Wereldrecord Coleman op 60 meter wordt geen wereldrecord

Atleet Christian Coleman liep afgelopen week in het Amerikaanse Clemson een wereldrecord op de 60 meter. Met 6,37 seconden verbrak hij het stokoude record van Maurice Greene, dat al vele jaren op 6,39 stond.

Het wereldrecord blijkt nu echter toch geen wereldrecord te gaan worden. Om door wereldatletiekbond IAAF officieel erkend te worden, moet een record op een afstand van 400 meter of minder namelijk gelopen worden in een wedstrijd waar bepaalde startblokken gebruikt worden. Dat moeten elektronische blokken zijn, die de reactietijden bij de start meten, waarna deze in de uitslag weergegeven worden.

In Clemson werden dergelijke blokken niet gebruikt en dus gaat Coleman's record naar alle waarschijnlijkheid niet door. Een ander probleem was de situatie rond de dopingtests: de IAAF zegt dat gelijk na de wedstrijd materiaal afgestaan moet worden voor een dopingtest, maar in Clemson was geen enkele tester aanwezig.

Coleman stapte gelijk na zijn race dan ook in de auto en raasde via de snelweg richting Atlanta, twee uur verderop. Op de weg richting Atlanta zou hij dan een dopingcontroleur treffen, waarna hij op een parkeerplaats zijn plasje deed en inleverde. Dat kan mogelijk dus gewoon in orde zijn, maar dat neemt niet weg dat niet de goede blokken gebruikt werden en het wereldrecord dus niet geldig is.

Overigens heeft de Amerikaanse atletiekbond minder strenge regels en is de kans dus zeker aanwezig dat Coleman's tijd wél als nationaal record de boeken in zal gaan.