FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 28 januari 2019

Alaphilippe de beste in tweede etappe Vuelta a San Juan, Gaviria blijft leider

Julian Alaphilippe heeft de tweede etappe in de Vuelta a San Juan gewonnen. De Fransman van Deceuninck - Quick Step reed samen met Tiesj Benoot en Nairo Quintana op drie kilometer van de streep weg uit het peloton op een helling en Alaphilippe bleef als enige nog net het peloton voor en pakte daarmee zijn eerste seizoenszege.

Na een klassiek wedstrijdverloop kwam alles in de laatste tien kilometer samen. Op drie kilometer van de streep lag er nog een kleine helling en daar koos Alaphilippe voor de aanval. De Fransman had op de top het gezelschap van Benoot en Quintana, maar nadat Benoot een gat liet vallen ging Alaphilippe er alleen vandoor. De 26-jarige Fransman had een klein gaatje op het uitgedunde peloton, maar die hield hij vol tot aan de finish. Simone Consonni werd in dezelfde wel tweede voor Peter Sagan. Fernando Gaviria werd twaalfde in de etappe, maar de Colombiaanse sprinter blijft wel leider in het algemeen klassement.

Dinsdag staat een tijdrit van 12 kilometer op het programma in de Argentijnse rittenkoers.

Ogier wint WK-rally Monaco na secondenspel met Neuville

Rallyrijder Sebastien Ogier heeft de Rally van Monaco op zijn naam geschreven, de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen in het wereldkampioenschap. Spannend was het wel: de Fransman vocht een mooie strijd uit met de Belg Thierry Neuville.

Wereldkampioen Ogier en navigator Julien Ingrassia streden in hun Citroën Total proef na proef om seconden met Neuville en Nicolas Gilsoul, rijdend in hun Hyundai Shell Mobis. Na zes van de zestien proeven was de leiding in Belgische handen, daarna nam Ogier het over.

Groot werd het verschil geen moment, terwijl de overige concurrenten wegvielen. Neuville kon het gat echter nét niet dichten, ook al had hij met nog één proef te gaan slechts 0,4 seconden achterstand. In de laatste proef pakte Ogier er nog iets bij en de Fransman won met 2,2 seconden verschil. Toyota-coureur Ott Tänak eindigde op dik twee minuten als derde.

De hoogtepunten van de Rally van Monte Carlo (Bron: YouTube)

Man uit Apeldoorn veroordeeld voor ontucht met slapende vrouw

De rechtbank veroordeelt een 53-jarige man uit Apeldoorn voor het plegen van ontuchtige handelingen bij een vrouw waarbij hij in huis woonde. Hij krijgt een gevangenisstraf van 16 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, opgelegd. De ontuchtige handelingen vonden plaats op 23 februari 2018. Het slachtoffer sliep op dat moment.

Alleen oog voor zichzelf
Volgens de rechtbank schendt de man door zijn handelen op ernstige wijze de lichamelijke integriteit van het slachtoffer. Hij had alleen oog voor zijn eigen belang en stond niet stil bij de gevolgen voor het slachtoffer.

Bijzondere voorwaarden
Uit het reclasseringsrapport blijkt dat de man kampt met persoonlijkheidsproblemen. De kans op herhaling is gemiddeld. Daarom adviseert de reclassering om bijzondere voorwaarden op te leggen bij het voorwaardelijke strafdeel. De rechtbank gaat hierin mee. Zo legt de rechtbank een verplichte behandeling op om herhaling in de toekomst te voorkomen. Ook moet de man zich melden bij de reclassering. Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar. Gaat de man in die periode nogmaals in de fout, dan moet hij de 8 maanden die voorwaardelijk zijn opgelegd alsnog uitzitten. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

'Sierlijke buitenspeler' ruilt Lille in voor Fortuna Sittard

Fortuna Sittard heeft zich voor anderhalf jaar verzekerd van de diensten van Agim Zeka, zo meldt de promovendus maandag via de officiële kanalen. De twintigjarige vleugelaanvaller kwam begin januari op proef naar Sittard. Tijdens zijn verblijf heeft hij het technische hart van de club weten te overtuigen van zijn kwaliteiten.

Fortuna neemt Zeka over van het Franse Lille. Technisch manager Sjoerd Ars is blij met de Albanese aanwinst. "Agim is zo'n typische sierlijke buitenspeler die de harten van het publiek voor zich weet te winnen met zijn acties. Hij zoekt altijd zijn tegenstander op voor een één-tegen-één duel. Door zijn individuele acties en zijn goede linkerbeen gaat er altijd dreiging van hem uit. Een echte handenbinder."

Agim Zeka is eveneens verheugd met de overstap. "Toen ik hier op proef was zag ik een ambitieuze club én een ambitieus elftal dat graag aanvallend speelt. Ik zei meteen tegen mijn zaakwaarnemer dat ik hier héél graag wil spelen. Ik kijk er dan ook naar uit om deel uit te maken van dit team. Ik wil ze helpen om nog hoger op de ranglijst terecht te komen."

Zeka begon zijn loopbaan bij FC Prishtina, waar hij de gehele jeugdopleiding doorliep. Vervolgens verkaste hij naar KF Skënderbeu en in september 2016 maakte hij er tijdens een bekerduel zijn profdebuut. Door zijn goede spel klopte Lille aan, waar hij een contract voor vierenhalf jaar tekende. De Franse club heeft hem later tot tweemaal toe uitgeleend: eerst aan Varzim SC en later aan Leixões SC.

'Fer kan Swansea City verlaten voor Fenerbahçe'

Leroy Fer is bezig aan zijn derde seizoen bij Swansea City, maar mogelijk komt er op korte termijn een einde aan zijn dienstverband bij de Welshmen. De doorgaans goed ingevoerde Sky Italia-journalist Gianluca Di Marzio meldt maandagmiddag dat Fenerbahçe bezig is met de komst van de elfvoudig international van het Nederlands elftal, die over een aflopend contract beschikt.

Hoewel Fer aankomende zomer dus gratis op te pikken is in Swansea, wil Fenerbahçe hem graag deze maand nog naar Istanbul halen. Het is echter de vraag of dit gaat lukken: the Swans hopen nog een rol van betekenis te kunnen spelen in de strijd om de play-offs voor promotie naar de Premier League en zien in aanvoerder Fer een belangrijke speler. De huidige nummer elf van het tweede Engelse niveau twijfelt daarom of het op korte termijn nog een bod op de middenvelder moet accepteren.

Als Fer inderdaad naar Turkije verkast kan hij een nieuwe competitie op zijn cv bijschrijven. De 29-jarige Zoetermeerder begon zijn loopbaan in de jeugd van Feyenoord en droeg in Nederland verder ook het shirt van FC Twente. In 2014 volgde een overstap naar Norwich City, waarna ook dienstverbanden bij Queens Park Rangers en Swansea volgden. Met laatstgenoemde degradeerde hij vorig seizoen uit de Premier League.

Bondscoach maakt selectie voor WK veldrijden bekend

Bondscoach Gerben de Knegt heeft maandag de Nederlandse selectie voor het WK veldrijden bekendgemaakt. Het WK vindt komende zaterdag 2 en zondag 3 februari plaats in het Deense Bogense.

Nederland stuurt een sterke afvaardiging naar Denemarken. De Knegt is dan ook optimistisch over de kansen: “We zijn bij de elite categorieën en de U23 vrouwen titelfavoriet. Bij de andere categorieën zijn we de outsiders voor een podiumplek. Het parcours in Bogense vormt voor iedereen een raadsel. Door de kwakkelende weersomstandigheden rond het vriespunt kan het een glad parcours worden, maar zeker ook een licht modderparcours.”

Selectie Elite mannen
1. Mathieu van der Poel
2. David van der Poel
3. Lars van der Haar
4. Corné van Kessel
5. Joris Nieuwenhuis
6. Sieben Wouters
7. Stan Godrie

Selectie Elite vrouwen
1. Marianne Vos
2. Maud Kaptheijns
3. Lucinda Brand
4. Annemarie Worst
5. Denise Betsema
6. Sophie de Boer

Selectie U23 mannen
1. Ryan Kamp
2. Maik van der Heijden
3. Roel van der Stegen
4. Mees Hendrikx
5. Tim van Dijke

Selectie U23 vrouwen
1. Ceylin del Carmen Alvarado
2. Fleur Nagengast
3. Inge van der Heijden
4. Yara Kastelijn
5. Puck Pieterse
6. Shirin van Anrooij

Selectie Junior mannen
1. Pim Ronhaar
2. Luke Verburg
3. Noah Vreeswijk
4. Hugo Kars
5. Lars Boven
6. Salvador Alvarado

Gevangenisstraffen en vrijspraken in Diamantroof Schiphol

Errol H.V., hoofdverdachte van de diamantroof op Schiphol in 2005, is veroordeeld tot zeven jaar cel. Bij de roof werd ruim zestig miljoen euro aan diamanten buitgemaakt op Schiphol.

H.V. wordt ervan verdacht het busje te hebben bestuurd waarmee de geldtransportwagen die de diamanten vervoerde overvallen werd. Het OM eiste een celstraf van negen jaar. Die straf is dus lager uitgevallen. Een tweede hoofdverdachte, Marlon D., krijgt zes jaar cel. Schiphol-medewerker Ramazan N. krijgt vijf jaar.

Pas in 2017, twaalf jaar na de roof, werden zeven verdachten aangehouden. De gestolen diamanten zouden met een vliegtuig vanaf Schiphol naar Antwerpen worden gevlogen. Toen de geldtransportwagen 200 kilo aan edelstenen naar het vliegtuig reed, werd het gekaapt door gewapende mannen met bivakmutsen.

Ruim 25 miljoen euro aan diamanten werd in het busje teruggevonden. De overige buit, ruim 35 miljoen euro aan diamanten, is nooit gevonden. De diamantroof is één van de grootste roofovervallen die Nederland ooit gekend heeft.

'Badr Hari betrapt op doping'

Kickboksers Badr Hari en Hesdy Gerges zouden zijn betrapt op doping. Volgens Nieuwsuur zitten de twee flink in de problemen en hangt hen een schorsing van maximaal vier jaar boven het hoofd.

In de urine van de twee kickboksers zouden vorig jaar verboden middelen zijn aangetroffen. In maart stonden de twee tegenover elkaar, wat min of meer gezien werd als comeback van Hari, die een jaar of tien geleden tot de absolute wereldtop behoorde.

Sinds zijn gloriejaren bestaan de tegenstanders van Hari vooral uit zakenlui en justitie, terwijl hij eind 2016 verloor van Rico Verhoeven om vervolgens zeven maanden achter de tralies door te mogen brengen.

In maart vorig jaar keerde Hari terug tegen Gerges, waarbij hij met moeite won. Het was sindsdien wachten op een rematch met Verhoeven, waarvan het altijd maar de vraag was of het er nog van zou komen. Die kans lijkt nu weer een stukje kleiner, zeker als Hari geschorst wordt.

Zowel Hari als Gerges staan onder contract bij kickboksorganisatie Glory, welke nog niet op de kwestie heeft gereageerd. Overigens zou er nog een derde man betrapt zijn: de Kroaat Mladen Brestovac, die vorig jaar klappen kreeg van Verhoeven.

Duitse rodelaars na zeven wereldtitels op rij verslagen voor thuispubliek

Op het wereldkampioenschap rodelen in het Duitse Winterberg is de Duitse ploeg er voor het eerst niet in geslaagd de wereldtitel te pakken op de estafette. Dat lukte op de vorige zeven WK's nog wel, maar dit keer waren de Russen én de Oostenrijkers te sterk.

De slotdag van het WK werd afgetrapt door de mannen, waar Felix Loch in eigen land zijn zesde wereldtitel pakte. De Duitser heeft het dit seizoen moeilijk, maar dat lijkt vooral te komen door het testen van allerlei materiaal met het oog op zijn thuis-WK. Dat pakte goed uit: een sterke eerste run gaf hem genoeg marge om het goud te pakken.

Achter Loch ging het zilver verrassend naar de Oostenrijker Reinhard Egger, die dankzij een geweldige tweede run van de vijfde naar de tweede plek klom, 0,100 seconden achter Loch. De Rus Semen Pavlichenko, wereldkampioen in 2015, snelde op 0,113 tellen van Loch naar het brons. World Cup-leider Johannes Ludwig uit Duitsland werd op 0,163 vierde, uittredend wereldkampioen Wolfgang Kindl (Oostenrijk) werd achtste.

De jonge Oostenrijker Jonas Müller kon zijn wereldtitel op de sprint geen vervolg geven: hij crashte in run één. Zijn landgenoot en olympisch kampioen David Gleirscher werd na een teleurstellende wedstrijd ook nog eens gediskwalificeerd.

Met wereldkampioenen Loch (mannen), Natalie Geisenberger (vrouwen) en Toni Eggert/Sascha Benecken (dubbels) waren de Duitsers de grote favorieten in de estafette, maar dat ging fout. Geisenberger won slechts 0,003 seconden op Tatyana Ivanova, Loch verloor bijna een halve seconde op Pavlichenko en Eggert/Benecken konden dat niet goedmaken tegen Vladislav Yuzhakov en Iurii Prokhorov. De Duitsers pakten met 0,531 seconden achterstand het brons, zelfs nog net achter Hannah Prock, Egger en Thomas Steu/Lorenz Koller namens Oostenrijk.

Moslims vinden Nike Air Max op aloë vera lijken

Het altijd zo vredige volk, de moslims, beginnen hun geloof inmiddels wel erg serieus te nemen. Velen zijn namelijk volop bezig met het daadwerkelijk 'vinden van Allah'. Echter, niet op de manier zoals dat ongetwijfeld ergens in de Koran zal staan.

Vinden Christenen nog wel eens een beeltenis van Jezus in brood, in een koekepan, in een baby echo, een kitkat, of in Jared Letho, moslims beginnen Allah nu eindelijk in het dagelijks leven overal op te merken. Waar Christenen vaak de spot drijven met een beeltenis van hun gekruisigde heiligheid in een alledaags voorwerp, raken moslims direct van streek zodra ze ook maar iets van Allah opmerken en tegelijkertijd begint hun o-zo bekende tolerantie flink te tanen.

Lees ook: moslims vinden Allah op aloë vera lijken

De erg snelle sportschoenen van Nike en dan voornamelijk het type Nike Air 720 zijn blijkbaar erg populair onder moslims. De nieuwe Nike Air Max-schoenen blijken volgens duizenden moslims echter 'lasterlijk en beledigend', want als je goed op de zool van de sportschoenen kijkt, kan je de naam van Allah lezen. Oftwel, Air Max op zijn kop leest als Allah en op Allah lopen....dat kan écht niet meer in 2019.

Dus wollah, direct wordt er weer een petitie op poten gezet om de verkoop van deze schoenen te verbieden, want dit is uiteraard ongehoord expres en kwetsend bedoeld door de schoenengigant en daar past blijkbaar maar één middel tegen.

De verbiedpetitie is al door iets meer dan zesduizend boze moslims ondertekend, waaruit blijkt dat dit gedrag van Nike nog nét niet stuitender gevonden wordt dan de uitspraak 'minder, minder, minder' door Geert Wilders, die iets meer dan 6400 aangiftes aan zijn broek kreeg. Complimenten Geert.

Nah, één ding kunnen we hieruit wel concluderen en dat is dat klanten van Marks & Spencers hun kont afvegen met iets dat op Air Max lijkt...volgende week weer een nieuwe verontwaardiging?

Afrika Cup begint week later vanwege ramadan

De Afrika Cup begint komende zomer een week later dan gepland. De Afrikaanse bond CAF verschuift het toernooi vanwege de ramadan. De Afrika Cup zou op 15 juni beginnen in Egypte, maar dat wordt nu 21 juni. De finale van het toernooi staat op vrijdag 19 juli op het programma.

De ramadan begint op 5 mei en zal rond 4 juni eindigen. Landen zoals Marokko, Tunesië en Algerije drongen bij de organisatie aan om het toernooi op te schuiven, zodat de spelers met een islamitische achtergrond meer tijd hebben om te herstellen van het vasten. Geen goed nieuws voor de clubs uit Nederland die Europese kwalificatie moeten spelen. Zeker de spelers van de landen die ver komen in het toernooi zullen de eerste kwalificatieronden moeten missen.

Aan de Afrika Cup doen voor het eerst 24 landen mee, waar het deelnemersveld altijd uit zestien ploegen bestond. Kameroen won het toernooi vorig jaar door Egypte in de finale in Gabon met 2-1 te verslaan. Oorspronkelijk zou Kameroen de aankomende editie van de Afrika Cup organiseren, maar het land werd het toernooi ontnomen omdat het land niet goed voorbereid zou zijn.

Toppers slaan WB Hamar over richting WK afstanden

Sven Kramer en Ireen Wüst komen niet in actie bij de wereldbekerwedstrijden in het Noorse Hamar. De KNSB laten weten dat beide schaatsers 'een andere route kiezen richting de WK Afstanden'. Ook Patrick Roest en Antoinette de Jong zullen niet op het ijs staan in Hamar. 

De WK Afstanden, traditiegetrouw het belangrijkste toernooi in de drie niet-olympische schaatsjaren, staan tussen 7 en 10 februari op het programma. Vier dagen daarvoor wordt er in Hamar geschaatst voor de wereldbeker. Het ontbreken van grote namen biedt talenten een kans in de selectie voor de vijfde wereldbeker in Hamar. Wesly Dijs, Isabelle van Elst, Elisa Dul en Aveline Hijlkema zullen voor het eerst een wereldbeker schaatsen.

Andere schaatsers die Hamar en Inzell wel combineren rijden ook niet alles in Hamar. Zo rijdt Ronald Mulder slechts één van de twee 500 meters.

Selectie Wereldbekerwedstrijd Hamar - vrouwen
500 meter (1): Janine Smit, Letitia de Jong, Jutta Leerdam, Sanneke de Neeling, Isabelle van Elst
500 meter (2): Sanneke de Neeling, Isabelle van Elst, Floor van den Brandt
1000 meter: Jutta Leerdam, Sanneke de Neeling, Letitia de Jong, Lotte van Beek, Elisa Dul
1500 meter: Lotte van Beek, Melissa Wijfje, Joy Beune, Sanneke de Neeling, Reina Anema
3000 meter: Esmee Visser, Joy Beune, Melissa Wijfje, Aveline Hijlkema, Reina Anema

Mannen
500 meter (1): Ronald Mulder, Dai Dai Ntab, Jan Smeekens, Michel Mulder
500 meter (2): Jan Smeekens, Michel Mulder, Hein Otterspeer
1000 meter: Kjeld Nuis, Kai Verbij, Thomas Krol, Hein Otterspeer, Pim Schipper
1500 meter: Wesly Dijs, Marcel Bosker, Gijs Esders
5000 meter: Douwe de Vries, Marcel Bosker

Tijdens de wereldbekerwedstrijden in Hamar worden geen teamonderdelen verreden.

Japan eerste finalist Azië Cup na zege op Iran

Japan is de eerste finalist van de Azië Cup. Het land won in de Verenigde Arabische Emiraten met 3-0 van Iran. Japan speelt in de finale tegen de Emiraten of Qatar, die halve finale is dinsdag. 

FC Groningen-middenvelder Ritsu Doan en voormalig VVV-Venlo-verdediger Maya Yoshida hadden opnieuw een basisplaats bij Japan, terwijl voormalig AZ-aanvaller Alireza Jahanbakhsh 71 minuten meespeelde bij Iran. Het was echter Yuya Osako die de hoofdrol opeiste.

Hij was in de 56e en 67e minuut trefzeker. Bij zijn eerste treffer profiteerde hij van het feit dat de Iraanse defensie dacht dat er voor een overtreding was gefloten. Takumi Minamino bleef echter op de been en legde de bal op het hoofd van Osako. Ruim tien minuten later mocht Osako vanaf de strafschopstip aanleggen na een Iraanse handsbal.

In de 91e minuut bepaalde Genki Haraguchi de eindstand ook nog op 3-0. Japan plaatste zich zo voor de eindstrijd, die komende vrijdag op het programma staat. De Japanners kunnen voor de vijfde keer het Aziatische voetbaltoernooi winnen na winst in 1992, 2000, 2004 en 2011.

Samenvatting Japan - Iran. (Bron: YouTube)

Psycholoog veroordeeld voor ontucht met stiefzoons

De rechtbank legt een 57-jarige man uit Apeldoorn een voorwaardelijke gevangenisstraf op van 3 maanden. Daarnaast moet de man een taakstraf van 160 uur uitvoeren. De man maakte zich schuldig aan het plegen van ontucht met zijn 2 stiefzoons door hen over hun onderbroek te betasten.

De ontuchtige handelingen vonden eenmalig plaats in november 2017. De man woonde tijdens het plegen van de feiten samen met de moeder en de 2 jongens. Met zijn handelen maakte hij inbreuk op de lichamelijke en persoonlijke integriteit van beide jongens. Seksueel misbruik kan "zoals de man als psycholoog als geen ander had kunnen weten" een gezonde seksuele ontwikkeling in de weg staan.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening met de ernst van het feit, de gevolgen van dergelijke feiten voor de slachtoffers maar ook met het feit dat het eenmalig heeft plaatsgevonden en dat de man nooit eerder voor soortgelijke feiten met justitie in aanraking is geweest. De man beseft dat hij grensoverschrijdend gedrag heeft vertoond.

Geen beroepsverbod

De straf is gelijk aan de eis van de Officier van Justitie, maar het geëiste beroepsverbod legt de rechtbank niet op. De man heeft een psychologische praktijk waarin hij alleen nog meerderjarigen behandelt. De rechtbank oordeelt dat een beroepsverbod vergaande consequenties kan hebben. Sluiting van de praktijk is een reëel scenario terwijl de man op dit moment geen minderjarigen behandelt. Het feit is niet beroepsmatig gepleegd en de reclassering schat de kans op herhaling als laag in, terwijl een beroepsverbod een heel zwaar middel is. Daarom is een beroepsverbod, als bijzondere voorwaarde verbonden aan het voorwaardelijke deel van de straf, een te zwaarwegend middel in een situatie waarin de wet geen andere mogelijkheid geeft om een beroepsverbod op te leggen.

OM eist 4 jaar cel tegen 20-jarige loverboy

Twintig jaar nog maar en dan al als ‘loverboy’ twee meisjes uitbuiten. De officier van justitie vond het een zeer bedenkelijke ‘prestatie’. Zij eiste vandaag dan ook tegen de Hagenaar een celstraf van 48 maanden (waarvan 8 maanden voorwaardelijk). Het dossier laat zich lezen als dat van een klassieke ‘loverboy’. Eerst een kwetsbaar meisje met veel aandacht inpalmen en verliefd laten worden. En als dat is gelukt, haar gewetenloos uitbuiten voor eigen, financieel gewin.

Zo ging het ook bij een 17-jarig meisje uit Eindhoven dat voor zijn aanvankelijke charmes viel. De twee leerden elkaar kennen via Instagram. Daarna ontwikkelde zich een intensief en leuk contact. In een vlaag van verliefdheid stuurde het meisje hem naaktfoto’s.

Pinpas ouders
Vervolgens sloeg de stemming om. De verdachte dreigde haar foto’s online te zetten als ze niet betaalde. Omdat het meisje zelf nauwelijks geld had, kwam hij met een creatieve oplossing. Als ze hem de pinpas en –code van haar ouders toespeelde, zorgde hij voor de rest. Zo verdwenen er op mysterieuze wijze duizenden euro’s van hun rekening.

Daarna boorde hij een nieuwe inkomstenbron aan. Hij maakte uit naam van het meisje een seksadvertentie aan op een website. Het OM gaat er niet vanuit dat het tot echte seksafspraken is gekomen. Maar via de website moest het meisje wel telkens naaktfoto’s verkopen en de opbrengst daarvan aan hem afdragen.

Negen klanten per dag
Een ander, 18-jarig meisje had minder geluk. Dat wist hij wel de prostitutie in te dwingen. In hotels ontving zij soms wel negen klanten per dag, dikwijls voor onbeschermde seks, ook als zij ongesteld was of pijn had. Het verdiende geld moest zij vrijwel geheel aan hem afdragen. Als dank mishandelde hij. Hij sloeg haar en kneep haar keel dicht. Zo heftig dat klanten haar vroegen hoe zij aan haar littekens kwam.

De zaak kwam aan het rollen toen bij de verdachte huiszoeking werd gedaan op verdenking van verboden vuurwapenbezit. Daarbij werden wél 45 patronen, maar geen vuurwapens aangetroffen. Ook werd een laptop in beslag genomen die na onderzoek het bewijs leverde voor de uitbuiting van de twee meisjes. Uit e-mails blijkt duidelijk dat hij de seksadvertenties beheerde, de seksdates regelde, de meisjes controleerde en het grootste deel van het geld inpikte.

Ongevoelig voor leed
De verdachte deed er het zwijgen toe. Het leed dat hij heeft veroorzaakt, lijkt hem niet te deren. Aangezien eerdere begeleiding door de jeugdreclassering vruchteloos is gebleken, ziet de officier van justitie het somber in. Zij eiste tegen de verdachte 48 maanden cel waarvan acht maanden voorwaardelijk. Ook moet hij van het OM zijn slachtoffers ruim 24.000 euro aan schadevergoeding betalen.

De uitspraak is over twee weken.

Oud-international Jurrie Koolhof op 59-jarige leeftijd overleden

Jurrie Koolhof is op 59-jarige leeftijd overleden, zo melden onder meer de Gelderlander en het Algemeen Dagblad maandagmiddag. De vijfvoudig international van het Nederlands elftal, die in de jaren '80 voor onder meer PSV speelde, was al enige tijd ziek.

Koolhof maakte in 1978 bij BV Veendam zijn debuut in het profvoetbal en kwam in de jaren daarna uit voor Vitesse, PSV, FC Groningen, nogmaals Vitesse en De Graafschap, voordat hij in 1994 in dienst van Veendam een punt achter zijn loopbaan zette. Met de Eindhovenaren wist de spits tweemaal kampioen van Nederland te worden, terwijl hij ook een KNVB Beker won. Daarnaast werd hij met zowel Vitesse als De Graafschap kampioen van de Eerste Divisie.

Koolhof ging na zijn spelersloopbaan aan de slag als trainer en was in die hoedanigheid werkzaam bij De Graafschap, AGOVV Apeldoorn, FC Dordrecht, MVV Maastricht en SC Cambuur. Zijn laatste avontuur vond plaats in het seizoen 2011/12, toen hij de scepter zwaaide bij het Indonesische Persijap Jepara. De laatste jaren was de vader van Helmond Sport-aanvaller Dean Koolhof (27) en tennisser Wesley Koolhof (29) actief als scout bij FC Groningen.

Het doelpunt dat Jurrie Koolhof níét maakte (Bron: YouTube)


87-jarige man krijgt celstraf voor ontucht met 12-jarige

Een 87-jarige man uit Koog aan de Zaan is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Hij pleegde meerdere keren ontucht met een destijds 12-jarig meisje.

De verdachte verbleef in mei en juni 2017 op een camping in Bakel en pleegde in die periode meerdere keren ontucht met het meisje, dat met haar moeder en diens partner ook op de camping verbleef. De man betastte haar en ging met zijn hand in haar onderbroek. Dit gebeurde telkens in zijn tent. Volgens de officier van justitie zou de ontucht ook vóór 24 mei 2017 hebben plaatsgehad, maar de rechtbank oordeelt dat hiervoor onvoldoende bewijs is.

De verdachte verklaarde dat hij geen ontuchtige handelingen met het meisje gepleegd heeft. Om tot een veroordeling te kunnen komen moet de rechtbank in die situatie meer bewijs hebben dan alleen een belastende verklaring van het meisje. Volgens de rechtbank is dat bewijs er in dit geval. De moeder en haar partner verklaarden dat het meisje eind juni 2017 alleen met de verdachte in zijn tent was en dat toen zij terugkwamen, er oranje verf op de handen van de man zat.

Later die dag bleek aan de binnenkant van de onderbroek van het meisje, ook oranje verf te zitten. De verdachte verklaarde dat hij de enige was die aan de oranje verf had gezeten en kon geen logische verklaring geven waarom de verf in de onderbroek zat. Ook had de partner van de moeder het meisje in een vreemde houding en half ontkleed aangetroffen toen hij haar onverwacht in de tent van de verdachte ophaalde.

Laakbaar handelen
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte ter bevrediging van zijn eigen lustgevoelens inbreuk maakte op de lichamelijke en geestelijke integriteit van het meisje. Zij was door haar jeugdige leeftijd en verstandelijke beperking erg kwetsbaar. De rechtbank rekent het de verdachte bovendien zwaar aan dat hij geenszins verantwoordelijkheid wil nemen voor zijn laakbare handelen.

De advocaat verzocht tijdens de behandeling van de zaak een geheel voorwaardelijke straf voor de verdachte. Volgens de rechtbank is gelet op de ernst van het delict en de omstandigheden waarin dit gebeurde, ook een onvoorwaardelijke celstraf op z’n plaats. De hoge leeftijd en de verslechterende gezondheid van de verdachte maken dit niet anders. Naast de celstraf moet de verdachte het meisje een schadevergoeding betalen van ruim 3.000 euro.

OM eist 7 jaar voor waterboarding op vergisslachtoffer

Het lijkt een script voor een gewelddadige actiefilm, maar een man uit Rijswijk overkomt het in februari 2017 écht: slaan, schoppen, elektrische schokken. Al tijdens de overval beseffen de daders dat ze kennelijk het verkeerde slachtoffer voor zich hebben. 'Sorry daarvoor,' zeggen ze. En toch wordt het daarna nog bizarder.

De openingsscène van deze 'film' vindt al plaats in december 2016, wanneer een opslagbox in Delft wordt opengebroken en leeggeroofd. Vermoedelijk zijn bij die inbraak drugs en wapens gestolen. En daar is iemand boos om geworden.

Op 10 februari wordt een manager van het opslagbedrijf gevolgd van zijn werk naar huis. Bij de voordeur wordt hij gegrepen, krijgt klappen en worden met een taser elektrische schokken toegediend. 'Waar is het?' roepen de overvallers. 'Waar heb je het gelaten? Geef het aan ons, als de Colombianen komen ben je dood en krijg je een kogel door je kop.'

Het slachtoffer heeft steeds een zak of trui over zijn hoofd, maar denkt dat er in elk geval twee mannen waren. Op enig moment misschien zelfs drie. Die krijgen na een minuut of tien in de gaten dat ze fout zitten. 'We denken dat we de verkeerde hebben,' zeggen ze. 'We denken niet dat jij het bent. Sorry daarvoor.' Maar na die constatering vertrekken de mannen nog niet. Ze maken het zelfs nog wat erger.

Het slachtoffer wordt op bed gezet, krijgt een stoffen doek over zijn mond en tot drie keer toe overgoten met water. Hij is bang dat ze hem zullen verdrinken. 'Een scenario dat je verwacht in films,' zei de officier van justitie in de rechtbank. 'Je verwacht niet dat dit soort methoden hier worden gebruikt.'

Uiteindelijk verdwijnen de mannen. Twee verdachten moesten vandaag voor de rechter verschijnen. Tegen een 32-jarige man uit Spijkenisse zijn veel aanwijzingen dat hij betrokken was, maar het Openbaar Ministerie kon uiteindelijk niet met zekerheid stellen wat zijn rol was. De officier van justitie vroeg voor hem vrijspraak.

Een 44-jarige man uit Amsterdam was gebruiker van de leeggestolen opslagbox. Uit meerdere gegevens, waaronder die van zijn telefoon, en getuigenissen blijkt volgens het Openbaar Ministerie dat hij een van de overvallers is geweest. De officier van justitie eiste 7 jaar tegen hem.

'De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een zeer gewelddadige woningoverval,' sloot de officier van justitie maandag haar betoog af. 'Dat is op zich al ernstig genoeg. Maar in dit geval was er kennelijk een criminele rekening te vereffenen waar de aangever totaal niets mee te maken had.'

Pool knalt tegen verkeersbord, neemt biertje voor de schrik

Een dronken 47-jarige Poolse man is zondagavond rond 21.40 uur in Veen met zijn auto op de kruising van het Bagijnhof en de Groeneweg in een bocht rechtdoor gereden over een varkensrug / bochtsteen. Daarna raakte hij een verkeersbord waardoor de paal brak. Volgens de melder had de bestuurder na de aanrijding een fles bier aan zijn mond gezet.

De agenten zagen ter plaatse de auto met schade staan. Er stonden drie mannen bij die bezig waren met de aandrijfas van het rechterwiel. Ze vertelden dat ze na de aanrijding vanwege de schrik een biertje hadden gedronken. De bestuurder en tevens eigenaar van het voertuig is voor de ademanalyse mee naar het politiebureau gegaan. Hij blies 605 ugl. Zijn Poolse rijbewijs is ingevorderd. Hij krijgt een proces-verbaal voor rijden onder invloed.


De bewuste kruising, in 2016 met intact verkeersbord ©Google Maps

Rapper Boef heeft pech, Salaheddine hoeft video niet te verwijderen

De voorzieningenrechter heeft vandaag een vordering van rapper Boef afgewezen. De rapper wilde dat een YouTube uitzending van een aflevering van het programma 0% Alcohol – een serie van televisiemaker Salaheddine – zou worden verwijderd.

Hij zou schade van die uitzending hebben ondervonden. Ook zou de uitzending de, in zijn ogen onjuiste, suggestie hebben gewekt dat de rapper door een Snapchat-post het leven van een jongedame en haar familie heeft geruïneerd.

Fictie
De uitzending die volgens de rapper moet worden verwijderd is de 19e uitzending van het programma 0% Alcohol. De voorzieningenrechter is van oordeel dat in de 18 voorgaande uitzendingen voor kijkers voldoende duidelijk is geworden dat het programma een fictief karakter heeft. Ook van de uitzending waar de rapper bezwaar tegen maakt is voldoende duidelijk dat er geacteerd wordt.

Journalistieke vrijheid
Salaheddine wilde met de uitzending het maatschappelijke probleem van 'exposure' aan de kaak stellen. De voorzieningenrechter is van oordeel dat een televisiemaker daarbij een ruime mate van vrijheid heeft. Die vrijheid is echter niet onbegrensd. Een uitzending mag bijvoorbeeld niet onnodig grievend zijn. De voorzieningenrechter is van oordeel dat daar geen sprake van is. De maker hoeft de uitzending dan ook niet te verwijderen en evenmin te rectificeren.

Schade
De rapper stelde dat hij naar aanleiding van de uitzending schade lijdt. Hij eiste een vergoeding van die schade. Hij zou onder andere lucratieve optredens hebben moeten afzeggen als gevolg van de uitzending. De rapper heeft de door hem geleden schade echter niet geconcretiseerd en onderbouwd. Een causaal verband tussen de door hem gestelde schade en de uitzending heeft hij ook niet aannemelijk gemaakt. De schadevordering is daarom ook afgewezen.

Bekijk hieronder de bewuste aflevering terug

Auto rijdt in shithole, bewoners zitten met de stront

Even ontspannen een lekkere bolus draaien in de pot en die tevreden doorspoelen is er voor de bewoners en omwonenden van de Doctor Boutenstraat in Zwijndrecht de komende dagen even niet bij. In de nacht van zondag op maandag ontstond er een sinkhole shithole in de straat, van zo'n drie meter diep.

Op beelden is te zien hoe één auto met de voorkant volledig in het gat hangt. De straat is afgezet voor het verkeer en de gemeente werkt hard om het vuile water weg te pompen en de boel te repareren: "De directe omgeving zal de komende dagen hinder ondervinden van de reparatiewerkzaamheden en stankoverlast". 

Dat die hinder niet overdreven is blijkt wel uit de reactie van buurtbewoonster Maria, die het gat afgelopen nacht ontdekte: "Overal ligt stront en wc-papier. De lucht is niet te harden". De gemeente vraagt op Facebook aan de bewoners en bedrijven van de wijken Centrum, Walburg, Kort Ambacht en Noord zo min mogelijk water door te spoelen, zodat de werkzaamheden bespoedigd kunnen worden en de wateroverlast beperkt

Verdachte Winschoter zedenzaak pleegt zelfmoord

Een van de mannen die vorige week terechtstond in een ernstige zedenzaak in Winschoten heeft zelfmoord gepleegd. Dit heeft de rechtbank bevestigd, zo meldt het Dagblad van het Noorden. Afgelopen donderdag en vrijdag verschenen in totaal 7 van hen voor de rechter, de zaak tegen één van hen werd aangehouden. Met de dood van de verdachte is ook de strafvervolging komen te vervallen. 

De mannen worden verdacht van seksueel misbruik van een 13-jarig meisje. Dit gebeurde onder regie van de oom van het meisje, de 46-jarige Michel M. uit Winschoten. Hij is inmiddels veroordeeld voor het seksueel misbruiken van zijn nichtje, dat jonger was dan 16 jaar, voor het vervaardigen en in bezit hebben van kinderporno en voor mensenhandel met betrekking tot het meisje. Hij kreeg hiervoor een gevangenisstraf van 8 jaar en tbs met dwangverpleging.

De mannen hebben de leeftijd van 25 tot en met 46 jaar en zijn afkomstig uit Winschoten, Almere, Groningen, Drouwen, Den Helder en Hoogeveen. De mannen die afgelopen donderdag voor de rechter stonden hoorden onvoorwaardelijke gevangenisstraffen tegen zich eisen variërend van 42 maanden tot 10 maanden. De 'heren' die vrijdag voor de rechter stonden hoorden straffen van 30 maanden cel waarvan 6 maanden voorwaardelijk tot 18 en 10 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen zich eisen. 

De rechtbank Noord-Nederland doet in de overige zaken uitspraak op 1 maart 2019.

Verdachte Winschoter zedenzaak pleegt zelfmoord (Foto ter illustratie)
Verdachte Winschoter zedenzaak pleegt zelfmoord (Foto ter illustratie)

Afellay per direct weg bij Stoke City

Stoke City en Ibrahim Afellay hebben in goed overleg, het nog een half jaar doorlopende contract tussen beide ontbonden. Zo heeft de Engelse club bekend gemaakt.

Afellay stond 3,5 jaar onder contract bij de Championship-club. Hij kwam in die jaren tot 55 competitiewedstrijden voor The Potters, 31 daarvan speelde hij er daarvan in zijn eerste jaar toen Stoke nog in de Premier League verbleef. In de jaren die daarop volgden werd de middenvelder veelvuldig geplaagd door blessures.

Voor hij naar Stoke verhuisde speelde Afellay voor PSV, Barcelona, Schalke en Olympiakos Piraeus. Waar de 32-jarige voetballer nu aan de slag gaat is niet bekend.

Afellay per direct weg bij Stoke City (Pro Shots / Action Images)
Afellay per direct weg bij Stoke City (Pro Shots / Action Images)

'Jezus toch niet herrezen uit de dood'

"Hij is opgestaan, hij is opgestaan...hij leeft, hij leeft!", luidt een christelijk kinderlied, uiteraard doelend op de dood - en het daaropvolgende omdraaien van die situatie - van Jezus Christus. Volgens de Duitse historicus Johannes Fried klopt er echter iets niet: Jezus zou niet zijn opgestaan...want hij was helemaal niet dood.

Eventuele bovennatuurlijke zaken daargelaten is het verhaal niet zo ingewikkeld: Jezus moest dood, werd gekruisigd, kwam zo dan ook aan zijn einde, maar bleek uiterst hardnekkig en stond drie dagen later in zijn graf weer op om zich vervolgens aan zijn volgelingen te tonen. Tadaa, een wonder, niet lang daarna gevolgd door een retour naar de hemel met een nog openstaande terugvlucht.

Fried is echter eens aan het denken geslagen en komt tot een andere conclusie. De Messias zou aan het kruis in coma zijn geraakt door een grove stijging van het koolzuurgehalte in zijn bloed. Dat werd veroorzaakt door de steek die een Romeinse soldaat hem met een lans gaf, wat ervoor zorgde dat het wondvocht en water uit de longen van Jezus kon vloeien.

De Verlosser werd vervolgens in comateuze toestand in het graf gelegd, waar hij drie dagen lang overleefde met één long. De olie die gebruikt werd voor het zalven van de doden - en dus ook Jezus, zij het wellicht onterecht - zou de wonden sneller hebben doen genezen, waarna de Zoon van God een paar dagen later ontwaakte en er vandoor ging. Volgens Fried is hij uiteindelijk richting het huidige Jordanië vertrokken, om daarna naar Egypte te gaan.

Volgens de overlevering is Jezus een uur of zes na de kruisiging al overleden. Dat was bijzonder rap, soms duurde het zelfs wel dagen voor iemand overleed aan uitdroging, tetanus of verstikking na het breken van de benen - dan kon een ongelukkige niet meer afzetten om adem te halen. Uiteraard blijft het allemaal een klein beetje vaag. Het lichaam van Jezus is nooit teruggevonden - niet gek als hij daadwerkelijk opgestegen is - en van ander mogelijk bewijs ontbreekt ook ieder (realistisch) spoor.

Celstraf voor Utrechtse OV-aanrander

Een 23-jarige man uit Utrecht heeft in februari 2018 vier jonge vrouwen aangerand in en rond het openbaar vervoer. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.

Lees ook: celstraf en behandeling geëist tegen 'trein-aanrander'

De vrouwen, die op dat moment tussen de 14 en 19 jaar waren, zijn afzonderlijk van elkaar aangerand door de man. Twee van hen stonden in Utrecht op de bus te wachten. Vanaf daar heeft de man de slachtoffers achtervolgd en vervolgens onder meer hun billen betast. Een derde slachtoffer is door de man bij haar billen gegrepen in het centrum van Utrecht. Ook zij werd achtervolgd, in dit geval tot in winkelcentrum Hoog Catharijne. De vierde aanranding vond plaats in de trein op het traject tussen Emmen en Coevorden. Ook dit slachtoffer werd achtervolgd en is uiteindelijk op meerdere plekken betast.

De aanrandingen hebben grote impact gehad op de slachtoffers die door het gedrag van de man angstige momenten hebben doorgemaakt. Iedereen moet zich op straat of in het openbaar vervoer veilig kunnen voelen. De man heeft zich kennelijk alleen laten leiden door zijn eigen (seksuele) drang, zonder zich te bekommeren om de gevolgen voor de jonge slachtoffers. Uit de rapporten van het Pieter Baan Centrum en de reclassering blijkt dat de man een alcohol- en cannabisprobleem heeft. Verder zijn er geen stoornissen vastgesteld.

Om te voorkomen dat de man opnieuw de fout in gaat moet hij aan allerlei voorwaarden voldoen, waaronder een behandeling, een drugs- en alcoholverbod en reclasseringstoezicht. De rechtbank vindt dat het in deze zaak nodig is om een proeftijd van 3 jaar op te leggen en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden. Ook mag hij op geen enkele wijze contact opnemen met zijn slachtoffers.

Veilig Thuis NHN niet langer onder verscherpt toezicht

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft het verscherpt toezicht op Veilig Thuis Noord-Holland Noord opgeheven. Veilig Thuis Noord-Holland Noord heeft voldoende verbeterd volgens de Inspectie. De inspectie heeft er bovendien vertrouwen in dat Veilig Thuis Noord-Holland Noord in de toekomst zal blijven leren en verbeteren.

Veilig Thuis Noord-Holland Noord heeft de wachtlijsten weten terug te dringen. Ook zijn er maatregelen genomen om te voorkomen dat de wachtlijsten opnieuw oplopen. De doorlooptijden voor de eerste beoordeling van binnenkomende meldingen en de onderzoeken voldoen nu grotendeels aan de normen. In alle gevallen is er zicht op de veiligheid van betrokkene.

In maart 2018 stelde de inspectie Veilig Thuis Noord-Holland Noord onder verscherpt toezicht voor de duur van zes maanden. Het lukte Veilig Thuis Noord-Holland Noord niet om binnen die periode voldoende te verbeteren. Daarom verlengde de inspectie het verscherpt toezicht met 3,5 maand. Nu is er voldoende verbeterd.

Daarom heft de inspectie het verscherp toezicht op. De inspectie zal de vorderingen bij Veilig Thuis Noord-Holland Noord blijven volgen in haar reguliere toezicht.

Sjaak Swart: "Er geen klik is tussen Ten Hag en de spelers"

De oorwassing van Ajax zondagmiddag heeft Sjaak Swart een zware middag bezorgd. "Ik ben gek geworden voor mijn tv", zo vertelde Mister Ajax aan de Telegraaf. Ook uitte de oud-aanvaller een aantal punten van kritiek op de huidige nummer twee van de Eredivisie.

"Je ziet aan alles dat er geen klik is tussen Ten Hag en de spelers, zeker nu. Dat hoor je ook, maar vind ik raar, omdat hij al een jaar trainer is. Erik moet nu echt heel snel het vertrouwen gaan winnen", aldus Swart.

Ook heeft Mister Ajax op de keuze voor de Verenigde Staten voor het trainingskamp in de winterstop. "Ajax was in vorm, had gewoon lekker een paar dagen vrij moeten krijgen met de Kerst en het goede gevoel moeten vasthouden. Nu kwamen ze doodvermoeid terug uit Amerika." Zo lezen we in op Telegraaf.nl.

Tenslotte vond Swart ook de keuze voor het opstellen van Lisandro Magallan dubieus. "Je moet het een Zuid-Amerikaan die hier pas een week is, niet aandoen om gelijk de Klassieker in De Kuip te spelen. Al was hij niet de enige slechte verdediger."

Sjaak Swart: "Er geen klik is tussen Ten Hag en de spelers" (Pro Shots / Toon Dompeling)
Sjaak Swart: "Er geen klik is tussen Ten Hag en de spelers" (Pro Shots / Toon Dompeling)

Telefoon overleden man leidt naar drugsdealer

De politie heeft vrijdagavond een 23-jarige man uit Utrecht aangehouden op verdenking van het dealen van drugs. De politie kwam hem op het spoor omdat er in november een man was overleden. Zijn nabestaanden droegen de telefoon van de man over aan de politie, zodat deze onderzoek kon doen. Tussen de gegevens vond de politie ook de gegevens van de drugsdealer. 

Nadat er nog meer informatie was binnengekomen, stelde de recherche een onderzoek in naar de dealer. Dat leidde uiteindelijk tot zijn aanhouding afgelopen vrijdag. Uit de auto, woning en de schuur van de verdachte kwamen onder meer drugs, verpakkingsmateriaal, een weegschaal en geld tevoorschijn. De politie heeft de man gearresteerd en hij zal morgen worden voorgeleid bij de rechter-commissaris. 

Telefoon overleden man leidt naar drugsdealer (Foto ter illustratie)
Telefoon overleden man leidt naar drugsdealer (Foto ter illustratie)

Politie en Justitie gaan achter 'webstressers' aan

Afgelopen voorjaar hebben de Nederlandse politie en justitie de grootste cybercriminele website Webstresser.org opgerold. Webstresser.org was een zogenaamde ‘booter’ of ‘stresser’ dienst: een website waar tegen lage prijzen krachtige DDoS-aanvallen konden worden aangekocht. Dit onderzoek ‘Operation Power Off’ heeft voor de Europese autoriteiten een schat aan informatie opgeleverd over de ruim 151.000 gebruikers van deze website.

Naar aanleiding van dit onderzoek wordt in samenwerking met Europol, J-Cat (Joint Cybercrime Action Taskforce), de Nederlandse politie en de British National Crime Agency momenteel actie ondernomen om gebruikers op te sporen. Er hebben inmiddels verschillende aanhoudingen in Europa plaatsgevonden. Zo is in Engeland een 30-jarige hacker tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld nadat hij DDoS-aanvallen had laten uitvoeren tegen een mobiele telefoon operator in Liberia. Deze aanvallen waren zo krachtig dat het internet van dit West-Afrikaanse land werd lamgelegd. Verder zijn in Engeland 21 gebruikers door de politie bezocht die DDoS-aanvallen hadden uitgevoerd in de gaming industrie.

In Nederland zal de politie de komende tijd gebruikers van webstresser.org opzoeken van wie de identiteit is achterhaald. Politieagenten voeren gesprekken over hun strafbare gedragingen. Doel hiervan is dat deze mensen zich realiseren dat zij niet zo anoniem zijn als ze mogelijk dachten. Afhankelijk van de aard van het vergrijp van de desbetreffende persoon, wordt de afdoening door het Openbaar Ministerie bepaald.

Samenwerking
De landen die meedoen aan de acties tegen DDoS-aanvallen zijn België, Kroatië, Denemarken, Estland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Litouwen, Roemenië en Slovenië. Terwijl sommige landen specifiek hun acties richten op de gebruikers van Webstresser.org, hebben politie en justitie over de hele wereld hun aandacht gericht op de gebruikers van DDoS-booter en stresser-services in het algemeen. Om dit te realiseren heeft de FBI in december vorig jaar al 15 andere vergelijkbare websites uit de lucht gehaald. Dit waren onder meer de Downthem en Quantum Stresser. Politie en justitie maken geen onderscheid in kleine of grote gebruikers, of het nou gaat om een gamer die zijn concurrent uitschakelt of een ervaren hacker die een DDoS-aanval uitvoert voor financieel gewin. In Nederland ligt de focus op dit moment op de gebruikers van Webstresser.org.

Hack_Right
In Nederland hebben politie en het OM en in samenwerking met de Reclassering, HALT en de Raad voor Kinderbescherming ‘Hack_Right’ ontwikkeld. Dit recidive preventieprogramma is speciaal voor jonge hackers tussen de 12 en 23 jaar. Het is een alternatief voor en onderdeel van of aanvulling op een strafrechtelijk traject. Hack_Right heeft als doel deze ‘first offenders’ op het rechte pad te krijgen én houden.

Politie en Justitie gaan achter 'webstressers' aan (Foto ter illustratie)
Politie en Justitie gaan achter 'webstressers' aan (Foto ter illustratie)

Coca-Cola in je tank? Een goed idee?

Hoe ver kom je als je, naast de normale brandstof, een liter Coca-Cola in je tank gooit.

Leuk experiment van het Russische Garage 54 op Youtube. Gooi een fles Coca-Cola leeg in de tank van je gammele Lada en kijk hoe ver je komt. Nouja, exact 1,7 kilometer. Daarna begon de Lada (nog erger) te sputteren (dan normaal).

Hierna was de auto niet meer op gang te krijgen, zelfs niet door 'm aan te slepen. Nouja, kijk zelf maar..

Kranten pakken uit met 'legendarische' blamage Ajax

De sportbijlages van de landelijke dagbladen pakken groots uit met de Klassieker van gisteren. Ajax verloor in De Kuip met 6-2. De kranten wijten dat aan ontbrekende samenwerking tussen de spelers.

De Volkskrant vindt de wedstrijd van gisteren een 'Klassieker om niet snel te vergeten'. De krant noemt de wedstrijd legendarisch. De overwinning schrijft de krant toe aan Feyenoord-spits Robin van Persie. De Volkskrant vreest dat er een doemscenario voor Ajax dreigt, met de Champions Leaguewedstrijd tegen Real Madrid in het vooruitzicht.

'Labiel stelletje individualisten'
'Feyenoord zet Ajax te kijk: 6-2!' kopt De Telegraaf in hoofdletters op de voorpagina. De krant weet vier pagina's te vullen met de doelpuntenregen in de Klassieker. De krant noemt de wedstrijd van gisteren in De Kuip nu al 'de mooiste Klassieker van deze eeuw.' Sportkatern Telesport trekt al de eerste conclusies na het verlies, zo is Ajax een 'labiel stelletje individualisten, waarbij niemand opstaat als het tegenzit'. Ook zouden Ajacieden vooral aan zichzelf denken.

'Pijnlijke ontmaskering'
Dagblad Trouw houdt het meer bescheiden, het artikel in de krant opent met 'Feyenoord ontmaskert Ajax'. De krant ziet dat de wedstrijd de zwakke verdedigingslinie bij Ajax blootlegt. Ook Trouw merkt dat eenheid binnen de ploeg mist: 'Eendracht bleek sterker dan een gezelschap losse eilandjes', aldus de krant. Dit leidde volgens het dagblad tot 'een pijnlijke ontmaskering'.

'On-ge-lo-fe-lijk!'
Op de voorpagina van AD Sportwereld staat 'on-ge-lo-fe-lijk!' in koeieletters. Hugo Borst zegt in zijn column dat hij van de voetbalmiddag genoot. Van zijn kant komt ook de nodige kritiek op de ploeg van Erik Ten Hag. Borst noemt het Ajax-team 'op elkaar scheldende lachwekkende eenmansbedrijfjes'. Maar of Feyenoord weer volwaardig meedoet in de Klassieker? Nee, schrijft Borst. 'Gisteren was een incident.'

De volgende 010 tegen 020 is al over een maand: op 27 februari speelt Ajax weer tegen Feyenoord in De Kuip, maar dan spelen ze de halve finale van de KNVB Beker.

Kranten pakken uit met 'legendarische' blamage Ajax (Pro Shots / Kay Int Veen)
Kranten pakken uit met 'legendarische' blamage Ajax (Pro Shots / Kay Int Veen)

Enige eend van Niue doodgebeten door hond

Triest nieuws voor de inwoners van het afgelegen Polynesische eiland Niue (onderdeel van Nieuw-Zeeland), hun geliefde vreemde eend is overleden. De eend Trevor die als de enige in zijn soort op het eiland leefde nadat hij er vermoedelijk na een storm terecht was gekomen. Hij is overleden nadat hij is aangevallen door een hond.

De gevederde vriend verscheen in 2018 op het eiland en werd al snel een lokale lieveling op het eiland met krap 1400 inwoners. Hoewel hij als eend de enige in zijn soort was op het eiland kwam hij geen aandacht tekort. De waterplas die hij als nieuw thuis had uitgekozen werd door de lokale brandweer regelmatig bijgevuld als deze dreigde op te drogen. Trevor vloog ook graag naar de tuinen van de eilandbewoners waar hij flink werd verwend met voedsel.

Sommige eilandbewoners hebben nog getracht een maatje over te laten komen voor Trevor, maar dat plan is er nooit doorheen gekomen. Maar naast alle menselijke aandacht heeft hij ook de nog een aantal andere vriendjes gemaakt met onder andere een kip en een weka vogel die in de buurt van zijn waterpoeltje woonden.  

Op het afgelegen eiland zijn wilde dieren schaars, het enige zoogdier dat er van nature voorkomt is de tongavleerhond. De naam Trevor kreeg het beestje als knipoog naar de parlementsvoorzitter van Nieuw-Zeeland, Trevor Mallard. Mallard betekent in het Engels 'wilde eend'. De voorzitter heeft ook zijn medeleven uitgesproken naar de lokale bevolking nadat het trieste nieuws naar buiten kwam.

FB Trevor the Duck - Niue
FB Trevor the Duck - Niue

Automobilist mept bril af van 72-jarige voetganger

Nadat zaterdagavond een 15-jarig meisje in Barsingerhorn gewond raakte nadat een auto haar passeerde was het zondagmiddag de beurt aan een 72-jarige man uit Den Helder. Hij liep rond 15.45 uur op de Heerenweg in de buurt van het Oude Raadhuis, toen hem een auto hem tegemoet reed. Op het moment dat deze hem passeerde voelde de man een klap in zijn gezicht. Hij verloor hierbij zijn bril en liep lichte verwondingen op. Hij hoefde niet naar het ziekenhuis. 

Lees ook: 15-jarige fietsster door automobilist in arm gestoken

Volgens een woordvoerder onderzoekt de politie of er een verband is met de zaak van zaterdagavond. De politie zegt te begrijpen dat het publiek een link legt met de incidenten in Castricum en Egmond aan den Hoef in november vorig jaar, waarbij hardloopsters door iemand in een passerende auto werden neergestoken. 

Lees ook: 18-jarige hardloopster neergestoken

Op dit moment behandelen ze de zaken nog als op zichzelf staand, hoewel er door rechercheurs wel wordt gekeken naar eventuele overeenkomsten tussen de zaken. De politie heeft een onderzoek naar het incident ingesteld waarbij onder andere mogelijke camerabeelden worden uitgekeken. Eventuele getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Lees ook: Politie onderzoekt steekincidenten hardlopers

Automobilist mept bril af van 72-jarige voetganger (Foto ter illustratie)
Automobilist mept bril af van 72-jarige voetganger (Foto ter illustratie)

Brand Den Haag onder controle, hostelgasten halen bezittingen op

De brandweer in Den Haag heeft het er maar druk mee. Nadat ze gisterenmiddag en -avond hun handen vol hadden aan de redding van een persoon die uiteindlijk kort na middernacht onder het puin vandaan werd gered bij een explosie aan de Jan van der Heijdenstraat, zijn ze een klein half uur geleden opgeroepen om een grote brand in de Scheepmakersstraat te blussen. 

De brand woedt in een meubelopslag. De brandweer meldt dat alle omliggende gebouwen, waaronder het Stay Okay hostel, in de straat zijn ontruimd. Volgens het AD staan er tientallen mensen op straat. De HTM zet bussen in om deze mensen elders op te vangen. 

De brandweer meldt dat er twee personen met de ambulance naar het ziekenhuis zijn gebracht. Circa 90 personen worden door de NS opgevangen op Station Holland Spoor.

Update 08:06 uur
De brandweer meldt dat de brand onder controle is. Uit de woning boven de opslag is een kat gered en aan de dierenambulance overgedragen. De brandweer heeft kunnen voorkomen dat de brand oversloeg. 

Update 10:44 uur
De brandweer meldt op Twitter dat de gasten van het Hostel hun bezittingen op mogen halen. Het vuur is bijna gedoofd, maar de inzet wordt bemoeilijkt door dat de gebouwsconstructie is beschadigd. Het pand wordt gestut om te voorkomen dat het instort. Daarna kunnen de laatste resten worden geblust. 


Politie waarschuwt opnieuw voor fraude via WhatsApp

De politie en Radar waarschuwen (opnieuw) voor WhatsAppfraude. Gebruik je WhatsApp dan ben je (kennelijk) vrij gemakkelijk op te lichten. Vorige week deed Wouter zijn verhaal in het programma RADAR van de AVROTROS. Hij werd voor enkele duizenden euro's opgelicht door iemand die zich voor deed als zijn zus. (videofragment achter de link). 

Lees ook: 'Ouders opgelicht door hun kinderen'

Op politie.nl staat een van de mogelijke werkwijzes van de oplichters en ook geeft de politie aan hoe je je er tegen kunt wapenen. De beste tip die ze geven is uiteraard het advies om nooit zomaar geld over te maken. Nog meer tips om veilig gebruik te maken van internet kun je vinden op veiliginternetten.nl.

Politie waarschuwt opnieuw voor fraude via WhatsApp  (Foto: Pxhere)
Politie waarschuwt opnieuw voor fraude via WhatsApp (Foto: Pxhere)

Duitse bobsleeërs ook in viermansbobs de beste, De Bruin 11e

De World Cup bobsleeën en skeleton is op de historische natuurbaan van St Moritz afgesloten met de wedstrijd in de viermansbobs. Net als in de tweemansbobs eindigde dat met een Duits 1-2'tje.

Francesco Friedrich is dit seizoen ongenaakbaar. Vooral in de tweemansbobs is de Duitser niet te verslaan, maar in de grote slee is het ook lastig en in Zwitserland liet hij dat weer zien. In run één pakte hij 0,13 seconde voorsprong op landgenoot en regerend wereldkampioen Johannes Lochner, waarna een geweldige tweede run Friedrich zelfs met 0,51 seconden voorsprong op zijn landgenoot naar de winst hielp.

Lochner hield in de tweede run nog net stand tegen de Letse slee van Oskars Kibermanis, die op 0,02 seconden van de Duitser derde werd. Plek vier werd gedeeld door de Rus Maxim Andrianov en de verrassende Monegaskische slee van Rudy Rinaldi. Hij is het hele seizoen al indrukwekkend bezig, maar stond in St Moritz na één run zelfs derde. Een tweede World Cup-medaille ooit zat er voor Monaco nog net niet in, maar Rinaldi pakte wel zijn beste resultaat ooit.

Ivo de Bruin, Joost Dumas, Dennis Veenker en Janko Franjic stonden na de eerste run teleurstellend op de zestiende plek, maar een sterke tweede afdaling bracht ze op 1,64 seconden van Friedrich naar plaats elf.

Feest in de bajes

De Telegraaf heeft de hand weten te leggen op een video van feestende gevangenen in de gevangenis van Heerhugowaard. En dat terwijl smartphones met (of zonder) internetverbinding daar niet toegestaan zijn. Op 2 video's is te zien hoe groepen gedetineerden elkaar feestend en dansend filmen en keukenmeubilair kapot smijten. De bewaarders komen hierbij niet in actie.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zei gisteren, nadat de Telegraaf om opheldering had gevraagd, dat er direct keihard is ingegrepen.

Queen tributeband komt naar Baroeg Rotterdam

Op 7 februari komt de Italiaanse Queen tributeband Vipers naar het Rotterdamse poppodium Baroeg. Na het succes en record van de bioscoopfilm ‘Bohemian Rhapsody' wordt het tijd om deze fameuze Britse band te eren. Dit doet het viertal door de ene na de andere klassieker voor te schotelen.

De stem van zanger Giuseppe Maggioni lijkt angstaanjagend veel op die van Freddie Mercury. Verwacht nummers als ‘Bohemian Rhapsody’, ‘Radio Ga Ga’, ‘We Are The Champions’, ‘Don’t Stop Me Now’, ‘We Will Rock You’, ‘I Want To Break Free’ en nog veel meer. Uiteraard uitgedost in de kenmerkende kledingstukken en met dezelfde kapsels als vroeger.

De band zal optreden in club Baroeg  aan de Spinozaweg 300 in Rotterdam. Ze gaan om 19:00 uur van start en tickets zijn in de presale via de website te verkrijgen voor 17 euro. 

Rijksrecherche onderzocht 27 schietincidenten in 2018

De Rijksrecherche heeft in 2018 onderzoek gedaan naar 27 schietincidenten, 4 meer dan in 2017 toen agenten 23 keer een vuurwapen hebben getrokken. Bij deze schietincidenten vielen drie dodelijke slachtoffers en raakten 26 mensen gewond. Bij één incident vielen drie gewonden.

Alle gevallen van vuurwapengebruik door politiefunctionarissen met letsel of dood tot gevolg onderzoekt de Rijksrecherche, een opsporingsdienst die deel uitmaakt van het Openbaar Ministerie. Onder gezag van een officier van justitie doet de Rijksrecherche met distantie onpartijdig onderzoek. Als de Rijksrecherche het onderzoek heeft afgerond beoordeelt het OM op grond van de onderzoeksresultaten of het vuurwapengebruik door de politie rechtmatig is geweest.

Vormen van agressie en intimidatie in de maatschappij vragen om gepast handhavend optreden van politiemensen. Onderzoek naar geweldsaanwending door politiefunctionarissen met ernstige gevolgen dient objectief en zorgvuldig te worden uitgevoerd. Dit is zowel van groot belang voor slachtoffers en nabestaanden, als voor de betrokken politiefunctionarissen. Bovendien is het essentieel voor het vertrouwen van de samenleving in een rechtvaardige politie en integere overheid.

Rijksrecherche onderzocht 27 schietincidenten in 2018 (Foto: Openbaar Ministerie)
Rijksrecherche onderzocht 27 schietincidenten in 2018 (Foto: Openbaar Ministerie)

Bandai Namco komt met Dragon Ball action RPG

Naast nieuwe DLC voor Dragon Ball FighterZ komt Bandai Namco met een compleet nieuw project: Dragon Ball Game - Project Z Action RPG (ongetwijfeld niet de uiteindelijke naam). De game moet dit jaar nog uitkomen voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

De aankondigingstrailer toont bekende beelden tot en met de Freeza-saga en enkele iconische momenten. Verder weten we niets over de setting, gameplay en tot waar het verhaal gaat. Ongetwijfeld komt Bandai Namco snel met meer informatie.

Russische langlaufers verrassen Russische langlaufers

Tijdens de World Cup langlaufen in het Zweedse Ulricehamn hebben de Russen de estafette bij de mannen gewonnen. Dat is op zich geen hele grote verrassing, maar het lag toch niet in de lijn der verwachtingen dat Rusland 2 in plaats van Rusland 1 de winst zou pakken.

Al vanaf de eerste groep lopers zaten de Russen helemaal voorin, met Andrey Larkov (1) en Evgeniy Belov (2). De tweede loper van Rusland 2, Alexander Bessmertnykh, sloeg vervolgens verrassend een gat van zo'n tien seconden op Alexander Bolshunov (RUS-1), toch dé specialist op de klassieke stijl, in de Fin Iivo Niskanen, de andere specialist.

Andrey Melnichenko bracht Rusland 1 weer op gelijke hoogte met de tweede ploeg, waar Denis Spitsov de derde man was, maar bij de slotlopers sloeg Rusland 2 verrassend toe: Artem Maltsev sprong weg bij de veel meer succesvolle Sergey Ustiugov en kwam twintig seconden voor zijn landgenoot over de streep, met Rusland 1 als nummers twee.

Bij de Finnen nam sprinter Lari Lehtonen het over van Niskanen, maar hij werd gegrepen door de Noor Sjur Røthe. De Noren begonnen nog zeer matig, starter Hans Christer Holund kwam als twaalfde door op 35 seconden, maar Didrik Tønseth, Røthe en Simen Hegstad Krüger brachten de ploeg twintig secnden voor Finland nog naar het podium.

Het is pas de tweede keer in de vorige elf estafettes dat Noorwegen níet won, nadat Rusland in 2013 in Lillehammer de beste was. Ook is het de eerste keer sinds maart 2010 - toen Noorwegen 2 de eerste ploeg in Lahti was baas was - dat een tweede ploeg de zege pakt in de World Cup.

Rusland 2 wint bij de mannen (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen was het allemaal net iets minder verrassend. De Noorse ploeg won voor de elfde keer op rij een estafette in de World Cup, met de kanttekening dat ze bij de vorige estafette die ze niet wonnen ook niet aanwezig waren.

Startloopster Heidi Weng nam samen met de Russische Yulia Belorukova de leiding, waarna Therese Johaug een gaatje kon slaan naar Natalia Nepryaeva, hoewel het verschil kleiner was dan verwacht. Ebba Andersson (Zweden) en Krista Pärmäkoski (Finland) volgden ook nog op enkele seconden, de rest was min of meer gezien.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen breidde de Noorse voorsprong iets uit, slotloopster Ingvild Flugstad Østberg kwam niet meer in de problemen. De Zweedse Charlotte Kalla bracht haar ploeg naar de tweede plek, wat Jonna Sundling af wist te maken. De 40-jarige Riitta-Liisa Roponen en de twintig jaar jongere Eveliina Piippo waren in de strijd om plek drie te sterk voor de Russinnen Anna Nechaevskaya en Elena Soboleva.

Noorwegen wint bij de vrouwen (Bron: YouTube)

Dragon Ball FighterZ komt met tweede seizoen aan DLC

Zoals verwacht heeft Bandai Namco het tweede 'FighterZ Pass' aangekondigd. Deze DLC bestaat uit zes nieuwe speelbare personages, waarvan er al vier bekend zijn.

De eerste twee zijn Jiren (uit Dragon Ball Super) en Videl (met Great Saiyaman als assist). Deze twee vormen de eerste nieuwe personages en zijn al vanaf 31 januari verkrijgbaar. Op een later moment volgen Broly (zijn nieuwe versie uit Dragon Ball Super: Broly) en SSGSS Gogeta (uit dezelfde film).

De laatste twee personages zijn nog onbekend, al kunnen deze volgens de geruchten Master Roshi en Kefla zijn. De aankondigingstrailer vind je hieronder.

Generation Zero komt eind maart uit

Avalanche Studios heeft de releasedatum voor de open-wereld actiegame Generation Zero bekend gemaakt. Vanaf 26 maart kunnen we Zweden in de jaren 80, vol met robotachtige vijanden verkennen.

Preorder je de game dan krijg je het exclusieve Radical Vanity Pack te ontvangen met daarin 12 extra customization opties voor je karakter (zoals t-shirts, bandana’s, een iconisch bomberjack en meer) om een unieke jaren 80 look te creëren.

De standaard editie komt naar de PlayStation 4 en Xbox One voor €39.99 en naar PC voor €34.99. De Collectors Editie kost euro;79.99 en bevat:

  • Een premium steelbook game case
  • Een stoffen kaart van de gamewereld
  • Een T-shirt
  • Een unieke Generation Zero-versie van het Dalapaard beeld
  • … en meer.

Verken een enorme open wereld, weergegeven met de Apex-engine, met een volledige dag / nacht-cyclus met onvoorspelbaar weer, complex AI-gedrag, gesimuleerde ballistiek en een dynamische soundtrack uit de jaren 80. Alle vijanden worden voortdurend gesimuleerd in de wereld en zwerven met opzet en een doel door het landschap. Door tactisch wapens, vaardigheden en je uitrusting te combineren kun je je vijanden lokken, verlammen en vernietigen. Als het je lukt om een specifiek vijandelijk onderdeel te vernietigen, of dit nu bepantsering of wapens is, dan is de schade permanent. Vijanden zullen deze littekens dragen totdat je ze weer onder ogen ziet, of dit nu minuten, uren of weken later is. De game ondersteunt co-op voor vier spelers.

Buren proberen 'afwezige' buurman tevergeefs weg te krijgen

Meerdere bewoners van een buurt in Amsterdam Noord hebben bij woningcorporatie Ymere geprobeerd om hun buurman weg te krijgen, omdat hij al jaren afwezig zou zijn. De man mag van de rechter echter blijven.

In september 2016 klaagden twee buren bij Ymere. Een van hen stelde dat hij of zij de bewoner al 4,5 jaar niet zag, dat hij voor de bediening van lampen waarschijnlijk gebruik maakte van een timer en dat hij niet heeft gereageerd op verzoeken van buren om zijn tuin te onderhouden. De andere melder schreef dat de man al zeker tien jaar niet in zijn woning verbleef, maar alleen ’s morgens vroeg zijn post via de achterkant van het huis ophaalde.

Lekkage
Begin vorig jaar kwam er, via internet, opnieuw een melding binnen over de man. Ook in deze melding werd gesproken over tijdschakelaars. Daarnaast klaagde een bewoner afgelopen zomer over een lekkage, het water zou van het huis de 'afwezige' bewoner komen en hij zou onbereikbaar zijn. 

Ymere sommeerde de bewoner de sociale huurwoning te verlaten, maar dat wilde hij niet. Uiteindelijk stapte de woningcorporatie naar de rechter.

De bewoner was ook bij die rechtszaak aanwezig. Hij zei dat hij wel in het huis woont. De man zei dagelijks de woning vroeg te verlaten en laat terug te komen, ook is hij soms een paar dagen achter elkaar van huis. Verder zegt hij graag op zichzelf te zijn en niet veel behoefte aan contact met zijn buren te hebben.

Kwestie van smaak
De begroeiing in zijn tuin houdt hij naar eigen zeggen graag hoog, dat is volgens hem een kwestie van smaak. Hij voelt zich inmiddels wel 'gestalkt' door de buren en dat vindt hij vervelend. De man, die gepensioneerd is, voert tot slot aan een groot belang te hebben bij behoud van de woning, waar hij al sinds 1972 woont en waaraan hij gehecht is.

De rechter gaf de bewoner gelijk. Ymere moet de proceskosten betalen en de man mag in de woning blijven wonen. 

Zakkenroller probeert agente in burger te zoenen

Een agente in burger is onlangs slachtoffer geworden van een 'versiertruc'. Een zakkenroller stal daarbij haar diensttelefoon.

Dat schrijft de agente in een blog. Ze was, met collega's, speciaal op pad in de binnenstad van Amsterdam om zakkenrollers te vinden en zich daarvoor ook te laten rollen. 

Arm
"Direct slaat de jongen een arm om mij heen", schrijft ze. "Ik weet direct dat deze jongen me gaat proberen te rollen. En hoor in mijn oortje dat ik op de camera’s wordt gevolgd en meerdere collega’s van de actie zitten om mij heen. Dat is een fijn en veilig gevoel."

De man liep met haar mee naar de Nieuwmarkt. "Daar probeert hij fysiek contact met me te leggen. Ik geef meerdere malen aan dat ik naar huis ga. Ondertussen ritst hij heel gehaaid mijn tasje open. (...) Nu mijn tasje is opengeritst weet ik het echt heel, héél zeker: Hij gaat me rollen. En niet van de lippenbalsem of de kauwgum... Al kon ie best een kauwgummetje gebruiken. Het maakt me boos... Ook dit is een truc."

Duw
Het stelen van de telefoon lukt uiteindelijk. "Hij probeert me bij een van de auto’s naast de gracht nog te zoenen. Ik zeg dat ik dit niet wil en duw hem van mij af. Op dat moment waren de collega’s al van alle kanten onderweg om hem aan te houden. Ik ben bang dat hij mijn telefoon in de gracht gaat gooien om zo het bewijs weg te maken dus ik duw hem hardhandig tegen de auto aan. Collega’s helpen met de aanhouding. Yes!"

Iets later werd ze op de Korte Niezel weer aangesproken door een zakkenroller, die een lang gesprek met haar voert. "Dan ineens gaat zijn hand naar mijn tasje terwijl hij een ontzettend slechte grap maakt en mij daarbij zogenaamd hardop bijna gierend van het lachen even aanraakt. Mooie afleidingsmanoeuvre. En de rits van mijn tasje is ineens een paar centimeter open. Ongelofelijk dat je dat dus echt alleen door hebt als je ontzettend scherp en oplettend bent."

Geluksnacht
Beide mannen zijn naar het politiebureau overgebracht. De agente spreekt van een 'geluksnacht'. "Ik ben bijna benieuwd welke nieuwe trucs er nog meer gaan komen van het "zakkenrollerstrainingskamp", want we kunnen in ieder geval stellen dat ze zo creatief en gehaaid zijn dat het toch echt een probleem geworden is dat zich langzaam steeds verder uitbreidt."

Meevaren op de onderwijsboot tijdens Canal Parade 2019? Meld je aan!

Komende zomer wil minister van Engelshoven van Emancipatie met een onderwijsboot meevaren tijdens de canal parade 2019 in Amsterdam. Op de boot zal plek zijn voor allerlei organisaties die bijdragen aan het thema van de OCW-boot ‘Veiligheid in de klas’, zo maakte de minister gisterenavond bekend tijdens de COC nieuwjaarsreceptie in Paradiso Amsterdam. “In tijden waarin duidelijk wordt dat de LHBTI emancipatie nog lang niet af is, is het belangrijk om je stem te laten horen. Iedereen moet kunnen zijn wie diegene wil zijn en dat begint vaak met een veilige omgeving in de klas. Daarom wil ik graag meevaren,” aldus Van Engelshoven.

De boot zal niet vol staan met ambtenaren van het ministerie en bestuurders van scholenkoepels. Minister van Engelshoven stelt haar boot juist open voor vrijwilligers, docenten, leerlingen en organisaties die zich inzetten voor een veiligere schoolomgeving. “Het is voor kleine organisaties en individuen vaak niet mogelijk om mee te varen tijdens het feest van de canal parade. Daarom wil ik graag de gastvrouw zijn op de OCW boot die we open stellen voor al die mensen die bijdragen aan een prettige leeromgeving en een veilig schoolklimaat.”

Het plan van OCW moet nog wel worden goedgekeurd door de organisatie van de canal parade. Het wordt voor iedereen mogelijk zich aan te melden om mee te varen. Al zit er natuurlijk wel een maximum op het aantal gasten. Wil je meevaren? Meld je dan aan door een mail met motivatie te sturen naar canalparade19@minocw.nl.

Meevaren op de onderwijsboot tijdens Canalpride 2019? Meld je aan! (Foto ter illustratie)
Meevaren op de onderwijsboot tijdens Canal Parade 2019? Meld je aan! (Foto ter illustratie)

FOK! Wat een weer: vanmiddag opklaringen

Vanochtend is het bewolkt en regenachtig. In de loop van de middag trekt de regen oostwaarts weg en klaart het van het westen uit op. Later in de middag en avond trekken er van het noordwesten uit enkele (winterse) buien over het land. De maximumtemperatuur ligt rond 6°C. In de westelijke kustprovincies is de wind noordwest en vrij krachtig tot krachtig, direct aan zee hard tot stormachtig met daar aanvankelijk nog windstoten tot ca. 80 km/uur. In het oosten wind is de wind aanvankelijk nog west tot zuidwest en matig. In de loop van de dag wordt de wind overal noordwest en neemt vooral langs de kust in kracht af.

In de nacht naar dinsdag zijn er brede opklaringen, maar kunnen er ook nog enkele winterse buien over het land trekken. De temperatuur komt in het midden en oosten van het land net onder nul te liggen waardoor lokale gladheid mogelijk is. Alleen vlak aan zee ligt de temperatuur waarschijnlijk net boven nul. De wind wordt boven land zwak tot matig en draait naar het zuidwesten, aan zee is de wind west en meest matig.

Dinsdag begint met zonnige perioden en een enkele winterse bui. In het zuidoosten kan er aanvankelijk nevel voorkomen. In de loop van de middag raakt het in het zuidwesten bewolkt en kan er in de avond (natte) sneeuw vallen. De temperatuur loopt op naar ongeveer 4°C. De matige wind draait in de middag en avond van zuidwest naar het zuidoost. (Bron: KNMI)

Amsterdam by night (Foto: DJMO)
Amsterdam by night (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Holocaustoverlevende Eli Asser (96) overleden

Tekstschrijver Eli Asser is op 96-jarige leeftijd overleden. Asser schreef onder meer de beroemde serie 't Schaep met de vijf pooten. Asser werd geboren in Amsterdam en was 17 toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Tijdens de oorlog zat hij drie jaar ondergedoken. Zijn gezin werd in de oorlog vermoord in vernietigingskampen. Na de oorlog was Asser werkzaam als journalist en later dus als tekstschrijver van tv-programma's.

AT5 ging in 2012 bij Asser op bezoek toen hij spreker was tijdens de dodenherdenking op de Dam. "We konden na de oorlog de rest van ons bestaan gaan huilen en we konden ook zeggen: 'Kom op, laten we het zien als een plicht aan onze ouders en aan allen die vermoord zijn om een vrolijk bestaan te leiden en te genieten van het leven'," vertelde hij destijds. 

Eli Asser  (Foto: Wikimedia)
Eli Asser (Foto: Wikimedia)

Zorg- en welzijnswerkers vaakst slachtoffer ongewenst gedrag

Werknemers met een zorg- of welzijnsberoep ervaarden in 2017 naar verhouding het vaakst ongewenst gedrag op het werk door externen, zoals klanten of patiënten. Met 52 procent zei ruim de helft van hen dat een keer of vaker te hebben meegemaakt. Dat wil zeggen dat zij te maken kregen met ongewenste seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het CBS op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), uitgevoerd door het CBS en TNO.

Ook werknemers van 15 tot 75 jaar in de beroepsklasse openbaar bestuur, veiligheid en juridisch ervaren naar verhouding vaak ongewenst gedrag op het werk door externen (40 procent). Werknemers met een ICT-beroep melden met 7 procent het minst vaak dat ze hiermee geconfronteerd worden.

Intimidatie
De meest voorkomende vorm van ongewenst gedrag op het werk door externen is intimidatie, 19 procent van de werknemers krijgt hiermee te maken. Daarnaast wordt ongeveer 6 procent slachtoffer van ongewenste seksuele aandacht, geweld, of pesten. Intimidatie is binnen alle beroepsklassen de meest voorkomende vorm van ongewenst gedrag, maar tussen deze beroepsklassen bestaan wel grote verschillen in de mate waarin het door werknemers wordt ervaren.

Binnen elke beroepsklasse worden meerdere beroepsgroepen onderscheiden. Maatschappelijk werkers hebben met 54 procent het vaakst te maken met intimidatie door klanten of patiënten, gevolgd door gespecialiseerd verpleegkundigen (51 procent) en artsen (50 procent). Werknemers van politie en brandweer hebben het vaakst te maken met lichamelijk geweld op hun werk, veroorzaakt door externen: 47 procent. Bij verpleegkundigen (38 procent) en sociaal werkers, groeps- en woonbegeleiders (33 procent) komt deze vorm van ongewenst gedrag ook relatief veel voor. Van de vijf beroepsgroepen die het vaakst te maken hebben met intimidatie of lichamelijk geweld, vallen er vier onder zorg en welzijn.

Ongewenste seksuele aandacht
Verpleegkundigen geven met 32 procent het vaakst van alle beroepen aan te maken te hebben met ongewenste seksuele aandacht door patiënten of andere externen, gevolgd door verzorgenden (27 procent). Kelners en barpersoneel zijn de enige beroepen in de top vijf die niet tot zorg en welzijn behoren. Pesten komt met 25 procent het vaakst voor bij politie en brandweer, gevolgd door beveiligingspersoneel met 20 procent (beide openbaar bestuur, veiligheid en juridisch). Ook docenten van algemene vakken in het middelbaar onderwijs worden relatief vaak gepest (17 procent).

Klanten XS4ALL dreigen massaal met vertrek

Het volgende persbericht is ons toegekomen: 'De weigering van KPN om serieus in gesprek te gaan over het behoud van XS4ALL heeft bij veel klanten kwaad bloed gezet. Het actiecomité 'XS4ALL moet blijven' heeft in enkele dagen tijd 1180 e-mails gekregen van klanten die aan het comité vragen waar ze naar over kunnen stappen, nu KPN niet thuis geeft. Ook nam het aantal mensen dat de petitie voor behoud van XS4ALL tekende met nog eens 2000 mensen toe; de teller staat nu op bijna 47.000 steunverklaringen, wat overeen komt met zo'n 20 procent van het klantenbestand. Het actiecomité roept XS4ALL-klanten op nog niet weg te gaan en hun XS4ALL-abonnement voorlopig te behouden, tot er een alternatief is.

Overigens melden niet alleen XS4ALL-klanten zich bij het actiecomité. Er komen ook berichten binnen van mensen die alleen maar klant zijn bij KPN, maar die zo boos zijn over het besluit van KPN om XS4ALL op te doeken, dat zij aangeven hun aansluiting bij KPN op te gaan zeggen.

Maandagavond 28 januari worden de opties besproken die er zijn nu KPN vasthoudt aan het plan van de nieuwe directeur consumenten Jean-Pascal van Overbeke. Het comité begrijpt niet dat KPN zich star opstelt, weigert opties voor behoud van het zeer winstgevende XS4ALL te onderzoeken en het risico wil nemen tienduizenden klanten te verliezen.

In het Amsterdamse Waag worden de unieke waarde van XS4ALL en de oplossingsrichting voor klanten die weg wilen bij KPN besproken met onder andere Michiel Buitelaar (voormalig directeur consumenten KPN, CEO CX Company), Brenno de Winter (publicist en beveiligingsexpert), Susanne van Nierop (hoofdredacteur Adformatie) en diverse leden van het actiecomité. Achter de schermen zijn er al verkennende gesprekken met geïnteresseerde partijen.

Wegens overweldigende belangstelling voor de bijeenkomst in Waag zal deze live worden gestreamd. Op www.xs4allmoetblijven.nl is vanaf maandag 17:00 uur informatie te vinden over de stream. De avond begint om 20:00 uur. Meer informatie over het event is te vinden op https://waag.org/nl/event/de-toekomst-van-xs4all.'

De petitie over de merknaam is, op het moment van schrijven, 47.272 maal ondertekend.

Gaviria boekt eerste zege van het jaar in San Juan

Fernando Gaviria heeft de eerste etappe van de Vuelta a San Juan gewonnen. De Colombiaanse sprinter, die dit seizoen de overstap maakte naar UAE-Team Emirates, won voor Matteo Maluccelli en Sam Bennett.

Na een rustige openingsetappe stond een massasprint wel vast in de eerste etappe van de Argentijnse rittenkoers. Na een rit van van 159 kilometer van San Juan naar Pocito trok Peter Sagan de sprint aan voor Sam Bennett, maar de Ierse sprinter zat niet in het wiel van de voormalig wereldkampioen. Gaviria had het beter voor elkaar met zijn ploeg en won vrij eenvoudig de eerste etappe van de Vuelta a San Juan. Gaviria is ook de eerste leider in de Argentijnse rittenkoers. Vorig jaar won de Colombiaanse sprinter ook de openingsetappe in de Vuelta a San Juan.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.