OM eist in hoger beroep 21 maanden cel Harense verduisteringszaak

Monique Verlind (DJMO)

Het Openbaar Ministerie [OM] heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van 21 maanden geëist tegen twee verdachten in een verduisteringszaak in het Groningse Haren. Daarnaast dienen verdachten volgens het OM een bedrag van 262.174 euro terugbetalen.

De man en de vrouw, beide 54 jaar, worden verdacht van het stelselmatig geld afhandig maken van een hoogbejaarde, demente en daardoor handelingsonbekwame vrouw. Verdachten hebben dat volgens het OM gedaan in een periode van 2009 tot en met 2013. Via een volmacht konden zij beschikken over haar bankrekeningen.

Verduistering
De rechtbank in Groningen veroordeelde verdachten op 8 april 2016 tot een gevangenisstraf van 22 maanden, conform de eis van de officier van justitie. Daarnaast moesten de man en de vrouw het verduisterde bedrag terugbetalen. Verdachten gingen in hoger beroep.

Stuitend
De advocaat-generaal spreekt voor het Gerechtshof in Leeuwarden over een stuitende en bijzondere zaak. “Stuitend omdat verdachten op een laaghartige wijze voordeel hebben genoten van het vermogen van het hoogbejaarde slachtoffer. En bijzonder omdat veel mensen in de straat waar het slachtoffer woonde zich zorgen hebben gemaakt. Dat de situatie er uiteindelijk om vroeg om aangifte te doen, omdat zij zagen dat er dubieuze zaken gebeurden.”

Overleden
Het slachtoffer is tijdens het proces op een leeftijd van 98 jaar overleden, terwijl de zaak nog niet is afgerond. Het heeft lang geduurd voordat de zaak is behandeld voor de rechtbank en het gerechtshof.

Te lang proces
Daardoor heeft het OM voor de rechtbank twee maanden en voor het gerechtshof één maand minder gevangenisstraf moeten eisen. Dat betreurt het OM. De reden van de lange duur van dit proces is een optelsom van zaken. Grofweg kan gezegd worden dat de planning van de zaak in combinatie met capaciteitsproblemen onder meer aan de zijde van het OM geleid heeft tot vertraging.

Sneller op zitting
Het Ressortsparket, de afdeling van het OM die gaat over het hoger beroep, is bezig met een logistiek project om zaken sneller op zitting te krijgen. Het OM spreekt de hoop uit dat in de toekomst de duur van strafprocessen verkort wordt.