Twin Mirror

Bandai Namco Europe is zelf ook hard bezig om naast Japanse anime-games andere ervaringen naar ons te brengen. Twin Mirror is zo'n andere ervaring. Het spel is gemaakt door Dontnod, de makers van Life is Strange.

We krijgen tijdens de presentatie het verhaal van Twin Mirror te horen. Je speelt Sam Higgs en je gaat terug naar je geboortestad Basswood. Je hebt je stadje verlaten omdat je vriendin je huwelijksaanzoek had afgewezen en jij kapot was van verdriet (en schaamte). Je keert niet terug omdat je er erg veel zin in had, maar je beste vriend is overleden en je wil de begrafenis bijwonen. Volgens Bandai Namco moet de stad van Twin Mirror waar we later in het spel terecht komen levend aanvoelen, met veel verhalen van de inwoners om te ontdekken. Het moet een thriller worden, waarin keuzes je niet moeten straffen, maar je juist op verschillende mogelijke uitkomsten van het verhaal moeten begeleiden. Tijd voor de speelbare demo.

Twin Mirror - Double (Foto: Bandai Namco)

Na een avondje goed doorzakken word je wakker in je hotelkamer. Een hotelmedewerker staat op de deur te kloppen omdat je de checkout-tijd mist. Je hebt een flinke kater en erger nog, je weet helemaal niet meer wat er gisteren gebeurd is. Je strompelt naar de badkamer. Opeens verschijnt daar een denkbeeldig persoon die je vertelt niet naar binnen te gaan. Als speler krijg je de keuze om dat wel of niet te doen. De uitkomst maakt niet veel uit en je ziet daar in de wastafel je T-shirt liggen, onder het bloed. Gezien er geen wonden te bekennen zijn weet je in ieder geval dat het niet jouw bloed is. Het ideale begin van een rotdag.

Nu is Sam een erg slimme man en heeft zichzelf aangeleerd een mind palace te bouwen om zo dingen te reconstrueren. Die mind palace is een belangrijk spelonderdeel in Twin Mirror. Dus na een wandeling in je hersenpan om de kamer voor te stellen ga je logisch nadenken. De eerste mogelijke situatie is dat je binnen bent gekomen en meteen in slaap bent gevallen. Een korte beredenering streept die al door, want dan had je je shirt wel aan gehad. Hierna begint er een stuk heen en weer gewissel van de hotelkamer in het echt en de hotelkamer in je hoofd. Je moet op onderzoek in je echte kamer om spullen te vinden. Als je iets gevonden hebt krijg je minimaal een mogelijk scenario erbij in de mind palace, zodat je die situatie weer kan reconstrueren.

Twin Mirror - Mind Palace (Foto: Bandai Namco)

Zo ligt er een afstandsbediening, dus heb je misschien nog even tv gekeken? Waarom is er kapot behang en ligt daarbij je smartphone kapot op de grond? Langzamerhand wordt het allemaal duidelijker en als een echte Sherlock Holmes kom je erachter dat je jouw T-shirt hebt uitgetrokken en hebt geprobeerd schoon te maken. Nou, knap hoor! De demo was misschien niet de beste scene om ons te laten ervaren hoe Twin Mirror speelt, want dit had iedereen al door in de eerste paar seconden toen je de scene begon.

Wel is duidelijk wat je moet gaan doen in Twin Mirror. In de echte wereld moet je hints vinden om in je mind palace te analyseren wat er gebeurd is. Want leuk dat je je shirt hebt geprobeerd schoon te maken, maar van wie is het bloed, waarom zit het in jouw shirt? Op het eind van de demo krijg je de keus het shirt te laten liggen, of mee te nemen in je tas. Er staat een waarschuwing bij dat dit gevolgen heeft voor het verloop van het spel. En wie is die denkbeeldige tweede ik van je? Wat voor rol speelt hij in het verhaal?

Twin Mirror - Hotel Room (Foto: Bandai Namco)

Het enige echt negatieve dat opviel tijdens de demo was dat Twin Mirror grafisch nog echt wel een vroege versie is. De graphics zijn nogal wazig door de pixelachtige textures. Tijdens het lopen in de mind palace om de kamer te reconstrueren zie je ook objecten zichtbaar ploppen op je scherm. De zogenaamde draw distance is dus nog erg klein. Ik zie geen reden waarom dat zou zo moeten zijn, het is niet dat de graphics van zo'n niveau zijn dat in dit geval de PlayStation 4 Pro er moeite mee zou moeten hebben.

Twin Mirror wordt net zoals Life is Strange een spel dat uit meerdere releases bestaat. Het eerste deel Twin Mirror: Episode 1 - Lost on Arrival zal ergens in 2019 verschijnen op pc, PlayStation 4 en Xbox One.