn bang om aangifte te doen, kunt u dat begrijpen?" Eigenlijk niet, zegt Mehmed. "Ze zijn misschien bang omdat ik zwaargebouwd ben, maar ik ben niet gewelddadig. Ik had graag mensen uitgenodigd om dat hier te zeggen. Zo kennen ze mij ook niet op school. Ik weet wel wie anoniem wil blijven. Ik ken iedereen op school. Hij hoeft niet bang te zijn voor mij." Dat de leraren en leerlingen doodsbang waren toen hij tierend door de school liep, kan Mehmed wel begrijpen. "Ik wilde ze niet bang maken, maar het zijn kinderen. Als ze zoveel herrie horen, begrijp ik dat ze bang zijn en dekking zoeken."

Schuim
"U zegt vandaag dat u de kinderen niet bang wilde maken, maar tegen de politie hebt u gezegd dat u ze juist wel bang wilde maken. Ze moesten schrikken, want dan zouden ze niet meer pesten", merkt officier van justitie Jolette Boon op. Dat is niet zo, zegt Mehmed nu. "Ik wilde dat iedereen rustig in de klas zou gaan zitten, waarna ik mijn verhaaltje kon doen." Zo gedroeg hij zich allerminst, vindt de officier van justitie. "Mijnheer heeft de leerlingen en de docenten met de dood bedreigd. Het schuim stond hem op de mond, verklaarde iemand. Mijnheer was razend en had maar 1 doel: de kinderen angst aanjagen. Dat is hem gelukt. Ik kan goed begrijpen dat iedereen ontzettend bang was.1 docent, die uit angst voor de verdachte onbekend wil blijven, liep letsel op. Dat kwam door een duw van de verdachte. Dat blijkt uit de verklaringen, camerabeelden en foto"s van het letsel." Mehmed verdient voor zijn "buitensporige en absurde" gedrag (bedreiging, mishandeling en lokaalvredebreuk) een werkstraf van 60 uur.

Geluid
Mehmed verdient hooguit een vermaning voor het niet willen verlaten van de school, maar niet voor bedreiging en mishandeling, vindt raadsvrouw Melanie Schulpen. Mehmed heeft niemand bedreigd en niemand mishandeld. "Hij geeft toe dat hij boos was en op de raamkozijnen heeft geslagen, maar cliënt ontkent stellig dat hij heeft gedreigd iedereen te zullen vermoorden. De kinderen hebben niets opgeschreven over doodbedreigingen en de camerabeelden zijn zonder geluid." Wie waar op school zou zijn mishandeld door Mehmed is volgens advocaat Schulpen ook onduidelijk. De camerabeelden en de foto"s van het letsel zeggen daar volgens haar niets over. Blijft over dat hij de school niet wilde verlaten toen hem dat werd opgedragen. Mehmed wil 6 maanden naar Turkije voor een "afvaltraining", maar als de politierechter hem een werkstraf geeft, "dan zal hij die zeker uitvoeren", zegt raadsvrouw Schulpen. "Hij ontloopt zijn verantwoordelijkheid niet."

Vuist
Dat is maar goed ook, want politierechter Lubbe vindt dat Mehmed wel degelijk leerlingen en docenten van het Van Vredenburg College met de dood heeft bedreigd. "Erger kan het wat mij betreft niet: kinderen bedreigen in een school. U sloeg met uw vuist tegen ramen en deuren en u wees naar een klas met de woorden "ik vermoord jullie allemaal". Verschillende getuigen hebben dat verklaard. Dat de leerlingen dit niet hebben opgeschreven, wil niet zeggen dat u die woorden niet hebt gebruikt." Mehmed heeft zich ook schuldig gemaakt aan lokaalvredebreuk door niet te luisteren naar de opdrachten om te vertrekken. Met de vermeende mishandeling ligt dat anders. Die kan niet worden bewezen, vindt de politierechter. "Een duw kan onder bepaalde omstandigheden een mishandeling opleveren, maar uit het dossier blijkt niet dat u door te duwen de leraar met opzet hebt verwond, en ook niet dat u het risico daarop nam." Mehmed krijgt een werkstraf van 40 uur.

* Mehmed is niet zijn echte naam.

Zelfs Zwitsers uurwerk niet meer te vertrouwen

De internationale skifederatie FIS heeft de uitslag van de afdaling voor de vrouwen tijdens de World Cup alpineskiën in het Zwitserse Crans-Montana aangepast. Zaterdag waren er al twijfels over de tijden van met name twee Zwitserse dames, vooral na geklooi met de tijdswaarneming, en die bleken dan ook langzamer te zijn geweest dan gedacht.

De Italiaanse Sofia Goggia won de wedstrijd, daar was geen twijfel over. Achter haar ging de tweede plek naar de Zwitserse Joana Hählen (+0,36), terwijl landgenote Lara Gut-Behrami (+0,45) als derde eindigde. De Oostenrijkse Nicole Schmidhofer werd vierde op 0,52 seconden en haar team diende protest in tegen de tijden van Hählen en Gut-Behrami, die handgeklokt waren wegens het uitvallen van de tijdswaarneming.

Na bestudering van de data bleek dat van vier Zwitserse dames de tijden niet klopten: in plaats van 0,13 seconden er als correctie wegens de back-uptijdswaarneming bij op te tellen, werd er 0,13 seconden van de tijden van de dames afgetrokken. Een en ander is nu aangepast, Schmidhofer is opgeschoven naar de tweede plek en de Zwitserse Corinne Suter is nu de nummer drie, voor Hählen, terwijl Gut-Behrami is gezakt naar plek zes.

Amsterdam krijgt nieuwe techniekschool door 'groot tekort aan vakmensen'

Amsterdam gaat fors inzetten op het vmbo-techniekonderwijs omdat er in de stad een 'nijpend tekort' is aan vakmensen. Verschillende scholen gaan samen een gloednieuwe techniekschool in Nieuw-West beginnen. De school moet minimaal 500 leerlingen trekken.

Dat staat in de Onderwijsagenda van het OSVO, de vereniging van schoolbesturen in het Amsterdamse voortgezet onderwijs. Wethouder Moorman steunt die plannen.

Voor de nieuwe school gaan het Montessori scholengemeenschap, Open Schoolgemeenschap Bijlmer, Esprit scholen en de overkoepelende Voortgezet Onderwijs Amsterdam samenwerken. De scholen stoppen dan met de techniekafdelingen op hun eigen locaties.

Kinderschoenen
Het plan staat nog in de kinderschoenen, maar is wel bijzonder serieus. Zo komt er een onderzoek naar wat de nieuwe school betekent voor de leerlingenstroom voor scholen in de buurt. Ook wordt er al nagedacht over een locatie. De gemeente heeft een voorkeur voor een plek in Geuzenveld die vooralsnog in 2023 vrijkomt. 

Volgens de gemeente is de komst van de school hard nodig vanwege het grote tekort aan vakmensen. Ook het mbo en het bedrijfsleven moeten nauw bij de nieuwe techniekschool worden betrokken.

Gemengd
Moorman en het OSVO willen daarnaast meer brede scholen in de stad. Het aantal scholen dat alleen vmbo, havo of vwo aanbiedt moet worden teruggebracht. Volgens de wethouder is het belangrijk dat de leerlingen van verschillende richtingen elkaar ontmoeten. Daardoor zouden leerlingen makkelijker kunnen doorgroeien naar een hoger niveau, denkt ze.

Er liggen al concrete plannen klaar: zo komt aan de Buiksloterweg in Noord een campus met drie scholen. En het Comenius Lyceum gaat het pand delen met het Reinaert Lyceum.

Wethouder Moorman realiseert zich dat het ingrijpende beslissingen zijn, omdat voor leerlingen ook de reistijd naar school kan toenemen. Maar volgens haar is dit noodzakelijk om het onderwijsaanbod gezond te houden.

PEC Zwolle vangt bot in Zeist en houdt één optie over

De arbitragecommissie van de KNVB acht zichzelf niet bevoegd om een uitspraak te doen in de zaak van PEC Zwolle over het verplaatste duel met Ajax. Daarmee krijgt de KNVB voorlopig zijn zin; voor PEC zit er alleen nog een gang naar een 'reguliere' burgerrechter op. De club maakt woensdagochtend in een statement bekend wat men gaat doen.

Tijdens de zitting bij de spoedarbitrage in Zeist moest allereerst worden bepaald of de arbitragecommissie überhaupt bevoegd was om uitspraak te doen over het geschil. Nu is gebleken dat het antwoord daarop 'nee' is, heeft PEC alleen nog de optie om naar een reguliere rechter stappen. De KNVB betoogde dat de arbitragecommissie niet bevoegd was: advocaat Harro Knijff stelde dat het ging om een zaak tussen een club (PEC) en een orgaan (de KNVB). De advocate van PEC vond dat het ook gezien kon worden als een geschil tussen Ajax en PEC, omdat Ajax het verzoek tot verplaatsing heeft ingediend bij de KNVB.

De juriste benadrukte dat PEC niet wil dat Ajax niet goed presteert in de Champions League. "Er wordt PEC alleen onrecht aangedaan", voegde ze er echter aan toe. Ze sprak van een 'schijn van belangenverstrengeling', omdat de KNVB al contact opnam met de UEFA voordat Ajax een officieel verzoek tot verplaatsing had ingediend. Ze stelde bovendien dat de wedstrijd al eens is verplaatst (van 3 naar 2 maart) en dat er geen serieuze alternatieven zijn overwogen. Het steekt PEC dat de club in acht dagen drie belangrijke wedstrijden voor de kiezen krijgt. "Er is alleen gekeken hoe het Ajax naar de zin te maken", citeerde Voetbal International.

'Tot de stomme verbazing' van PEC kwam de KNVB woensdagavond om 18.00 uur met een persbericht waarin de verplaatsing van de wedstrijd werd aangekondigd. De Blauwvingers hadden een dag na het duel tussen Ajax en Real te horen gekregen dat het duel niet opnieuw verplaatst zou worden, waarna Ajax toch nog een verzoek indiende en de KNVB zich bedacht. Het betoog van Knijff was erop gericht om duidelijk te maken dat de arbitragecommissie niet bevoegd was: hij vond dat het 'er toch alle schijn van heeft dat de slager zijn eigen vlees keurt'. "Het gaat er niet om dat de KNVB PEC het recht wil ontnemen een besluit van de KNVB te laten toetsen. Dat mag, alleen niet door u."

Leicester City stelt Rodgers aan als opvolger van Puel

Dinsdag heeft Leicester City Brendan Rodgers benoemd als nieuwe hoofdcoach. De 46-jarige Noord-Ier is de opvolger van Claude Puel.

Vanwege tegenvallende resultaten werd Puel afgelopen zondag ontslagen. De Fransman was sinds 2017 hoofdcoach van Leicester.

Zijn opvolger Rodgers is afkomstig van Celtic en heeft in Leicester een contract getekend tot en met de zomer van 2022. Met Celtic behaalde hij in drie seizoenen twee landstitels, twee bekers en drie League Cups. Rodgers wordt in de Schotse hoofdstad opgevolgd door Neil Lennon.

Bertens ook voor komende Fed Cup-duel niet beschikbaar

Tennisster Kiki Bertens is ook voor het komende Fed Cup-duel tegen Japan niet beschikbaar. De nummer zeven van de wereld speelde in april 2017 voor het laatst voor het Nederlandse Fed Cup-team.

Op 20 en 21 april speelt Nederland in Osaka het promotie-degratieduel tegen Japan. De wedstrijd past niet in de planning van de 27-jarige tennisster. Vanaf 22 april neemt ze deel aan het graveltoernooi van Stuttgart.

“Qua reizen en qua planning is het geen optimale voorbereiding voor de rest van het jaar”, vertelt Bertens aan de NOS. “Als ik puur kijk naar mijn persoonlijke carrière, dan past het daar niet in. Ik wil er nu koste wat kost voor gaan door een goed schema te draaien. Van Amerika naar Japan en dan naar Europa; dat wordt gewoon iets te veel van het goede.”

Om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokio in 2020 moet ze minimaal één keer deelnemen aan de Fed Cup, echter de Wateringse weet nog niet of ze wel naar de Spelen wil. Nogmaals Bertens: ”Dat gaan we volgend jaar eens goed bekijken. Daar ben ik nu niet mee bezig.”

Volgens haar coach Raemon Sluiter was ze wel beschikbaar geweest als het een thuiswedstrijd of wedstrijd op gravel in Europa betrof.

Veerman geniet bij FC St. Pauli

Henk Veerman verruilde Heerenveen afgelopen zomer voor een avontuur bij FC St. Pauli. De Volendammer geniet ondanks een blessure met volle teugen in de 2. Bundesliga. Momenteel is Veerman echter vooral in Zeist te vinden, waar hij werkt aan zijn herstel na een kruisbandblessure. "Het is een lange en zware weg, maar het gaat goed. Ik richt me volledig op volgend seizoen, dan wil ik weer knallen", vertelt de spits in gesprek met VTBL .

De 28-jarige Veerman was eigenlijk niet bezig met een transfer naar het buitenland. Zijn toekomst leek te liggen bij ADO Den Haag, maar dat liep afgelopen zomer anders. "Het buitenland stond eigenlijk helemaal niet in de planning", vervolgt Veerman. "Voordat St. Pauli interesse had, zag ik ADO namelijk helemaal zitten. Die club had interesse en dat was een fantastische club voor me geweest. Alleen toen kwam St. Pauli ertussen. Die kwamen er snel uit met Heerenveen, iets wat ADO niet gelukt was. Ik heb daardoor ook niet hoeven kiezen."

Tijdens zijn eerste seizoen kijkt de spits zijn ogen uit in de 2. Bundesliga. "De voetbalbeleving in Duitsland is absoluut niet te vergelijken met die in Nederland. Iedere wedstrijd weer is een belevenis. De stadions zitten altijd vol en de sfeer is geweldig. Heel erg mooi om mee te mogen maken." In Hamburg wordt stiekem gedroomd van de Bundesliga. "Zo snel mogelijk handhaven, dat was de doelstelling. Maar het gaat erg lekker, promotie zou een mooie bekroning zijn natuurlijk. Al moeten we ook realistisch blijven. Het staat heel dicht bij elkaar allemaal. Twee keer verliezen en we kunnen ook zomaar negende staan."

Veerman kwam in zestien wedstrijden tot zes doelpunten en vijf assist voor die Freibeuter der Liga. De boomlange aanvaller ligt nog tot de zomer van 2021 vast in het Millerntor-Stadion. Toch is hij Volendam niet vergeten. "Hamburg is een hele mooie en grote stad, daar geniet ik enorm van. Toch zal Volendam mijn thuis blijven. Wanneer ik vrij ben, rijden we altijd terug. Het is slechts vier uurtjes rijden. Dat het zo dichtbij huis is, dat was ook erg belangrijk in mijn keuze voor St. Pauli", bekent Veerman.

Labour steunt nieuw Brexitreferedum

De Britse Labourleider Jeremy Corbyn schaart zich, zij het met de nodige tegenzin, achter het idee van een tweede Brexitreferendum. Dat deed hij nadat verschillende parlementsleden waren opgestapt na beschuldigingen dat Corbyn het soort Brexit van premier Theresa Mays Conservatieve Partij mogelijk maakt. Eerder werd al bekend dat de premier een stemming voorbereidt om de Brexit uit te stellen indien haar deal opnieuw door het Lagerhuis wordt verworpen.

Corbyn kwam nadat de parlementariërs waren vertrokken onder grote druk te staan, omdat er nog meer zouden kunnen volgen. Het dilemma voor de partij is dat deze veel zetels in handen heeft van kiesdistricten waar in 2016 in meerderheid voor de Brexit werd gestemd. De Labour-Lagerhuisleden die deze districten vertegenwoordigen zijn bang dat als ze de Brexit in de ogen van kiezers frustreren, ze niet zullen worden herkozen.

De socialistische Corbyn is zelf al zijn hele politieke loopbaan euroscepticus. Hij gaf eerder aan dat indien hij premier zou zijn, hij de Brexit door zou willen laten gaan, onder meer omdat EU-regels zijn plannen voor het nationaliseren van nutsbedrijven in de weg zouden zitten.

Premier May heeft grote moeite om haar EU-exitdeal door het parlement te krijgen. Een eerste poging in december stelde ze op het laatste moment uit. In januari werd de deal met een historisch grote meerderheid verworpen. Tegenstemmers willen verschillende dingen, van een no-deal Brexit tot een zachtere versie waarbij de Britten in de douane-unie en/of de gemeenschappelijke markt blijven.

May kan steun vanuit de oppositie voor haar deal vermoedelijk dus goed gebruiken. Het voorstel van Labour komt er dan ook op neer om voor Mays EU-exitovereenkomst te stemmen, op voorwaarde dat deze vervolgens aan het Britse volk wordt voorgelegd.

Onenigheid
Maar er zou nog onenigheid zijn over de opties voor zo'n referendum. In eerste instantie werd gemeld dat het zou moeten gaan tussen Mays deal en in de EU blijven. Maar Corbyn zou nog andere mogelijkheden voor optie twee onderzoeken, zoals in de douane-unie en/of gemeenschappelijke markt blijven.

Volgens sommigen is de steun van Labour voor een nieuw referendum koren op de molen voor de premier. Ze zou rebellen in haar eigen partij er namelijk mee onder druk kunnen zetten. Die zouden vervolgens met tegenzin voor haar deal kunnen stemmen, uit angst dat de Brexit anders niet doorgaat.

Zoals te verwachten stijgt nu ook bij de wedkantoren de kans op een tweede referendum weer. Die piekte op bijna vijftig procent nadat May de stemming in december uitstelde, maar kelderde onlangs toen het leek dat een deal zonder vangnet voor de Ierse grens op een krappe meederheid kon rekenen. Maar omdat Londen niet met acceptabele alternatieve voorstellen voor die grens lijkt te kunnen komen, is zo'n overeenkomst vermoedelijk niet eens te sluiten.

Het is uiteraard nog maar de vraag of er in het Lagerhuis uiteindelijk genoeg steun blijkt te zijn voor het idee om Mays deal te aanvaarden op voorwaarde dat die onderwerp wordt van een nieuw referendum.

Kansontwikkeling tweede EU-referendum op Oddschecker.com

Hoekstra: Kabinet neemt aandelen in AirFrance KLM

Zojuist is bekend geworden dat minister Wopke Hoekstra van financiën om 20.00 uur een ingelaste persconferentie zal geven. De reden voor het persmoment is nog onbekend maar het is nogal ongebruikelijk om op zo'n tijdstip en op zo'n korte termijn een persconferentie bijeen te roepen.

Ook de politiek verslaggevers tasten nog in het duister over de reden van de persconferentie.

Meer nieuws volgt!

Update 20:08 uur
Een hoop poeha om niets dus. Het kabinet heeft een belang genomen in AirFrance KLM. Kijk hier naar de persconferentie

Update 20:20 uur: Het persbericht van Rijksoverheid rolt binnen:
De Nederlandse staat heeft via de aankoop van aandelen een rechtstreeks belang van 12,68% in luchtvaartmaatschappij Air France-KLM S.A. verworven. Het doel is om uiteindelijk een positie te verkrijgen die gelijkwaardig is aan die van de Franse staat. Met het aandelenpakket wil het kabinet rechtstreeks invloed kunnen uitoefenen op toekomstige ontwikkelingen bij de holding Air France-KLM zodat de Nederlandse publieke belangen optimaal gewaarborgd kunnen worden.

De ministers Hoekstra (Financiën) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) hebben op 26 februari 2019 de Eerste en Tweede Kamer per brief geïnformeerd over de aandelenaankoop. De verwerving van aandelen is op 20 februari 2019 gestart en inmiddels heeft de Nederlandse staat 12,68% van de aandelen van Air France-KLM in handen.

De positie van luchthaven Schiphol en zijn belangrijkste gebruiker KLM zijn van groot belang voor de Nederlandse economie en de werkgelegenheid. Direct en indirect zijn duizenden banen gemoeid met de luchthaven en het intercontinentale netwerk van bestemmingen van KLM. Dat netwerk is bovendien een belangrijke reden voor buitenlandse ondernemingen om zich in Nederland te vestigen.

De afgelopen jaren is echter gebleken dat belangrijke beslissingen over de strategie van KLM steeds vaker op het niveau van de holding Air France-KLM werden genomen. Daarnaast verliepen gesprekken over versterking van bestaande afspraken over het publieke belang (staatsgaranties) en inrichting van het bestuur moeizaam.

Met de verwerving van aandelen in Air France-KLM is nu formele invloed op het hoogste niveau binnen de holding verkregen en is het publieke belang van de Nederlandse staat beter geborgd bij toekomstige besluitvorming. "Rechtstreekse betrokkenheid is hiervoor noodzakelijk’’, aldus minister van Financiën Hoekstra. Daarnaast wil het kabinet met het aandeelhouderschap in de holding laten zien dat het gelooft in de samenwerking van Air France en KLM en in een strategisch partnerschap met Frankrijk in deze luchtvaartmaatschappij.

Naast dit aandelenpakket wordt het gesprek met Air France en de Franse staat voortgezet over de staatsgaranties en de governance. Nadere afspraken tussen Air France-KLM en KLM over het bestuur en de positie van KLM CEO Pieter Elbers zijn al gemaakt.

Dit alles bij elkaar geeft het Nederlandse kabinet nu voldoende vertrouwen dat de Nederlandse publieke belangen, die samenhangen met het bestemmingennetwerk op Schiphol en het vestigingsklimaat van Nederland beter kunnen worden geborgd. Hoekstra: ,,Dit maakt dat Air France-KLM zich op de toekomst kan richten waarin het de stevige concurrentie met andere luchtvaartmaatschappijen aan zal moeten kunnen. Het bedrijf zal daarvoor concurrerender moeten worden. Dat is in het belang van KLM en Schiphol en dus in het publieke belang van Nederland. Als aandeelhouder in Air France-KLM én in KLM zit de Nederlandse staat er bovenop.’’

De Nederlandse staat bezit al een belang van 5,9% in KLM.

De brief aan de Tweede Kamer (5 pagina's) vind je hier!!

Dunkin Donuts in Eindhoven overvallen

De schrik zit er nog goed in bij de twee medewerkers van de Dunkin Donuts aan de Piazza in Eindhoven. Maandagavond werden zij opgeschrikt door een overvaller met een vuurwapen. De man wist een geldbedrag buit te maken. De recherche is een onderzoek begonnen en zoekt getuigen.

Bij de winkel liep gisterenavond rond 21.05 uur een negroïde man binnen. Hij gooide een bruine Primark tas op de balie en richtte daarbij een vuurwapen op de medewerkers. Ze moesten geld afgeven en wanneer hij dat heeft, vlucht hij de winkel uit. Hij is rond de 40 - 45 jaar, 1.90m lang met een normaal postuur. Hij droeg een zwarte, halflange jas met capuchon en had opvallend uitstekende jukbeenderen.

Een woordvoerder van de politie: "In de omgeving is uitvoering uitgekeken naar de dader, maar van hem ontbreekt ieder spoor. Camerabeelden van de winkel worden uitgekeken door rechercheurs. Ook camerabeelden van de camera’s die in de Eindhovense binnenstad hangen worden opgevraagd en bekeken op bijzonderheden. We hebben al met diverse getuigen gesproken. Maar mogelijk zijn er nog meer mensen die iets weten en die wij nog niet hebben gesproken."

Getuigen wordt gevraagd zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000. Ook kan het tipformulier op de website gebruikt worden om informatie achter te laten.

Dunkin Donuts in Eindhoven overvallen (afbeelding: Politie.nl)
Dunkin Donuts in Eindhoven overvallen (afbeelding: Politie.nl)

'Barcelona werkt mee aan vertrek Cillessen en wil Onana als vervanger'

Barcelona gaat opnieuw aankloppen bij directeur spelersbeleid Marc Overmars van Ajax. Volgens Radio Catalunya wil de Spaanse grootmacht komende zomer André Onana terughalen. De eerste keeper van Ajax is een van de drie opties voor Barcelona, dat rekening houdt met het vertrek van tweede keeper Jasper Cillessen en de zoektocht naar een vervanger is gestart. Het is niet bekend welke keepers de andere opties zijn voor Barça.

In januari werd bekend dat Frenkie de Jong komende zomer voor maximaal 86 miljoen euro naar Barcelona vertrekt. Onana moet de volgende speler worden die de overstap maakt naar de koploper van LaLiga. De doelman is geen onbekende in Barcelona, want hij genoot daar zijn jeugdopleiding. In januari 2015 verliet hij La Masia voor de jeugdopleiding van Ajax. Toen Cillessen in de zomer van 2016 voor dertien miljoen euro verkocht werd aan Barcelona, werd Onana eerste keeper van Ajax.

Barcelona heeft de interesse in Onana kenbaar gemaakt bij de zaakwaarnemer van de Kameroense sluitpost. De belangenbehartiger heeft de belangstelling op zijn beurt gemeld bij Ajax, zodat de club al kan nadenken over een opvolger voor de keeper, zo werd duidelijk in het radioprogramma El club de la Mitjanit . Het contract van Onana loopt door tot medio 2021.

Volgens het radioprogramma ligt de vraagprijs van Onana niet hoger dan twintig miljoen euro. De afkoopsom van Cillessen bedraagt zestig miljoen euro en Barcelona verwacht een groot deel van dat bedrag te ontvangen bij een vertrek van de Oranje-international. De club is zich ervan bewust dat Cillessen niet langer houdbaar is als tweede keeper en is daarom bereid om mee te werken aan een transfer.

Visser betrapt op illegaal vangen pootvissen

Een inspecteur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft samen met buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) van Staatsbosbeheer opgetreden tegen een beroepsvisser uit Hardinxveld die illegaal op zogenoemde pootvis heeft gevist in de Biesbosch. De visser heeft een vergunning voor het vissen op schubvis in de Biesbosch, maar mag om de visstand te beschermen niet vissen op snoek en baars.

Bij een inspectie op vrijdag 21 februari 2019 bleek dat de visser naast de toegestane 150 kg snoekbaars en 750 kg brasem in strijd met de vergunning ook nog 20 kg levende baars en 330 kg levende snoeken gevangen had.

Pootvis is vis die levend wordt gevangen en wordt verkocht aan waterbeheerders die de vis in de natuur uitzetten om de visstand te herstellen. Pootvis wordt ook verkocht aan hengelsportverenigingen die de vis uitzetten in hun visvijvers. Omdat een levende vis altijd vers is, is pootvis ook voor consumptie geschikt.

De toezichthouders besloten de vangst van de visser te controleren omdat zij hem in het gebied 'Noordergat van de Visschen' hadden zien vissen met een zegen. Zegenvisserij is een vismethode waarbij de vis met een over de bodem slepend net wordt ingesloten. De visser had alle snoek en baars vervolgens overboord moeten zetten maar bij de inspectie bleek dat hij dat niet had gedaan.

Ook bleek bij nadere inspectie dat de visser 10 snoeken had gevangen die korter waren dan de minimale maat van 45 centimeter. Om de visstand te beschermen moeten snoeken die korter zijn dan 45 centimeter altijd teruggegooid worden. De beroepsvisser is in april 2018 ook al betrapt op het illegaal vissen in water van Staatsbosbeheer.

De toezichthouders hebben de vis in overleg met het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie in beslag genomen en levend in het water teruggezet. Tegen de beroepsvisser wordt proces-verbaal opgemaakt.

Darter Smith met spoed geopereerd

Michael Smith is maandag geopereerd aan een abces in zijn lies. De darter had al enkele weken een bult maar schonk daar geen aandacht aan. Op zondag was het abces binnen enkele uren gegroeid van vijf centimeter naar dertien centimeter.

“Ik was een kerel en liet er niet naar kijken”, vertelt Smith aan Live Darts. “Ik ging ervan uit dat het vanzelf over zou gaan. Maar het had heel gevaarlijk kunnen worden als ik bloedvergiftiging had opgelopen. Ik had er eerder naar moeten laten kijken.”

Toen hij zondag wakker werd was het abces flink gegroeid. Nogmaals Smith: “Ik werd wakker en het was ineens een flinke bult geworden en ik kon niet meer lopen. Er was ineens een rode streep die doorliep tot onder aan mijn been. Daar liep de pus uit het abces m’n bloedbaan in.” Ondanks het abces nam hij zondag wel gewoon deel aan het Players Championship in Barnsley, waar hij al vroegtijdig werd uitgeschakeld.

Toen hij maandag een dokter bezocht werd hij direct doorgestuurd naar het ziekenhuis.

Donderdag is Smith gewoon actief in de Premier League of Darts in Exeter. Een dag later doet hij ook mee aan het UK Open.

Mag ik van u een tweedehands handgranaat ?

Een medewerker van Kringloopwinkel Rataplan aan de Van Slingelandtstraat vlakbij het Westerpark in Amsterdam heeft vandaag een handgranaat gevonden toen die een doos uitpakte. De politie heeft het explosief veiliggesteld.

Hoe lang de doos met het explosief er al lag, is niet bekend. Volgens een politiewoordvoerder kon het explosief niet afgaan omdat er geen ontstekingsmechanisme in zat. Wel zette de politie uit voorzorg de straat af en moesten klanten het pand verlaten. Inmiddels in de straat weer vrijgegeven.

Borsten Mia Khalifa zijn weer okay

Voormalig pornoster Mia Khalifa's borsten zijn weer helemaal op en top voor mekaar na een recente chirurgische ingreep. De linkerborst was beschadigd nadat deze tijdens een ijshockeywedstrijd keihard geraakt werd door een hockeypuck.

Khalifa zelf meldde in 2018 via Instagram dat haar linkerborst was leeggelopen nadat de puck het aandurfde om haar borst aan te raken en dat ze een operatie nodig had om het weer te herstellen. Inmiddels is ze onder het mes gegaan en mag alles even lekker herstellen.

"Ik zat achter het glas naar de wedstrijd te kijken en de puck raasde over het glas en het ging zo snel dat ik geen moment had om te realiseren dat ik geraakt was", aldus Pornhub's meest bekeken porno-actrice. "Ik pakte mijn borsten vast en ik wilde ze niet meer loslaten", sprak ze de droom van elke rasechte FOK!ker uit, "Ik was bang dat als ik mijn borsten losliet, ik overal bloed zou lekken."

Khalifa heeft het acteren moeten loslaten na bedreigingen vanuit, hoe kan het ook anders, de moslimkant. ISIS dreigde haar van kant te maken als ze niet zou stoppen met pornofilms, nadat ze een scene met een hijab had opgenomen. Volgens haar was dat satirisch bedoeld.

Eerder liet de 26-jarige in een interview met voormalig profwielrenner Lance Armstrong al weten dat ze het acteren nooit als een carrière heeft willen zien. "Toen ik echt populair werd, dacht ik 'wegwezen hier'. Dit is niet wie ik ben. Ik wilde alleen een beetje de rebel uithangen en genieten. Ik was 21 en dom."

Inmiddels heeft de Libanese een relatie met chefkok Robert Sandberg.

Toornstra: "Ik had het niet gedaan, maar Feyenoord wilde iets doen met die 6-2"

Jens Toornstra neemt het woensdagavond met Feyenoord in de halve finale van de TOTO KNVB Beker op tegen Ajax. Vorige maand zorgden de Rotterdammers voor een verrassing door de aartsrivaal met 6-2 terug naar Amsterdam te sturen. Sowieso presteert Feyenoord dit seizoen goed in topwedstrijden. Toornstra gelooft dan ook in een goed resultaat in het bekertoernooi.

"Onze wedstrijd tegen PSV heeft ook weer het nodige zelfvertrouwen opgeleverd", zegt de middenvelder in gesprek met Voetbal International. Feyenoord speelt dit jaar geen rol in de titelstrijd, maar zet wel goede prestaties neer tegen PSV en Ajax. Afgelopen zondag speelden de Rotterdammers met 1-1 gelijk in Eindhoven, terwijl Ajax vorige maand met ruime cijfers onderuitging in de Kuip.

"Ik denk niet dat Ajax zich nog een keer zal laten verrassen", verwacht Toornstra, die zag dat Feyenoord nog een trap na gaf door de kaartverkoop voor de bekerwedstrijd te starten op 6 februari, oftewel 6-2. "Ik had het niet gedaan", erkent de viervoudig Oranje-international. "Maar het is niet mijn afdeling en Feyenoord is een commercieel bedrijf, dus ik snap ook dat de club er iets mee wilde."

Toornstra speelde tijdens die overwinning van Feyenoord negentig minuten mee en was goed voor een treffer. Toch durfde hij pas laat te geloven in een goed resultaat. "Die 3-2 van Robin van Persie vlak voor rust was wel een opsteker, maar dan nog had ik niet het idee dat we het na rust makkelijk zouden uitspelen. Ook niet na de 4-2, pas bij de vijfde durfde ik er echt in te geloven", vertelt Toornstra, die gelooft in een nieuwe zege. "Natuurlijk, maar ik ben eerlijk: als je Ajax ziet spelen in de Champions League, is het ook niet zo dat wij onaantastbaar zijn. Weet je, het komt erop neer dat het eigenlijk moeilijk te voorspellen is."

Strengere regels voor bijzondere bromfietsen

De veiligheid van bestuurders, passagiers en andere weggebruikers komt op de eerste plek in de nieuwe eisen aan bijzondere bromfietsen. Deze voertuigen, waaronder de Stint, moeten voortaan onder meer een extra rem hebben. Ook komen er een jaarlijkse check en risicogerichte controles bij fabrikanten.

Met bijzondere bromfietsen mogen voortaan maximaal acht passagiers worden vervoerd, net zoals met personenauto’s of busjes waarvoor een rijbewijs B nodig is. De zitplaatsen moeten veiligheidsgordels hebben. Dit schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Mede naar aanleiding van het ongeval met een Stint in Oss in september vorig jaar, kondigde de minister een tussentijds nieuw kader voor bijzondere bromfietsen aan. In dit kader zijn onder meer de technische eisen, de procedure van toelating en het toezicht vastgelegd. De minister wil op korte termijn met de Tweede Kamer in gesprek over de nieuwe eisen, die als het aan haar ligt zo snel mogelijk daarna gaan gelden.

Minister Van Nieuwenhuizen: ‘Met deze nieuwe eisen zetten we de veiligheid van bestuurders, passagiers en andere weggebruikers heel duidelijk op de eerste plek. De eisen aan fabrikanten zijn duidelijker en steviger, waarbij we nog steeds ruimte bieden voor nieuwe, innovatieve voertuigen.’

De verwachting is dat er volgend jaar een definitief herzien toetsingskader voor bijzondere bromfietsen is. Daarvoor wacht de minister onder meer de uitkomsten af van een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Als onderdeel van dat definitieve kader wil Van Nieuwenhuizen onder meer een rijbewijs verplichten voor bestuurders van een bijzondere bromfiets waarmee personen worden vervoerd. Ook wordt er gekeken naar een kentekenplicht voor bijzondere bromfietsen.

Voor de fabrikanten van bijzondere bromfietsen die op dit moment al zijn toegelaten tot de openbare weg verandert er voorlopig niets. Dit tussentijdse beleidskader geldt namelijk voor nieuwe aanvragen. Gebruikers kunnen een gekocht voertuig gewoon blijven gebruiken. Dat geldt uiteraard niet als de aanwijzing daarvan helemaal ingetrokken wordt, zoals bij de Stint het geval is.

Recherche onderzoekt antisemitische bekladdingen Amsterdam

De Amsterdamse recherche is bezig met een onderzoek naar de bekladdingen die hebben plaatsgevonden op diverse locaties in Amsterdam en Diemen in het weekend van vrijdag 22 februari. Onder meer het monument De Dokwerker werd beklad.

De eerste bekladding werd vrijdagochtend 22 februari rond 08.15 uur ontdekt bij het monument De Dokwerker aan het Jonas Daniël Meijerplein. Het monument blijkt besmeurd met gele en groene verf. In de uren en dagen na het ontdekken van die bekladding, worden er meer locaties ontdekt waar vandalen hebben toegeslagen: bij Café Betondorp, het Van Gogh Museum, op een muur op de kruising van de Van Hogendorpstraat met de Kempenaerstraat in Amsterdam; Op de muren van de onderdoorgang tussen de Juliana van Stolbergstraat en de Louise de Colignystraat; Op een gebouw aan de Johan Broedeletstraat en bij Gym020 aan de Stammerdijk in Diemen.

Een onderzoeksteam, bestaande uit rechercheurs uit alle delen van Amsterdam, doet een gezamenlijk onderzoek naar de vernielingen die in het weekend van 22 februari werden ontdekt. Naast bekladdingen met groen-gele verf werden er beledigende en kwetsende leuzen en tekens van graffiti op diverse locaties aangetroffen. In het onderzoek naar de verdachten is de recherche op zoek naar mensen die mogelijk de beschikking hebben over camerabeelden.

Getuigen kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000. Beelden kunnen met de recherche gedeeld worden via het tipformulier.

Tom Coronel opnieuw aan de start van het FIA WTCR

Net als afgelopen seizoen zal Tom Coronel ook in 2019 deelnemen aan de FIA World Touring Car Cup (WTCR). De toerwagencoureur uit Noord-Holland staat aan de start met een CUPRA van het Belgische Comtoyou Racing.

Tom Coronel in FIA WTCR
Tom Coronel in FIA WTCR

Afgelopen seizoen reed Coronel met een Honda Civic van het eveneens Belgische Boutsen-Ginion Racing. Voor 2019 maakt hij de overstap van Honda naar CUPRA, het sportieve zustermerk van SEAT.

“De contacten met het team dateren van eind vorig jaar”, vertelt Coronel. “Na de races op Macau kwam ik in gesprek met Kurt Mollekens. Mijn oud-teamgenoot tijdens de Euroseries Opel Lotus en momenteel engineer bij Comtoyou Racing uit het Belgische Waterloo. Dat gesprek zette mij aan het denken en na de nodige contacten met het team, onder leiding van François Verbist en Jean-Michel Baert kwam ik tot een goede afspraak voor het komend seizoen. Daarbij speelde de oud teammanager van het SEAT WTCC Team, Jaime Puig, ook een belangrijke rol. Met SEAT heb ik in de jaren de nodige successen in de CUPRA behaald. Jaime speelt nu een rol bij CUPRA en gaf voor mij de doorslag om hier voor te kiezen. Het gaat hier om auto’s die in Spanje bij CUPRA gebouwd zijn en die door Comtoyou Racing gefinetuned worden. Ieder raceweekend zal er ook een monteur van CUPRA aanwezig zijn. Verder zijn er de nodige testdagen in het contract opgenomen, waarvan de eerste op 27 en 28 februari. Dan rijd ik met een -dan nog witte- CUPRA op Zandvoort.”

Tom Coronel in FIA WTCR
Tom Coronel in FIA WTCR

De 46-jarige coureur heeft dit seizoen startnummer 50: "Het startnummer voor komend seizoen is ’50’. Daarmee wil ik DHL als sponsor extra in het zonnetje zetten, want zij bestaan dit jaar precies 50 jaar en dit leek mij een mooie geste.”

Teamgenoot van Coronel is Aurélien Panis. De 24-jarige Fransman is de zoon van voormalig Formule 1-coureur Olivier Panis.

Tom Coronel in FIA WTCR
Tom Coronel in FIA WTCR

2,5 jaar voor sociotherapeut die minderjarige prostitueerde

Een 49-jarige man uit Steenwijk is veroordeeld tot 2,5 jaar cel omdat hij een minderjarig meisje heeft geprostitueerd, seks met haar heeft gehad en kinderpornografische afbeeldingen van haar heeft gemaakt en gedeeld.

Seksafspraken
Naast dat de man zelf seks met het minderjarige meisje had, bood hij haar ook aan op verschillende websites en via chatprogramma’s. Hij regelde vervolgens seksafspraken met volwassen mannen en onderhield de contacten voor haar. De man onderhandelde over de prijs voor deze afspraken en bracht het meisje naar de verschillende locaties. Ook maakte hij kinderpornografische afbeeldingen van haar en stuurde die door naar prostitutieklanten.

Niet tegen haar zin
Dat het meisje hiermee instemde en zelf zei dat de man geen straf verdiende, omdat zij het initiatief nam, doet niets af aan het strafbare van deze feiten. De wetgever beschermt minderjarigen, ook tegen zichzelf.

Therapeut in tbs-kliniek
De rechtbank oordeelt dat de man misbruik maakte van een, door haar belast verleden, zeer kwetsbaar en jong meisje, met wie de jeugdzorg intensieve bemoeienis had en heeft. Hij heeft geen enkel oog gehad voor haar belangen. Van hem mocht, juist vanwege het grote leeftijdsverschil en bovendien zijn werk als sociotherapeut in een tbs-kliniek, worden verwacht dat hij haar, ook tegen haarzelf, in bescherming zou nemen.

Seksparkeerplaats
De zaak kwam aan het licht toen de man in juli 2018 werd aangehouden. Een getuige meldde bij de politie dat de man een minderjarig meisje tegen betaling aanbood voor seks op een ‘seksparkeerplaats’ bij Ruinen (Drenthe). De auto waarin de man en het meisje vervolgens vertrokken werd later gevonden bij de woning van de man. Op dat moment zat het meisje ook in de auto.

Haase ook in Dubai vroeg uitgeschakeld

Robin Haase is er niet in geslaagd om de tweede ronde van het ATP-toernooi van Dubai te bereiken. De 31-jarige Hagenaar verloor in de eerste ronde in twee tiebreaks van de Wit-Russische qualifier Egor Gerasimov: 6-7 (2), 6-7 (5).

Haase wist de nummer 155 van de wereld in Dubai geen enkele keer te breaken. In de eerste set van de tiebreak keek de Nederlander al snel tegen een achterstand aan op 2-6 maakte Gerasimov op het eerste setpunt af.

In de tiebreak van de tweede set kon Haase wat langer mee met de Wit-Rus, maar ook die ging verloren tegen Gerasimov.

Voor Haase zijn de eerste twee maanden van het seizoen teleurstellend verlopen. Alleen op de Australian Open en op het toernooi van Sofia won hij één wedstrijd. Op de vier andere toernooien werd hij in de openingsronde uitgeschakeld.

Post Malone laat spierballen zien in uitverkochte Ziggo Dome

Je bent 23 en kent beide kanten van succes: de glorie, maar ook het onverbiddelijk kapotgemaakt worden. Het is het leven van Austin Richard Post, inmiddels bij een miljoenenpubliek bekend als Post Malone. In Amsterdam kan de rapper tweemaal zijn verhaal kwijt in een uitverkocht Ziggo Dome en dat doet hij door te balanceren tussen de clichés van de rockwereld en die van de hiphopwereld. Iets dat wonderbaarlijk genoeg nog werkt ook. 

Trump: 'Spike Lee is een racist'

Van zondagnacht op maandagochtend Nederlandse tijd werden de Academy Awards, ofwel Oscars, uitgereikt. Dit ging niet zonder het nodige politieke commentaar. Spike Lee won het beeldje voor zijn film BlacKkKlansman

Tijdens zijn speech vroeg hij het publiek of er in 2020 gestemd zal worden voor liefde of haat. De Amerikaanse president Donald Trump zag dit als een directe aanval op zijn regering. Daarbij vond Trump het belachelijk dat Lee notities bij zich had waar hij zich niet aan hield: "Het zou fijn zijn als Spike Lee zich aan zijn notities zou kunnen houden, of ze helemaal niet gebruiken als het toch maar een racistische aanval op je president is."

Lee zelf werd overigens op de avond zelf bekritiseerd voor het feit dat hij de zaal wilde verlaten toen aangekondigd werd dat Green Book het beeldje voor Beste Film naar huis mocht nemen. De regisseur van BlacKkKlansman had in eerdere interviews al aangegeven dat hij het niet eens was met de manier waarop de film omging met de rassenscheiding in de jaren 60. 

Donald Trump: 'Spike Lee is een racist'
Trump: 'Spike Lee is een racist'

Nederlander vast voor mogelijk kindermisbruik Nepal

De koninklijke marechaussee heeft vorige week op Schiphol een 72-jarige man uit Amstelveen aangehouden die uit Nepal kwam. Uit Nepal was informatie gekomen dat de man mogelijk betrokken was bij misbruik van kinderen. Op zijn telefoon werd door de marechausee kinderpornografisch materiaal gevonden.

Woning doorzocht
Na zijn aanhouding heeft het team bestrijding kindersekstoerisme en kinderporno van de politie op last van de officier van justitie van het Landelijk Parket zijn woning doorzocht. Daarbij zijn gegevensdragers in beslag genomen waarop nog meer kinderpornografisch materiaal is gevonden. De man is dinsdag door het LP voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam op verdenking van het hebben, maken en invoeren van kinder- en dierenporno en het plegen van ontuchtige handelingen met minderjarigen in Nepal. De rechter-commissaris heeft de man voor 14 dagen in bewaring gesteld.

Misbruik Nepal
Bij de politie is ook informatie binnengekomen dat de man in Nepal jonge jongens zou misbruiken. In Nepal werd de man in de gaten gehouden door lokale onderzoekers van Terre des Hommes. Die organisatie tipte de Nederlandse politie toen de man naar Nederland kwam. De afgelopen jaren zijn in het Aziatische land meerdere mannen aangehouden en veroordeeld wegens misbruik van jonge kinderen. Het onderzoek naar de 72-jarige wordt voortgezet.

Nintendo komt morgen met Pokémon Direct

Nintendo komt morgen met een nieuwe Nintendo Direct specifiek voor Pokémon. Deze Direct duurt zo'n zeven minuten en bevat hoogstwaarschijnlijk de eerste informatie en beelden voor de volgende generatie Pokémon.

De volgende generatie werd tijdens de E3 presentatie van 2017 aangekondigd en moet dit jaar nog uitkomen. De Pokémon Direct wordt morgen om 15:00 uur Nederlandse tijd uitgezonden en kun je hier bekijken. Uiteraard lees je na afloop alles hier terug op FOK!

3 maanden cel voor diefstal van 180 zonnepanelen

Een 24-jarige man uit Roemenië is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot 3 maanden gevangenisstraf voor het stelen van zonnepanelen. In september vorig jaar heeft hij 180 zonnepanelen uit een zonnepanelenpark in Emmeloord gestolen.

Bestelbus met Bulgaars kenteken
In de vroege ochtend van maandag 17 september merkte een getuige een bestelbus op. Hij werd wakker van zijn wekker en zag op dat moment de bestelbus van het terrein van het zonnepanelenpark wegrijden. Het viel hem op dat het hek van het terrein openstond, terwijl hij zeker wist dat de avond daarvoor het terrein nog afgesloten was.

Een uur later zag de getuige dezelfde bestelbus, met een Bulgaars kenteken, bij een tankstation langs de A6 staan. Hij zag dat er meerdere mannen rondom het voertuig stonden en besloot om de bestelbus te volgen. De gealarmeerde politie heeft het voertuig laten stoppen en vond in de laadruimte van de bestelbus 180 zonnepanelen.

Geen geloofwaardige verklaring
Er is aangifte gedaan van diefstal van 180 zonnepanelen van het zonnepark. Alleen het feit dat de bestuurder met 180 zonnepanelen staande is gehouden, is niet voldoende om hem te veroordelen voor de diefstal. De man heeft aan de andere kant geen geloofwaardige verklaring kunnen geven voor het bezit van dat aantal zonnepanelen.

In combinatie met het feit dat zijn bestelbus die nacht is gezien bij het zonnepanelenpark en het relatief geringe tijdverloop tot zijn aanhouding, stelt de rechtbank vast dat de zonnepanelen in de bestelbus de gestolen panelen uit Emmeloord zijn en dat de bestuurder deze heeft weggenomen. Hoewel de man tijdens zijn aanhouding alleen in de bestelbus zat, stelt de rechtbank vast dat hij de diefstal in vereniging gepleegd heeft.

De zonnepanelen zijn heel secuur gedemonteerd en zijn onbeschadigd gebleven. Dit kan in de korte tijd die men op het terrein was niet door één persoon gedaan zijn. Daarnaast heeft de getuige bij het tankstation meerdere personen rondom de bestelbus gezien.

Geen enkel respect
De verdachte, en zijn mededaders, zijn secuur en goed voorbereid te werk gegaan. De rechtbank gaat er vanuit dat de diefstal geen impulsieve actie was. Het gaat om een gerichte, goed voorbereide, actie. Door het plegen van dit feit heeft verdachte laten zien geen enkel respect te hebben voor de eigendommen van een ander. De rechtbank rekent dit de verdachte aan. De zonnepanelen waren onbeschadigd en zijn na de diefstal weer teruggeplaatst in het park.

Voorwaardelijke celstraf voor hulp bij zelfdoding

De rechtbank heeft vandaag een 48-jarige man veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden. De verdachte heeft in november 2016 zijn vader geholpen zichzelf te doden.

De verdachte heeft een installatie in elkaar gezet die vervolgens door zijn vader is gebruikt om een einde aan zijn leven te maken. De verdachte is tijdens de zelfdoding in de woning van zijn vader gebleven, heeft nadat zijn vader was overleden nog anderhalf uur bij zijn vader gezeten en is toen naar huis gegaan. Een dag later heeft de verdachte de politie ingelicht.

De drijfveer van de verdachte is geweest zijn vader behulpzaam te zijn bij het vervullen van zijn doodswens om daarmee zijn lijden te beëindigen. De verdachte was ervan overtuigd dat hij moreel juist handelde, maar is onvoldoende kritisch geweest tegenover het verlangen van zijn vader om te sterven en tegenover zijn eigen wens om zijn vader te helpen. Hij heeft zich onvoldoende vragen gesteld bij de juistheid van zijn daden en onvoldoende gezocht naar alternatieven. Ook heeft hij geen overleg gevoerd met naaste familie of een arts.

De rechtbank legt de verdachte een gevangenisstraf op van 3 maanden, geheel voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaren. Volgens de rechtbank dient deze straf er niet toe te voorkomen dat de verdachte opnieuw iemand zal helpen bij zelfdoding, omdat zij ervan overtuigd is dat de verdachte dit niet nog een keer zal doen. De rechtbank wil vooral een algemeen signaal afgeven met de straf: hulp bij zelfdoding kan niet straffeloos blijven, ook al gebeurt dat met de beste bedoelingen.

De verdediging heeft nog een beroep gedaan op strafuitsluitingsgronden. Dat beroep heeft de rechtbank verworpen.

11 aanhoudingen in onderzoek illegale medicijnenhandel

In een onderzoek naar witwassen, oplichting en illegale handel in medicijnen, die onder de Opiumwet vallen, dinsdag heeft de politie 11 december 2018 vier verdachten aangehouden. Een dag later, woensdag 12 december, werden nog eens drie verdachten aangehouden. Deze drie hebben gefungeerd als katvanger door hun bankrekening ter beschikking te stellen.

Ook werden drie huizen (in Eelderwolde, Roden en Winschoten) en één bedrijfspand (in Amsterdam) doorzocht. Daarbij werd beslag gelegd op contant geld, administratie, computerapparatuur, auto’s, medicijnen en schilderijen. In de loop van het onderzoek werden ook meerdere afnemers van de medicijnen gehoord.

Oplichting door valse facturen en webshop
Tijdens een ander onderzoek kregen de politie informatie over witwassen wat een start betekende voor dit onderzoek. Gaandeweg dit onderzoek bleek daar de handel in medicijnen bij te komen. Tussen augustus 2016 en 11 december 2018 werd diverse keren aangifte gedaan van oplichting. Tijdens het onderzoek bleek dat ook in 2015 oplichtingen waren gepleegd. Diverse eigenaren van bedrijven over de hele wereld, waaronder in Dubai, een bedrijf in Noord-Nederland en in Noord-Holland werden benadeeld nadat ze valse facturen hadden betaald.

Ook werden diverse bedrijven opgelicht via een webshop. Via deze webshop kwam men terecht bij valse sites van zogenaamde exportbedrijven. Daar werden grote partijen bulkgoederen als Heineken bier, melkpoeder en Red Bull aangeboden. De kopers maakten het bedrag over, maar de goederen werden vervolgens nooit geleverd.

Verdachten
De aangiften werden onderzocht en de recherche kreeg zicht op vier verdachten. Een 44-jarige man zonder vaste woon- en/of verblijfplaats, een 26-jarige vrouw uit Eelderwolde, een 38-jarige inwoner van Winschoten en een 61-jarige inwoner van Roden. De andere drie verdachten, een 36-jarige inwoner uit Niekerk, een 66-jarige Leekster en een 29-jarige man uit Witmarsum waren katvanger. Allen werden aangehouden. Op dit moment zitten de 44-jarige, de 26-jarige en de 38-jarige nog vast. De rest van de verdachten werd in de loop van de tijd in vrijheid gesteld.

Handel in medicijnen
Tijdens het vervolgonderzoek kwamen de rechercheurs er achter dat de verdachten zich ook bezighielden met de handel in medicijnen. Er werden valse recepten aangemaakt en besteld op naam van onder andere de 44-jarige verdachte, waarna de medicijnen werden verhandeld via het darkweb. Vervolgens werden bij verschillende apotheken door heel Nederland de recepten ingeleverd. Hij kreeg daarbij hulp van de andere verdachten. De kopers van de medicijnen moesten onder andere betalen met bitcoins.

Valverde boekt eerste zege in regenboogtrui, Roglic blijft leider

Alejandro Valverde heeft voor de eerste keer gewonnen in de wereldkampioentrui. De 38-jarige Spanjaard van Movistar was in de bergetappe in UAE Tour in een sprint net iets sneller dan Primo¸ Roglič, die wel leider blijft in het algemeen klassement. De Sloveen van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma heeft een voorsprong van veertien seconden op Valverde.

Na de ploegentijdrit en een sprint werd het vandaag een interessante etappe voor de klassementsrenners, want de finish lag na 178 kilometer op de klim naar naar Jebel Hafeet, een klim van 10,8 kilometer aan 6,6%.

Vanuit de start reed er een kopgroep weg van vier renners. Alleen met nog tachtig kilometer te fietsen lieten ze zich weer inlopen en bleef het peloton bij elkaar tot aan de slotklim. Jumbo-Visma bepaalde het tempo op de klim, al zagen Patrick Bevin (CCC) en Diego Ulissi (UAE Emirates) hun kans om te versnellen. Niet veel later sloot Robert Power (Sunweb) aan bij het tweetal. In het steeds kleiner worden peloton had Laurens de Plus het kopwerk overgenomen van Koen Bouwman en de Belg zorgde ervoor dat het drietal weer werd ingerekend en zorgde ervoor dat het peloton steeds verder werd uitgedund tot er een twintigtal renners overbleef.

Op vier kilometer van de meet zat het werk van De Plus erop, waarna Roglič in de aanval ging. In eerste instantie kon alleen Dan Martin en David Gaudu volgen. Niet veel later sloot Emanuel Buchmann aan. Op het steilste stuk van de beklimming, op drie kilometer van de streep, moest Martin lossen.

Voor Valverde was dat de ideale springplank. De 38-jarige wereldkampioen sloot snel aan bij Martin en op één kilometer van de streep sprong de Spanjaard ook naar de kopgroep toe, op het wat vlakkere gedeelte van de klim. In de eindsprint was Valverde net iets sterker dan Roglič en pakte zijn eerste zege van het seizoen. David Gaudu werd in dezelfde tijd als Valverde derde, terwijl Buchmann in de laatste honderd meters af moest haken en verloor vier seconden op de winnaar.

Wilco Kelderman en Tom Dumoulin, de klassementsmannen van Sunweb, konden de eersten niet volgen. Kelderman eindigde in de eerste achtervolgende, terwijl Dumoulin daar net achter zat. De twee Nederlanders staan nog wel in de top tien van het klassement. Kelderman is de nummer vijf en Dumoulin is nu nummer zeven in het klassement.

Sharia verbiedt vulgaire muziek overdag in West-Java

Radio- en televisiezenders in West-Java (Indonesië) worden door nieuwe regelgeving, gebaseerd op de sharia, beperkt in de muziek die zij uit mogen zenden. Qua tijdstippen althans. Het gaat om 'vulgaire' muziek waarvan de teksten en/of beelden te expliciet en dus alleen voor volwassen geschikt zijn. 

Uitzendingen met daarin muziek of beelden die 'obsceniteiten, seks of drug' bevatten mogen voortaan alleen nog tussen 22:00 en 03:00 worden uitgezonden volgens Neneng Athiatul Faiziya van de West-Javaanse omroepcommissie. 

Het zou om zo'n 85 engelstalige liedjes gaan. Ook wordt er een lijst opgesteld met expliciete Indonesische nummers. Nummers zoals Love me Harder van Ariana Grande of That's What I Like van Bruno Mars zul je daar dus niet meer horen overdag.

 

2 jaar tbs-verlenging voor Martin C.

De tbs-maatregel met dwangverpleging van de 57-jarige Martin C. die in 2001 is veroordeeld voor de moord op Sybine Jansons en een dubbele verkrachting is verlengd met twee jaar. De rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat verlenging noodzakelijk is voor de algemene veiligheid van personen.

Uit het adviesrapport blijkt dat er nog steeds sprake is van een ernstige stoornis bij de man. Bij beëindiging van de tbs-maatregel wordt het risico op nieuw (seksueel) gewelddadig gedrag als hoog ingeschat.

Moeizame behandeling
De behandeling van de man verloopt moeizaam. In het afgelopen jaar heeft de man eerste stappen gezet in de samenwerking met zijn behandelaars. Hij werkt steeds actiever mee aan de behandeling. De kern van zijn problematiek is er nog steeds. Het is niet te verwachten dat er binnen een jaar redenen kunnen zijn om de tbs met dwangverpleging voorwaardelijk te beëindigen. De rechtbank gaat daarom voorbij aan het verzoek van de verdediging om de tbs met een jaar te verlengen.

Onrustig dreigingsbeeld, niveau blijft op 4

Het dreigingsbeeld in Nederland was het afgelopen jaar onrustig, onder meer vanwege de dreiging van een complex aanslagplan dat leidde tot de arrestatie van zeven personen op 27 september. Er zijn nog steeds aanhangers van de jihadistische beweging die zich bezighouden met aanslagplanning binnen Nederland.

Al heeft dat tot op heden niet tot concrete dreiging geleid. Dit is een belangrijke reden dat het dreigingsniveau in Nederland op 4 van de 5 blijft staan. De kans op een aanslag in Nederland blijft reëel. Dat staat in het 49ste Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) van de NCTV.

Diffuus beeld
Er zijn steeds minder jihadistische aanslagen in Europa, maar tegelijkertijd zien we in Nederland aanslagen door eenlingen en verijdelde complotten. Weliswaar is de externe aanslagcapaciteit van ISIS in Syrië en Irak structureel verminderd, maar ISIS en al Qa’ida-netwerken in Syrië zijn bereid en in principe in staat om in Europa toe te slaan. De Nederlandse jihadistische beweging bevindt zich in een heroriëntatiefase, waarvan op dit moment niet duidelijk is in welke richting deze zich ontwikkelt.

Politiek salafisme
Het politiek salafisme vormt een dreiging voor de nationale veiligheid. De ideeen van dit deel van de salafisten kunnen leiden tot radicalisering en extremisme en ook tot isolement en vervreemding van de rest van de samenleving. De boodschap van deze salafistische aanjagers voedt haat en onverdraagzaamheid ten aanzien van andersdenkenden en andersgelovigen. Dit ondermijnt de democratische rechtsorde, als politiek systeem en als wijze van samenleven. Binnen de salafistische beweging streven politiek-salafisten actief naar een vervangende, alternatieve samenlevingsstructuur, die niet in overeenstemming is te brengen met de Nederlandse democratische rechtsorde.

Rechts-extremisme
De opleving van rechts-extremisme in Nederland uit zich vooralsnog niet zozeer in het plegen van geweld, maar in een steeds agressiever en opruiender internetdiscours. Binnen de rechts-extremistische beweging in Nederland en Europa is veel on- en offlineactiviteit buiten de bekende organisaties om, waarbij de zeer fluïde verbanden opvallen. Het gevaar dat uitgaat van de lone actor bij de toepassing van rechts-terroristisch geweld is in Nederland inmiddels belangrijker dan de dreiging van geweld door grotere groepsverbanden. De AIVD en de NCTV waarschuwen voor de impact van het gepolariseerde maatschappelijke debat op deze lone actors. 

Flörsch gaat weer racen na horrorcrash in Macau

De Duitse Formule 3-coureur Sophia Flörsch was in november nog wereldnieuws toen ze een horrorchrash beleefde op het circuit van Macau. De toen 17-jarige Flörsch werd met een snelheid van meer dan 270 kilometer per uur gelanceerd en vloog letterlijk de baan uit. Een hek en de toren van de fotografen vingen de wagen van Van Amersfoort Racing op en zorgden er waarschijnlijk voor dat de Duitse er vanaf kwam met maar twee gebroken nekwervels.

Het herstel van Flörsch verloopt zo goed dat de nu 18-jarige Duitse op 6 en 7 maart op Monza tijdens tests weer achter het stuur van de bolide van Van Amersfoort Racing zal plaatsnemen. In 2019 zal ze uitkomen in de Formula European Masters, een nieuw kampioenschap in het voorprogramma van de DTM.

De ambitieuze coureur kijkt er weer naar uit om te gaan racen. "Het zal een bijzonder moment worden om weer achter het stuur te zitten", zo laat Flörsch weten. "Ik dank mijn team en al mijn sponsors. Zij hebben mijn terugkeer mogelijk gemaakt. Het is een fijn gevoel om te weten dat mensen in mij geloven"

Dit is de horrorcrash die Flörsch wonderbaarlijk overleefde:

Geen biolabel voor halalvlees

Halalvlees mag best verkocht worden, maar een biolabel komt er niet op. Dat heeft het Europees Hof van Justitie bepaald. Dierenrechtenorganisaties strijden al lange tijd voor een verbod op het biolabel voor ritueel geslacht vlees, met succes.

Het Hof oordeelde dat consumenten die vlees met een biolabel kopen er zeker van moeten kunnen zijn dat de hoogste normen gehanteerd worden, inclusief die wat betreft dierenwelzijn. Hier lees je meer over de zaak en de uitspraak van het Hof.

Zombies knallen in World War Z

Saber Interactive heeft een gameplay-trailer voor World War Z uitgebracht. De co-op shooter, geïnspireerd door de blockbuster-actiefilm van Paramount Pictures, zal naar verwachting uitkomen op 16 april 2019 voor PlayStation 4 en Xbox One.

Aangedreven door de dynamische Swarm Engine van Saber, laat World War Z honderden snel bewegende, bloeddorstige zombies per keer los voor een unieke actie-ervaring. Kies uit zes verschillende klassen en een arsenaal aan dodelijke wapens, explosieven, turrets en vallen. Blijf langer in leven dan de ondoden in intense vier speler co-op campagnes over de hele wereld en vecht tegen zowel zombies als echte menselijke tegenstanders in een competitieve (team gebaseerde) multiplayer voor spelers tegen spelers versus zombies (PvPvZ).

World War Z is beschikbaar voor pre-order bij deelnemende winkels. Voor meer informatie over pre-orders kun je terecht op de volgende website. Alle versies van World War Z worden geleverd met het Lobo Weapon-pack waarmee de speler drie gouden weapon skins en de Lobo-schop met dubbele bladen ontvangt, zonder extra kosten.

Politie onderzoekt Rolex-ripdeal in Helmond

De recherche is een onderzoek begonnen naar een gewapende overval op een woning aan de Dennehoutstraat in Helmond. Twee mannen namen daarbij een horloge van het merk Rolex mee, dat op Marktplaats te koop werd aangeboden.

De bewoners hadden het horloge op Marktplaats aangeboden voor enkele duizenden euro’s. Er werd een afspraak gemaakt met een potentiële koper en maandagmiddag, tegen de klok van 16:45 uur, werd er op de deur geklopt. Een bekende van de bewoners was op dat moment met drie jonge kinderen in de woning aanwezig om de verkoop te regelen. Eenmaal binnen bedreigden twee getinte mannen van begin twintig de vrouw met een pistool.

Ze gingen er met de Rolex vandoor, zonder te betalen. De vrouw en de kinderen bleven geschrokken achter. Niemand raakte gewond. De daders stapten vervolgens in de buurt in de auto en gingen ervandoor in de richting van de Heeklaan. Er is in de omgeving nog gezocht naar het tweetal, maar dat leidde tot niets.

Onderzoek
De recherche onderzoekt wie er verantwoordelijk zijn voor de overval en werkt daarbij samen met Marktplaats. “Elke maand verkopen miljoenen mensen hun soms kostbare spullen via internet aan andere particulieren. Meestal gebeurt dit naar volle tevredenheid van alle partijen. Helaas zullen er altijd mensen zijn die de boel moedwillig oplichten of erger, zoals gisteren in Helmond. Samen met het Openbaar Ministerie, Marktplaats, banken en internetserviceproviders werken wij samen aan het terugdringen van dit soort criminaliteit."

Hij vervolgt: "Wij vinden het belangrijk dat het vertrouwen in de handel via internet wordt beschermd, zodat mensen op een plezierige manier en in goed vertrouwen zaken met elkaar kunnen blijven doen. Als u een aan- of verkoop gaat doen bij een particuliere (ver)koper, maak dan gebruik van bedrijven die u een aankoopbescherming bieden. Als u het gekochte product niet ontvangt, kunt u het aankoopbedrag terugkrijgen”, zo vertelt Gijs van der Linden van het Landelijke Meldpunt Internetoplichting.

Partijen die deze service bieden zijn bijvoorbeeld PayPal, Postcodegarant en Pakkie en Marktplaats ('Gelijk Oversteken'). Van der Linden waarschuwt ook op altijd op te letten met waardevolle spullen: “Denk heel goed na hoe je dit soort spullen verkoopt en wees daarbij uiterst voorzichtig. Het kan zomaar de verkeerde mensen aantrekken”.

Niet de Rolex uit het verhaal (Foto ter illustratie: Pixabay)
Niet de Rolex uit het verhaal (Foto ter illustratie: Pixabay)

Politie onderzoekt ontplofte handgranaten Zwolle

Dinsdagmorgen 26 februari hoorden bewoners van de Hanselaarmate in Zwolle rond 4.30 uur twee knallen. Vervolgens bleken er auto’s en woningen beschadigd te zijn. Vermoedelijk gaat het om twee handgranaten die zijn ontploft. Dat wordt op dit moment onderzocht. Er is niemand gewond geraakt, maar de buurtbewoners zijn uiteraard heel erg geschrokken volgens de politie. 

Een woordvoerder van de politie: "Gezien de plek van de explosies en de impact op de buurt neemt de politie dit hoog op. We doen er alles aan om zo snel mogelijk de dader of dader(s) te achterhalen. Op dit moment worden sporen veiliggesteld. Met een drone maken we foto’s van de omgeving. Onze wijkagenten gaan bij buurtbewoners langs om te vragen of zij vannacht of in de afgelopen dagen iets verdachts hebben gezien. Alle informatie is welkom!"

Getuigen kunnen zich via de gebruikelijke wegen melden: 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Geef je liever via internet je tip door gebruik dan het tipformulier op de website of tip de politie in Zwolle via hun Facebookaccount

Foodwatch eist einde 'partnerschap' EU-voorzitter met Coca-Cola

Voedselwaakhond foodwatch wil dat zo snel mogelijk het ‘platinum partnerschap’ van Coca-Cola met het Roemeense voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie wordt beëindigd. In een open brief roept foodwatch vandaag de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, en de Roemeense premier Viorica Dăncilă op om het partnerschap van Coca-Cola met het Roemeense EU-voorzitterschap onmiddellijk te beëindigen.

Volgens foodwatch is het volstrekt ongepast dat in een tijd waarin de Wereldgezondheidsorganisatie spreekt over een ‘obesitasepidemie’ het voorzitterschap van de Raad van de EU wordt gesponsord door Coca-Cola. Dergelijke partnerschappen vergroten het risico op belangenverstrengeling, zeker nu de Europese Unie zich komende maanden buigt over belangrijke punten van het voedselbeleid. Bovendien ondermijnt de sponsoring het vertrouwen van het publiek in de politiek, terwijl we in deze tijd juist de transparantie en democratie in Europa zouden moeten versterken.

Foodwatch is een online email-actie gestart tegen de sponsoring van Coca-Cola. Ook is een brief aan het Nederlandse kabinet gestuurd. Zij had juist tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie, gezonder voedsel op de Europese agenda hadden gezet. Na afloop werd aan de Tweede Kamer de belofte gedaan dat “dit thema op de Europese agenda blijft”.

Roemeens voorzitterschap Raad van de Europese Unie
Vanaf januari 2019 bekleedt Roemenië het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie voor een periode van zes maanden. Journalisten van het Duitse ZDF en ARD hebben al hun verbazing geuit over het feit dat Coca-Cola prominent zichtbaar is als sponsor op bijeenkomsten van de Raad. De deelnemers aan deze bijeenkomsten werden verwelkomd met billboards. Hierop stond het logo van het Roemeense voorzitterschap en het Coca-Cola logo met onderschrift “The Coca-Cola system proudly supports the first Romanian EU Council Presidency“.

Er zijn ook Coca-Cola zitzakken, billboards en natuurlijk drankjes. Coca-Cola is één van de hoofdsponsors van het Roemeense voorzitterschap van de Europese Unie, een relatie die Roemenië omschrijft als een 'platinum partnerschap'. Ook de Roemeense bierbrouwerijorganisatie Berarii en andere bedrijven sponsoren het voorzitterschap.

Foodwatch eist einde ‘partnerschap’ EU-voorzitter met Coca-Cola (Foto: foodwatch)
Foodwatch eist einde ‘partnerschap’ EU-voorzitter met Coca-Cola (Foto: foodwatch)

Het is niet uniek dat dit soort politieke posities worden gesponsord, maar deze warme zakelijke relaties zijn zeer ongewenst, vindt foodwatch. Coca-Cola sponsorde in 2011 ook het Poolse voorzitterschap. Het leverde onder andere 140.000 liter aan dranken voor de bijeenkomsten.

In de komende maanden zullen de politici van de EU de Algemene Levensmiddelen Verordening herzien. Ook een Europees voedselkeuzelogo staat op de agenda. Andere kwesties die zich tijdens het Roemeense voorzitterschap op EU-niveau kunnen voordoen, zijn onder meer het opstellen van voedingsprofielen, een suikerheffing op frisdranken en kindermarketing van junkfood. Het zijn allemaal onderwerpen waarbij Coca-Cola een duidelijk belang heeft.

In 2016 lekte de interne strategie van Coca-Cola Europa tegen een suikertaks uit - in hun woorden: "fight back". De sponsoring van het EU-voorzitterschap past bij de gelekte terugvechtstrategie, als onderdeel van Coca-Cola's lobbyactiviteiten. Het is bekend dat Coca-Cola voor de start van het voorzitterschap minstens twee keer in Roemenië heeft gelobbyd.

Erfenis van Nederlands voorzitterschap EU
Nederland was trots dat het als voorzitter van de Raad van de Europese Unie in 2016 herformulering van voeding op de agenda had gezet. In een evaluatie aan de Kamer berichtte Minister Schippers dat Europees breed plannen waren gesmeed om minder suiker, vet en zout in producten te verwerken. Bij de opvolgende voorzitterschappen zou het ook worden aangekaart zodat ‘dit thema op de Europese agenda blijft’. Drie jaar later is de voorzitter van de Raad van de Europese Unie juist onderdeel geworden van de marketing van Coca-Cola.

De herformulering wil al niet vlotten, ook niet in Nederland. Zo worden er ook in Nederland nog te weinig resultaten mee geboekt, mede omdat de toezeggingen van de voedingsindustrie weinig voorstellen. Onlangs werden in het preventieakkoord door de voedingsindustrie boterzachte aanvullende beloften gedaan over onder andere een suikerreductie. Het is uitermate cynisch en onwenselijk dat Coca-Cola als hoofdsponsor van zo’n politiek evenement kan dienen.

"Kwesties die de gezondheid en keuzevrijheid van alle EU-burgers beïnvloeden, verdienen de onbevooroordeelde aandacht van politici. foodwatch staat voor een democratisch Europees beleid dat de belangen van de burgers voorop stelt. Om dat waar te maken, moet de schaamteloze lobby, sponsoring en invloed van de voedingsindustrie stoppen", stelt Thilo Bode van foodwatch.

 Foodwatch eist einde ‘partnerschap’ EU-voorzitter met Coca-Cola (Foto: foodwatch)
Foodwatch eist einde ‘partnerschap’ EU-voorzitter met Coca-Cola (Foto: foodwatch)

Strooikaas blijkt hennep

Op 15 februari 2019 kregen medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid een melding van een vervoersbedrijf. Naar aanleiding daarvan werd er er een onderzoek ingesteld in een loods in Oss.

In de loods troffen zij 24 pallets met dozen strooikaas die in totaal 509 kilo hennep bleken te bevatten. Deze partij heeft een geschatte straatwaarde van circa 4 miljoen euro. De politie stelt een onderzoek in naar de herkomst van de hennep.

Strooikaas blijkt hennep (foto ter illustratie: Pixabay)
Strooikaas blijkt hennep (foto ter illustratie: Pixabay)

'Leegloop NAC compleet: 'manusje-van-alles' verkast naar AZ'

Assistent voetbalzaken Marion van Vroenhoven verlaat NAC Breda op korte termijn naar AZ, zo meldt BN DeStem dinsdag. Van Vroenhoeven wordt in het regionale dagblad omschreven als ‘een manusje-van-alles’ en kwam in 2016 op aandringen van Hans Smulders over van FC Eindhoven. Het is het zoveelste vertrek van een belangrijke schakel in de clubleiding van de Eredivisie-club.

Eerder dit seizoen werd Smulders vanwege de tegenvallende resultaten van het eerste elftal ontslagen. Algemeen directeur Justin Goetzee besloot daarop eveneens te vertrekken. Maandag werd bekend dat manager jeugdopleiding Tim Gilissen vertrekt naar Heracles Almelo, waar hij gaat werken als technisch directeur. Zijn vertrek kwam hard aan in Breda, want de oud-speler werd gezien als de technische leider voor in de toekomst, zo schrijft Omroep Brabant.

Het vertrek van Van Vroenhoven zal voor NAC lastig op te vangen zijn. Zij hield zich bezig met de facetten buiten het voetbaltechnische gedeelte, zoals bijvoorbeeld het opmaken van spelerscontracten, het regelen een leasauto, huisvesting en het ophalen van buitenlandse spelers van het vliegveld. De krant schuift Robert Braber naar voren als kandidaat om Van Vroenhoeven op te volgen. De oud-speler heeft een aflopend contract bij RKC Waalwijk, waar hij een soortgelijke functie heeft.

Leraar geschorst wegens vermeend beledigen profeet Mohammed

Een techniekinstructeur van vmbo-school Het Hoogvaartcollege in Hoofddorp is al ruim een maand geschorst na een vermeende belediging van profeet Mohammed. De man ontkent de beschuldigingen.

Het verhaal begon volgens de man met een leerlinge die hem vertelde dat hij volgens haar moeder 'haram' was. Hij heeft haar daar op aangesproken. In de pauze werd hij naar eigen zeggen ineens belaagd door leerlingen die beweerden dat hij de profeet zou hebben beledigd.

Daarop ontstond een opstootje dat werd gesust door de conciërge. Maar enkele leerlingen, aan wie de man overigens geen les geeft, dienden wel een klacht in bij de directeur. Die besloot de instructeur te schorsen. In de schriftelijke mededeling die aan de man is gedaan staat: ’U heeft gezegd dat Mohammed getrouwd was met een meisje van acht jaar oud en dat in Nederland een volwassen man die trouwt met een meisje van acht als pedofiel wordt gezien’

Maar de man ontkent dat hij dat gezegd heeft, er zou überhaupt niet over geloof zijn gesproken. "Ik ben zelf christen en weet hoe belangrijk het geloof is. Ik respecteer ieders geloof en zou me nooit beledigend uitlaten, ook niet over de islam"

Binnen de school is de kwestie inmiddels zo hoog opgelopen dat de centrale directie van scholenkoepel Dunamare zich er mee bemoeit. Die besloten onlangs de schorsing te verlengen met ten hoogste drie maanden. Dat zou nodig zijn voor de sociale veiligheid van de leerlingen en de vereiste rust en orde binnen de school’ . Maar de bestuursvoorzitter spreekt inmiddels ook van een 'geschonden relatie' en stelt een mediationtraject als voorwaarde voor terugkeer van de instructeur. 

De instructeur heeft inmiddels een klacht ingediend bij de onafhankelijke Commissie van Onderwijsgeschillen, de zitting is op 21 maart. 

In verband met de privacy van betrokkenen wil de school niet al te veel kwijt: 'Er is op zeker moment onrust ontstaan op de school. In het belang van de school, de medewerkers en de leerlingen is een time-out ingesteld'

'Uit gesprekken met de medewerker en andere betrokkenen is gebleken dat het vertrouwen zo geschaad is dat interventie nodig is', zegt een voorlichter. 'Met maar een doel: dat het vertrouwen hersteld kan worden en de instructeur kan terugkeren op de school.'

Vakbond Aob spreekt van een 'unieke zaak': 'Wij maken ons zorgen om onderwijzend personeel dat op non-actief wordt gesteld. Het is heel erg lastig om terug te keren op een school. De school heeft immers het sein afgegeven dat wat de onderwijzer deed niet door de beugel kan. Wij betwijfelen ook de juridische houdbaarheid van deze schorsing.'

Kepa maakt excuses en krijgt straf van Chelsea na weigeren wissel

Kepa Arrizabalaga heeft van zijn werkgever Chelsea een boete gehad naar aanleiding van het veelbesproken wisselmoment afgelopen zondag. Voor het weigeren van een wissel in de finale van de EFL Cup tegen Manchester City heeft de Spaanse doelman op de clubwebsite nu zijn excuses aangeboden. Chelsea houdt een week zijn salaris in en doneert het bedrag aan de Chelsea Foundation.

Chelsea-manager Maurizio Sarri wilde Kepa zondagavond vlak voor het einde van de verlenging wisselen ten faveure van Willy Caballero. De 24-jarige sluitpost weigerde dit en kon vervolgens in de strafschoppenserie niet voorkomen dat Manchester City de eindzege naar zich toe trok. Na afloop van het duel meldden Sarri en Kepa dat het wisselmoment een groot misverstand betrof. Sarri zei dat hij dacht dat Kepa niet verder kon omdat de keeper kramp had en die woorden werden onderstreept door de doelman. Sarri gaf na in de Engelse media bovendien aan dat zijn doelman niet op een straf hoefde te rekenen. Desondanks heeft de clubleiding besloten om Kepa te bestraffen.

Maandag volgde een gesprek tussen Sarri en Kepa. "Ik heb veel nagedacht over wat er tijdens de wedstrijd is gebeurd", vertelt de keeper op de clubwebsite. "Hoewel er sprake was van een misverstand, realiseer ik me nu dat ik een grote fout heb gemaakt. Ik heb vandaag de tijd genomen om persoonlijk mijn excuses aan te bieden aan de trainer, Willy, mijn ploeggenoten en de club. Nu ik dat gedaan heb, wil ik diezelfde excuses aanbieden aan de fans. Ik zal hier van leren en accepteer mijn straf die door de clubleiding zal worden opgelegd."

Kepa, die afgelopen zomer voor ongeveer 85 miljoen euro werd overgenomen van Athletic Club, moet een week salaris inleveren. Omgerekend komt dat neer op een bedrag van circa 225.000 euro. Sarri bevestigt dat hij en Kepa een gesprek hebben gehad na de wedstrijd van zondag. "Het was een goed gesprek", aldus de manager. "Er was gisteren een misverstand en hij realiseert zich dat hij een grote fout heeft gemaakt door de manier waarop hij reageerde. Hij heeft zijn excuses aangeboden aan mij, zijn ploeggenoten en de club. Het is aan de club of zij hem disciplinair willen straffen, maar wat mij betreft is de kous hiermee af. We richten ons op de volgende wedstrijd en laten dit alles achter ons."

Horrorgame Devotion verdwenen van Steam vanwege Winnie de Poeh-meme

Ontwikkelaar Red Candle Games heeft zijn horrorgame Devotion van Steam verwijderd. De door P.T. geïnspireerde game was in eerste instantie zeer populair en goed ontvangen, totdat een meme deze de nek omdraaide.

De ophef begon eind vorige week, toen er in de first-person horrorgame van Taiwanese makelij een afbeelding werd gevonden waarin naar Winnie de Poeh werd verwezen. Vrij onschuldig zou je zeggen, maar dit ietwat gezette tekenfilmfiguur wordt vaak gebruikt als vergelijking van de Chinese president Xi Jinping. Zo ook nu, met het woord ‘imbeciel’ erbij. Dit leidde tot grote ophef bij de Chinese game-community en ze gaven Devotion massaal slechte reviews, een zogeheten ‘review bomb’. Want een aanval op de president, is een aanval op het Chinese Vasteland.

De ontwikkelaar heeft nog geprobeerd de ophef te sussen door excuses te maken en een uitleg te bieden. "Deze art was een placeholder. Door een synchronisatieprobleem zijn echter niet alle placeholders correct vervangen. Deze afbeelding en de woorden die erbij staan, zijn niet in lijn met Red Candle Games’ gedachtengoed," viel er te lezen in een verklaring.

Veel heeft dit niet mogen baten, want de Steam-pagina van Devotion is nu offline gehaald. Volgens de ontwikkelaar vanwege technische problemen die onverwachte crashes kon veroorzaken, maar de ware reden lijkt toch echt de ophef te zijn. Boze Chinese gamers storten zich nu op de vorige game van de ontwikkelaar, Detention, waarvan maar zo’n 30 procent van de reviews van de afgelopen dertig dagen positief is.

Devotion Winnie de Poeh

90000 flessen wodka voor Kim Jong-un onderschept in Rotterdam

De douane heeft in de haven van Rotterdam een grote partij wodka onderschept. De drank was bestemd voor Noord-Korea, maar die mogen het vanwege sancties helemaal niet geleverd krijgen.

De 90000 flessen zaten verstopt in een container onderin een schip. Boven op de container lag een vliegtuigromp, vermoedelijk bedoeld om de container te verbergen en het openen ervan te verhinderen.

Het verhaal begint in de avond van 20 februari, een medewerker van de douane brengt een container uit Rusland onder de aandacht van de directeur risicomanagement. Het selectiesysteem van de douane was aangeslagen op deze container die onderweg was vanuit Hamburg met een Chinees schip. 

"Van álle inkomende en uitgaande containers maken wij analyses", vertelt directeur Kooij, "Een paar dagen van tevoren krijgen wij de informatie over elke in- en uitkomende container op een schip. Onze computersystemen onderzoeken die gegevens. Als er bijvoorbeeld iets raars gebeurt, als er een gekke route is gevaren of als we een tip hebben gekregen, dan selecteert de computer die container voor controle."

Kooij kan niet zeggen waarom deze container eruit werd gehaald, daarmee zou hij informatie over de werking van het systeem prijsgeven. Wel zegt hij dat van de meet af aan duidelijk was dat het om een container ging die onder de sancties tegen Noord-Korea viel, ondanks dat op de papieren stond dat de zending voor China bestemd was.

Terwijl de boot nog onderweg was naar Rotterdam belde Kooij al met de rederij: "Een schip moet snel laden en lossen. De economische belangen zijn groot, dus wij laten een bedrijf altijd van tevoren weten welke container wij graag willen zien. Zij zetten die container vervolgens apart."

Maar er trad een complicatie op, boven op de container lag een vliegtuigromp die mogelijk beschadigd zou raken bij het vrijmaken van de container. Dat zou tot gevolg kunnen hebben dat Nederland wordt aangekeken als het toestel ooit neerstort. Kooij: "Er was speciale apparatuur nodig om hem eraf te halen, die niet in Rotterdam voor handen is. De vervoerder moet specialisten invliegen om het te organiseren. Dat kost heel veel geld. Ook zou de Nebula (het schip in kwestie, red) vertraging oplopen, wat ook economische schade geeft." De rest van de avond laat de douane de zaak rusten.

Maar de volgende ochtend wordt er gebeld met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Uiteindelijk is het verantwoordelijk minister Kaag van Buitenlandse Handel die de beslissing moet nemen. 

Als het schip een dag later op donderdag 21 februari, vroeg in de avond binnenkomt in Rotterdam gaat er een team van de douane aan boord om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Er is nog overwogen om het schip door te laten varen naar China en daar het vliegtuig te lossen. De container zou dan aan boord moeten blijven en terugkomen naar Rotterdam. Maar uiteindelijk besluit Kaag dat de container in Rotterdam van boord moet voordat het schip de haven uit mag.

Ongeveer 24 uur later is het dankzij goed puzzelen van specialisten gelukt, door containers én het vliegtuig te verschuiven kan de container van boord worden gehaald. Zodra de container op de kade staat wordt hij meteen geopend door de douane, bij deze eerste inspectie zien de medewerkers inderdaad dozen vol met Russische wodka. Ze besluiten om de container mee te nemen naar een inspectieloods.

Op dit moment wordt onderzocht of de drank daadwerkelijk voor Kim en de hoogste Noord-Koreaanse officieren was bedoeld. De douane heeft daar wel sterke aanwijzingen voor.


Taakstraf voor kinderpornovoetbaltrainer

Het gerechtshof in ‘s-Hertogenbosch heeft vandaag in hoger beroep een 22-jarige voetbaltrainer veroordeeld voor het plegen van ontucht, stiekem filmen van zijn pupillen in de kleedkamer en voor het bezitten en verspreiden van kinderporno. De man kreeg daarvoor een taakstraf van 240 uur opgelegd en een nagenoeg geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden met een proeftijd van 5 jaar, waarbij hij moet voldoen aan strenge voorwaarden. Verder moet de man een van de slachtoffers een schadevergoeding betalen van 1000 euro.

De man maakte eind 2016 een Instagramaccount aan waar hij zich voordeed als 14-jarig meisje. Op die manier zocht hij contact met een destijds 12-jarige jongen, waar hij toen ook voetbaltrainer van was. Ze hadden seksueel getinte gesprekken waarbij ook seksueel getinte foto’s over en weer werden gestuurd. De man stuurde dan foto’s van een meisje. Daarnaast heeft hij stiekem foto’s gemaakt van 7 11- of 12-jarige jongens van het voetbalteam dat hij trainde. Een aantal van deze afbeeldingen is gedeeld met anderen in ruil voor andere kinderpornografische afbeeldingen. Ten slotte had de man een grote hoeveelheid andere kinderporno verworven, in bezit en verspreid.

Bescherming van de samenleving
In deze zaak kwam het uiteindelijk vooral neer op de afweging tussen enerzijds het recht op vergelding voor de slachtoffers, waarvoor het hof bepaald niet blind is geweest, en anderzijds het voorkomen van herhaling, waarmee de veiligheid van de samenleving wordt gediend. Hoewel dat een zeer moeilijke afweging is geweest, kwam het hof tegen deze achtergrond tot de conclusie dat de veiligheid van de samenleving in deze bijzondere zaak het zwaarst dient te wegen. Ter bescherming van de samenleving verkiest het hof intensieve behandeling boven een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Door de psychische problematiek van de verdachte vordert de behandeling langzaam. De gevangenis is voor hem een onveilige omgeving. Dat kan tot gevolg hebben dat hij terugvalt in zijn oude gedrag en zich opnieuw ‘opsluit in zichzelf’, wat een van de oorzaken is voor de daden waarvoor het hof hem nu veroordeelt. Een gevangenisstraf zou het slagen van een behandeling, zoals die nu gegeven wordt in de weg kunnen staan. Het gevolg daarvan zou zijn dat de man onvoldoende behandeld terugkeert in de maatschappij en opnieuw strafbare feiten zou kunnen plegen.

Proeftijd van 5 jaar
De proeftijd van 5 jaar die aan de voorwaardelijke gevangenisstraf is verbonden, is uitzonderlijk lang en kent een aantal bijzondere voorwaarden. De man mag zich gedurende die 5 jaar niet ophouden op het terrein van de betreffende voetbalvereniging, geen vrijwilligerswerk verrichten met minderjarigen, hij moet zich tijdens de proeftijd laten behandelen en staat onder toezicht van de reclassering.

Daarnaast moet hij steekproefsgewijs zijn digitale gegevensdragers en zijn woning laten controleren. Als de man zich tijdens zijn proeftijd schuldig maakt aan een strafbaar feit of zich niet houdt aan de bijzondere voorwaarden wordt de voorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden alsnog uitgevoerd.

Het hof is van mening dat de maatschappij, en daarmee ook de slachtoffers, het meest gebaat is bij deze strafoplegging. Hiermee oordeelt het hof anders dan de rechtbank.

Mark Hollis (Talk Talk) overleden

De zanger van de in de jaren 80 populaire groep Talk Talk, Mark Hollis, is overleden. Dit hebben bekenden van hem maandag via sociale netwerken laten weten. Waaraan en waar hij is overleden is niet bekend.

De groep Talk talk begon in 1981 met het weinig succesvolle album "The Party's over" maar scoorde daarna grote hits met "It's my life", "Dum Dum Girl" en hun grootste hit "Such a shame" van het tweede album "It's my life". In 1986 verscheen het album "The Colour of Spring" met de hits "Life's What You Make It", "Give it up" en "Living in another world". Hierna kwamen minder commerciele en succescolle albums, waarna de band uit elkaar ging. Mark Hollis maakte ook nog een weinig succesvol soloalbum.

In 2003 coverde de groep No Doubt "It's my life" waarna de band weer in de belangstelling kwam.

Mark Hollis is 64 jaar geworden.

29-jarige fietsster doodgereden door vrachtwagen

De politie zoekt getuigen van een aanrijding tussen een fietsster en een vrachtwagen maandagavond op de Stadhouderslaan in Den Haag. Hierbij kwam een 29-jarige vrouw uit Den Haag om het leven.

Het ongeluk gebeurde omstreeks 19.10 uur op de kruising met de President Kennedylaan. De 29-jarige vrouw uit Den Haag passeerde vermoedelijk de vrachtauto. De vrachtautochauffeur zag de fietsster over het hoofd en reed haar aan.

Ambulancepersoneel heeft het slachtoffer ter plaatse nog behandeld, maar dat mocht niet meer baten. De politie is op zoek naar getuigen. Zij worden verzocht om zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Man pleegt zelfmoord na schietincident

De politie doet onderzoek naar een schietincident in Amsterdam Zuidoost. Rond 20.15 vond er een schietincident plaats in een portiek aan de Maasdrielhof. Drie verdachten sloegen op de vlucht. De hulpdiensten hebben een 50-jarig slachtoffer met schotwonden naar het ziekenhuis overgebracht, deze man is buiten levensgevaar.

Lees ook: Dode en gewonde gevonden na schietpartij Amsterdam

De politie doorzocht de omgeving rondom de Maasdrielhof op zoek naar de verdachten. Eén kilometer verderop troffen zij een man aan op de Huntumdreef. De man pleegde op dat moment zelfmoord. Zijn identiteit is nog onbekend. De recherche doet hier onderzoek naar. De politie onderzoekt ook of de twee incidenten verband met elkaar houden. 

Zware medicijnen doodsimpel te kopen

Zware medicijnen, doorgaans alleen via recept te krijgen, blijken ook voor Jan en alleman gewoon online te kopen en nog veel makkelijker dan gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Van slaapmiddelen tot kankermedicijnen, het is allemaal vanaf je zolderkamer te kopen, hoewel duidelijk niet alle aanbieders even legaal zijn. Meer uitleg en een reactie van de Consumentenbond kun je hier vinden.

Mogelijk toch uitstel brexit

Dat het VK de EU verlaat op 29 maart met een deal, dat gelooft in Londen eigenlijk niemand meer. Mocht er voor die tijd een akkoord liggen, dan moet de nodige brexitwetgeving nog door het Britse parlement. Dat voor elkaar krijgen voor 29 maart wordt door experts gezien als onmogelijk.

Lees ook: Brexit-stemming opnieuw uitgesteld door May

Een no-deal brexit lijkt de enige uitweg om op tijd uit de EU te stappen. Dat wil vrijwel elke Britse Parlementaiër voorkomen en dus praten ze over uitstel. Afgelopen week maakte May bekend dat er op 12 maart pas opnieuw gestemd wordt over de brexitdeal. 

Morgen stemt het Lagerhuis ondermeer over het Cooper-amendement, waarmee het parlement de premier dwingt om uitstel van de brexit te vragen op het moment dat de deal op 12 maart wordt weggestemd. Omdat de meerderheid een no-deal brexit niet ziet zitten, is dat scenario dan ook waarschijnlijk (al dan niet tijdelijk) van de baan als het lagerhuis het amendement aanneemt. 

The Walking Dead: Samantha Morton vertelt over haar rol als slechterik

The Walking Dead gaat dit seizoen door vele veranderingen heen. Zo is er een nieuwe showrunner in de vorm van Angela Kang, verliet Andrew Lincoln (Rick Grimes) de serie en is er weer sprake van een nieuwe groep: de 'Whisperers'. Deze groep wordt geleid door Alpha, die sinds enkele afleveringen wordt vertolkt door Samantha Morton. We spraken haar kort over haar rol, haar kaalgeschoren hoofd en over Negan.

Moeder en dochter moorden halve familie uit

De 45-jarige Shana D. en haar 19-jarige dochter Dominique D. in het Amerikaanse Morrisville (North Carolina) worden ervan verdacht samen vijf familieleden, onder wie drie kinderen, te hebben vermoord. Moeder en dochter zijn door de politie opgepakt. De twee liggen met onbekende verwondingen in het ziekenhuis. 

Een 13-jarige dochter, een 25-jarige dochter en de 42-jarige zus van Shana werden het slachtoffer van de moordlustige moeder en dochter. Ook de 9-jarige tweelingdochters van Shana ontkwamen niet aan de moordlust van het tweetal. De politie is nog op zoek naar de 17-jarige zoon van de zus van Shana; niet omdat hij verdacht wordt, maar omdat er gevreesd wordt voor zijn leven. 

Dertigers gaan het vaakst vreemd met carnaval

Maar liefst 28 procent van de Nederlanders doet of zegt weleens iets tijdens de carnaval, waar ze later spijt van krijgen. Opvallend is hierbij het grote verschil tussen mannen (33 procent) en vrouwen (slechts 22 procent). Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl, uitgevoerd door Panelwizard onder 1.023 Nederlanders die carnaval vieren. Meer dan de helft van de ondervraagden ergert zich aan het overmatig drankgebruik van mede-carnavalsvierders.

Vrouwen zijn met 64 procent de grootste tegenstanders van overmatig alcoholgebruik tijdens carnaval, mannen scoren fors lager (46 procent). “Ik begrijp het wel”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Als vrouw heb je vaker last van bezopen mannen die je lastigvallen. Toch ben je als man ook niet altijd veilig, zo zijn er genoeg mannen met een kwade dronk die er alleen op uit zijn om met je te vechten.”

Spijt hebben
Van alle ondervraagden blijken jongeren (18-30 jaar) achteraf het meeste spijt te krijgen van hun gedrag tijdens carnaval (45 procent). Wederom scoren mannen fors hoger dan hun vrouwelijke leeftijdsgenoten: 53 tegenover 36 procent. Wanneer het gaat om een erotische misstap zijn het voornamelijk dertigers die het vaakst ‘naast de pot hebben gepist’. Maar liefst eentiende van hen zegt tijdens de carnaval weleens te zijn vreemdgegaan. Onder alle ondervraagden bedraagt dit slechts 6 procent. Franke: “Helaas zitten er in mijn vriendengroep een groot aantal mannen die tijdens carnaval weleens een scheve schaats hebben gereden. Hetzelfde kan ik echter zeggen voor de vrouwen in de vriendinnengroep van mijn vriendin. Gelukkig zijn wij elkaar altijd trouw gebleven.”

Ons kent ons
Van oudsher speelt carnaval zich voornamelijk ‘onder de rivieren’ af. Volgens 68 procent van de ondervraagden betekent dit echter niet dat het alleen iets is voor de lokale bevolking. Opvallend genoeg zijn juist Brabanders (43 procent) en Limburgers (52 procent) er het meest van overtuigd dat carnaval alleen een feest is voor hun streekgenoten. Franke: “Als Brabander ben ik opgegroeid met alle tradities rondom carnaval, en ik kan je vertellen dat het veel meer inhoud heeft dan de meeste mensen van buiten de regio ervan meekrijgen. Wanneer je alleen ’s feestviert, mis je juist de mooiste dingen, zoals de carnavalsoptocht of de boerenbruiloft.”

Vrije dagen opnemen
Maar liefst een derde van de werkende ondervraagden zegt tijdens carnaval één of meerdere dagen vrij te nemen. Limburgers zijn met 53 procent het meest geneigd om tijdens carnaval betaald verlof aan te vragen. Opvallend genoeg zijn Brabanders met 37 procent een stuk minder fanatiek. “Als echte Brabander zou ik het liefst alle carnavalsdagen vrij zijn”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Helaas staan de zaken dit niet altijd toe. Ik probeer mijn medewerkers zoveel mogelijk de kans te bieden om (extra) dagen op te nemen. Natuurlijk tot op een bepaalde hoogte, want het bedrijf moet ook tijdens de carnaval gewoon blijven draaien.”

Overigens hoeft het niet kunnen opnemen van vrije dagen niet te betekenen dat de ondervraagden daadwerkelijk gaan werken. Maar liefst 7 procent van hen zegt zich namelijk weleens ziek te hebben gemeld om toch carnaval te kunnen vieren.

Dertigers gaan het vaakst vreemd met carnaval (afbeelding: Acties.nl)
Dertigers gaan het vaakst vreemd met carnaval (afbeelding: Acties.nl)

Baptiste is hero 30 in Overwatch

Na één tease heeft het Overwatch-team al besloten de nieuwste hero voor de game te onthullen. Hero 30 is Baptiste, een combat medic en voormalig lid van Talon. Nadat hij zag wat voor schade zijn organisatie aanrichtte, besloot hij zijn eigen pad te belopen.

Helaas is verdere informatie nog schaars. Er is geen gameplay vrijgegeven en ook geen developer update, dus wat zijn abilities zijn en hoe hij speelt is nog niet bekend. Het enige dat we weten is hoe hij eruit ziet, wat je hieronder kunt zien. Vermoedelijk kom Baptiste vanavond voor pc beschikbaar op de PTR.

Politie zoekt eigenaar gedumpte konijnen

De dierenpolitie wil graag in contact komen met de eigenaar van de konijnen op onderstaande foto. Deze goedverzorgde konijnen werden in het weekend van 15-17 februari aangetroffen in een groenstrook langs de N9 in Den Helder. Onbekend is hoe ze daar zijn gekomen.

Herkent u deze konijnen, bent u de eigenaar of weet u van wie ze zijn? Neem dan contact op met de politie in Den Helder via 0900-8844 of via een contactformulier op de website. Vermeld daarbij wel het referentienummer: 2019031250

Politie zoekt eigenaar gedumpte konijnen  (Foto: Politie)
Politie zoekt eigenaar gedumpte konijnen (Foto: Politie)

'Obsidians Outer Worlds verschijnt in augustus op Steam'

De gloednieuwe RPG van Obsidian The Outer Worlds verschijnt mogelijk op 6 augustus van dit jaar op Steam. Tot nu toe was een releasedatum onbekend maar op de Steam-pagina van de game heeft deze datum bijna een dag lang gestaan.

The Outer Worlds werd tijdens de Game Awards afgelopen december aangekondigd door Obsidian, en de studio heeft sindsdien aardig wat gameplaybeelden laten zien. Tim Cain en Leonard Boyarsky, de bedenkers van de originele Fallout-games, hebben gezegd dat The Outer Worlds in de eerste plaats een RPG is maar daarnaast ook een solide shooter. Bekijk de trailers hieronder voor een eerste indruk.

OM eist in hoger beroep 21 maanden cel Harense verduisteringszaak

Het Openbaar Ministerie [OM] heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van 21 maanden geëist tegen twee verdachten in een verduisteringszaak in het Groningse Haren. Daarnaast dienen verdachten volgens het OM een bedrag van 262.174 euro terugbetalen.

De man en de vrouw, beide 54 jaar, worden verdacht van het stelselmatig geld afhandig maken van een hoogbejaarde, demente en daardoor handelingsonbekwame vrouw. Verdachten hebben dat volgens het OM gedaan in een periode van 2009 tot en met 2013. Via een volmacht konden zij beschikken over haar bankrekeningen.

Verduistering
De rechtbank in Groningen veroordeelde verdachten op 8 april 2016 tot een gevangenisstraf van 22 maanden, conform de eis van de officier van justitie. Daarnaast moesten de man en de vrouw het verduisterde bedrag terugbetalen. Verdachten gingen in hoger beroep.

Stuitend
De advocaat-generaal spreekt voor het Gerechtshof in Leeuwarden over een stuitende en bijzondere zaak. “Stuitend omdat verdachten op een laaghartige wijze voordeel hebben genoten van het vermogen van het hoogbejaarde slachtoffer. En bijzonder omdat veel mensen in de straat waar het slachtoffer woonde zich zorgen hebben gemaakt. Dat de situatie er uiteindelijk om vroeg om aangifte te doen, omdat zij zagen dat er dubieuze zaken gebeurden.”

Overleden
Het slachtoffer is tijdens het proces op een leeftijd van 98 jaar overleden, terwijl de zaak nog niet is afgerond. Het heeft lang geduurd voordat de zaak is behandeld voor de rechtbank en het gerechtshof.

Te lang proces
Daardoor heeft het OM voor de rechtbank twee maanden en voor het gerechtshof één maand minder gevangenisstraf moeten eisen. Dat betreurt het OM. De reden van de lange duur van dit proces is een optelsom van zaken. Grofweg kan gezegd worden dat de planning van de zaak in combinatie met capaciteitsproblemen onder meer aan de zijde van het OM geleid heeft tot vertraging.

Sneller op zitting
Het Ressortsparket, de afdeling van het OM die gaat over het hoger beroep, is bezig met een logistiek project om zaken sneller op zitting te krijgen. Het OM spreekt de hoop uit dat in de toekomst de duur van strafprocessen verkort wordt.

Voetbaltrainer veroordeeld voor ontucht met minderjarige

De militaire kamer heeft een 27-jarige man uit Spijkenisse veroordeeld voor het plegen van ontuchtige handelingen. Hij krijgt hiervoor 8 maanden gevangenisstraf, waarvan 5 voorwaardelijk. De man werkte als voetbalcoach bij een voetbalvereniging waar het 12-jarige slachtoffer ook voetbalde. Zij leerden elkaar hier kennen en wisselden berichten uit via Instagram en WhatsApp.

Ontuchtig karakter
De militaire kamer oordeelt anders dan de officier van justitie dat het onduidelijk is of de man in juridische zin seksueel bij het slachtoffer is binnengedrongen. Wel stelt de militaire kamer vast dat de handelingen die plaatsvonden een ontuchtig karakter hebben.

Vertrouwen beschaamd
Bij het bepalen van de hoogte van de straf houdt de militaire kamer rekening met het feit dat de man - die geen militair meer is - geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn handelingen. Ook heeft hij in ernstige mate het vertrouwen beschaamd dat hem als voetbalcoach was toevertrouwd. Daarnaast is het slachtoffer aangetast in haar lichamelijke integriteit en heeft zij hier tot op de dag van vandaag nog veel last van.

Bijzondere voorwaarden
De militaire kamer verbindt ook bijzondere voorwaarden aan het voorwaardelijke strafdeel. De voorwaarden zijn gebaseerd op de problematiek die mogelijk bij de man speelt. Op deze manier kan de man gedwongen worden behandeld. Zo moet hij meewerken aan risicotaxatie van zijn gedrag.

Als het nodig blijkt, moet hij zich hiervoor laten behandelen. Verder mag de man op geen enkele wijze contact opnemen met het slachtoffer. Ook moet hij zich melden bij de reclassering. Tot slot moet de man een schadevergoeding van 1.000 euro aan het slachtoffer betalen.

Skicrosser Midol pakt World Cup-eindzege na dubbele winst in Sunny Valley

Voor de voorlaatste World Cup-wedstrijden van het skicrossseizoen keren we nog even terug naar het weekeinde. In het Russische Sunny Valley stonden twee wedstrijden op het programma en dat leverde weer prima actie op.

Bij de vrouwen ging de eerste zege naar de Zwitserse Fanny Smith, die in de finale afrekende met Sandra Näslund (Zweden), Andrea Limbacher (Oostenrijk) en de Canadese Marielle Thompson. Een dag later was er weer geen houden aan voor de rest, want Smith won opnieuw, dit keer voor landgenote Sanna Lüdi, de Française Alizee Baron en India Sherret uit Canada.

Met haar dubbele zege slaat Smith een grote slag in de strijd om de World Cup. Het gat naar Näslund - die in race twee vijfde werd - is in één klap zo groot geworden dat Smith op 17 maart in het Zwitserse Veysonnaz bij de slotwedstrijd nauwelijks nog naast de eindzege kan grijpen, haar tweede na 2012/13.

De eerste vrouwenfinale (Bron: YouTube)

De tweede vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Bij de mannen verzekerde Bastien Midol zich van de eindzege in de World Cup. De 28-jarige Fransman deed dat op perfecte wijze, want net als Smith won hij beide wedstrijden. Opvallend genoeg won hij tot het weekeinde slechts één World Cup-wedstrijd, in februari 2016, maar dit seizoen blinkt hij vooral uit in constantheid.

In de eerste finale klopte hij de Sloveense snor Filip Flisar, landgenoot Jean-Frederic Chapuis en de Zwitser Alex Fiva, die in de tweede finale net tekort kwam om Midol te verslaan. Olympisch kampioen Brady Leman uit Canada werd derde, de dit seizoen doorgebroken Duitser Florian Wilmsmann eindigde als vierde.

De eerste mannenfinale (Bron: YouTube)

De tweede mannenfinale (Bron: YouTube)

Cartoonisten die sexy Spiderwoman tekenen en delen moeten dood

Milo Manara, kunstenaar en striptekenaar, was onlangs aanwezig op een bijeenkomst en overhandigde Marvel-tekenaar Frank Cho een van zijn persoonlijke meesterwerkjes. Een waterverfschilderij van Spiderwoman. Inclusief cameltoe en poepgaatje. Cho deelde trots zijn cadeau op Facebook en dát was natuurlijk een grote fout, want nu moeten zowel Manara als Cho eigenlijk liever dood.

(Bron: Facebook)

Inmiddels heeft bovenstaande gedeelde vraag of het tijd wordt dat beide mannen doodgaan 1800 reacties. Sommigen zien er geen probleem in, maar de overheersende toon is dat dit echt niet kan.

comments
comments

meer comments
meer comments

Maar wat vinden wij? En waarom?

Chinese snowboardster stunt voor eigen publiek

De World Cup parallelsnowboarden in het Chinese Secret Garden heeft bij de dames een flinke verrassing opgeleverd. De 20-jarige Chinese Gong Naiying stond niet alleen voor het eerst op het podium, ze wist zelfs voor het eerst te winnen.

Op de parallelslalom won Gong van de Poolse Aleksandra Krol en de Oostenrijkse Sabine Schöffmann, waarna Selina Jörg uit Duitsland er in de halve finales aan moest geloven. In de finale stond ze tegenover de Zwitserse Julie Zogg, die de Chinese Zang Ruxin, de Italiaanse Nadya Ochner en haar eigen landgenote Patrizia Kummer nipt klopte. Zogg ging in de finale in de fout, leek toch nog te winnen, maar zag Gong alsnog langszij komen en haar eerste zege ooit pakken. Jörg klopte Kummer in de strijd om plek drie, Michelle Dekker werd in de achtste finales uitgeschakeld.

Gong vs Zogg (Bron: YouTube)

Op de parallelreuzenslalom begon Ramona Theresia Hofmeister uit Duitsland met winst op de Russische Maria Valova en Ochner, die beiden geen run zonder val afleverden. Dat deed Jörg ook niet en dus stond de Duitse simpel in de finale tegenover olympisch kampioene Ester Ledecka, die begon met winst op Dekker. De Russische Milena Bykova haalde de finish niet en Krol sneuvelde in de halve finales, waarna Hofmeister voor de verandering in de finale eens won van Ledecka. Jörg werd wederom derde, dit keer door Krol te verslaan.

Hofmeister vs Ledecka (Bron: YouTube)

Bij de mannen ging de winst op de reuzenslalom naar de Sloveen Tim Mastnak, die begon met winst op de Bulgaar Radoslav Yankov, de Canadese veteraan Jasey Jay Anderson en de Duitser Stefan Baumeister. In de finale stond hij tegenover Andrey Sobolev uit Rusland, die won van de Italianen Aaron March en Edwin Coratti, gevolgd door winst op Oskar Kwiatkowski uit Polen. In de finale was Mastnak een maatje te groot voor Sobolev, terwijl Baumeister de derde plek pakte ten koste van Kwiatkowski.

Sobolev vs Mastnak (Bron: YouTube)

De slalom leverde een eerste zege ooit op voor de Italiaan Daniele Bagoza, die begon met winst op de Oostenrijkse oldie Andreas Prommegger en de Zuid-Koreaan Lee Sang-ho, waarna hij zijn vijftien jaar oudere landgenoot Roland Fischnaller (38) het nakijken gaf. In de finale stond Bagozza tegenover de pas 19-jarige dubbele wereldkampioen Dmitry Loginov, die simpel won van Zan Kosir (Slovenië), Alexander Payer (Oostenrijk) en thuisfavoriet Zhang Xuan. In de finale was Bagozza echter te sterk, terwijl Fischnaller de derde plek voor de neus van Zhang weg kaapte.

Bagozza vs Loginov (Bron: YouTube)

Minder verhuizingen in 2018

In 2018 verhuisden 1,79 miljoen inwoners van Nederland, 5 procent minder dan in 2017. Daarmee komt een einde aan de opwaardse trend die werd ingezet in 2014. Vooral mensen jonger dan 50 verhuisden minder. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Ondanks de daling verhuisden in 2018 nog relatief veel mensen vergeleken met de voorgaande tien jaar. Alleen in 2016 en 2017 wisselden meer mensen van woning.

In 2018 werden minder woningen verkocht dan in 2017. Ook verhuisden minder mensen vanuit asielzoekerscentra. De daling van het aantal verhuizingen komt uit op 4 procent als de verhuizingen van Syriërs niet worden meegeteld.

Alleen 65-plussers verhuisden meer
In vrijwel alle leeftijdsgroepen vertoonde het aantal verhuizingen in de periode 2012–2017 een stijgende lijn. De 17- tot 22-jarigen vormden een uitzondering hierop en wisselden juist minder van woning. In 2017 begonnen ook de 22- tot 30-jarigen minder te verhuizen en in 2018 volgden alle andere leeftijdsgroepen, behalve de 65-plussers. De daling was het sterkst bij mensen van 30 tot 50 jaar.

Twintigers verhuizen nog steeds het meest
De 20- tot 30-jarigen verhuizen van oudsher het meest. In deze levensfase gaan jongeren vaak op zichzelf wonen, samenwonen en/of betrekken ze hun eerste koophuis. Ook in 2018 was het aantal verhuizingen het hoogst onder twintigers, ondanks de daling in de afgelopen jaren. In absolute zin wisselden de 24-jarigen het meest van woning, 65 duizend keer (2018).

Gezinnen verhuizen minder
In 2018 daalde het aantal verhuizingen vooral onder ongetrouwde stellen zonder kinderen en getrouwde stellen met kinderen. In beide groepen daalde het aantal verhuizingen met meer dan 7 procent. Eerder schreef het CBS dat jonge gezinnen hun verhuisplannen in de crisisjaren niet konden verwezenlijken. In de jaren na 2013 lukte dit ze wel en steeg het aantal verhuizingen in deze groep. Vermoedelijk daalde het aantal verhuizingen in 2018 omdat de meeste gezinnen die tijdens de crisis wilden verhuizen dat al hadden gedaan. Tegelijk is er sprake van toenemende krapte op de woningmarkt.

Dode en gewonde gevonden na schietpartij in Amsterdam

Na een schietpartij bij het Maasdrielhof in Amsterdam Zuidoost is maandaag een gewonde gevallen. Even verderop vond de politie een levenloos lichaam. De politie onderzoekt het verband tussen de twee zaken.

De schietpartij vond plaats in een portiek van een woning. De gewonde man is naar het ziekenhuis gebracht en is buiten levensgevaar.

De overledene werd aangetroffen in de bosjes aan de Huntumdreef, op minder dan een kilometer van de plek van de schietpartij. De politie doet op beide plekken onderzoek.

Rob van Holten nieuwe voorzitter Uber Taskforce

Rob van Holten is door het college van burgemeester en wethoudersvan Amsterdam  aangesteld tot voorzitter van de Uber Taskforce. Deze taskforce is een nieuw samenwerkingsverband tussen verschillende partijen om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Na een reeks ongelukken waarbij uberchauffeurs betrokken waren, kwam het bedrijf onder vuur te liggen. Uber trof verschillende maatregelen om de veiligheid te verbeteren. Uber-directeur Thijs Emondts liet eerder al weten dat er een taskforce zou komen, en nu is dus ook bekend wie die zal voorzitten.

In de taskforce zitten experts van de gemeente, Uber, en ambtenaren van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Wethouder Sharon Dijksma heeft samen met Uber besloten om het samenwerkingsverband op te zetten.

De in Amsterdam geboren Rob van Holten heeft al veel ervaring in de vervoerswereld. Hij was in 2008 namelijk medeoprichter van QBuzz en was tot 2014 ook directeur van dat bedrijf. De gesprekken in de Uber Taskforce zullen op 28 februari beginnen.

FOK! Wat een weer: zonnig

De ochtend begint koud met lokaal lichte vorst en in het noorden ook nevel of grondmist. Verder is er vandaag veel ruimte voor de zon. Met maximumtemperaturen van 12°C op de Wadden tot 19°C in het zuiden wordt het vanmiddag opnieuw zeer zacht. Deze waardes zijn normaal voor eind april en mei. De wind is zwak, in de zuidelijke helft overwegend uit zuidoostelijke richtingen, in de noordelijke helft uit uiteenlopende richtingen.

In de nacht van dinsdag op woensdag is er hooguit wat dunne sluierbewolking. Lokaal kan een mistbank ontstaan. De minimumtemperatuur ligt op de meeste plaatsen net iets boven het vriespunt, in het oosten mogelijk net eronder. De wind is zwak, overwegend uit een zuidelijke richting.

Woensdag overdag is het zonnig. De maxima lopen uiteen van 12°C op de Wadden tot lokaal 19°C in het zuidoosten. De wind is zwak, aan zee matig uit zuid tot zuidwest. (Bron: KNMI)

Zonsondergang in Los Puertos de Santa Barbara (Foto: Kroezel)
Zonsondergang in Los Puertos de Santa Barbara (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
©FOK.nl e.a.