Verslavingszorg kampt met personeelstekort

Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN) neemt in Hoogezand, Winschoten, Delfzijl en Stadskanaal voorlopig geen nieuwe patiënten meer aan omdat ze met een personeelstekort kampen. Hierdoor zou het tot vier maanden duren voor nieuwe verslaafden aan hun behandeling kunnen beginnen, wat onnaceptabel is volgens de organisatie.

Volgens de landelijke norm moet een verslaafde binnen tien weken aan zijn behandeling kunnen beginnen. VNN wil mensen het liefst binnen zes weken na doorverwijzing laten starten. Op dit moment worden alleen cliënten in behandeling genomen die al op de wachtlijst stonden. Nieuwe aanmeldingen worden verwezen naar de zorgverzekering om te kijken of ze bij een andere aanbiederr van verslavingszorg terecht kunnen. 

Volgens teammanager Martin de Boer is het lastig om nieuw personeel te vinden dat in het Noorden wil werken, hoewel het ook een landelijk probleem is: De NZa (Nederlandse Zorg Autoriteit) trok vorige maand al aan de bel over onacceptabele lange wachtijden in de geestelijke gezondheidszorg.