Valverde boekt eerste zege in regenboogtrui, Roglic blijft leider

H.Vviv

Alejandro Valverde heeft voor de eerste keer gewonnen in de wereldkampioentrui. De 38-jarige Spanjaard van Movistar was in de bergetappe in UAE Tour in een sprint net iets sneller dan Primo¸ Roglič, die wel leider blijft in het algemeen klassement. De Sloveen van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma heeft een voorsprong van veertien seconden op Valverde.

Na de ploegentijdrit en een sprint werd het vandaag een interessante etappe voor de klassementsrenners, want de finish lag na 178 kilometer op de klim naar naar Jebel Hafeet, een klim van 10,8 kilometer aan 6,6%.

Vanuit de start reed er een kopgroep weg van vier renners. Alleen met nog tachtig kilometer te fietsen lieten ze zich weer inlopen en bleef het peloton bij elkaar tot aan de slotklim. Jumbo-Visma bepaalde het tempo op de klim, al zagen Patrick Bevin (CCC) en Diego Ulissi (UAE Emirates) hun kans om te versnellen. Niet veel later sloot Robert Power (Sunweb) aan bij het tweetal. In het steeds kleiner worden peloton had Laurens de Plus het kopwerk overgenomen van Koen Bouwman en de Belg zorgde ervoor dat het drietal weer werd ingerekend en zorgde ervoor dat het peloton steeds verder werd uitgedund tot er een twintigtal renners overbleef.

Op vier kilometer van de meet zat het werk van De Plus erop, waarna Roglič in de aanval ging. In eerste instantie kon alleen Dan Martin en David Gaudu volgen. Niet veel later sloot Emanuel Buchmann aan. Op het steilste stuk van de beklimming, op drie kilometer van de streep, moest Martin lossen.

Voor Valverde was dat de ideale springplank. De 38-jarige wereldkampioen sloot snel aan bij Martin en op één kilometer van de streep sprong de Spanjaard ook naar de kopgroep toe, op het wat vlakkere gedeelte van de klim. In de eindsprint was Valverde net iets sterker dan Roglič en pakte zijn eerste zege van het seizoen. David Gaudu werd in dezelfde tijd als Valverde derde, terwijl Buchmann in de laatste honderd meters af moest haken en verloor vier seconden op de winnaar.

Wilco Kelderman en Tom Dumoulin, de klassementsmannen van Sunweb, konden de eersten niet volgen. Kelderman eindigde in de eerste achtervolgende, terwijl Dumoulin daar net achter zat. De twee Nederlanders staan nog wel in de top tien van het klassement. Kelderman is de nummer vijf en Dumoulin is nu nummer zeven in het klassement.