Extremist komt net tekort voor vroegtijdige winst in presidentsverkiezingen BraziliŽ

De Braziliaanse presidentsverkiezingen gaan naar een tweede ronde. Zondag mochten bijna 150 miljoen Brazilianen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen, maar niemand kwam aan de benodigde 50 procent om gelijk de winst op te kunnen eisen.

Zoals verwacht werd de extremist Jair Bolsonaro de grote winnaar. Gedurende de avond leek hij zelfs even af te stevenen op directe winst, maar hij kwam uit op zo'n 46 procent van de ruim 117 miljoen geldige stemmen. Het boegbeeld van de rechtse PSL gaat daardoor in de tweede ronde de strijd aan met de linkse Fernando Haddad, van de lange tijd regerende arbeiderspartij PT. Haddad, oud-burgemeester van São Paulo, kwam uit op ruim 29 procent van de stemmen, Ciro Gomes was met 12,5 procent de enige andere kandidaat in de dubbele cijfers.

In het verdeelde Brazilië heerst grote angst onder bepaalde groepen mensen, mocht Bolsonaro aan de macht komen. Vooral homoseksuelen en mensen met een andere afkomst vrezen voor hun leven: de keiharde oud-militair ziet graag dat iedereen een wapen in bezit mag hebben, terwijl hij een blinde haat kent voor bijvoorbeeld homo's, die volgens hem beter dood kunnen zijn. Ook had hij graag gezien dat de door hem geliefde militaire dictatuur, die Brazilië lange tijd in een ijzeren greep hield, meer mensen had vermoord.

Bolsonaro staat verder bekend om zijn ietwat respectloze uitspraken. Zijn dochter werd volgens de man verwekt in een zwak moment, zijn zoons zouden nooit een gekleurde dame als vriendin hebben, 'want ze zijn goed opgeleid'. Bij een zoon met homoseksuele neigingen moeten die neigingen er maar uitgeslagen worden en donkergekleurde Brazilianen zijn volgens Bolsonaro nog minder waard dan vee.

Bolsonaro, een soort Rodrigo Duterte in het kwadraat, wint vooral stemmen met zijn 'anti-establishment'-houding, ondanks dat hij zelf al bijna drie decennia deel uitmaakt van de Senaat - weinig succesvol, in al die tijd werd slechts drie keer een project van hem goedgekeurd. Het probleem van de PT speelt vooral rondom corruptie, waardoor mensen óf voor bijvoorbeeld Bolsonaro stemden óf zich van stemmen onthielden, zoals bijna 30 miljoen mensen deden.

De tweede en beslissende ronde wordt op 28 oktober gehouden.