FOK! Wat een weer: monster-regens!

Hallo!  

Ja, dat was me het dagje wel gisteren. In het noorden en oosten hebben ze denk ik met verbijstering gekeken naar wat er in Utrecht en Zuid-Holland naar beneden is gekomen. Absurde hoeveelheden regen. Dit had alles te maken met diezelfde overgangszone waar ik het de afgelopen dagen ook over had. Warme en vochtige lucht in combinatie met een hoogtelaag c.q vore. Dat is vragen om moeilijkheden!  De lucht was in het noorden en oosten warm, maar droog. Rond 17.30 was het er nog op veel plaatsen rond de 25 graden na maxima van 27 tot 28 graden. In Noord-Holland bleef het kwik steken bij 19 graden. 

Dan even wat cijfers. Amstelveen was de topper met 135 mm, gevolgd door Nieuwkoop met 130 mm. Uithoorn kwam met 117 mm aanzetten en een andere waarnemer in Nieuwkoop met 93 mm. Boskoop en Oudewater met 97 mm. En datzelfde viel ook in Woerden. Verder viel er in grote gebieden van Zuid-Holland en Utrecht zo'n 50 tot 80 mm.

Pechvogels waren er ook. Ik bijvoorbeeld. Ik heb altijd al eens 100 mm willen halen, maar dat is me nog nooit gelukt. Ik zou nog verder willen gaan. Er viel hier maar 25 mm, dat is dus een verschil van 110 mm op 15 km. Ik heb echt flink zitten balen, want ik ben altijd wel in voor een portie wateroverlast. Ik hoorde het het ook nog lange tijd donderen van die bui boven Amsterdam en Amstelveen, maar toen was het hier allang droog. .

Vandaag schuift die overgangszone dan definitief over ons land. Dat gaat gepaard met regenbuien en dan is er vooral in het noordoosten nog kans op onweer. Toch verwacht ik niet meer zulke heftige omstandigheden zoals gisteren. De maxima liggen rond en nabij de 19 graden, maar voor de buien uit kan het in Drenthe en Groningen nog 22 graden worden. De wind draait naar west tot noordwest en neemt toe tot matig.

Tot ziens!  

Zonkracht  

Nederland

Jong hertje in het bos (Foto: Paulus de kabouter)
Een jong hertje in het bos. (Foto: Paulus de kabouter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!