Darter Smith-Neale wint Winmau World Masters

Darter Adam Smith-Neale heeft de grootste overwinning uit zijn loopbaan binnen. De 24-jarige Engelsman schreef in Bridlington de Winmau World Masters op zijn naam, een van de majors van dartsbond BDO.

Het zal onder dartsliefhebbers algemeen bekend zijn dat het niveau bij de BDO doorgaans een stuk lager ligt dan bij de PDC, maar in Bridlington gingen de heren er zo nu en dan toch stevig tegenaan. Zo maakte de Duitser Michael Unterbuchner, vorig jaar halve finalist op Lakeside, een sterke indruk: hij klopte John Burgess die boven de honderd gemiddeld stond te gooien, maar ging er vervolgens zelf met een gemiddelde van 101.44 uit tegen de sympathieke Welshman Wayne Warren.

In de kwartfinales sneuvelde veteraan Warren tegen Smith-Neale: 4-1. In een uitstekende wedstrijd was de Welshman Jim Williams met 4-3 te sterk voor Scott Waites, terwijl een sterk spelende Glen Durrant zijn Engelse landgenoot Gary Robson er met 4-2 af gooide. Scott Scotty Dog Mitchell maakte echter de meeste indruk: hij stuurde een alleraardigst spelende Dave Copley naar huis en gooide over vier sets een gemiddelde van bijna 110 punten per beurt.

Dat kon Mitchell in de halve finales niet helemaal volhouden en Durrant bleek er met 5-2 te sterk in wat wederom een partij van uitstekend niveau was. Smith-Neale won vervolgens met 5-3 van Williams, waarna hij Durrant in de finale ontmoette. Ook de eindstrijd werd een mooie strijd: sterke scores, mooie finishes en spanning waren allemaal van de partij. Smith-Neale pakte de verrassende zege, hij versloeg Durrant met 6-4.

Richard Veenstra en Willem Mandigers sneuvelden in de achtste finales tegen Williams en Mitchell, Wouter Vaes, Wesley Harms en Chris Landman vlogen er een ronde eerder uit.

Bij de vrouwen stak Lisa Ashton weer eens mijlenver boven de rest uit. Ze rolde haar Engelse landgenote Casey Gallagher in de finale met 5-2 op, nadat ze in de eerste ronde al een sterke indruk maakte door gemiddeld boven de 90 punten te gooien.