Bomen gekapt wegens dood koning

We nemen u weer even mee naar Nigeria, want daar is Oba Francis Olatunji Adedoyin overleden. Zoals we natuurlijk allemaal geleerd hebben was hij de Ogunsua van Modakeke. Speciaal voor de wereldvreemden die niet eens weten wat de Ogunsua van Modakeke is: dat is de koning van een van Nigeria's eeuwenoude steden, vooral een traditioneel heerser.

Adedoyin overleed grofweg vier weken geleden al, maar volgens traditie is dat nu pas bekendgemaakt tegenover de bezorgde inwoners van de stad nabij Ile-Ife, nog zo'n oeroude Nigeriaanse stadsstaat. In lokale media laat men weten dat de koning zeer gemist zal worden in het gebied in het zuidoosten van Nigeria. Hij stond bekend als vredelievend heerser, die vooral niet overweg kon met meer agressieve collegakoningen uit andere gebieden.

De dood van de 96-jarige Ogunsua van Modakeke zorgt voor een opvallend ritueel: de Traditionele Raad van Modakeke heeft besloten dat, volgens traditie, alle bomen in de omgeving van de stad gekapt moeten worden als traditioneel eerbetoon aan de overleden leider. 

Dit zorgt natuurlijk voor een interessante vraag: welke opvallende tradities - die van Canadese bruiloften tellen niet mee - zijn er op aarde omtrent zaken als het overlijden van leiders?