FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 9 januari 2019

Karginov bezorgt Kamaz derde dagzege, tijdverlies De Rooy

Andrey Karginov heeft Kamaz de derde dagzege in deze Dakar Rally bezorgd. De Rus wist in de 331 kilometer lange proef maar lieft elf minuten te pakken op nummer twee Federico Villagra. De Argentijn was de enige vrachtwagencoureur van Iveco die zonder problemen rondreed. Gerard de Rooy leverde anderhalf uur in.

Eduard Nikolaev startte de dag als snelste, maar de Rus leverde op weg naar het derde meetpunt tien minuten in op teamgenoot Karginov die deze voorsprong consolideerde op Nikolaev en Dmitry Sotnikov die als derde en vierde eindigden. Alleen Villagra wist zich hier nog tussen te wurmen.

In het begin van de etappe kon De Rooy het tempo van de Russen goed volgen, maar op een van de duinen maakte de Nederlander een foutje en kwam vast te staan. Bovendien ging het stuur stuk, waardoor gewacht moest worden op assistentie. Die kon niet van teamgenoot Ton van Genugten komen die zelf met problemen kampte omdat er onvoldoende turbodruk leek te zijn. Dit zorgde ervoor dat hij de duinen met veel moeite op kwam. Maurik van den Heuvel stond uiteindelijk zijn stuur aan De Rooy af die bijna anderhalf uur inleverde.

Janus van Kasteren was ditmaal de beste Nederlander op plek zes op veertig minuten. Van Genugten was de nummer acht op bijna een uur, terwijl De Rooy twaalfde werd.

In het klassement leidt Nikolaev met vijf minuten voorsprong op Villagra. Sotnikov en Karginov staan binnen de tien minuten op de plekken drie en vier. Van Genuten is met de zesde stek de beste Nederlander op 1.16 uur, op de voet gevolgd door De Rooy. Van Kasteren staat met plek negen ook in de top tien.

Morgen rijden de coureurs naar Tacna met een getimede proef van 405 kilometer.

Nikolaev leidt de Dakar ook na de derde dag (Foto: Pro Shots/Action Images)
Nikolaev leidt de Dakar ook na de derde dag (Foto: Pro Shots/Action Images)

Peterhansel en Al-Attiyah slaan terug in Dakar

Stephane Peterhansel en Nasser Al-Attiyah hebben in de derde etappe van de Dakar Rally optimaal gebruik gemaakt van hun lange staat van dienst. De Fransman en de Qatarees zetten de concurrentie op grote achterstand en doen zo weer mee in het klassement.

De derde etappe naar Arequipa betekende een probleemdag voor vele coureurs. Carlos Sainz reed met zijn Mini in een gat en moest aan de slag om de schade aan zijn auto te repareren. Klassementsleider Giniel de Villiers kreeg te maken met een lekke olieleiding en leverde ruim vier uren in. Ook Bernhard ten Brinke gaf ruim een half uur toe. Hij landde bij een sprong op een wiel en even later kreeg hij meerdere lekke banden. De Nederlander moest het door een enorme hoofdpijn iets rustiger aan doen. Sébastien Loeb reed verkeerd en leverde 40 minuten in.

Aan de streep had Peterhansel 2,5 minuten voorsprong op Al-Attiyah. Nummer drie was de Pool Jakub Przygonski die elf minuten langzamer was. Ten Brinke eindigde op plek zeven met ruim een half uur achterstand. Tim en Tom Coronel waren ook op de derde dag goed op dreef met plek zeventien en een uur achterstand. Hiermee deden ze het een stuk beter dan Erik van Loon die rondrijdt met een kapotte krik onder zijn Toyota en al ruim vijf uur heeft ingeleverd.

In het klassement is Al-Attiyah opnieuw aan de leiding gekomen. De Qatarees heeft bijna zeven minuten voorsprong op de Saudiër Yazeed Al-Rajhi en iets meer dan zeven minuten op Peterhansel. Ten Brinke zakte naar plek zeven op 25 minuten achterstand. De Coronels staan op ruim twee uren 23e.

Morgen rijdt het veld naar Tacna met een getimede proef van 405 kilometer.

Peterhansel slaat toe op lastige derde dag (Foto: Pro Shots/Action Images)
Peterhansel slaat toe op lastige derde dag (Foto: Pro Shots/Action Images)

De Soultrait wint op loodzware Dakardag

Xavier de Soultrait heeft de loodzware derde etappe van de Dakar Rally gewonnen. De Franse motorcoureur was een van de weinigen die de 331 kilometer richting Arequipa goed wist af te leggen. Klassementsleider Joan Barreda Bort moest zelfs opgeven.

Matthias Walkner mocht het bal openen, maar de Oostenrijker verloor al snel veel tijd op Ricky Brabec die drie minuten later was gestart. Het duo verdwaalde onderweg en zij zouden niet de enigen zijn. Barreda Bort reed zich vast in een duinpan waar hij niet uit wist te komen. De Spanjaard gaf uiteindelijk op.

De Soultrait was samen met Pablo Quintanila een van de weinigen die wel het goede spoor vond en het duo sloeg vandaag een grote slag. Op de streep bedroeg het verschil vijftien seconden tussen de twee. Op ruim 2,5 minuten eindigde Kevin Benavides als derde. Van de andere toppers verloor Sam Sunderland ruim acht minuten, Toby Price veertien minuten en Brabec en Walkner zelfs ruim twintig minuten.

Bij de Nederlanders kende Wesley Pittens een uitstekende dag. Hij navigeerde naar de 26e plaats op 50 minuten achterstand. Mark Tielemans eindigde op ruim een uur als 33e.

In het klassement leidt Quintanila met ruim elf minuten voorsprong op Benavides. Sunderland is op twaalf minuten de nummer drie. Beste Nederlander is Pittens op plek 36 met 2.27 uur achterstand.

Morgen rijden de coureurs van Arequipa naar Tacna met een getimede proef van 405 kilometer.

Barreda Bort geeft ontredderd op (Foto: Pro Shots/Action Images)
Barreda Bort geeft ontredderd op (Foto: Pro Shots/Action Images)

13-jarige Max Douwes al sinds december vermist

Sinds 23 december wordt de 13-jarige Max Douwes vermist. Max is op die zondagavond weggelopen vanuit een instelling van Bureau Jeugdzorg in Den Haag. Ook van zijn 51-jarige moeder is sinds 23 december niets meer vernomen. De politie doet sindsdien onderzoek naar de zaak en maakt zich grote zorgen om het welzijn van de jongen.

Max is een blanke jongen van ongeveer 1.70m lang met steil, halflang zwart haar en bruine ogen. Hij was op de dag dat hij wegliep gekleed in een donkere jas met een zwarte muts en droeg Nike-schoenen. Een woordvoerder van de politie: "Heeft u informatie over de verblijfplaats van Max en/of zijn moeder of heeft u ze sinds 23 december gezien? Neemt u dan contact op met de districtrecherche Den Haag West via nummer 0900-8844."

Nitraatgooier: 'Maar m'n huwelijk dan?'

Berouw komt na de zonde. Dat bleek vandaag weer, toen een 25-jarige inwoner van Moerkapelle voor de politierechter moest verschijnen. Hij had namelijk in de Nieuwjaarsnacht zwaar, illegaal vuurwerk gegooid naar de ME. Achteraf kon hij zich wel de haren uit zijn hoofd trekken. Vooral toen hij hoorde dat de rechter hem veroordeelde tot zes maanden cel (waarvan drie maanden voorwaardelijk).

Het was afgelopen jaarwisseling onrustig in Moerkapelle en niet voor de eerste keer. Op een kruispunt had zich een menigte verzameld rond een groot, gevaarlijk en illegaal vuur. Brandweer en politie - die de situatie in goede banen probeerden te leiden - werden belaagd, beledigd en bekogeld met zwaar illegaal vuurwerk en lege flessen.

Om de openbare orde te herstellen en publiek en hulpverleners te beveiligen besloot de burgemeester om de Mobiele Eenheid in te zetten. En nog was dat voor sommige aanwezigen – waaronder de 25-jarige man – geen teken aan de wand om rustig naar huis te gaan.

Nitraat
De man gooide illegaal nitraatvuurwerk naar de ME. De kracht daarvan wordt vaak vergeleken met die van een handgranaat. Het levensgevaarlijke vuurwerk suisde langs de hoofden van twee ME’ers om voor de voeten van de peletonscommandant tot ontploffing te komen. Als door een mirakel raakte er niemand gewond. De man werd daarop aangehouden en in voorlopige hechtenis genomen. Vandaag mocht hij voor het eerst weer zijn cel uit om voor de rechter verantwoording af te leggen.

Niet op ME gericht
Hij bekende, stak daarbij de hand in eigen boezem maar kon eigenlijk geen goede verklaring bieden voor zijn gedrag. Wel stelde hij dat hij niet gericht naar de ME gegooid had. En hoe moest het nu verder met zijn bedrijf en zijn aanstaande huwelijk? De officier van justitie hechtte meer waarde aan de verklaringen van diverse agenten. Volgens hem had de man zich schuldig gemaakt aan een poging zware mishandeling van de ME’ers en daarnaast aan het bezit van illegaal vuurwerk.

Aanval op brandweer
“Oud en Nieuw moet een gezellig feestje zijn”, aldus de officier. “Maar het is dat allang niet meer. Steeds meer mensen denken dat het een avond is waarop alles maar kan en mag. Hier hadden we te maken met een groep burgers die de aanval inzette op de brandweer.” Hij eiste tegen de man negen maanden cel (waarvan drie maanden voorwaardelijk). Ook vroeg de officier voor komende twee jaarwisselingen om huisarrest.

De rechter benadrukte eveneens dat het “godgeklaagd is dat mensen die met Oud en Nieuw gewoon hun werk doen, op deze manier behandeld worden”. Vervolgens vonniste ze dat de man zes maanden gevangenisstraf krijgt (waarvan drie maanden voorwaardelijk). Wat betreft het huisarrest volgde zij de eis van de officier van justitie.

Na afloop van de zitting kon de man weer mee met de parketpolitie, terug naar zijn cel.

The Division 2 slaat Steam over

Epic is druk bezig om van hun Epic Games Store een concurrent te maken van Steam. Games worden gratis weggeven en het percentage dat ze afnemen van de winst ligt fors lager dan bij Steam. De nieuwe stap lijkt om grote games weg te houden van Steam.

Ubisoft en Epic Games werken samen om, naast uPlay uiteraard, The Division 2 te brengen naar de Epic Games Store. Via een update waarin de systeemvereisten voor pc-gebruikers werden getoond, is te lezen dat de game enkel naar deze twee platforms komt. Eerder was The Division wel gewoon beschikbaar via Steam.

Ook toekomstige games van Ubisoft lijken een soortgelijke deal te hebben, al komt Far Cry New Dawn wel 'gewoon' naar Steam. De systeemvereisten vind je hieronder.

The Divison 2 systeemvereisten

Gemeente aansprakelijk voor schade door afgebroken tak

De rechtbank oordeelt dat de gemeente Zutphen aansprakelijk is voor ernstig letsel van een toeriste op wie in Zutphen op 16 juli 2015 een hoofdtak van een kastanjeboom is gevallen. Een deskundige had de gemeente in februari 2015 na een visuele controle al geadviseerd om verdergaand onderzoek te doen omdat het een risicoboom was.

De gemeente heeft dit advies niet opgevolgd en heeft eind mei 2015 de boom opnieuw alleen visueel laten controleren. Het is voldoende aannemelijk dat het slachtoffer het letsel niet zou hebben opgelopen, als de gemeente het geadviseerde onderzoek naar de kastanjeboom wel had verricht. De gemeente is daarom aansprakelijk.

Achtergrond
Onder de kastanjeboom ligt de opstaplocatie van de toeristische fluisterboot. Dat betekent dat er dagelijks grote groepen mensen voor korte of langere tijd onder die boom stonden te wachten op het aanmeren van de fluisterboot. Eén van hen is een vrouw uit Amsterdam, die in deze procedure de gemeente aansprakelijk heeft gesteld. Doordat de tak op haar is gevallen, heeft zij ernstig letsel opgelopen.

Zorgplicht
De gemeente heeft de plicht om de bomen op haar grondgebied te onderhouden en de conditie ervan te controleren. Een onafhankelijk boomtechnisch onderzoeks- en adviesbureau helpt haar daarbij. Dit bureau heeft bij haar laatste controle van de kastanjeboom op 24 februari 2015 onder meer aangegeven dat de conditie van de kastanjeboom matig is, omdat de boom allerlei kwalen had, waaronder de kastanjebloedingsziekte. De kastanjeboom is daarom, net als al eerder in 2012, aangemerkt als een risicoboom.

Tijdens de oktoberstorm van 2013 is er al een andere hoofdtak afgebroken. Op een Google Streetview foto van 29 mei 2015 is te zien dat de later op de vrouw gevallen hoofdtak op dat moment al aan het uitbuigen is. Dit is volgens een deskundige een zichtbare aanwijzing van een belasting die kan leiden tot een breuk. De coördinator van de fluisterboot had op 26 mei 2015 de gemeente ook al gewaarschuwd voor de slechte staat van de kastanjeboom.

Aansprakelijk
Kijkend naar al deze omstandigheden oordeelt de rechtbank dat de gemeente niet kon volstaan met een herhaling van de visuele controle zoals een paar maanden daarvoor al was uitgevoerd. De deskundige had toen namelijk geadviseerd om binnen 3 maanden nader onderzoek te doen. Nader onderzoek betekent volgens de rechtbank grondiger onderzoek dan nog eens een zelfde, beperkte visuele inspectie.

Daarbij is van belang dat het een risicoboom was die op een plek stond waar veel mensen staan te wachten en er dus een verhoogde kans was dat bij takbreuk mensen ernstig letsel zouden oplopen. De gemeente heeft dan ook niet voldaan aan haar zorgplicht. Daarom is de gemeente aansprakelijk voor het letsel en de overige schade die de vrouw lijdt als gevolg van het ongeluk.


Opnamemoment van deze foto is in juni 2018 ( ©Streetview) 

'Ajax bereid mee te werken aan vertrek van Wöber naar Sevilla'

Ajax is bereid mee te werken aan een vertrek van Maximilian Wöber, zo weet De Telegraaf woensdagmiddag te melden.

De twintigjarige verdediger werd dinsdag door Marca in verband gebracht met een winterse transfer naar Sevilla en volgens De Telegraaf is Ajax al in verregaande onderhandeling met de Spaanse club over een vertrek van Wöber. Door de komst van Lisandro Magallán van Boca Juniors daalt Wöber in de pikorde, waardoor een transfer bespreekbaar is.

De Argentijnse stopper is nu het eerste alternatief bij een schorsing of blessure van Matthijs de Ligt of Daley Blind, terwijl trainer Erik ten Hag voor de linksbackpositie Nicolás Tagliafico, Blind en Daley Sinkgraven tot zijn beschikking heeft. Naar verluidt heeft Sevilla een bod van veertien miljoen euro neergelegd bij Ajax voor Wöber, die in de zomer van 2017 voor 7,5 miljoen euro werd weggeplukt bij Rapid Wien.

Wöber kwam tot op heden tot 39 wedstrijden voor de hoofdmacht van Ajax, met 1 doelpunt en 2 assists als resultaat. De stopper ligt momenteel nog tot medio 2021 vast in de Johan Cruijff ArenA.

Vier arrestaties bij 'demonstratie' Iraanse ambassade

De politie heeft woensdagmiddag 4 aanhoudingen verricht tijdens een demonstratie van zo’n 7 á 10 personen bij de Iraanse ambassade aan de Duinweg in Den Haag.

De personen werden aangehouden vanwege het verstoren van de openbare orde, waaronder het gooien van goederen, en openlijke geweldpleging. Ook probeerde men over het hek van de ambassade te klimmen. De verdachten zijn meegenomen naar het politiebureau en zitten nog vast.

Stakingen op Duitse luchthavens

Morgen zijn er stakingen aangekondigd op een aantal Duitse luchthavens. Reizigers op de vliegveld van Düsseldorf, Keulen/Bonn en Stuttgart krijgen hiermee te maken. Het gaat om een staking van het veiligheidspersoneel.

Volgens de overkoepelende organisatie van Duitse vliegvelden ADV zijn de stakingen "overtrokken, meedogenloos en onverantwoordelijk. Ze veroorzaken niet alleen grote schade voor de luchthavens, die in het loonconflict geen partij zijn, maar ook voor het imago van Duitsland". Deze stakingen sturen de reisplannen van zo'n 110.000 reizigers in het honderd. Talrijke vluchten zullen geschrapt worden. De staking begint om middernacht.

Het vliegveld van Düsseldorf (Foto: PXhere)
Het vliegveld van Düsseldorf (Foto: PXhere)

Minister Bruins verwelkomt EMA in Nederland

De tijdelijke huisvesting voor het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) is klaar voor gebruik. Dit is een belangrijke stap in de verhuizing van het EMA naar Nederland. Het EMA brengt jaarlijks 36.000 bezoekers naar Nederland en zorgt voor de komst van vele bedrijven. Vandaag heeft minister Bruins de sleutel van het Spark-gebouw overgedragen aan EMA.

Minister Bruno Bruins: “Het is cruciaal voor miljoenen patiënten in Europa dat het EMA ongestoord haar werk kan doen om de veiligheid en kwaliteit van geneesmiddelen te bewaken. Daarom zijn we ook trots dat het EMA zich heeft gevestigd in Nederland. We heten EMA van harte welkom in de tijdelijke locatie totdat het volledig nieuwe gebouw in gebruik genomen kan worden aan het eind van het jaar”.

Uitvoerend directeur EMA Guido Rasi: “Vandaag is een belangrijke eerste stap voor EMA’s nieuwe leven in Nederland. Ik wil alle Nederlandse autoriteiten die zo hard hebben gewerkt om te zorgen dat alles in Nederland klaar is om ons te verwelkomen, hartelijk bedanken. Die voorbereiding maakt een soepele overgang mogelijk en voorkomt vertragingen bij het vervullen van onze belangrijke volksgezondheidsmissie.”

Spark-gebouw
De tijdelijke locatie (Spark-gebouw) heeft 11 verdiepingen en beschikt over ongeveer 850 werkplekken, 15.000 m2 vloeroppervlakte en een uitgebreid conferentiecentrum. Het EMA maakt gebruikt van het Spark zolang de bouw van het volledig nieuwe kantoor nog gaande is. In november wordt de nieuwbouw aan de Zuidas naar verwachting opgeleverd.

Ondersteuning EMA
Nieuwe, innovatieve geneesmiddelen moeten immers zo efficiënt mogelijk beoordeeld kunnen worden op veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit, zodat ze met zo min mogelijk vertraging toegang krijgen tot de Europese markt. Daarnaast moet het EMA in staat blijven om snel op te treden als er problemen zijn met een medicijn.

De eerste medewerkers en hun families wonen inmiddels al in Nederland. Amsterdam biedt EMA-medewerkers ondersteuning bij de verhuizing naar Nederland. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk medewerkers meeverhuizen om de continuïteit van de werkzaamheden van het EMA te borgen.

Word collega van Van der Mark!

Tenminste, als je 85.000 euro hebt liggen. Het Nederlandse Ten Kate Racing heeft namelijk haar 2018 Red Bull Honda CBR1000RR SP2 machine in de verkoop.

Superbike
Altijd al een unieke Superbike willen hebben? Dat kan dus nu. De motor wordt geleverd in de officiele SBK-specificaties zoals in het afgelopen seizoen gebruikt door het Red Bull Honda World Superbike Team. Met mooie Marchesini velgen en carbon chassis heb je het aardig voor elkaar tijdens circuitdagen. En zodra je eenmaal 90k hebt afgetikt krijg je er een echtheidscertificaat voor de door Ten Kate Racing (TKR) ontwikkelde en verkochte materialen bij. Bonus: is de bike net niet helemaal naar je smaak? De Red Bull machine kan in verschillende opties geleverd worden en/of aangepast worden naar jouw wens(en). Zie hier de sexy specificaties. Onder deze Facebookpost zie je waarom deze prachtige motor uberhaupt in de sale staat.  

  • TKR RedBull Honda CBR1000RR SP2
  • Engine: TKR – Cosworth engine kit 
  • Electronics: Magneti Marelli dongle included
  • Suspension: Ohlins WSBK spec
  • Brakes: Nissin & Yutaka discs 
  • Chassis: Carbon or Aluminum braced options 
  • Swingarm: TKR – Suter 
  • Wheels: Marchesini

Failliet en 'schaakmat door Honda'
Ten Kate Racing, dat de afgelopen 18 jaar actief was in de WorldSBK en WorldSSP klasses, werd afgelopen november failliet verklaard nadat Honda de samenwerking met het Overijsselse team plots en per direct beëindigde. Eind oktober kreeg het voormalig Honda-team, dat tien WK-titels op haar naam heeft, naar eigen zeggen zonder opgaaf van reden te horen dat het partnerschap met het Japanse merk voorbij is. Honda staat volgend seizoen voor het eerst sinds 2002 als fabrieksteam aan de start, maar zonder haar vroegere Nederlandse bondgenoot. "Deze treurige gang van zaken is gevolg van de zeer late mededeling van Honda aan Ten Kate Racing om de activiteiten onder te brengen bij twee andere partijen, opgedeeld in techniek en logistiek. Deze mededeling werd op 30 oktober aan de directie van Ten Kate gedaan, zonder voorafgaande indicatie en zonder opgave van redenen", liet Ten Kate Racing een kleine twee maanden geleden weten. Vanwege de late beslissing had het team uit Nieuwleusen geen tijd meer om een andere motorfabrikant te vinden voor 2019.  "Het Ten Kate-management heeft uiteraard vele gesprekken gevoerd met andere motorfabrikanten en sponsoren sinds 30 oktober. Gaandeweg werd echter duidelijk wat al gevreesd werd; zowel budgetten als WK Superbikemotoren zijn al volledig verdeeld per begin november." De timing was 'zeer ongelukkig' en Ten Kate Racing leek 'schaakmat' te zijn gezet 'door 's werelds grootste motorfabrikant'. "Hangende de juridische procedure over deze handelswijze wil Ten Kate zich voorlopig niet verder uitlaten over deze kwestie," zo eindigde het persbericht.

Comeback
Er duiken nu echter geruchten op dat er voor het Overijsselse team weer hoop gloort aan de horizon. Ondanks radiostilte aan de kant van Ten Kate meldt Racesport.nl dat een deel van de bestaande technische crew per 1 januari weer aan het werk is. Dat men echter de schermen hard bezig is om alsnog een start in het 2019 WSBK-seizoen te realiseren spreekt voor zich. Het lijkt wel zeker dat het team in elk geval niet meedoet aan de eerste twee rondes in Australië en Thailand. Mogelijk zien we hen tijdens de eerste Europese rondes in april.  

Het WTF-bericht van vandaag: de bellikker

Voor het WTF-bericht van vandaag gaan we naar Salinas in Californië. Daar woont Sylvia Dungan met haar man en kinderen. Tot zover niets vreemds.

Op een goede dag, toen de ouders het huis om 5 uur 's morgens hadden verlaten en hun kinderen nog thuis waren, sloeg het beveiligingssysteem alarm omdat er iemand bij de voordeur was. Het bleek een man die 3 uur aan de voordeurbel heeft staan likken. Helaas voor de bellikker hing er een camera die dit gebeuren heeft gefilmd. Sylvia Dungan vertelt dat dit wel een van de vreemdste dingen is die ze ooit heeft gezien. "Ik dacht dat ik inmiddels alles wel had gezien, maar dit spant de kroon.”

Gelukkig voor 'het slachtoffer' is er niets beschadigd en de deurbel heeft er ook geen trauma aan overgehouden. "Achteraf kun je er haast om lachen, omdat hij technisch gezien niet héél veel heeft misdaan.” vertelt ze. "Dit laat maar weer zien hoe belangrijk het is om je huis te beveiligen.”

De politie heeft de bellikker geïdentificeerd. Het bleek de 33-jarige Roberto Daniel Arroyo. Arroyo heeft al andere misdrijven begaan en wordt gezocht.

Doan is goud waard en helpt Japan aan benauwde zege op Azië Cup

Ritsu Doan heeft woensdagmiddag een belangrijke rol gespeeld bij een wedstrijd van Japan tegen Turkmenistan in het kader van de Azië Cup. De aanvallende middenvelder van FC Groningen maakte de 3-1 namens zijn land en zorgde er hierdoor mede voor dat Japan uiteindelijk met 3-2 wist te zegevieren over Turkmenistan. De eerste wedstrijd van Japan in Groep F van de Azië Cup, waarin ook Oezbekistan en Oman zitten, is dus gewonnen door Doan en consorten.

De thuisploeg had in de rust echter wel een achterstand recht te zetten, aangezien Turkmenistan via een doelpunt van Arslanmyrat Amanov brutaal de leiding had genomen halverwege de eerste helft. Yuya Osako zorgde na de onderbreking voor de ommekeer door twee treffers voor zijn rekening nemen. Na de goals van de aanvaller van Werder Bremen was het de beurt aan Doan, die de bal goed controleerde en alle tijd kreeg om binnen te schieten. Turkmenistan kwam via een benutte strafschop van Ahmet Atayev nog op 3-2, maar daar bleef het bij.

Toro Rosso-teambaas: "Formule 1 zou downforce met 40 tot 50% moeten verminderen"

Als het aan Franz Tost ligt wordt de downforce in de Formule 1 met 40 tot 50% verminderd. De teambaas van Toro Rosso denkt dat hierdoor de amusementswaarde van de sport groter zal worden.

Komend seizoen hebben de F1-wagens voorvleugels en bargeboards die eenvoudiger van ontwerp zijn. Een van de doelen is het verminderen van de invloed van vuile lucht en zodoende de kwaliteit van het racen te verbeteren. De wijzigingen zijn een aanloop naar radicalere aanpassingen in 2021.

“We hebben zoveel downforce, met als resultaat hoge snelheden in de bochten, maar niemand kan volgen vanwege vuile lucht en korte remafstanden”, vertelt Tost aan het blad Autosport. “Hoe moet je op die manier inhalen? De FIA en FOM, die ervaren mensen hebben zoals Ross Brawn en Pat Symonds, weten precies wat er moet gebeuren: minder downforce.”

De Oostenrijker gaat verder: “Ik zou de downforce minimaal 40 tot 50% verminderen zodat de wagen een stuk onstabieler wordt in de bochten. Het publiek zal dan zien dat de coureurs veel meer moeten vechten met de wagen. De topsnelheden op rechte stukken zal hoger zijn met meer kansen om in te halen omdat remafstanden langer zijn. Bovendien kunnen voorgangers beter gevolgd worden in de bochten. Het verminderen kan makkelijk gerealiseerd worden, men moet het alleen willen.”

Tost vreest dat de aanpassing op weerstand bij de teams zal stuiten. Op de vraag wie dan tegen is zegt Tost: “De teams! Vraag nooit de mening van de teams. De organisator van de F1 moet zelf met de regels komen maar dat doen ze niet. Ze gaan naar de Technical Working Group en wie zijn dat? Ingenieurs! Vraag nooit de ingenieurs!”

Snowboardveterane Riegler wint 20 jaar na eerste World Cup-zege

Snowboardster Claudia Riegler heeft in het Oostenrijkse Bad Gastein voor eigen publiek een prachtige zege geboekt. De 45-jarige veterane won op de parallelslalom, een kleine 20 jaar na haar eerste overwinning.

Op weg naar de finale rekende Riegler af met de Italiaanse Nadya Ochner, de Zwitserse Ladina Jenny en Jenny's landgenote Patrizia Kummer. Via zeges op de Sloveense Gloria Kotnik, de Oostenrijkse Daniela Ulbing - die Michelle Dekker uit Nederland versloeg - en Ulbing's landgenote Sabine Schöffmann plaatste ook de Poolse Aleksandra Krol zich voor de eindstrijd. Daarin was ze niet opgewassen tegen Riegler, terwijl Schöffmann de strijd om plek drie won van Kummer.

Riegler is een echte veterane in het snowboarden. Ze debuteerde al in 1994 in de World Cup, maar won in haar meer dan 330 wedstrijden niet vaak: in Bad Gastein was het haar zesde overwinning, de eerste sinds maart 2015 en de tweede sinds maart 2002.

Bij de mannen ging de winst naar de Duitser Stefan Baumeister, die zich voor de finale plaatste na zeges op de Rus Dmitry Loginov, de Italiaan Maurizio Bormolini en de Oostenrijker Lukas Mathies. De Zwitser Dario Caviezel ging in de finale ten onder tegen Baumeister, nadat hij zich voor de eindstrijd plaatste via winst op Daniele Bagozza uit Italië, de Rus Andrey Sobolev en de Oostenrijker Benjamin Karl. Caviezel was in de finale vervolgens net niet opgewassen tegen Baumeister, Karl klopte landgenoot Mathies in de strijd om plek drie.

Agent haalt nat pak bij arresteren verdachte

Twee mannen probeerden dinsdag 8 januari rond 16.30 uur te ontkomen aan de politie in een gestolen auto. De auto reed tegen een boom in Hoogvliet, waarna agenten de mannen aanhielden na een korte achtervolging.

Agenten kregen via de automatische nummerplaatherkenning (ANPR) een melding van een gestolen auto. Toen agenten de bestuurder op de Groene Kruisweg in Rhoon aan de kant wilden zetten voor een controle ging de bestuurder er vandoor. In Hoogvliet reed de auto tegen een boom, waarna twee mannen wegrenden. De ene man kon snel worden aangehouden worden, de ander sprong in de sloot.

Een agent loste een waarschuwingsschot en sprong achter hem aan toen de man niet stopte. De man raakte uit het zicht van de agent en verstopte zich in de dichte rietkraag. Na meerdere waarschuwingen om tevoorschijn te komen, werd de diensthond ingezet. De man werd door de hond in zijn bovenarm gebeten. Hij is na zijn behandeling in een ziekenhuis ingesloten op het politiebureau.

Drietal aangehouden na mishandeling buschauffeur

Dinsdagmiddag werden op het Stationsplein in Roosendaal twee vrouwen en een man aangehouden, nadat ze een buschauffeur hadden geschopt en geslagen. Het incident gebeurde rond 17.30 uur. In de buurt van het station ontstond een ruzie tussen enkele personen en een buschauffeur. De man werd door diverse figuren belaagd. Hierbij werd hij geschopt en geslagen.

Met behulp van voorbijgangers werd het conflict beëindigd. Twee vrouwen en een man werden door de politie aangehouden. Het gaat om een vrouw (21) uit Bergen op Zoom, een vrouw (24) uit Dinteloord en een man (29) uit Roosendaal. Het drietal is voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht. Zij zitten nog vast.

Skiester Vlhova slalomt zich éindelijk langs Shiffrin

Alpineskiester Petra Vlhova heeft de avondslalom in het Oostenrijkse Flachau gewonnen. De Slowaakse werd dit jaar op alle vijf World Cup-slaloms tweede, telkens achter Mikaela Shiffrin, maar dit keer klopte ze de Amerikaanse eindelijk.

Na de eerste run stond Shiffrin niet geheel verrassend aan de leiding. De Amerikaanse zag dat de Zweedse Anna Swenn Larsson (+0,27) en Vlhova (+0,31) binnen een halve seconde stonden, verder slaagden alleen thuisfavoriete Katharina Liensberger (+0,54) en de Zweedse olympisch kampioene Frida Hansdotter (+0,64) er nog in binnen een seconde te blijven, hoewel Wendy Holdener uit Zwitserland met 1,02 seconden ook niet ver achter stond.

Liensberger kon haar positie in de tweede run vasthouden, maar zag Vlhova wel ruim langszij komen. Swenn Larsson nestelde zich tussen de twee het podium op, waarna Shiffrin haar voorsprong op de fenomenaal skiënde Vlhova inleverde: 0,15 seconden was de achterstand en dus werd ze tweede.

Swenn Larsson dacht haar tweede individuele World Cup-podium ooit, en haar eerste sinds maart 2014, binnen te hebben, maar werd na afloop gediskwalificeerd: ze had een poortje verkeerd genomen en dus werd Liensberger alsnog derde, háár eerste World Cup-podium.

Skiester Vlhova slalomt zich éindelijk langs Shiffrin (Pro Shots / Action Images)
Skiester Vlhova slalomt zich éindelijk langs Shiffrin (Pro Shots / Action Images)

'Rusland en antidopingagentschap WADA bereiken akkoord'

Volgens het Kremlin hebben Rusland en wereldantidopingagentschap WADA overeenstemming bereikt over het inzien van Russische data door het WADA.

Rusland moest inzage geven in haar gegevens als voorwaarde voor het opheffen van de schorsing van het land, die werd ingesteld na de dopingaffaire rondom de winterspelen van 2014. 

De deadline daarvoor was gesteld op 31 december van het afgelopen jaar. Maar die lieten de Russen verlopen zonder inzage te geven in de gegevens, ondanks herhaaldelijke beloftes om dat wel te doen. Als reactie daarop pleitten 16 nationale antidopingbureaus, waaronder de Nederlandse, en de atletenraad van het WADA voor een nieuwe schorsing voor Rusland.

Dat gevaar lijkt afgewend met dit akkoord. Medewerkers van het WADA zijn vandaag opnieuw afgereisd naar Rusland om de data op te halen. 

'Tottenham hoopt nieuw stadion in maart te openen tegen Crystal Palace'

Tottenham Hotspur maakt naar verwachting in de komende 24 uur bekend wanneer het nieuwe stadion in gebruik genomen wordt. Volgens diverse Engelse media zal Crystal Palace op 16 maart de eerste tegenstander zijn in het stadion. Geheel zeker is dit nog niet, want de club wacht nog altijd op verschillende veiligheidscertificaten en goedkeuring na de laatste controles.

Het nieuwe onderkomen van de Engelse topclub is zo goed als af en momenteel worden de laatste puntjes op de i gezet. Volgens Sportsmail werkt Tottenham Hotspur toe naar de opening van het stadion in maart. Op 2 maart komt rivaal Arsenal op bezoek, maar vooralsnog lijkt dat duel op Wembley gespeeld te gaan worden. Veertien dagen later komen The Eagles op bezoek in het noorden van Londen en Tottenham hoopt dat duel te spelen in het nieuwe stadion, dat circa een miljard euro heeft gekost en plaats zal bieden aan 62.062 toeschouwers.

Tottenham zou er overigens niet op zitten te wachten om het eerste duel in het nieuwe onderkomen af te werken tegen The Gunners . Een dergelijke wedstrijd brengt altijd meer problemen en risico met zich mee. Bovendien is de kans om te verliezen van Arsenal groter dan tegen Crystal Palace. Mede daarom is 16 maart omcirkeld in de agenda van Tottenham als datum voor het openingsduel.

Tottenham Hotspur hoopte het stadion in september van vorig jaar al te openen, maar door vertraging in de bouw is de opening uitgesteld. Op 13 februari speelt de ploeg van manager Mauricio Pochettino in de achtste finales van de Champions League thuis tegen Borussia Dortmund. Men hoopte daar het openingsduel van te maken, maar die wedstrijd lijkt te vroeg te komen.

'PSV brengt formeel bod van zes miljoen euro op Álvarez uit'

PSV heeft meer dan gemiddelde belangstelling voor Edson Álvarez, zo schrijven diverse media uit Mexico. De club uit Eindhoven zou een formeel bod van zes miljoen euro voor honderd procent van de transferrechten van de verdediger van Club América hebben uitgebracht. De bal ligt nu bij de directie van de Mexicaanse club, die achter de schermen ook zijn handen vol heeft aan het behouden van Diego Lainez.

Álvarez, 21 jaar, kan als rechtsback, centrale verdediger en defensieve middenvelder spelen. De veelzijdigheid van de twintigvoudig Mexicaans A-international was naar verluidt voor Mark van Bommel een reden om bij het bestuur van PSV aan te dringen op zijn komst. De Eindhovense club heeft zelf ook goede ervaringen met voetballers uit Mexico en heeft met Hirving Lozano en Erick Gutiérrez sowieso al twee spelers van El Tri onder contract staan.

Álvarez wordt al bijna een jaar met een overgang naar Europa in verband gebracht. In april vorig jaar schreef De Telegraaf dat directeur spelersbeleid Marc Overmars van Ajax vrijblijvend met zaakwaarnemer Eduardo Hernandez had gesproken. Concrete interesse uit Amsterdam is vervolgens uitgebleven, maar mogelijk haalt PSV de Mexicaans international alsnog naar Nederland.

De interesse van PSV in Álvarez kan Ajax parten spelen, zo suggereren Mexicaanse media. Het is maar de vraag of Club América twee belangrijke spelers in een kort tijdsbestek wil laten gaan. Ajax heeft een bod van elf miljoen euro plus een doorverkooppercentage op Lainez geboden, zo schreef De Telegraaf eerder. Club América zou inzetten op een transfersom van veertien à vijftien miljoen euro.

Sabah moet artikelen over Turan Yazir rectificeren

De in Duitsland gevestigde, maar via internet in Nederland verspreide Turkse krant Sabah, moet uitlatingen over het (voormalig) Rotterdams gemeenteraadslid Turan Yazir rectificeren. In verschillende artikelen werd het gemeenteraadslid ervan beschuldigd lid te zijn van de Gülen-beweging, bestempeld als ‘verrader’ en hij zou betrokken zijn geweest bij oplichting en het doorgeven van namen van Turkse burgers aan de Nederlandse politie. Voor wie de Turkse taal machtig is: hier is één van die artikelen te vinden. 

Grondrechten
De vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid zijn belangrijke grondrechten volgens de rechtbank. Een krant moet zich kritisch, informerend, opiniërend en waarschuwend kunnen uitlaten over kwesties die de samenleving raken, zodat het publiek niet onkundig blijft. Omdat het gemeenteraadslid zelf ook in een interview over Gülen heeft gesproken was het niet onrechtmatig van Sabah om over banden tussen de Gülen-beweging en hem te berichten. Sabah mag ook de term Fetö gebruiken.

Aan de andere kant moeten artikelen, beschuldigingen en uitlatingen goed worden onderbouwd. De rechtbank is van oordeel dat Sabah haar artikelen op sommige punten te scherp heeft geformuleerd en de beschuldiging aan het adres van het gemeenteraadslid niet goed heeft onderbouwd. Sabah had geen basis om hem de imam voor Nederland van Fetö te noemen, ook niet voor de beschuldiging van oplichting en het doorgeven van namen aan de politie.

Bedreigingen
De artikelen roepen niet op tot actie en Sabah is niet verantwoordelijk voor de bedreigingen aan het adres van het gemeenteraadslid. Dat waren acties van individuen via social media.

Onrechtmatig
De rechtbank is van oordeel dat Sabah door de beschuldiging over de oplichting en het doorgeven van namen, en door hem de imam voor Nederland van Fetö te noemen, onrechtmatig heeft gehandeld. De rechtbank veroordeelt Sabah tot het rectificeren van de artikelen op de site en verplicht de krant tot het publiceren van de volgende tekst:

RECTIFICATIE: In maart 2017 hebben wij het Rotterdamse gemeenteraadslid Turan Yazir ten onrechte in verband gebracht met oplichting en het doorgeven van namen van Turkse Nederlanders aan de politie. Voor deze beschuldigingen bestond geen grond en die hadden wij niet mogen plaatsen. De rechtbank Rotterdam heeft deze beschuldiging onrechtmatig geoordeeld en ons bevolen deze rectificatie te plaatsen.

Als Sabah deze rectificatie niet plaatst, kost dat haar een eenmalige dwangsom van € 25.000,-.

Rutte aanwezig bij geheim overleg over Randstad

Het kabinet blijkt al enige tijd geheim overleg te voeren met de vier grote steden over mobiliteit en wonen. Opvallend is dat bij deze gesprekken ook premier Rutte steeds aanwezig is.

Tijdens de gesprekken gaat het over twee zaken. Allereerst wil het kabinet graag honderdduizenden woningen bijbouwen, daarvoor is steun van de gemeentes nodig. Die willen wel, maar alleen als de randvoorwaarden op orde zijn.

Veruit het grootste knelpunt is mobiliteit. Al tijdens de formatie wezen de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht erop dat de randstad dichtslibt. Daarom focust het overleg, dat momenteel gevoerd wordt, zich daarop. 

De steden hebben allemaal een idee aangedragen om het probleem te verhelpen of verzachten. Zo wil Rotterdam een extra brug over de Maas en vraagt burgemeester Halsema van Amsterdam om twee extra metrolijnen. 

Er is echter een probleem, de overheid heeft geen geld voor gigantische projecten. Daarom wordt de oplossing gezocht bij private partijen, men wil proberen met wet- en regelgeving een publiek private samenwerking op te zetten. Bijvoorbeeld pensioenfondsen zouden op die manier verleid moeten worden om te investeren in de projecten. 

Dat gaat echter niet zomaar, private partijen eisen garanties om hun risico's te beperken. Adviesbureau McKinsey is inmiddels gevraagd om advies uit te brengen. Uit hun rapport blijkt dat geen enkel taboe geschuwd wordt, zo liggen onder meer de spitsheffing en een apart belastingregime op tafel. Al met al een ingewikkeld vraagstuk wat inmiddels chefsache is geworden en dat is bijzonder.

Het gebeurt in Nederland zelden dat een premier zich zo nadrukkelijk bemoeit met onderhandelingen die op het terrein van een andere minister liggen. Zeker Rutte, die graag verkondigt minister van Algemene Zaken te zijn en niet van alle zaken, waagde zich niet eerder op dit terrein. Naast Rutte schuift ook minister Ollongren van Binnenlandse Zaken standaard aan bij het overleg. Andere bewindspersonen zijn in principe niet welkom. Alleen voor het overleg van volgende week wordt een uitzondering gemaakt. Dan zit ook minister Van Nieuwenhuizen van verkeer aan tafel. 

Salah opnieuw de beste van Afrika

Mohamed Salah is voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot Speler van het Jaar in Afrika. De Egyptenaar bleef teamgenoot Sadio Mané en Arsenal-spits Pierre-Emerick Aubameyang voor. Eerder stonden ook Hakim Ziyech en André Onana op de shortlist van 34 kanshebbers, maar het Ajax-duo viel vervolgens af. Alleen Salah, Mané en Aubameyang bleven toen nog over.

Salah mocht de award vorig jaar ook in ontvangst nemen en ook toen eindigden Mané en Aubameyang op plaats twee en drie. De Gabonese spits van Arsenal was in 2015 de beste, toen hij nog voor Borussia Dortmund speelde, en een jaar later ging de titel naar Riyad Mahrez (Leicester City).

Bij de verkiezing mochten de 56 bondscoaches en technisch directeuren van alle 56 leden van de Afrikaanse voetbalbond hun stem uitbrengen. Zij kozen Hervé Renard, de bondscoach van Marokko, als beste trainer van het jaar. De Fransman won de prijs ook al in 2012, als bondscoach van Zambia.

VN: Twitter-tiener is echte vluchteling!

Rahaf Mohammed Mutlaq Alqunun, de 18-jarige vrouw die op de vlucht voor haar familie vast zat op het vliegveld van Bangkok, maar graag door wilde reizen naar een veilig land, is door de UNHCR erkend als echte vluchteling. Dit was een eis van Australië om haar op te kunnen nemen. De VN heeft Australië gevraagd haar asiel te verlenen.

Lees ook hier en hier voor onze eerdere artikelen over dit onderwerp.

Het Australische ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat het verzoek binnen is gekomen en wil dat op de gebruikelijke manier behandelen en wil ook verder geen commentaar geven. Daarnaast wil ook de VN-vluchtelingenorganisatie nog geen commentaar geven. Marise Payne, de Australische minister van Buitenlandse zaken reist morgen af naar Thailand.

DNA-onderzoek in zaak bevallen comapatiënte

Onlangs beviel in Phoenix, Amerika, een vrouw die al jarenlang in coma ligt van een kerngezonde zoon. DNA-onderzoek onder het mannelijk personeel van de kliniek moet nu uitwijzen wie (meerdere malen) zijn paarsgepunte lans in de weerloze vrouw gestoken heeft, en wie dus de vader is van de baby. 

In een statement liet de Hacienda HealthCare Kliniek gisteren weten dat de politie een huiszoekingsbevel heeft gekregen waarmee DNA kan worden afgekomen van het mannelijk personeel. De kliniek overwoog deze stap al eerder, maar werd tegengewerkt door advocaten omdat het tegen de wet in zou gaan. "We verwelkomen deze ontwikkeling in het politieonderzoek" laat de kliniek dan ook weten. 

AH waarschuwt voor Surimi krabsalade

Albert Heijn heeft besloten de AH Surimi krabsalade 60 gram van het Albert Heijn merk met ten minste houdbaarheidsdatum 26-1-2019 uit de winkels terug te halen. Dat meldt de NVWA. 

Het product zit verpakt in een onjuiste cup (cup van AH Tonijnsalade) met hierop onjuiste artikelinformatie. Daardoor kloppen de ingrediënten die op het etiket staan niet. In de AH Surimi krabsalade zitten de allergenen: schaaldieren, soja en melk (lactose) die niet staan vermeld op het etiket.

Klanten met een allergie voor schaaldieren, soja en melk (lactose), wordt dringend verzocht de AH Surimi krabsalade niet te eten en terug te brengen naar een Albert Heijn-winkel, waar zij bij inlevering van het product het aankoopbedrag vergoed krijgen. Klanten die geen allergie voor deze ingrediënten hebben, kunnen de Surimi krabsalade gerust eten.

Landelijke onderwijsstaking op 15 maart

FNV Onderwijs en Onderzoek gaat samen met de Algemene Onderwijsbond (AOb) actie voeren in de week van 11 maart voor meer investeringen in het onderwijs. De bonden roepen leden uit alle onderwijssectoren op om mee te doen. De week wordt afgesloten met een landelijke onderwijsstaking op 15 maart.

Verkiezingen
Vlak voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten en indirect voor de Eerste Kamer op 20 maart 2019 willen de FNV en de AOb duidelijk maken dat er een investeringsplan nodig is voor het onderwijs. Nog deze kabinetsperiode moet er een begin gemaakt worden met het inlopen van de achterstanden en moet het kabinet gaan investeren in het onderwijs. Alleen op die manier kunnen de dalende leerlingprestaties en de personeelstekorten tegengegaan worden.

De uitkomsten van een AOb-enquête zien dat leraren, onderwijsondersteuners en directeuren uit het primair onderwjs, voortgezet onderwijs en het mbo massaal doorwerken bij ziekte, ze voortdurend invallers zoeken en dat er bomvolle klassen zijn. Het lerarentekort ontregelt het onderwijs en de werkdruk is hoog. De uitkomst van de AOb-enquête komt overeen met onderzoek dat FNV Onderwijs & Onderzoek uit heeft gevoerd in het wetenschappelijk onderwijs (WO). Ook daar, zo zegt FNV-bestuurder Jan Boersma, giert de werk- en prestatiedruk de bocht uit en werkt wetenschappelijk personeel veel door tijdens ziekte.

Desondanks investeert het kabinet Rutte III niet meer in onderwijs. "Vreemd, want economen zijn het er over eens dat investeren in onderwijs goed is voor de maatschappij en economische groei”, zegt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen. “Ondertussen focust dit kabinet op lastenverlichting voor bedrijven, terwijl wij met z’n allen meer baat hebben bij goed onderwijs. Zelfs voor buitenlandse bedrijven is dat belangrijk: een goed opgeleide bevolking staat bij vestigingsplannen hoog op hun wensenlijstje.”

Overspannen
Het onderwijs is overspannen, door hoge verwachtingen van politiek, ouders, leerlingen en studenten. Verheggen: “Met het huidige budget kunnen we die verwachtingen niet waarmaken. De aantrekkelijkheid van een baan in het onderwijs is afgenomen. Simpelweg omdat de salarissen door voortdurende bezuinigingen achterlopen bij de markt. Het personeelstekort zorgt voor een stijgende werkdruk, terwijl onderwijs nu al het hoogste burn-out risico heeft. Dat moet echt anders.”

FNV-bestuurder Jan Boersma vult aan: "Sterker nog, de overheid confronteert het hele onderwijs met doelmatigheidskortingen, terwijl de rek er bijvoorbeeld in het wetenschappelijk onderwijs al lang uit is. Studenten worden nog steeds met lap- en stopwerk door tijdelijke docenten met onzekere contracten bediend en de ondersteuning loopt op zijn laatste benen, omdat er met minder mensen hetzelfde of meer werk moet worden verricht."

4 miljard euro 
De FNV en de AOb willen dat daarmee nog in deze kabinetsperiode een start wordt gemaakt. Voor primair tot en met universitair onderwijs is daarvoor structureel ruim 4 miljard euro nodig. Voor wetenschappelijk onderwijs is 1,15 miljard euro nodig. Dit is de reparatie van de bezuiniging van de afgelopen jaren op de rijksbijdrage per student die met 25% is afgenomen. Ook eisen ze dat de doelmatigheidskorting van 183 miljoen voor het hele onderwijs van tafel gaat en dat de gelden uit het sociaal leenstelsel in het HBO en WO worden geïnvesteerd. Er moeten meer vaste docenten komen.

De actiebereidheid bij het onderwijspersoneel is hoog in alle onderwijssectoren, zo blijkt uit een enquête eind november onder AOb-leden. Staken en demonstreren worden het vaakst genoemd als actiemiddel. Ook bij de universiteiten, waar FNV Onderwijs en Onderzoek het personeel vertegenwoordigt, is de actiebereidheid hoog. Zo kwamen medio december nog duizenden hoogleraren, docenten, ondersteunend onderwijspersoneel en studenten in het wetenschappelijk personeel in actie.

51-jarige man opgepakt na dodelijk schietincident

Bij een schietincident in de Netscherstraat in Den Haag dinsdagmiddag omstreeks 13.00 uur kwam een 48-jarige man om het leven. Agenten hielden enige tijd later een 51-jarige Hagenaar als verdachte aan. De betrokkenheid van de verdachte bij het dodelijk schietincident wordt onderzocht.

Meerdere getuigen meldden het schietincident bij de politie en vertelden daarbij dat de schutter na het schietincident wegvluchtte. Toegesnelde agenten troffen in de Netscherstraat het zwaar gewonde slachtoffer aan. Reanimatie door agenten en ambulance personeel mocht niet meer baten. Het slachtoffer overleed kort na het schietincident aan zijn verwondingen.

In de omgeving werd de schutter niet meer aangetroffen. Direct daarna startten forensisch en tactisch rechercheurs in de omgeving een uitgebreid onderzoek. Enige tijd later meldde een 51-jarige man zich op een politiebureau. Hij is door agenten aangehouden als verdachte en wordt gehoord over zijn rol bij het schietincident.

Man opgepakt om inrijden op motoragenten

Afgelopen maandag heeft de politie een verdachte aangehouden voor poging doodslag tijdens een verkeerscontrole in Borne op 26 december. De politie deed uitgebreid onderzoek en kon afgelopen maandag een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aanhouden. De man zit nog vast voor nader verhoor.

Lees ook: Verkeerscontrole eindigt in dollemansrit; twee politiemotoren total loss

Twee motoragenten hielden op tweede Kerstdag een verkeerscontrole in Borne. Tijdens deze verkeerscontrole ging de man er vandoor nadat hij een stopteken negeerde. De agenten gingen hem achterna en het lukte om de bestuurder te stoppen op de Albergerweg in Zenderen. Tijdens dit contact reed de bestuurder plotseling hard weg en ramde hierbij een politiemotor. De agent kon op tijd wegspringen en werd niet geraakt. Daarna ontstond er een achtervolging waarbij de bestuurder met hoge snelheid slingerend reed of plotseling voluit remde.

Op de Gravenallee in Almelo, vlakbij het kanaal Almelo-Nordhorn, stopte de bestuurder plotseling. Hij reed vervolgens in volle vaart tot twee keer toe achteruit in op de ook gestopte motoragenten. Hierbij raakten de agenten licht gewond, de motoren raakten total loss. De bestuurder reed verder richting Almelo en liet zijn zwaar beschadigde auto achter vlakbij de brug over de Loolee. Tijdens de achtervolging werd door de agenten enkele keren geschoten.

Een woordvoerder van de politie: "Ook al is er een verdachte aangehouden, we doen nogmaals een dringend beroep op getuigen. We zijn op zoek naar een aantal fietsers die op 26 december tussen 20.00 uur en 20.15 uur op de hoek van de Gravendijk/Gravenallee hebben gestaan bij het kanaal Almelo-Nordhorn. Was u die bewuste woensdagavond op deze locatie en heeft u wat gezien of gehoord? Dan komen we graag met u in contact! Ook komen we graag in contact met mensen die in de buurt van het kanaal Almelo-Nordhorn wonen en camerabeelden hebben."

Nederlandse vakantiegangers vaak onvoorbereid naar verre bestemming

Nederlanders reisden het afgelopen jaar veelvuldig naar verre landen, maar deden dat vaak zonder zich goed te informeren over de bestemming. Dat blijkt uit onderzoek van NBTC-NIPO Research, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Gisteren maakte het Rode Kruis al bekend dat Nederlandse vakantiegangers zeer slecht voorbereid zijn op noodsituaties. 

Zo raadpleegde slechts 28 procent van de Nederlanders die het afgelopen jaar op vakantie gingen naar een land buiten Europa het reisadvies van het land en informeerde 37 procent van deze groep Nederlanders zich over vaccinaties of malariatabletten voorafgaand aan hun reis. Ook zocht maar 18 procent van de reizigers naar verre bestemmingen Nederlanders informatie op over wetten en gebruiken in dat land.

Minister Blok van Buitenlandse Zaken roept daarom Nederlanders op zich beter voor te bereiden op hun vakantie, zeker als het een bestemming betreft buiten Europa. “Ik gun iedereen een onbezorgde vakantie, maar daar heb je als vakantieganger zelf ook een hand in. Je kunt veel ellende voorkomen door je goed voor te bereiden op je reis. Check daarom voor je vertrekt het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zeker voor verre en onbekende bestemmingen”.

Uit het onderzoek van NBTC-NIPO blijkt dat veiligheid een belangrijke factor is bij de keuze van een vakantiebestemming. Ongeveer twee derde van de ondervraagden gaf aan dat de gezondheidssituatie in een land van belang is bij de keuze van een vakantiebestemming en voor 61 procent van de Nederlanders speelt terrorismedreiging een belangrijke rol bij de afweging om wel of niet naar een land te reizen voor vakantie. De helft van de Nederlanders weegt het risico op natuurgeweld of rampen mee bij de keuze van een vakantiebestemming en voor 53 procent van de Nederlanders is de politieke situatie in een land van belang.

Reischecklist
Buitenlandse Zaken heeft voor ieder land in de wereld een reisadvies opgesteld, met informatie over de veiligheid ter plekke. Ook kunnen reizigers vanaf nu gebruik maken van een BZ reischecklist, te vinden op de website van het ministerie. De checklist bevat nuttige informatie en adviezen voor op reis.

Hulp aan Nederlanders in het buitenland in 2018
Mocht het toch fout gaan, dan staat Buitenlandse Zaken klaar om Nederlanders in nood te helpen. Het 24/7 BZ Contactcenter is 24 uur per dag en 7 dagen in de week bereikbaar voor Nederlanders met een hulpvraag.

In 2018 kwamen er 650.000 telefoontjes binnen bij het contactcenter en hebben medewerkers op het ministerie of ambassades en consulaten bijna 3000 Nederlanders in nood geholpen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verleende bijstand aan Nederlanders bij verschillende crisissituaties, zoals de aardbeving in Lombok, de bosbranden in Portugal en Californië en de aanslag in Tadzjikistan.

Eigen verantwoordelijkheid van de reiziger
Afgelopen najaar bracht minister Blok de eerste ‘Staat van het Consulaire’ uit. Daarin staat precies op wat voor hulp van het ministerie van Buitenlandse Zaken Nederlanders kunnen rekenen wanneer ze in het buitenland in de problemen komen, bijvoorbeeld bij ongevallen, overlijdens, vermissingen, detenties of natuurrampen. Minister Blok deed toen eveneens een beroep op de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van vakantiegangers en benadrukte dat er beperkingen zijn aan wat het ministerie van Buitenlandse Zaken kan doen in het buitenland

Dragon's Dogma: Dark Arisen naar Nintendo Switch

Capcom brengt de duistere open-wereld RPG Dragon's Dogma: Dark Arisen naar Nintendo Switch. De game kwam eerder al naar de vorige generatie consoles en pc. Het is voor het eerst dat een Nintendo-platform de game ontvangt.

Om dit te vieren is natuurlijk een trailer vrijgegeven, die je hieronder kunt bekijken. Lang hoeft er niet op de game gewacht te worden: 23 april is de in ieder geval in de Nintendo eShop te vinden. Of de game ook een fysieke release krijgt is niet duidelijk.

Yoshi's Crafted World lanceert 29 maart

Nintendo heeft een nieuwe trailer voor Yoshi's Crafted World vrijgegeven, de opvolger van Yoshi's Woolly World. Dit keer zien we dat Bowser Jr. en Kamek de Sundream Stone willen stelen, deze is in staat iemands dromen uit te laten komen.

Ook verklapt de trailer dan eindelijk wanneer we met de game aan de slag kunnen gaan. Vanaf 29 maart is Yoshi's Crafted World verkrijgbaar voor Nintendo Switch. De trailer kun je hieronder terugvinden.

Oud ADM'ers gooiden rookbom naar ambtswoning Halsema

Een aantal oud-bewoners van het ADM-terrein heeft gisterenavond een rookbom af laten gaan voor de ambtswoning van burgemeester Femke Halsema aan de Herengracht in Amsterdam. Dat zegt de politie. De bom ging af rond 21.00 uur.

Voor de woning van de burgemeester stonden na het incident zo'n tien politiewagens en een deel van de Herengracht werd tijdelijk afgesloten. Ook op de Vijzelstraat stonden enkele politie-eenheden. Rond 22.00 uur was het weer rustig bij de woning. Er zijn vooralsnog geen aanhoudingen verricht.

FOK! Wat een weer: droger en zonniger

Vanochtend is het wisselend bewolkt en komen er vooral in de kustprovincies nog enkele buien voor. Dieper landinwaarts is het inmiddels nagenoeg droog en zijn er brede opklaringen. In de loop van de ochtend nemen de buien van het noorden uit geleidelijk af en zullen uiteindelijk helemaal verdwijnen, het laatst in het zuidwestelijk kustgebied. Met de afnemende buiigheid komt er steeds meer ruimte voor de zon. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 5°C in het oosten en zuidoosten tot 8°C in het westen. De wind is noordwest tot noord en is matig tot vrij krachtig, aan de kust en boven het IJsselmeer krachtig tot hard.

Vanavond en vannacht is er weinig bewolking. De minimumtemperaturen lopen uiteen van -2°C in het oosten en zuidoosten tot +2°C vlak aan zee. De noordelijke wind is zwak tot matig.

Morgen overdag neemt de bewolking van het noordwesten uit geleidelijk toe en in de loop van de middag en in de avond gaat er op steeds meer plaatsen lichte regen of motregen vallen. In Limburg kan er later in de avond mogelijk natte sneeuw vallen, in de heuvels mogelijk even droge sneeuw. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 2°C in het uiterste oosten en zuidoosten tot 6°C langs de westkust. De zwakke tot matige wind draait in de middag geleidelijk van noord naar west, aan zee naar noordwest. (Bron: KNMI)

Bizarre wolk boven Bad Beintheim (Archieffoto van Koelkastje)
Bizarre wolk boven Bad Bentheim (Archieffoto van Koelkastje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Mobilisatie Oorlogskruis voor bijna 100-jarige Dieleman

Deze zomer is het 80 jaar geleden dat Adriaan Dieleman werd opgeroepen voor zijn dienstplicht, net voor de Tweede Wereldoorlog. Gisteren reikte minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten de inmiddels 99-jarige veteraan het Mobilisatie Oorlogskruis uit, in zijn woonplaats Terneuzen.

Bijleveld zei af en toe de eer te hebben, veteranen te ontmoeten die de meidagen 1940 meemaakten. “Lang niet altijd kijken ze met trots terug op hun inzet. Ze hadden immers de oorlog verloren. Toch vind ik dat niet terecht. Nu weten we hoe het allemaal gegaan was. Maar u was op dat moment bereid om uw leven te geven voor de verdediging van ons land. Dat vind ik niet niks.”

Soldaat Dieleman diende tijdens de mobilisatie bij de 38e reserve-grenscompagnie, gelegerd in Zeeuws-Vlaanderen. Met zijn eenheid, de 38e reserve-grenscompagnie, moest hij via de Westerschelde naar Walcheren. De Duitsers dreven de compagnie echter steeds verder achteruit. Bij Westkapelle werd Dieleman krijgsgevangene gemaakt en belandde uiteindelijk met lotgenoten in de Veehallen van Den Bosch.

Opgeblazen
De Duitsers voorzagen de soldaat na enige tijd echter van documenten om naar huis te gaan. Dat was een behoorlijke onderneming, want spoorbruggen waren opgeblazen. Gelukkig hoefde Dieleman niet te voet, want 2 mannen waren bereid hem met hun auto mee te nemen naar Goes.

Vrijstelling
Al voor de oorlog werkte Adriaan in een textielfabriek. Eenmaal terug in Terneuzen ging hij met de bedrijfsleider naar het toenmalige Shellgebouw in Den Haag, waar de bezetter zich had gevestigd. Hij kreeg vrijstelling. Daardoor kon Dieleman als monteur in de textielfabriek aan de slag en hoefde niet als dwangarbeider naar Duitsland.

25.000 Duitse krijgsgevangenen
Nadat Zeeuws-Vlaanderen in 1944 was bevrijd, werd Dieleman in maart 1945 geplaatst bij de geallieerden. Als militair bewaakte hij vervolgens 25.000 Duitse krijgsgevangenen in het Belgische Zedelgem. Tijdens de bevrijding trok de Nederlandse militair als grenswacht/Frontierguard met de Canadezen noordoostwaarts richting Almelo en Groningen. Omdat Dieleman de Engelse taal al redelijk goed machtig was, fungeerde hij als tolk tussen de Canadezen en Nederlanders.

Wilhelmus
Op een patrouille bij het Groningse Bellingwolde werd per abuis een Duits dorpje gepasseerd. Ondanks dat leverde het een memorabel moment op. Dieleman ging er het plaatselijke kerkje in, met een kameraad. Die wilde het orgeltje bespelen, maar daar kwam geen geluid uit. Dat was wel het geval toen de Duitse dominee binnenliep en de voetpomp van het luchtorgel bediende. De kameraad speelde de noten van het Wilhelmus en gezamenlijk werd het Nederlandse volkslied gezongen.

Mobilisatie Oorlogskruis voor bijna 100-jarige Dieleman (Foto: Defensie)
Mobilisatie Oorlogskruis voor bijna 100-jarige Dieleman (Foto: Defensie)

Laatste reviews en specials
review
Devil May Cry 5
special
Fun met Funda #144 - Sfeervol wonen in Limmen
review
Degrees of Separation
special
Kennismaken met Solwing Esports (LoL)
review
Dead or Alive 6
review
Anthem
©FOK.nl e.a.