BMX'er Van Gorkom uit coma

Jelle van Gorkom is uit coma en buiten acuut levensgevaar maar er zijn nog veel zorgen over zijn longen en hersenen. De BMX'er raakte twee weken geleden zwaar gewond bij een trainingsongeluk op Papendal.

Om duidelijkheid te krijgen over de toestand van zijn longen en hersenen is verder onderzoek nodig maar daarvoor is Van Gorkom nog te zwak. Een van de nieren lijkt beschadigd te zijn maar de andere nier neemt de taak goed over.

Jochem Schellens, directeur van Papendal: “Sinds vorige week dinsdag reageert hij wel op prikkels door met zijn hand te knijpen en het opsteken van een duim. Hij maakt contact en geeft blijk van herkenning bij familie en bekenden. Praten is nog niet mogelijk, vanwege een tube in zijn keel. Dit gaat nog lang duren. Het is een eerste positieve stap. Er is zicht op volledig herstel, maar het is nog wel ongewis. We zijn voorzichtig positief, maar niet te positief. Want er blijft kans op een terugval. Dit wordt zeker een revalidatie van meer dan negen maanden en er is geen garantie op 100 procent herstel.”