[esports] Mijndomein Masters verbant valsspeler

Mijndomein Masters heeft per direct esporter HouseAR uit de competitie gezet. De software van het platform van FACEIT detecteerde dat hij aan het valsspelen was en dat is onvergefelijk. HouseAR deed namens ECV Esports mee in de Counter Strike: Global Offensive (CSGO)- competitie en omdat dit een teamsport is, is het hele team de pineut.

ECV Esports heeft door het wegvallen van HouseAR niet het minimale aantal van vijf spelers en kan dus niet meer meedoen in de Mijndomein Masters. Erg zuur, want ze stonden reeds in de halve finale. Hun plekje wordt nu ingenomen door concurrent Edevia. Dit incident betekent niet dat ECV Esports helemaal niet meer mee mag doe in de Mijndomein Masters, want vanaf volgend seizoen zijn ze gewoon weer welkom. Kijk hieronder de laatste wedstrijd die ECV Esports speelde tegen Edevia.

Eén van de oprichters van de Mijndomein Masters is Joost Roset en hij kon wat meer achtergrondinformatie verschaffen.

Is het de eerste keer dat jullie te maken hebben met valsspelen?
Het is niet eens zo dat wij een verdachtmaking hebben op ons eigen toernooi, maar dat de speler [HouseAR] op één van de andere leidende platformen [FACEIT] een permaban heeft gekregen. We hebben contact met FACEIT gehad om te checken of de ban werkelijk was uitgevaardigd. Zij bevestigde dit, maar gaven ons verder geen details. Toen zijn we in contact geweest met het team van de speler, ECV Esports. Voor ECV is valsspelen ook not done en wij hebben de speler vervolgens ook gediskwalificeerd van onze competitie. Je kan stellen dat deze stappen in consensus tussen ECV en ons zijn genomen. Het is ook een sterk signaal dat ECV Esports er achterstaat dat deze speler uitgesloten is van het toernooi en dat zij er zelf ook afstand van nemen om te laten zien dat dit onacceptabel is.

Het is echt heel erg zuur voor het team als je met z’n allen zo goed hebt gepresteerd dat je sowieso de vierde plek haalt en dan is het echt heel erg dom dat HouseAR zoiets gedaan heeft. Wij hebben zelf de speler niet meer gesproken. Dat is dan aan het team om te doen.

Ben je bang dat hij ook vals heeft gespeeld bij de Mijndomein Masters?
Het is heel lastig om daar een uitspraak over te doen, want je kan nooit zeggen dat het onmogelijk is om vals te spelen. Ons systeem is wel zodanig opgezet dat we ook achteraf alles nog kunnen monitoren. Tot op heden hebben de tests bij ons daarin niets geconstateerd.

eSport House 010 - Tech

Gaat MDM nu andere stappen ondernemen in de toekomst?
Nee, ons reglement staat vast en we delen natuurlijk informatie met onze collegae. Wat dat betreft zit het wel goed. Dit soort dingen kun je niet voorkomen hoe het team en wij ermee om zijn gegaan vind ik erg goed. Dit is de beste manier om dit soort gedrag te kunnen uitbannen.

Dat is zo, maar op dit moment zijn de prijzenpotten nog klein. Is er niet het gevaar, dat als de prijzengelden bijvoorbeeld een half miljoen bedragen, de teams niet meer zo goed meewerken om dit soort gedrag tegen te gaan?
We hebben daar geen angst voor omdat we het ook niet onderschatten. Ook al zijn de prijzengelden nu nog beperkt, we gaan ermee om als we prijzengelden hebben van een minor of een major [toernooi]. Onze houding is vanaf het begin af aan professioneel geweest. Daarom hebben we er ook ICT-systemen omheen gebouwd waarmee we hierop extra bedacht kunnen zijn.

eSport House 010

Uiteraard heeft zo’n maatregel grote gevolgen en daarom belde ik met Sidney Lehmann, de medeoprichter van ECV Esports. Hij was in het AFA-stadion van AZ om enthousiaste gamers auditie te laten doen voor een nieuw Fortnite-team.

Wat vind je van het incident rond HouseAR?
Lastig., we proberen als organisatie alles zo goed mogelijk te doen, maar je kan niet 24 uur per dag bij iemand op zijn pc kijken. Het is nog niet hard bewezen, dat hij heeft valsgespeeld, maar de software van Faceit zegt dat het zo is.

Sidney Lehmann
Sidney Lehmann

Dit blijven de meest moeilijke gevallen in de esport. Je kan iemand maken en breken hiermee en dat vind ik het ergste van het hele verhaal. We staan achter alle regels en willen de regels dan ook volgen. Wij willen natuurlijk ook een clean toernooi en om dat te bereiken moet je eerlijk en transparant zijn.

Zijn er zaken die nu gaan veranderen bij ECV?
We hebben hiervan geleerd om nog veel directer en concreter te zijn. Wat wordt er [aan software door de esporters] gebruikt en op welke manier? We gaan hier intern meer aandacht aan besteden en onze regels worden aangescherpt. Mijndomein Masters is een leuk toernooi, maar er is geen geld te verdienen. Dat betekent dat we ook niet trainen in speciale huizen. In  zo’n trainingshuis heb je meer controle op wat de spelers doen. Nu doen we veel online en zie je elkaar alleen op events.

Hebben jullie vaker met valsspelen te maken gehad?
Onze organisatie zit al meer dan tien jaar in de esportscene, dus we hebben er natuurlijk vaker mee te maken gehad. Iedere case is toch weer anders. Als het luchtje van valsspelen aan je hangt, dan heb je een probleem: als speler zowel als een organisatie. Wij moeten daar afstand van doen, want dat  kunnen en willen we niet hebben.

eSport House 010 - De zaal

De halve finale van Mijndomein Masters tussen Trust Gaming vs Get Gaming en Edevia vs Defusekids wordt gehouden in eSport House 010 en is live te volgen vanaf 14:00 op https://www.twitch.tv/insideesportstv/. De grote finale is op 21 april.