Karginov bezorgt Kamaz derde dagzege, tijdverlies De Rooy

Andrey Karginov heeft Kamaz de derde dagzege in deze Dakar Rally bezorgd. De Rus wist in de 331 kilometer lange proef maar lieft elf minuten te pakken op nummer twee Federico Villagra. De Argentijn was de enige vrachtwagencoureur van Iveco die zonder problemen rondreed. Gerard de Rooy leverde anderhalf uur in.

Eduard Nikolaev startte de dag als snelste, maar de Rus leverde op weg naar het derde meetpunt tien minuten in op teamgenoot Karginov die deze voorsprong consolideerde op Nikolaev en Dmitry Sotnikov die als derde en vierde eindigden. Alleen Villagra wist zich hier nog tussen te wurmen.

In het begin van de etappe kon De Rooy het tempo van de Russen goed volgen, maar op een van de duinen maakte de Nederlander een foutje en kwam vast te staan. Bovendien ging het stuur stuk, waardoor gewacht moest worden op assistentie. Die kon niet van teamgenoot Ton van Genugten komen die zelf met problemen kampte omdat er onvoldoende turbodruk leek te zijn. Dit zorgde ervoor dat hij de duinen met veel moeite op kwam. Maurik van den Heuvel stond uiteindelijk zijn stuur aan De Rooy af die bijna anderhalf uur inleverde.

Janus van Kasteren was ditmaal de beste Nederlander op plek zes op veertig minuten. Van Genugten was de nummer acht op bijna een uur, terwijl De Rooy twaalfde werd.

In het klassement leidt Nikolaev met vijf minuten voorsprong op Villagra. Sotnikov en Karginov staan binnen de tien minuten op de plekken drie en vier. Van Genuten is met de zesde stek de beste Nederlander op 1.16 uur, op de voet gevolgd door De Rooy. Van Kasteren staat met plek negen ook in de top tien.

Morgen rijden de coureurs naar Tacna met een getimede proef van 405 kilometer.

Nikolaev leidt de Dakar ook na de derde dag (Foto: Pro Shots/Action Images)
Nikolaev leidt de Dakar ook na de derde dag (Foto: Pro Shots/Action Images)