Schoolmeisjes hebben last van vieze oude mannetjes

Eén op de drie Britse schoolmeisjes is wel eens op straat lastig gevallen terwijl zij een schooluniform droegen. De ongewenste aandacht varieerde van betasten, staren tot naroepen en ongewenst foto's maken, blijkt uit een studie van Plan International UK, één van 's werelds grootste goededoelenorganisaties ten behoeve van kinderen.

Op vele scholen in Groot-Brittanië is het verplicht voor zowel jongens als meisjes om een schooluniform te dragen.


Schoolmeisjes dupe van oudemannenfetish (Foto: gettyimages)

De meisjes voelen zich door hun uniform een sexueel doelwit van vooral oudere mannen en voor een aantal meisjes begon de ziekelijke aandacht al op achtjarige leeftijd. In het rapport staan ook getuigenverklaringen die beschrijven hoe mannen foto's onder hun rokjes proberen te maken, of ze betasten in het openbaar vervoer.

"Ik liep in mijn schooluniform en een man tüterde vanuit zijn auto. Ik reageerde daar niet op, maar hij bleef tüteren en me uitdagen", aldus de nu 20-jarige Zanele uit Manchester. De 14-jarige Nyasha uit Belfast mag van haar moeder niet meer in het schooluniform naar buiten. "Mijn moeder zegt dat ik er dan ouder uitzie."

Voor het onderzoek zijn ruim duizend meisjes in de leeftijd van veertien tot éénentwintig jaar geïnterviewd, waarvan tweederde zei ooit in het openbaar wel eens ongewenst sexueel benaderd of lastiggevallen te zijn, ongeacht of ze een uniform droegen.