Hockeysters Laren profiteren maximaal van nederlaag Oranje-Rood

Het was een doelpuntrijke slotfase vrijdagavond tijdens de extra speelronde in de Hoofdklasse van het Nederlandse dameshockey, waarbij de ploegen die strijden om de laatste twee play-offtickets heen en weer werden geslingerd in hun emoties. Toen de stofwolken waren neergedaald, kwamen Laren en SCHC als grote winnaars tevoorschijn. Oranje-Rood staat nu op plek vijf en HDM is definitief uitgeschakeld.

HDM - Laren (0-3)
54' 0-1 Maxime Kerstholt
58' 0-2 Maxime Kerstholt
63' 0-3 Lisa Gerritsen

Lange tijd hielden HDM en Laren elkaar in evenwicht. Laren was wel de ploeg die het duel in Den Haag van meet af aan controleerde, maar op één enkele grote kans na in de eerste helft, lukte het de jonge ploeg van coach Robbert-Jan Cox verder niet om echt gevaarlijk te worden. Pas in het derde kwart vertaalden de bezoekers het lichte veldoverwicht in doelpunten toen Maxime Kerstholt het op haar heupen kreeg en de Haagse defensie tot tweemaal toe steken liet vallen.

De topschutter van Laren profiteerde optimaal en trof twee keer onverbiddelijk doel waardoor de thuisploeg kansloos was voor een goed resultaat. Dat Lisa Gerritsen er in de slotfase nog 0-3 van maakte, is alleen voor de statistieken interessant. Laren heeft door de zege de kansen op de play-offs nu stevig in eigen handen. HDM heeft dankzij deze nederlaag de slag om een plek bij de beste vier nu toch echt definitief verloren en zal de resterende vier duels van dit seizoen gebruiken om te bouwen aan de selectie richting volgend jaar.

Groningen - Amsterdam (0-5)
10' 0-1 Charlotte Vega
37' 0-2 Charlotte Vega
54' 0-3 (sc) Kitty van Male
61' 0-4 (sc) Lauren Stam
69' 0-5 (sb) Lauren Stam

Groningen won vorige week het eerste duel deze competitie van Nijmegen, waardoor de noorderlingen weer mogen hopen op een plek in de play-outs. Tegen kampioenskandidaat Amsterdam kwam de ploeg van Marc Matarek vrijdagavond duidelijk te kort en ging er hard af.

Kampong - Bloemendaal (4-2)
34' 1-0 Michelle Fillet
47' 1-1 (sc) Myrthe van Kesteren
51' 2-1 Kiki van Wijk
51' 2-2 Michelle van de Drift
57' 3-2 (sc) María López
64' 4-2 Michelle Fillet

Kampong is qua veldspel bezig aan een goede tweede seizoenshelft, maar veel punten leverde dat de ploeg van coach Santi Freixa tot nu toe niet op. Tegen laagvlieger Bloemendaal werd door de Utrechters echter de volle mep gehaald. Omdat ook Hurley won, staat Kampong nog steeds op de achtste plaats in de rangschikking.

SCHC - Oranje-Rood (2-1)
25' 0-1 Donja Zwinkels
66' 1-1 (sc) Kyra Fortuin
68' 2-1 Ginella Zerbo

Door een doelpunt van Donja Zwinkels leek Oranje-Rood lange tijd af te stevenen op een knappe overwinning op SCHC. In de slotfase sloeg de thuisploeg echter keihard toe met twee treffers in de twee minuten tijd. Oranje-Rood, dat vorige week net een plek in de top vier had heroverd, moet vanaf nu weer op jacht naar een een play-offplek.

Hurley - Huizen (1-0)
32' 1-0 (sc) Sabine Plönissen

Huizen kon de knappe zege van vorige week tegen Bloemendaal in de score geen vervolg geven tegen Hurley. De Amsterdammers hadden aan één treffer voldoende om de drie punten in eigen huis te houden. Door die zege houdt Hurley Kampong op de ranglijst achter zich. Dat is zo’n beetje het enige waar de ploeg nog voor strijd; degradatiegevaar is er niet en de play-offs zijn ver buiten bereik.

Den Bosch - Nijmegen (2-1)
1' 0-1 Tessa Verweijen
8' 1-1 Lieke Hulsen
38' 2-1 Marlies Verbruggen

Net als vorige week tegen Groningen knalde Nijmegen ook tegen Den Bosch uit de startblokken. Al na een minuut spelen stond de degradatiekandidaat bij de langskampioen op voorsprong. Heel lang konden de Gelderlanders niet van die voorsprong genieten na de gelijkmaker (1-1) van Lieke Hulsen. Net na de rust scoorde Marlies van Bruggen de 2-1. Dat bleek na zeventig minuten voldoende voor de overwinning van Den Bosch, dat zondag de kraker tegen Amsterdam speelt. Inzet is dan de koppositie.