Amerikaan Reed nieuwe leider halverwege Masters, Woods haalt cut nipt

Patrick Reed heeft Jordan Spieth afgelost als leider in de Masters, de eerste golfmajor van het jaar. Marc Leishman is tweede. Achter de Amerikaan en de Australiër zit een groot aantal majorwinnaars op het vinkentouw. Tiger Woods haalde op het nippertje de cut en titelverdediger Sergio Garcia ligt eruit. 

Reed verdedigt zaterdag een voorsprong van twee slagen ten opzichte van zijn naaste belager Leishman uit Australië en vier slagen op de Zweedse nummer drie Henrik Stenson. Reed liep een ronde van 66 slagen (zes onder par) en maakte onder andere negen birdies. De vijfvoudig PGA-tourwinnaar staat nu voor het eerst aan de leiding op een major. Leishman liep een ronde 67 (-5) en blijft in de race voor het groene jasje. 

Achter Reed en Leishman wemelt het van de spelers die één of meer majors op hun naam hebben staan. Stenson is alleen derde op -5, Jordan Spieth, leider na dag één kende een dramatische start van ronde twee met dubbele bogey op hole éé'n en bogey op hole twee. De 24-jarige Amerikaan kon de schade vervolgens beperkt houden met een ronde 74 (+2). Met -4 deelt Spieth de vierde plek met Rory McIlroy, de Noord-Ier die op jacht is naar de Career Grand Slam. McIlroy tekende voor 71 (-1) slagen en houdt met -4 uitzicht op een eerste groene jasje.

Woods had voor zijn tweede achttien holes 75 slagen (+3) nodig en kwam daarmee uit op een totaal van 148. Om het weekend af te mogen maken moest hij onder de 150 slagen blijven. De golficoon, die na jarenlang blessureleed zijn rentree maakt op de Augusta National Golf Club, bezet de gedeelde veertigste plek. 

Garcia kan zijn titel niet meer prolongeren in Georgia. De Spanjaard begon donderdag met een ronde van 81 slagen dramatisch aan het toernooi en kon zich op de tweede dag niet herstellen. Hij had vrijdag 78 slagen (+6) nodig en met zijn totaalscore van 159 kwam hij niet eens in de buurt van de cut. Zaterdag gaat het toernooi verder met de 53 overgebleven spelers.