Peterhansel en Al-Attiyah slaan terug in Dakar

Stephane Peterhansel en Nasser Al-Attiyah hebben in de derde etappe van de Dakar Rally optimaal gebruik gemaakt van hun lange staat van dienst. De Fransman en de Qatarees zetten de concurrentie op grote achterstand en doen zo weer mee in het klassement.

De derde etappe naar Arequipa betekende een probleemdag voor vele coureurs. Carlos Sainz reed met zijn Mini in een gat en moest aan de slag om de schade aan zijn auto te repareren. Klassementsleider Giniel de Villiers kreeg te maken met een lekke olieleiding en leverde ruim vier uren in. Ook Bernhard ten Brinke gaf ruim een half uur toe. Hij landde bij een sprong op een wiel en even later kreeg hij meerdere lekke banden. De Nederlander moest het door een enorme hoofdpijn iets rustiger aan doen. Sébastien Loeb reed verkeerd en leverde 40 minuten in.

Aan de streep had Peterhansel 2,5 minuten voorsprong op Al-Attiyah. Nummer drie was de Pool Jakub Przygonski die elf minuten langzamer was. Ten Brinke eindigde op plek zeven met ruim een half uur achterstand. Tim en Tom Coronel waren ook op de derde dag goed op dreef met plek zeventien en een uur achterstand. Hiermee deden ze het een stuk beter dan Erik van Loon die rondrijdt met een kapotte krik onder zijn Toyota en al ruim vijf uur heeft ingeleverd.

In het klassement is Al-Attiyah opnieuw aan de leiding gekomen. De Qatarees heeft bijna zeven minuten voorsprong op de Saudiër Yazeed Al-Rajhi en iets meer dan zeven minuten op Peterhansel. Ten Brinke zakte naar plek zeven op 25 minuten achterstand. De Coronels staan op ruim twee uren 23e.

Morgen rijdt het veld naar Tacna met een getimede proef van 405 kilometer.

Peterhansel slaat toe op lastige derde dag (Foto: Pro Shots/Action Images)
Peterhansel slaat toe op lastige derde dag (Foto: Pro Shots/Action Images)