Jeugdspelen begonnen, medaillekansen voor Nederland

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires zijn zondag de Jeugd Olympische Spelen van start gegaan. Nederland wordt vertegenwoordigd door 41 sporters op de derde (zomer)editie van het toernooi waar zonder twijfel veel toekomstig winnaars van olympische gouden medailles in actie komen.

Dag één zit erop, dus we blikken terug op de prestaties van de Nederlanders en nemen een kijkje op de medaillespiegel. Voor informatie over de deelnemers, de (vele!) beschikbare livestreams en meer kun je op het FOK!forum terecht, hier om precies te zijn. Je kunt natuurlijk ook gewoon mee komen kijken naar de sterren van de toekomst.

Triatlon
Triatlete Barbara de Koning kwam als vijfde het water uit na het zwemmen, waarna ze er op de fiets aanvankelijk goed bij kon blijven. In de slotronde verloor ze echter wat tijd en viel ze terug naar plek tien, wat ze in de slotfase van het hardlopen nog deels goed kon maken: De Koning werd zesde, 1:47 minuten achter de Zuid-Afrikaanse winnares Amber Schlebusch.

Tennis
Tennisser Jesper de Jong begon niet al te ingewikkeld aan het toernooi. Hij had een goed uurtje nodig om Ali Dawani uit Bahrein met 6-2, 6-1 naar huis te sturen en zich te plaatsen voor de achtste finales.

Barbara de Koning verlaat het water (Jed Leicester for OIS/IOC)
Barbara de Koning verlaat het water (Jed Leicester for OIS/IOC)

Badminton
Madouc Linders begon niet zo lekker aan het badmintontoernooi. De Braziliaanse Jaqueline Lima was in de groepsfase met 16-21, 19-21 te sterk voor de Nederlandse, die maandag en dinsdag haar andere groepswedstrijden speelt. Dennis Koppen begon wel prima aan zijn groepsfase: de Chileen Alonso Medel moest er met 21-14, 21-13 aan geloven.

Alle badmintonners in Buenos Aires doen ook mee aan de gemengde teamwedstrijd. Die is dubbel gemengd: de heren en dames zijn ingedeeld in acht teams van acht, waarbij ook de landen door elkaar gegooid zijn. Linders won met haar team Delta de eerste wedstrijd in de groep, net als Koppen met zijn team Sigma.

Linders won samen met de Sloveense Petra Polanc met 14-9 van een duo uit Indonesië en Singapore, waarna ze samen met de Spaanse Elena Andreu met 11-5 won van een Hongaars/Dominicaans duo. Koppen won met de Duitse Ann-Kathrin Spöri van een Egyptisch/Australisch koppel (11-5) en won daarna met Ikhsan Rumbay uit Indonesië met 13-11 van een Belgisch/Japans tweetal.

Inlineskaten
Het inlineskaten bestaat in Buenos Aires uit een allroundcompetitie, met op zondag de 1000 meter sprint en de 5000 meter afvalrace. Merijn Scheperkamp eindigde op de 1000 meter als vierde, vlak achter de Chinees Chen Tao. Marit van Beijnum werd als tiende gerangschikt bij de dames, nadat ze in de halve finales werd uitgeschakeld.

Zondag stond ook de 5000 meter afvalrace op het programma. Van Beijnum werd daarin als tweede uitgeschakeld en eindigde zo als dertiende, waardoor ze in het klassement op plek twaalf staat. De Colombiaanse Gabriela Rueda leidt met alleen de 500 meter sprint op maandag nog te gaan.

Bij de mannen deed Scheperkamp het vooral tactisch prima. Hij hing constant achterin, maar bleef precies uit de gevarenzone. Het leverde hem de zevende plek op, waardoor hij vijfde staat in het klassement. Jhony Angulo Reina uit Colombia gaat aan de leiding.

Merijn Scheperkamp strijdt in de finale van de 1000 meter (Thomas Lovelock for OIS/IOC)
Merijn Scheperkamp strijdt in de finale van de 1000 meter (Thomas Lovelock for OIS/IOC)

Zeilen
Windsurfer Luc Schmitz kende geen geweldige eerste dag, waarop de competitie door het weer met flink wat vertraging begon. Er konden uiteindelijk twee races gevaren worden, waarin de jonge Nederlander twee keer als dertiende eindigde, waardoor hij nu elfde staat in de stand.

Breakdancen
Breakdancer Vicky Bergmans plaatste zich op dag één voor de kwartfinales. In de voorrondes verloor ze van de Japanse Ram, maar ze was de Hongaarse Csepke de baas. Vicky plaatste zich vervolgens voor de kwartfinales, ondanks een nederlaag tegen de Canadese Emma - in het breakdancen worden de zogenaamde B-boys en B-girls alleen bij hun artiestennaam genoemd. Maandag komt ze om 20.15 uur weer in actie, opnieuw tegen Ram.

Trucjes in het breakdancen, zoals hier door B-girl Srta (Dylan Burns for OIS/IOC)
Trucjes in het breakdancen, zoals hier door B-girl Srta (Dylan Burns for OIS/IOC)

Roeien
In het roeien kwamen Iris Klok en Jessy Vermeer in actie in de vrouwen twee-zonder, waar zondag alleen een 'tijdrit' gevaren werd om de indeling van de heats te bepalen. Dat ging bijzonder goed: Klok en Vermeer klokten de snelste tijd van de twaalf deelnemende boten. Maandag komen ze vanaf 19.30 uur (NL) in actie in de heats, de eventuele finale volgt dinsdag.

Zwemmen
In het zwembad kwamen zondag twee Nederlanders in actie, beiden op de 100 meter schoolslag. Juri Dijkstra kwam in de halve finales een kleine seconde tekort om de eindstrijd te halen, Caspar Corbeau plaatste zich als achtste wel voor de finale van maandagavond.

Medaillespiegel
Een officiële medaillespiegel is er op de Jeugdspelen niet, dat zou lastig zijn met allerlei gemengde teams in veel sporten. Medailles worden natuurlijk wel gewonnen, vijftien keer goud op dag één. Vijf daarvan gingen naar Rusland, waaronder bijvoorbeeld beide titels van dag één in het taekwondo.

Hongarije staat er met goud in het schermen en zwemmen ook gelijk op en ook Venezuela won twee keer goud, zowel in het judo als het gewichtheffen. Vietnam, Japan, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Israël en Zuid-Afrika hebben ook al goud te pakken.

Katherin Oriana Echandia Zarate pakt Venezolaans gewichthefgoud bij de dames tot 44kg (Gabriel Heusi for OIS/IOC)
Katherin Oriana Echandia Zarate pakt Venezolaans gewichthefgoud bij de dames tot 44kg (Gabriel Heusi for OIS/IOC)