'Veiligheid koning in gevaar'

Koning Willem-Alexander kan op 27 april maar beter niet naar Groningen komen om Koningsdag te vieren. De veiligheid van het staatshoofd kan schijnbaar niet gegarandeerd worden, als we ene Harry Loco - een soort lokale protestzanger - mogen geloven.

Loco heeft het evenement 'Waxinelichtjes dag' - irritant genoeg inderdaad mét spatie - aangemaakt op Facebook. De oproep komt er met name op neer dat de koning niks in Groningen te zoeken heeft zo lang de problematiek rond de gaswinning en de aardbevingen aldaar niet is opgelost.

"Ook de majesteit maakt deel uit van de regering, vertel hem dat de regering niet welkom is! Veroorzaak zo'n rel dat de professionele zoethouders in Den Haag een keer bang worden, niet wij", riep columnist Jan Mulder afgelopen week nog bij de fakkeloptocht in Groningen. Loco heeft zich achter Mulder geschaard, voor wat het waard is.

Loco wijst er nog even op dat het koningshuis aandeelhouder is van Shell, wat volgens hem behoorlijk dwars aan het liggen is. "Shell lapt de veiligheid van de Groningers aan hun laars, dus de koning is niet welkom", klinkt het. Overigens moet minister-president Mark Rutte reageren: "Dat mag de koning niet zelf doen."