Sneijder neemt met zege afscheid van Oranje

Het Nederlands elftal heeft donderdagavond de afscheidsinterland van Wesley Sneijder tegen Peru gewonnen. In de Johan Cruijff ArenA werd het 2-1.

Sneijder stond aan de aftrap van zijn 134ste interland en droeg de aanvoerdersband. Oranje begon zwak aan de wedstrijd en mocht van geluk spreken dat het na zes minuten nog 0-0 was. Daley Blind verspeelde knullig de bal aan André Carrillo en die gaf de bal aan Yoshimar Yotun, die voor open doel naast schoot.

Vijf minuten later werden de Zuid-Amerikanen weer gevaarlijk toen Jefferson Farfán het doel van Jasper Cillessen onder vuur nam en de doelman kon redding brengen. In de dertiende minuut volgde alsnog de treffer van Peru. Pedro Aquino klopte Blind bij een hoekschop en kopte vervolgens eenvoudig raak: 0-1.

Halverwege de eerste helft kwam Oranje beter in het spel. Een vrije trap van Sneijder werd niet goed weggewerkt door Peru en de bal kwam voor de voeten van Memphis Depay, die te weinig tijd nam en over schoot. Blind nam het vijandelijke doel na ruim een half uur ook onder vuur, maar zijn poging kwam in het zijnet en daardoor was het bij rust 0-1.

Direct na rust mocht Frenkie de Jong, net als Davy Pröpper, zijn opwachting maken bij Oranje, waardoor de middenvelder van Ajax zijn debuut maakte. Hij zag dat Cillessen direct gestrekt moest op een schot van Miguel Trauco en daarmee de 0-2 voorkwam. Ook Nederland kreeg een goede kans. Na een voorzet van Kenny Tete kwam Ryan Babel voor zijn man en Pedro Gallese moest handelend optreden op zijn inzet. Ruud Vormer probeerde de doelman ook te verschalken nadat hij te ver voor zijn doel stond, maar zijn inzet ging net naast. Enkele momenten later kreeg de middenvelder weer een kans na een pass van Sneijder, maar nu werd het een afzwaaier.

Het laatste wapenfeit van Sneijder in Oranje was een vrije trap die hij hoog over schoot. Vlak voordat hij werd vervangen, zorgde Depay voor de gelijkmaker. Op aangeven van debutant De Jong schoot de aanvaller van Olympique Lyonnais overtuigend raak: 1-1. Sneijder werd vervolgens vervangen door Quincy Promes.

Via Matthijs de Ligt was Oranje na 64 minuten dichtbij de voorsprong, maar zijn kopbal uit een hoekschop werd gekeerd door Gallese. Acht minuten voor tijd volgde alsnog de winst voor Oranje. Depay zette een aanval zelf op, hij bediende Promes, maar nadat zijn schot geblokt werd schoot Memphis de rebound overtuigend raak: 2-1.

Sneijder wordt gehuldigd. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)