Gevangenisstraffen en vrijspraken in Diamantroof Schiphol

Errol H.V., hoofdverdachte van de diamantroof op Schiphol in 2005, is veroordeeld tot zeven jaar cel. Bij de roof werd ruim zestig miljoen euro aan diamanten buitgemaakt op Schiphol.

H.V. wordt ervan verdacht het busje te hebben bestuurd waarmee de geldtransportwagen die de diamanten vervoerde overvallen werd. Het OM eiste een celstraf van negen jaar. Die straf is dus lager uitgevallen. Een tweede hoofdverdachte, Marlon D., krijgt zes jaar cel. Schiphol-medewerker Ramazan N. krijgt vijf jaar.

Pas in 2017, twaalf jaar na de roof, werden zeven verdachten aangehouden. De gestolen diamanten zouden met een vliegtuig vanaf Schiphol naar Antwerpen worden gevlogen. Toen de geldtransportwagen 200 kilo aan edelstenen naar het vliegtuig reed, werd het gekaapt door gewapende mannen met bivakmutsen.

Ruim 25 miljoen euro aan diamanten werd in het busje teruggevonden. De overige buit, ruim 35 miljoen euro aan diamanten, is nooit gevonden. De diamantroof is één van de grootste roofovervallen die Nederland ooit gekend heeft.