New Super Mario Bros. U Deluxe

New Super Mario Bros. U was een launchtitel voor Nintendo Wii U en was, naar mijn mening in ieder geval, de beste uit de New Mario-serie. De game biedt de meeste uitdaging, leuke multiplayer en zeker met de challenges en New Super Luigi. U DLC erbij een uitgebreid pakket aan content. Na de succesvolle releases van Super Mario Maker en Super Mario Odyssey is het echter lastig om terug te keren naar de game.

New Super Mario Bros. U Deluxe Peachette

De game biedt een kleine hoeveelheid nieuwe content. In plaats van een blauwe Toad kun je nu spelen als Toadette die een unieke power-up krijgt. Met de kroon kan zij veranderen in Peachette, waarna ze kan zweven en een verticale boost kan gebruiken om uit narigheden te ontsnappen. Peachette gaat bovendien niet meteen dood wanneer je in een afgrond valt. Ook Nabbit is speelbaar. Hij en Toadette zijn eigenlijk gewoon de 'easy modes' van de game. Leuk voor de jongere gamer, want New Super Mario Bros. U Deluxe kan zeker weten erg uitdagend zijn, maar het verwijderen van blue Toad heeft wel het nadeel dat je in multiplayer met vier personen nu altijd één van deze 'easy mode' personage hebt. Waar je eerst kon spelen met Mario, Luigi, Blue Toad en Yellow Toad, is dat nu niet meer het geval. Het is me niet helemaal duidelijk waarom Toadette niet als extra kon worden toegevoegd in plaats van als vervanging.

Verder is er wel een goede game te vinden, zeker met de complete content. De basisgame stond al hoog in mijn lijstje Mario-titels, door de goede leercurve en eerlijke, maar hoge moeilijkheidsgraad. De game speelt lekker weg, al voelt het soms wel iets meer floaty dan je van Mario gewend bent, en simpelweg het snel uitspelen van levels voelt belonend. De uitdaging wordt verder opgeschroef in New Super Luigi U., DLC dat ooit werd gemaakt voor het 'Jaar van Luigi'. Deze DLC biedt nieuwe levels waarin je niet kan spelen als Mario (dit keer wel als bijvoorbeeld Toadette en Nabbit), waar je slechts 100 seconden hebt en het leveldesign intentioneel uitdagender is gemaakt. Ook zijn er los daarvan nog uitdagingen, waarin je bijvoorbeeld zo lang mogelijk aanvallen moet ontwijken of op zoveel vijanden stampen zodat je levens erbij krijgt. Het complete pakket is zeer de moeite waard, zeker voor hen die zin hebben in een 2D-Mario en de Wii U-versie hebben overgeslagen.

New Super Mario Bros. U Deluxe Nabbit

Dat gezegd hebbende is de game lastig doorheen te komen. Dat ligt wellicht aan mezelf. Ik heb de game immers al eerder gespeeld (zes jaar geleden), maar sindsdien heb ik ook jarenlang games in de engine kunnen spelen in Super Mario Maker en een revolutionaire ervaring in Super Mario Odyssey. Om dan terug te keren naar de typische formule van graswereld, woestijnwereld, ijswereld en noem maar op, compleet met standaard vijanden en veel, heel veel ge'bah bah' is iets wat me lastig vastgreep. Ik kan me voorstellen dat dit geen probleem is voor gamers die de game op de Wii U nog niet hebben ervaard of Super Mario Maker al die tijd niet hebben gespeeld, dus dat is iets dat je voor jezelf moet nagaan.

Veel meer valt er eigenlijk niet te zeggen over New Super Mario Bros. U Deluxe. Het is een goede game, de beste uit de reeks, en biedt vele uren aan uitdaging en plezier. Ook een klein beetje frustratie als je in multiplayer speelt, maar wat is een goede speelsessie zonder. Als je de Wii U-versie hebt overgeslagen en op zoek bent naar meer Mario kun je hier niet misgaan. Heb je die game wel gespeeld, of ben je druk bezig geweest in Super Mario Maker, dan is hier weinig om je over te halen en kun je beter de Wii U toch nog maar eens uit de kast halen. Of niet.