Ingeoliede olympische vlaggendrager plaatst zich voor Winterspelen

Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro werd hij anderhalf jaar geleden wereldberoemd: taekwondoka Pita Taufatofua, die met ontbloot en ingeolied bovenlijf trots de vlag van Tonga het stadion binnen kwam dragen.

Na de Spelen van Rio richtte Taufatofua zich op een volgende uitdaging: plaatsing voor de Olympische Winterspelen van Pyeongchang, die komende maand gehouden worden. De weg was erg lang en kende veel obstakels, zoals om te beginnen het leren langlaufen.

Dat ging wel aardig en dus kon hij mee gaan doen aan wedstrijden. Ook dat werd soms lastig: zo bleven zijn skistokken eens achter op het vliegveld van Miami of moest er op de eettafel van het hotelrestaurant gewaxt worden.

Deze maand reed hij nog de hele nacht in een Armeense taxi door onder meer Armenië en Georgië om naar het vliegveld van Istanbul te komen, zodat hij de dag erna mee kon doen aan wedstrijden in Kroatië. Dat lukte niet, hij was een kwartier te laat om zijn vlucht te halen.

Afgelopen week was er nog een allerlaatste kans voor de sympathieke Pita en daarvoor toog hij naar IJsland. Het was nogal een opgave om in het hoge noorden aan te komen - de wegen waren dichtgesneeuwd - maar het lukte. In het weekeinde haalde hij dan eindelijk het puntenaantal waar hij al geruime tijd naar op zoek was.

Samen met de onlangs in Colombia op rollerski's behaalde punten - waar een groepje exoten samenwerkte om gezamenlijk kwalificatiepunten te scoren, uiteindelijk met succes voor iedereen - kwam Pita zo precies aan de benodigde eisen en dus zal Tonga debuteren op de Winterspelen.

Het Instagram-account van Pita is overigens zeer de moeite waard om te volgen, de afgelopen maanden deed hij er uitgebreid verslag van zijn kwalificatietraject, wat vooral veel weg had van een filmscript.

Vanaf 1:25 minuten in het filmpje bij dit IJslandse artikel hoort Pita de uitslag van zijn race aldaar, waarmee hij de plaatsing voor de Spelen eindelijk gehaald heeft.

Pita doet nog niet zo lang aan langlaufen (Bron: YouTube)