FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 14 januari 2018

Weer hattrick voor Dost bij Sporting

Bas Dost heeft in de Portugese Primeira Liga weer flink van zich doen spreken. De 28-jarige Nederlander nam in de thuiswedstrijd tegen CD Aves de volledige productie van Sporting Lissabon voor zijn rekening: 3-0.

Dost kopte Sporting na een ruim half uur op 1-0, waarna hij in de tweede helft vanaf elf meter trefzeker was. Bij het ingaan van de blessuretijd maakte Dost de hattrick compleet, al zijn derde van het seizoen. In oktober scoorde hij thuis tegen Chaves drie keer, op 7 januari van dit jaar deed hij dat thuis tegen Maritimo Funchal ook al.

Met zijn hattrick komt Dost op negentien goals, twee minder dan topscorer Jonas van Benfica. Sporting heeft met 46 punten de leiding in handen, hoewel FC Porto (45) daar maandag nog wel overheen kan komen.

NFL: Brady met Patriots dichter bij nieuwe Super Bowl, Eagles kloppen Falcons

In de NFL zijn weer twee ploegen uitgeschakeld in de strijd om een plekje in de 52e editie van de Super Bowl. De Philadelphia Eagles namen het zaterdagavond in eigen huis op tegen de Atlanta Falcons, terwijl de New England Patriots thuis tegen de Tennessee Titans speelden.

De Falcons kwamen via een field goal op voorsprong, maar een touchdown van LeGarrette Blount bracht de Eagles op een 6-3 voorsprong. Toch namen de Falcons de leiding weer in handen: Devonta Freeman werd gevonden door een pass van Matt Ryan en Atlanta kwam op 6-10, wat door een field goal van Jake Elliott halverwege nog 9-10 werd.

In de tweede helft van de wedstrijd viel niet al te veel spektakel te zien. De enige twee scores werden neergezet door kicker Elliott, die in het derde en vierde kwart een field goal tussen de palen trapte voor de 15-10 eindstand. Het zorgde voor een opmerkelijk feitje: het was de elfde keer dat twee teams bestaande uit 'vogels' (adelaars en valken in dit geval) het in de play-offs tegen elkaar opnamen, en voor de elfde keer won het thuisteam in eigen 'nest'. 

Tom Brady en zijn Patriots, de regerend kampioenen, plaatsten zich voor hun zevende opeenvolgende AFC Championship Game. Een touchdown pass van Marcus Mariota op Corey Davis bracht de Titans in het eerste kwart op voorsprong, maar vervolgens kwamen de Patriots op gang. Zo stond het halverwege al 21-7 door twee touchdowns van James White en één van Chris Hogan, waarbij Brady in twee gevallen de pass verzorgde.

Een kick van Stephen Gostkowski bracht Brandon Bolden in het derde kwart in staat om een touchdown te scoren en Rob Gronkowski zorgde in het vierde kwart voor nog eens een touchdown voor de Patriots. Mariota en Davis werkten nog wel eens samen voor een Titans-touchdown, maar het mocht niet meer baten en de Patriots wonnen met 35-14.

In de NFC Championship Game spelen de Eagles tegen de Minnesota Vikings of de New Orleans Saints, terwijl de Patriots in de strijd om het AFC Championship spelen tegen de Jacksonville Jaguars of Pittsburgh Steelers. De winnaars van die twee wedstrijden gaan naar de Super Bowl.

PSG met minimale cijfers langs Nantes

Paris Saint-Germain heeft zondagavond de zeventiende zege van het seizoen geboekt. Op bezoek bij Nantes was de ploeg van Unai Emery met 0-1 te sterk. PSG zag eerder in het weekend zowel AS Monaco (0-0 tegen Montpellier) als Olympique Lyon (1-1 tegen Angers) punten verspelen en kon daardoor nog een grote voorsprong nemen in de Ligue 1.

Al na twaalf minuten spelen kwam de koploper van Frankrijk op voorsprong. Edinson Cavani gaf een voorsprong, waar Kylian Mbappé op een subtiele wijze overheen stapte en Ángel Di Mariá de gelegenheid gaf om de 0-1 te maken.

De Argentijn, die een basisplaats had door de afwezigheid van de geblesseerde Neymar, had vijf minuten voor rust ook de 0-2 op het scorebord moeten zetten, maar hij faalde hoopeloos. Di María kreeg een voorzet van de rechterflank voor het intikken, maar via de lat schoot hij over.

Zonder groots te spelen bleef PSG in de tweede helft overeind, maar het moest toch bijna een gelijkmaker slikken. Uit een vrije trap van Léo Dubois dacht Emiliano Sala de 1-1 binnen te koppen, maar hij zag zijn treffer afgekeurd worden vanwege buitenspel, waardoor het bij 0-1 bleef. De thuisploeg beeïndigde de wedstrijd met tien man, toen Diego Carlos met twee keer geel werd weggestuurd.

Uitslagen Ligue 1 zondag
St Etienne - Toulouse 2-0
Olympique Lyon - Angers 1-1
FC Nantes-  Paris Saint-Germain 0-1

Barcelona klopt angstgegner Sociedad met pijn en moeite

Barcelona heeft zondagavond een einde gemaakt aan een negatieve reeks tegen Real Sociedad. De Catalanen waren met 2-4 te sterk. Barcelona wachtte op voorhand een loodzware opgave in het Baskenland: de laatste keer dat de ploeg wist te winnen op bezoek bij Real Sociedad was in 2007, toen met 0-2 werd gewonnen door doelpunten van Andrés Iniesta en Samuel Eto'o.

Al na elf minuten spelen wist de ploeg van Ernesto Valverde dat het wederom een zware wedstrijd tegemoet ging. Willian José was het scherpt bij een voorzet van de rechterflank en kopte via de lat de 1-0 tegen de touwen. Enkele minuten later leek de ploeg ook op 2-0 te komen, maar een treffer van José werd geannuleerd. In aanloop naar zijn doelpunt zou het een overtreding gemaakt hebben op Ivan Rakitic, maar de Braziliaan raakte de Kroaat niet.

Na 34 minuten spelen vond de 2-0 wel doorgang. Juanmi werd goed bediend via een steekpass en een schot vanuit de moeilijke hoek verdween via Sergi Roberto in het doel. Zes minuten voor rust kwam Barcelona terug in de wedstrijd. Paulinho maakte zijn achtste competitiedoelpunt van dit seizoen en bepaalde daarmee de ruststand op 2-1.

Direct na rust kwam de gelijkmaker op het scorebord in het Estadio Anoeta. Lionel Messi kreeg de ruimte om richting het strafschopgebied van Real Sociedad de dribbelen, speelde vervolgens op de linkerflank Luis Suárez aan en met een weergaloos schot plaatste hij de 2-2 in de verre kruising: 2-2.

Bij Barcelona zaten Iniesta en Ousmane Dembélé op de bank en het was de Fransman die na 65 minuten spelen zijn opwachting mocht maken als vervanger van Paulinho. Met de vleugelspeler in het veld ging Barcelona op zoek naar de voorsprong en na 71 minuten spelen had het succes. Thomas Vermaelen slaagde er in om een kopduel op het middenveld te winnen en daarmee stelde hij Suárez in stelling die vervolgens uiterst koel bleef: 2-3.

Vijf minuten voor tijd gooide Messi de wedstrijd uit een vrije trap in het slot. Vanaf een meter op 25 legde de Argentijn aan en hij krulde de bal over de muur en Sociedad-doelman Geronimo Rulli bleef aan de grond genageld. Voor Messi was het zijn 366ste doelpunt in La Liga, waarmee hij het record van Gerd Müller (365 doelpunten) overnam van meeste doelpunten in een van de vijf grootste Europese competities.

Barcelona is na zondagavond de enige ploeg uit de vijf grootste competities die nog altijd ongeslagen is. Na negentien wedstrijden is de ploeg koploper in La Liga met een voorsprong van negen punten op nummer twee Atlético Madrid. De achterstand van nummer vier Real Madrid op de Catalanen is al negentien punten.

Uitslagen La Liga zondag
Real Sociedad - FC Barcelona 2-4
Levante - Celta de Vigo 0-1
Alaves - Sevilla 1-0
Espanyol - Athletic de Bilbao 1-1

Dortmund kan niet profiteren van nederlaag Schalke

Borussia Dortmund en VfL Wolfsburg hebben een punt overgehouden aan hun onderling treffen. Er werd in Dortmund niet gescoord.

Bij de thuisploeg ontbrak sterspeler Pierre-Emerick Aubameyang vanwege een disciplinaire schorsing. Van de drie Nederlanders bij Wolfsburg was alleen Paul Verhaegh van de partij. De kansen waren schaars voor rust, waarbij de beste kans te noteren viel voor Dortmund. Vanaf een voorzet van de rechterflank kreeg Andriy Yarmolenko de bal op zijn been, maar niet genoeg om de bal tot doelpunt te promoveren.

Direct na rust is het de Oekraïner die de thuispoeg op voorsprong zetten. Mario Götze zet de aanvaller vrij voor doelman Koen Casteels, maar Yarmolenko schiet hoog over. Een kwartier voor tijd worden de gasten ook gevaarlijk. Van ruime afstand neemt William het doel van Roman Bürki onder vuur en de Zwitser kan er nog net een hand tegen zetten.

De heenwedstrijd tussen beide ploegen was op 19 augustus in een klinkende zege geëindigd voor Dortmund, dat destijds nog onder leiding stond van Peter Bosz, maar zondagavond werd er niet gescoord in het Signal Iduna Park. Dortmund wist daardoor nauwelijks te profiteren van de nederlaag van nummer drie Schalke 04 tegen RB Leipzig (3-1). De achterstand is nu nog één punt.

Uitslagen Bundesliga zondag
Borussia Dortmund - VfL Wolfsburg 0-0
1. FC Köln - Borussia Mönchengladbach 2-1

Beachvolleyballers Brouwer/Meeuwsen winnen indoortoernooi

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben de European Masters in het Tsjechische Pelhrimov gewonnen. Dat was een indoortoernooi en dat was bijzonder: Pelhrimov organiseerde eerder internationale indoortoernooien, maar nog nooit werd op het hoogste Europese niveau binnen gespeeld.

Oud-wereldkampioenen Brouwer/Meeuwsen wonnen in de halve finale in drie sets van het sterke Oostenrijkse duo Clemens Doppler/Alexander Horst. Piotr Kantor en Bartosz Losiak uit Polen waren vervolgens de tegenstanders in de finale.

Een week eerder waren de Polen in de halve finales in Den Haag nog in twee sets te sterk voor Brouwer/Meeuwsen, dit keer hadden de Nederlanders hetzelfde aantal sets nodig om revanche te nemen: 24-22, 22-20.

Blu-ray: Kidnap

Halle Berry. Vooralsnog is dit de enige donkere vrouw die ooit de Academy Award voor Beste Actrice heeft gewonnen (voor Monster’s Ball uit 2001). Dit zou je hedendaags niet meer zeggen, aangezien ze tegenwoordig voornamelijk in betekenisloze bijrollen – zoals in Kingsman: The Golden Circle – of in B-films verschijnt. Haar nieuwste film, Kidnap, waarin zij de hoofdrol van een bezorgde moeder speelt, is er eigenlijk ook zo eentje. Maar toch: verrassend genoeg weet de thriller ondanks zijn ongeloofwaardigheid te vermaken van begin tot eind; en is het hiermee zeker een leuke film om in huis te halen op blu-ray.

FOK! sportfoto-onderschrift week 2

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is 3rr0r met het volgende onderschrift: "Jones weet: met een beetje hulp van de scheids wals je over de tegenstander."

De opgave van deze week:

Wat zijn de Arsenal-spelers David Ospina en Mathieu Debuchy hier aan het doen tijdens hun FA Cup-wedstrijd tegen Nottingham Forest? (Pro Shots / Action Images)
Wat zijn de Arsenal-spelers David Ospina en Mathieu Debuchy hier aan het doen tijdens hun FA Cup-wedstrijd tegen Nottingham Forest? (Pro Shots / Action Images)

Dissidia Final Fantasy NT nu in bèta

Tot 21 januari kun je teambrawler Dissidia Final Fantasy NT uitproberen op PlayStation 4. Je vecht in teams van drie tegen drie met personages die menig fan bekend voorkomen. Er zijn verschillende klassen die tegen bepaalde tegenstanders effectiever zijn dan anderen. Je hebt geen PlayStation Plus nodig om Dissidia Final Fantasy NT te kunnen spelen.

Dissidia Final Fantasy NT komt 30 januari hier officieel uit, maar is reeds sinds 11 januari in Japan te spelen op PlayStation 4 en de game draait al sinds eind 2015 in arcadehallen. Dat uitgever Square Enix nog iets wil uittesten aan de gameplay is onwaarschijnlijk, dus reken op een servertest. Kijk hier nog even een filmpje dat de gameplay uitlegt. Hier is meer informatie over de verschillende verkrijgbare edities.

Giri in Wijk aan Zee ook te sterk voor Kramnik

Anish Giri is het openingsweekend weekeinde in het befaamde schaaktoernooi in Wijk aan Zee prima doorgekomen. De Nederlandse grootmeester won zondag ook zijn tweede partij op het Tata Steel Chess. De nummer vijftien op de wereldranglijst versloeg met de witte stukken Vladimir Kramnik. Na de 35e zet van Giri gaf de Rus op.

De Nederlander opende zaterdag met een overwinning op de Chinese Hou Yifan, de enige vrouw in het internationale topveld. Dat duel was pas na 64 zetten beslist.

Magnus Carlsen wist zondag ook zijn eerste zege te boeken. De Noorse aanvoerder van de wereldranglijst rekende na 36 zetten, met zwart, de Indiër Baskaran Adhiban in. Carlsen was zaterdag met een remise tegen de Amerikaan Fabiano Caruana, de nummer twee van de wereldranglijst, aan het toernooi in Wijk aan Zee begonnen. Caruana deelde zondag het punt met Gawain Jones. 

Uitslagen tweede speelronde Tata Steel Chess - Masters
Hou, Yifan - Mamedyarov, Shakhriyar 0-1
Matlakov, Maxim - So, Wesley 0,5-0,5
Karjakin, Sergey - Anand, Viswanathan 0,5-0,5
Caruana, Fabiano - Jones, Gawain C B 0,5-0,5
Adhiban, B. - Carlsen, Magnus 0-1
Wei, Yi - Svidler, Peter 0,5-0,5
Giri, Anish - Kramnik, Vladimir 1-0

Uitslagen tweede speelronde Challengers
Bok, Benjamin - Harika, Dronavalli 0,5-0,5
L'Ami, Erwin - Amin, Bassem 0,5-0,5
Vidit, Santosh Gujrathi - Krasenkow, Michal 1-0
Van Foreest, Lucas - Tari, Aryan 1-0
Gordievsky, Dmitry - Van Foreest, Jorden 0,5-0,5
Bluebaum, Matthias - Girya, Olga 0-1
Xiong, Jeffery - Korobov, Anton 0,5-0,5

Vrouw zwaargewond, alcomobilist ongedeerd

Zaterdagavond rond 20:50 uur raakte een 33-jarige vrouw uit Rhenen ernstig gewond bij een aanrijding op de A12 in Ede. De bestuurder van de andere auto, een 24-jarige man afkomstig uit Veenendaal, bleef ongedeerd bij het ongeluk, evenals twee passagiers. 

Dat hij ongedeerd bleef is waarschijnlijk te danken aan het feit dat hij op het bureau 730 ug/l blies bij de alcoholcontrole. De vrouw werd met een traumaheli afgevoerd naar een ziekenhuis in Utrecht. De alcomoblist is zijn rijbewijs kwijt. De toedracht van het ongeval wordt nader onderzocht. 

Durrant pakt Lakeside-titel na thriller in beslissende set

Darter Glen Durrant heeft voor het tweede jaar op rij de titel gepakt op Lakeside, het wereldkampioenschap van de BDO. De finale tegen Mark McGeeney werd een perfecte afspiegeling van het hele toernooi: het niveau was lang niet altijd geweldig, maar voor de dartsliefhebbers was het wat spanning betreft smullen.

Durrant gooide aanvankelijk beter, maar toch pakte McGeeney de eerste set in een beslissende leg. Duzza sloeg gelijk daarna weer terug en zag hoe McGeeney set drie in drie legs naar zich toe trok: 1-2. In de vierde set liet Durrant bij een 2-0 voorsprong vijf setdarts liggen, maar via een 116-finish maakte hij het in de leg daarna toch af: 2-2 in sets.

Gemiste kansen kwamen er ook in de volgende set en dit keer bleek het wel duur. Durrant kwam zo niet op 2-2 in legs, maar zag McGeeney de set pakken: 2-3, hoewel Durrant dan weer de volgende set pakte en de stand gelijk kon trekken. De heren lieten vervolgens nogal een berg kansen liggen om op voorsprong te komen en het was McGeeney die dan toch profiteerde: 3-4, waarna Durrant wederom voor een gelijke stand (4-4) zorgde.

Durrant laat het liggen
McGeeney leek het helemaal kwijt te zijn, want ook de negende set verloor hij zonder een leg te winnen, waardoor Durrant op 5-4 kwam. Gladiator gaf echter niet op en via een heerlijke 157-finish pakte hij weer eens een leg. Dat mocht echter niet baten, want Duzza ging gewoon verder waar hij mee bezig was en maakte de set in vier legs alsnog af: 6-4.

In de elfde set liet McGeeney aanvankelijk de nodige kansen liggen om op 6-5 te komen, maar hij pakte de set alsnog. Durrant kreeg flink wat kansen om op één leg van de titel te komen, maar hij deed wat beide heren al zo vaak deden: dubbels missen en zien hoe de tegenstander de leg pakt, waarna McGeeney ook de set pakte en dus een allesbeslissende set voor de titel uit het vuur sleepte.

McGeeney laat het liggen
In die beslissende set greep McGeeney de eerste leg, waarna hij via een 81-finish zijn tegenstander wist te breken en op 2-0 kwam. Durrant kwam op 1-2 en liet vervolgens drie darts liggen om op 2-2 te komen, met McGeeney op een dubbel voor de titel. Gladiator gooide die er echter alle drie naast en Durrant, die zijn pijlen al opgeborgen had, kwam terug om via dubbel 1 alsnog op 2-2 te komen.

Gelijk in de volgende leg sloeg Durrant toe met een break dankzij een heerlijke 149-finish, waarna de regerend kampioen zag hoe McGeeney een ontzettende puddingleg gooide. Hij kon de druk duidelijk niet aan en Durrant profiteerde optimaal door met dubbel 3 de titel te pakken.

Voor McGeeney was er overigens nog wel een mooie statistiek om hem wat op te vrolijken: hij gaat naast Mike Gregory en Tricia Wright de boeken in als een van slechts drie spelers die ooit pijlen kregen voor een wereldtitel, maar nooit een titel pakten.

'C&A mogelijk verkocht aan Chinezen'

Het kledingconcern C&A wordt mogelijk verkocht aan Chinese investeerders. De familie Brenninkmeijer zou momenteel een verkoop van het modebedrijf voorbereiden. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel zondag. De deal zou bijna voltooid zijn, vertellen bronnen aan het blad.

C&A wilde de informatie tegenover Der Spiegel bevestigen noch ontkennen. Cofra-Holding, het moederbedrijf van de textielketen in Zwitserland, zei in een schriftelijk antwoord op de vraag van een mogelijke verkoop: "De lopende herstructurering van C&A omvat ook het verkennen van verschillende manieren om te penetreren in groeimarkten zoals China en de digitale markt. En kan ook mogelijke partnerschappen en andere soorten aanvullende, externe participaties inhouden."

De modeketen telt meer dan 1500 winkels in achttien Europese landen. C&A heeft meer dan 35.000 mensen in dienst en is een van de grootste modeketens van Europa. Het bedrijf staat door de toenemende concurrentie van ketens als H&M en Primark en online concurrentie zwaar onder druk.

'C&A mogelijk verkocht aan Chinezen'
'C&A mogelijk verkocht aan Chinezen' (Foto: ANP)

PvdA'er Moorlag mag Tweede Kamerlid blijven

William Moorlag mag van de PvdA aanblijven als Tweede Kamerlid voor de sociaaldemocraten. De schijnconstructie waarmee Moorlag mensen in dienst nam toen hij directeur was van een sociale werkplaats hoeft hem niet de kop te kosten, oordeelt een commissie die zich in opdracht van de partij over de kwestie heeft gebogen.

Moorlag kan "geloofwaardig de PvdA blijven vertegenwoordigen in zijn werk als Kamerlid", is de conclusie van de driekoppige commissie en ook van het partijbestuur. De commissie wijst erop dat het Groningse Kamerlid goede bedoelingen had: hij wilde zoveel mogelijk mensen aan het werk helpen. Daarvoor kan het drietal, onder leiding van oud-Kamerlid Saskia Noorman-Den Uyl, zelfs begrip opbrengen.

Maar Moorlag ziet volgens hen nu ook in dat de constructie "in de kern niet juist was". Hij biedt daarom zijn verontschuldigingen aan voor zijn optreden, "eerst en vooral aan de medewerkers van Alescon". Ook Moorlag vindt volgens het partijbestuur nu dat "als twee collega's naast elkaar hetzelfde werk doen, ze daar dezelfde beloning voor moeten ontvangen".

Gemoederen verhit

Moorlags handelen en de vraag of hij de PvdA daardoor nog wel kon vertegenwoordigen "heeft de gemoederen verhit binnen onze partij", schrijft het partijbestuur. Juist de PvdA had van de strijd tegen schijnconstructies een speerpunt gemaakt. De jongerenafdeling van de partij en allerhande kopstukken bepleitten Moorlags aftreden.

De Assense sociale werkplaats Alescon nam onder Moorlag mensen niet in vaste dienst, maar zette hen aan het werk voor een zelf opgericht uitzendbureau. Zo kon Alescon hun bijvoorbeeld minder uitbetalen dan de cao voorschreef. De rechter bepaalde vorige maand dat de werkwijze van Alescon niet door de beugel kon.

PvdA'er Moorlag mag Tweede Kamerlid blijven
PvdA'er Moorlag mag Tweede Kamerlid blijven (Foto: ANP)

25 doden bij protesten tegen regime in Iran

Bij de recente protesten tegen het regime in Iran zijn in totaal 25 mensen gedood. Dat zei justitiewoordvoerder Gholamhussein Mohseni Edzehi zondag.

Een woordvoerder van de politie sprak vorige week nog van ongeveer twintig doden. Achttien demonstranten en twee toeschouwers die tijdens de protesten door een ongeluk om het leven kwamen. "We hadden wat onrust verwacht, maar niet in die mate", zei de woordvoerder van justitie, volgens persbureau IRNA.

Volgens Edzehi werden 622 mensen gearresteerd. Hij weersprak verklaringen van parlementariërs die tot 3000 arrestaties hadden gemeld. Sommige demonstranten zijn al op borgtocht vrijgelaten, zei Edzehi. Maar hij gaf opnieuw geen precieze informatie over het aantal mensen dat nog steeds wordt vastgehouden.

25 doden bij protesten tegen regiem in Iran
25 doden bij protesten tegen regime in Iran (Foto: ANP)

EK handbal in Kroatië van start

In Kroatië is dit weekend het EK handbal voor mannen begonnen. Inmiddels zijn de wedstrijden van de eerste speelronde in de groepsfase gespeeld.

 

EK handbal 2018 hoogtepunten Kroatië - Servië (Bron: Youtube)

Groep A
Zweden – IJsland 24-26
Kroatië – Service 32-22

Groep B
Wit-Rusland – Oostenrijk 27-26
Frankrijk – Noorwegen 32-31

Groep C
Duitsland – Montenegro 32-19
Macedonië – Slovenië 25-24

Groep D
Spanje – Tsjechië 32-15
Denemarken – Hongarije 32-25

Liverpool bezorgt Manchester City eerste nederlaag van het seizoen

Liverpool heeft Manchester City zondag getrakteerd op de eerste competitienederlaag van het seizoen. The Reds waren op eigen veld met 4-3 te sterk.

Bij de thuisploeg was er een basisplek voor Georginio Wijnaldum, maar recordaanwinst Virgil van Dijk ontbrak vanwege lichte hamstringklachten. De verdediger zag zijn ploeg na negen minuten spelen de score al openen. Alex Oxlade-Chamberlain kreeg de bal aangespeeld op de linkerflank en met een schuiver passeerde hij de kansloze Ederson: 1-0. Vijf minuten voor rust tekende Leroy Sané aan voor de gelijkmaker. Vanaf de linkerflank waagde de vleugelspeler een poging op doel en daarmee verraste hij Loris Karius, waarbij de bal houdbaar leek te zijn.

Na rust kwam de wedstrijd op Anfield pas echt goed los. De gasten waren via Nicolás Otamendi dichtbij een voorsprong, maar de Argentijnse verdediger kopte op de lat. Sadio Mané testte Ederson met een volley, waarna de doelman gestrekt moest om redding te brengen.

Na een uur spelen keek Manchester City tegen de tweede achterstand aan. Roberto Firmino kreeg de bal aangespeeld in het strafschopgebied en zette John Stones weg en met een halve lob maakte hij op subtiele wijze de 2-1. Een minuut later leek de wedstrijd beslist. De ploeg van Josep Guardiola kreeg de bal in de verdediging niet goed weg en Mohamed Salah onderschepte de bal en speelde vervolgens Mané aan. Vanaf de rand van het strafschopgebied schoot de aanvaller uit Senegal bekeken de 3-1 binnen.

De klap voor Manchester City, dat in de 22 voorgaande competitiewedstrijden niet had verloren, werd na 68 minuten spelen nog groter. Ederson speelde de bal in de voeten van Salah en van ruime afstand schoot hij het leer over de uitgekomen goalie: 4-1. Zes minuten voor tijd slaagden de gasten erin om nog wat terug te doen. Het was Ilkay Gündogan die Bernardo Silva in stelling bracht om de 4-2 te maken. In de blessuretijd van de wedstrijd kwam de spanning volledig terug, nadat Gündogan van dichtbij de 4-3 kon binnen tikken, maar een gelijkmaker zou er niet meer volgen.

Manchester City blijft fier aan kop in de Premier League. Manchester United kan het gat maandagavond bij een zege op Stoke City echter tot twaalf punten.

Jonge joyriders slopen auto

Twee jongeren van 15 en 16 jaar zijn zondagochtend in Eindhoven opgepakt voor joyriding. Ze reden rond 05:20 uur vanuit de Marnestraat richting de Cotentinlaan en botsten op de Fransebaan tegen twee geparkeerd staande auto's. Deze raakten beide beschadigd. De auto waarin ze reden kwam tot stilstand tegen een boom. 

Hierop probeerden de jongeren te vluchten, maar konden worden aangehouden op de Chamonixlaan. Ze zijn ingesloten voor verhoor en de politie onderzoekt de zaak. De politie vraagt mensen die iets gezien hebben zich te melden, ook al zijn de twee jongens al opgepakt. 

Jonge joyriders slopen auto (Foto: Politie.nl)
Jonge joyriders slopen auto (Foto: Politie.nl)

Africa Eco Race: Serradori wint, De Rooy vierde

De negende editie van de Africa Eco Race is gewonnen door Mathieu Serradori. Na twaalf etappes had de Fransman ruim een uur voorsprong op Vladimir Vasilyev. Gerard de Rooy is vierde gewonnen in het algemeen klassement en was daarmee de beste deelnemer bij de trucks. Paolo Ceci won de rally bij de motoren.

De laatste etappe naar Lac Rose in Senegal had slechts een special stage van 22 kilometer. Serradori boekte zijn vierde etappezege in deze rally. De Rooy werd met zijn Iveco Powerstar zevende. De korte etappe van zondag zorgde in de top van het klassement niet voor wijzigingen.

Eindklassement auto's/trucks
1. Mathieu Serradori (FRA) / Fabian Lurquin (BEL) MCM
2. Vladimir Vasilyev (RUS) / Konstantin Zhiltsov (RUS) MINI
3. Pascal Thomasse (FRA) / Pascal Larroque Optimus
4. Gerard de Rooy (NED) / Darek Rodewald (POL) / Moi Torrellardona (ESP) Iveco
5. Remy Vauthier (ZWI) / Jean Brucy (FRA) Optiumus
10. Jan van de Laar (NED) / Ben van de Laar (NED) / Dolf Huijgens (NED) DAF
18. Johan Elfrink (NED) / Dirk Schuttel (NED) Mercedes
30. Adwin Hoondert (NED) Wilko Hoefnagels (NED) Jac Gillis (NED) DAF
32. Aad van Velsen (NED) / Jos Schotanus (NED) / Emiel Megens (NED) GINAF
33. Gerard van Lieshout (NED) / Guido Slaats (NED) Toyota

Eindklassement motoren
1. Paolo Ceci (ITA) KTM
2. Luis Miquel Anjos Oliveira (POR) Proto
3. Rui Oliveira (POR) Yamaha
4. Felix Jensen (NOR) KTM
5. Jonathan Blackburn (GBR) KTM
14. Erik Klomp (NED) KTM

Henk Bres lijstduwer PVV in Den Haag

'Ras-Hagenees' Henk Bres wordt lijstduwer voor de PVV in Den Haag bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. PVV-voorman Geert Wilders meldt dat via Twitter.

,,Hagenees en PVV-er in hart en nieren", aldus Wilders. Hij schrijft ook dat Bres zijn stem heeft. De kersverse lijstduwer bedankt op zijn beurt Wilders via Twitter met een groen en geel hartje, de stadskleuren. Bres is met name bekend om zijn tv-optredens bij onder meer Het Lagerhuis, Waku Waku en Big Brother Vips. Hij werkt ook bij de lokale radiozender in de hofstad.

Oppositiepartij PVV heeft momenteel vijf zetels in de Haagse gemeenteraad.

Het Haagse affiche kent meer bekende namen. Darter Raymond van Barneveld staat op de kandidatenlijst van de Groep De Mos, een lokale partij van ex-PVV-Kamerlid Richard de Mos en het CDA heeft oud-voetballer Lex Schoenmaker en olympisch snowboarder Dimi de Jong op de lijst staan.

Henk Bres lijstduwer PVV in Den Haag
Henk Bres lijstduwer PVV in Den Haag (Foto: ANP)

Cokesnuifgeruchten zitten Wendy van Dijk en Erland Galjaard nog steeds hoog

Wist jij nog dat de Quote Wendy van Dijk en haar man Erland Galjaard beschuldigde van het snuiven van coke? Nee he, waarschijnlijk omdat het jou niet boeit welke BN'er er al of niet cocaine snuift in zijn vrije tijd. Wendy van Dijk en haar man zit dit echter nog steeds hoog, ondanks dat de Quote al een schadevergoeding heeft betaald.

In het Parool zegt ze namelijk dat ze het blad veel harder aan had moeten pakken. 'Als je mijn man googelt zie je bovenaan ‘cokegebruik’. Als iemand tegen drugs is, dan is het wel Erland. En ook ik ben tegen overmatig drankgebruik en tegen drugs.

Sja, als je het zelf weer oprakelt kom je nooit uit de Googlesearch natuurlijk. Oja, drie keer raden wie ze de beste in het TV-vak vindt. Wendy: 'Erland Galjaard, RTL-programmadirecteur, is met afstand de beste. En dat is geen grap.' Dat Wendy en Erland geen humor hebben was al bekend na de Roast van Gordon, waar het echtpaar werd aangepakt werd met cokesnuifgrapjes. Erland liet alle grapjes eruitknippen.

Volleybalsters Sliedrecht winnen topper, Groningen met moeite langs talenten

In de Eredivisie in het volleybal heeft koploper Abiant Lycurgus uit Groningen met flink wat moeite een zege gepakt. Het Talentteam uit Papendal wist zowaar de eerste twee sets te winnen, en gaf ook in de beslissende vijfde set uitstekend partij. Het mocht echter niet baten en Lycurgus sleepte alsnog de zege uit het vuur.

De enige club die in de buurt staat van de Groningers, het Doetinchemse Seesing Orion, leed een tweede opeenvolgende nederlaag. Nadat de club vorige week van Groningen verloor, ging het nu in drie sets onderuit tegen Advisie/SSS uit Barneveld. Draisma Dynamo, de nummer drie in de competitie, had het niet al te moeilijk met Inter Rijswijk. 

Uitslagen Eredivisie volleybal mannen
Advisie/SSS 3 Seesing Orion 2
(22-25,25-15,17-25,25-21,16-14)

Inter Rijswijk 0 Draisma Dynamo 3
(24-26,13-25,19-25)

Coníche Zwolle 1 SV Land Taurus 3
(20-25,25-23,14-25,18-25)

Vallei Prins 3 Zaanstad 0
(25-19,25-22,25-23)

Abiant Lycurgus 3 Talentteam 2
(21-25,23-25,25-14,25-17,15-13)

Bij de vrouwen stond een ware kraker op het programma. Landskampioen Sliedrecht Sport kreeg bezoek van VC Sneek, op papier de enige ploeg die het de Sliedrechters echt lastig kan maken. Dat gebeurde in de eerste set dan ook, maar daarna nam de regerend kampioen de regie over en in drie sets was het karwei geklaard. Regio Zwolle en Eurosped Almelo, die als enige twee clubs een heel klein beetje in het spoor van de top-2 blijven, wonnen ook allebei. 

Uitslagen Eredivisie volleybal vrouwen
Coolen-Alterno 2 Talentteam 3
(25-17,20-25,25-17,14-25,13-15)

Springendal/Set-Up'65 1 Regio Zwolle 3
(21-25,22-25,25-23,20-25)

Sliedrecht Sport 3 VC Sneek 0
(27-25,25-18,25-17)

Peelpush 3 Nering Bögel Weert 1
(25-12,23-25,25-18,25-16)

Eurosped 3 Flynth FAST 1
(25-18,25-22,23-25,25-17)

Zwak Arsenal te kijk gezet in Bournemouth

Arsenal wacht nog steeds op de eerste overwinning van 2018. De Londenaren gingen zondag pijnlijk onderuit bij Bournemouth.

The Gunners verschenen in het Vitality Stadium zonder Alexis Sánchez aan de aftrap. De Chileen zat vanwege zijn aanstaande transfer naar Manchester United of Manchester City niet bij de wedstrijdselectie. Alexandre Lacazette had voorin een basisplek, met Alex Iwobi en Danny Welbeck om hem heen. In aanvallend opzicht kon Arsenal voor rust desondanks geen vuist maken.

Via onder meer Ainsley Maitland-Niles en Welbeck creëerden de gasten wel wat kansjes, maar het grootste deel van de basiself speelde onder z'n niveau. Bournemouth bleef vrij simpel overeind, al werd het kort na rust toch 0-1. Héctor Bellerín kreeg op de rechterflank veel ruimte om te scoren na een mooie pass van Iwobi.

In de laatste twintig minuten ging het voor Arsenal echter volledig mis. Petr Cech zat ernaast bij een voorzet vanaf de rechterkant, waardoor Callum Wilson de bal in een leeg doel kon tikken. Vier minuten later kwamen The Cherries zelfs op voorsprong. Wilson ontsnapte aan de buitenspelval en hij legde af op Jordon Ibe, die zijn eerste competitiegoal voor Bournemouth wist te maken.

Kort voor die treffer waren Aaron Ramsey en Theo Walcott ingevallen bij Arsenal, maar ook zij konden het tij niet keren. Het bleef bij 2-1. In de laatste vijf competitiewedstrijden pakte het team van Arsène Wenger slechts zes punten. Het gat met Tottenham Hotspur en Liverpool (vijfde en vierde) is daardoor opgelopen tot vijf punten. Bournemouth stond vooraf net boven de gevarenzone en pakt dus drie belangrijke punten in de strijd tegen degradatie.

Dakar-organisatie heeft nog altijd geen invloed op het weer

Wederom wordt Bolivia - net als elk jaar - geteisterd door zware regenbuien in het regenseizoen aldaar. Nu de woestijn verlaten is en de Dakar in de minder droge gebieden is aangekomen, krijgen alle betrokkenen ook hiermee te maken.

Het verwachte noodweer is echter dusdanig, dat de organisatie besloten heeft om de etappe van maandag af te lassen. Net als voorgaande jaren is het dus wedeom niet mogelijk om alle etappes te kunnen uitrijden.

De negende etappe zou van start gaan in Tupiza en eindigen in Argentijnse Salta. Deze route zal nu verreden worden over het Boliviaanse wegennet. Dinsdag zou de eerste Argentijnse etappe gewoon zonder verdere problemen verreden kunnen worden. 

Minister maakt truckers wakker

Vrachtwagenchauffeurs die hun verplichte weekendrust in hun truckcabine doorbrengen, riskeren een boete van 1500 euro voor hun werkgever. Het Europees Hof van Justitie bepaalde eind vorig jaar dat het niet meer is toegestaan om in de cabine te slapen, om uitbuiting van chauffeurs tegen te gaan. Zondagmiddag trok minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur naar parkeerplaats Den Hoek bij de A16 om truckers op het verbod te wijzen.

Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gebruikt deze maand om vrachtwagenchauffeurs op de nieuwe regel te wijzen. Vanaf volgende maand gaat de inspectie handhaven en boetes uitdelen bij overtredingen, liet een woordvoerder weten. ,,We merken dat veel chauffeurs nog niet op de hoogte zijn van het verbod", aldus de woordvoerder.

De flyers die zondag aan tientallen vrachtwagenchauffeurs zijn uitgedeeld, zijn in meerdere talen opgesteld. Het zijn vaak Oost-Europese chauffeurs die de weekenden in hun cabine doorbrengen. In Duitsland en België gold het verbod al.

Slaapfaciliteiten

Volgens de uitspraak van het Hof afgelopen december, op verzoek van de Belgische Raad van State, druist het doorbrengen in de cabine van de wekelijkse rusttijd van 45 uur - die onder voorwaarden tot 24 uur kan worden ingekort - in tegen het doel van de wetgeving om de arbeidsomstandigheden van bestuurders te verbeteren.

Een chauffeur mag de dagelijkse rusttijd van ten minste 11 uur wel in de cabine doorbrengen, mits de vrachtwagen behoorlijke slaapfaciliteiten biedt.

Minister maakt truckers wakker
Minister maakt truckers wakker (Foto: ANP)

Frankrijk pakt belabberde mobiele dekking aan

Frankrijk gaat iets doen aan de belabberde dekking met mobiele telefoons in buitengebieden. De vier grote aanbieders van mobiele telefonie steken samen zo'n drie miljard euro in nieuwe telecommasten, zo maakte de Franse staatssecretaris Julien Denormandie bekend in de krant Journal du Dimanche.

Orange, Bouygues, Iliad en Altice-dochter SFR zullen binnen vijf jaar elk vijfduizend nieuwe masten neerzetten om zwarte plekken in de dekking in Frankrijk te dichten. In ruil voor de investeringen hoeven de providers de overheid niet te betalen voor de vernieuwing van hun bestaande zendlicenties.

Volgens Denormandie hebben providers in het land voorheen niet genoeg geïnvesteerd om de infrastructuur op peil te houden. Nu gaan ze binnen vijf jaar even veel doen als in de voorgaande vijftien jaar.

Frankrijk pakt belabberde mobiele dekking aan
Frankrijk pakt belabberde mobiele dekking aan (Foto: ANP)

Ex-coureur Lauda wil vliegmaatschappij Niki

Voormalig wereldkampioen Formule 1-racen Niki Lauda wil een nieuwe poging doen de failliete, ooit door hem opgerichte luchtvaartmaatschappij Niki in te lijven. Dat zei Lauda in Duitse media.

Niki is een dochtermaatschappij van Air Berlin. De Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij leek te worden overgenomen door IAG, de moedermaatschappij van British Airways, maar vrijdag stuitte die overname op een tegenslag in de Oostenrijkse rechtbank. De financiële afwikkeling van Niki verloopt dermate rommelig dat de overname nu op losse schroeven staat.

"Ik zal uiteraard een bod uitbrengen", zei de 68-jarige Lauda in een reactie op de juridische kink in de kabel. Biedingen moeten uiterlijk komende vrijdag binnen zijn. Eerder deed hij ook al een poging Niki te kopen samen met enkele partners. Bij de nieuwe poging trekt hij alleen op.

Ex-racer Lauda wil vliegmaatschappij Niki
Ex-racer Lauda wil vliegmaatschappij Niki (Foto: ANP)

Duits 1-2'tje in viermansbobs, Nederlanders in achterhoede

De World Cup bobsleeën in het Zwitserse St Moritz heeft in de viermansbobs, zoals te verwachten viel, weinig Nederlands succes opgeleverd. Ivo de Bruin en zijn mannen eindigden op de historische 'natuurijsbaan' als zeventiende.

De winst ging naar de Duitser Johannes Lochner en zijn team. In de tweede run leek hij het op het laatste rechte stuk nog even uit handen te geven met een flinke zijwaartse glijpartij, maar Lochner hield 0,14 seconden over op zijn landgenoot Francesco Friedrich. De twee stonden ver boven de rest, want de Canadees Chris Spring pakte de derde plek op 0,53 seconden, een behoorlijk gat voor de viermansbobs.

Een derde Duitser, Nico Walther, stond na één run derde, maar werd gediskwalificeerd. Zijn slee bleek drie kilogram lichter dan het minimumgewicht van 190kg. Het was met name zuur voor Kevin Kuske, algemeen gezien als de beste en meest succesvolle remmer ooit, die zijn illustere loopbaan na dit seizoen afsluit. Voor Kuske was het de laatste World Cup-wedstrijd, hij komt alleen nog in actie op de Olympische Spelen.

EK-goud Nederlandse aflossingsploeg

Bij het Europees kampioenschap shorttrack in Dresden hebben de Nederlandse mannen goud veroverd op de aflossing. Het was de vijfde titel in acht jaar. Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat en Dennis Visser bleven in de finale Rusland en Hongarije voor.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Rusland dat Hongarije en Frankrijk voorbleef. Nederland werd tweede in de B-finale.

Schmid wint na zes jaar weer in noordse combinatie

Jan Schmid heeft zondag in Val di Fiemme een zege gepakt in de World Cup op de noordse combinatie. Voor de 33-jarige Noorse veteraan was het de derde individuele zege uit zijn carrière. Het was al even geleden dat hij won: zijn laatste overwinning dateerde van maart 2012.

Bij het schansspringen pakte de Noor Jarl Magnus Riiber niet verrassend een forse voorsprong, maar op de langlaufski's is hij doorgaans beduidend minder sterk. Schmid was goed op dreef en vertrok als derde aan de tien kilometer langlaufen, waarbij hij nummer twee Mario Seidl snel verschalkte.

Halverwege de wedstrijd kwam Schmid bij zijn jongere landgenoot en Jarleman moest het tempo langzaam wat laten gaan. Toch bleef hij redelijk in de buurt bij Schmid en met een dikke kilometer te gaan bedroeg de achterstand een kleine tien seconden.

Voor Riiber werd het spannend, want hij moest zich uit elkaar trekken om de alsmaar dichterbij komende groep achtervolgers van het lijf te houden. Dat lukte niet, en terwijl Schmid als winnaar over de streep kwam moest Riiber genoegen nemen met plek negen. 

De Oostenrijker Lukas Klapfer wist een ziedende sprint uit de benen te persen en pakte zo de tweede plek, acht seconden achter Schmid. De Duitsers Fabian Riessle en Johanned Rydzek pakten de derde en vierde plek.

Nieuwe Nederlandse titel Van der Poel

De Nederlandse titel veldrijden is weinig verrassend een prooi geworden voor Mathieu van der Poel. De veelvraat, die zijn 23e seizoenszege boekte, was op het parcours in het Friese Surhuisterveen verreweg de beste van alle deelnemers. Het podium werd vervolledigd door Lars van der Haar en David van der Poel. Voor Mathieu van der Poel was het zijn vierde Nederlandse titel bij de profs en eveneens zijn vierde op een rij.

Van der Poel miste na twee weken geen koers totaal zijn start en moest even in de achtervolging. Aan het einde van de eerste ronde was dit al gerepareerd en kon de wereldkampioen van 2015 zelfs in de aanval. Het was de laatste keer dat zijn achtervolgers hem zagen, want in de rest van de wedstrijd was hij ongenaakbaar.

Daarachter was de strijd interessanter. Ploeggenoen Corné van Kessel en Lars van der Haar reden samen op de overige podiumposities. Van Kessel ging vlak voor half koers in de aanval, maar ging direct onderuit doordat hij bleef steken in het hekwerk. Zo werd Van der Haar de tweede plaats in de schoot geworpen en ging de derde plaats zelfs naar David van der Poel.

Van Aert in België de beste
Ook in België werd om de nationale titel gestreden. Daar was de strijd een stuk spannender. In het zand rond Koksijde bleven Wout van Aert en Laurens Sweeck lang samen. Even leek het alsof Sweeck de wereldkampioen kon lossen, maar niets bleek minder waar. Van Aert ging erop en erover en had in no-time een beslissend gat geslagen.

Handbalmannen kloppen België en gaan naar WK-play-off

De Nederlandse handbalmannen zijn weer stapje dichter bij plaatsing voor het wereldkampioenschap. Door een zege op België werden de mannen groepswinnaar en heeft het daarmee een plaats in de play-offs veroverd.

Nederland had aan een gelijkspel tegen de Belgen aan een gelijkspel genoeg en met een voorsprong van vijf punten was er halverwege geen vuiltje aan de lucht. In de tweede helft werd het echter toch nog spannend toen de Belgen terugkwamen tot twee punten, maar de voorsprong werd niet meer weggegeven. Met 33-30 werd de wedstrijd uiteindelijk gewonnen.

In juni speelt Nederland een play-off tegen een nog onbekende tegenstander waar plaatsing voor het WK op het spel staat. Het WK vind begin 2019 plaats in Duitsland en Denemarken. De tegenstander wordt een land dat zich niet via het op dit moment gehouden EK direct plaatst voor het WK.

De laatste keer dat de Nederlandse handbalmannen zich wisten te plaatsen voor een eindtoernooi was in 1961.

Biatlete Mäkäräinen klopt Dahlmeier in eindsprint, Bø verslaat Fourcade

In het Duitse Ruhpolding is de voorlaatste World Cup-week voor de Olympische Spelen afgesloten. Zondag stonden twee wedstrijden op het programma, de massastart bij de mannen en die bij de vrouwen.

Bij de mannen bleef een grote groep bij elkaar na de eerste twee schietbeurten, beiden in liggende positie. Bij de eerste staande keer schieten ging het fout voor Martin Fourcade, die de laatste weken domineert. De Fransman tekende voor twee missers en liep 42 seconden achterstand op, maar toch langlaufde hij zich in rap tempo een weg naar voren.

Na de laatste keer schieten vertrok Fourcade als vierde op nog maar 17 seconden van leider Johannes Thingnes Bø, die zelf ook één keer gemist had. De Noor bleek net te rap voor Fourcade en Bø pakte dan ook de zege, zijn zesde van het seizoen. Fourcade ging wel voorbij aan zijn landgenoten Quentin Fillon Maillet en Antonin Guigonnat, die in het seizoen van zijn doorbraak wel zijn tweede podiumplek pakte.

Bij de vrouwen leek Rosanna Crawford lang op weg naar het podium. Dat pakte ze eerder in de week al, wat toen de eerste keer in ruim tien jaar was dat een Canadese het podium haalde. Na vier schietbeurten vertrok Crawford zelfs als eerste met zestien seconden voorsprong op de rest, waardoor een historische Canadese zege niet onmogelijk leek.

De foutloos schietende, maar minder snel langlaufende Crawford kreeg het echter lastig. De snelle Laura Dahlmeier en Kaisa Mäkäräinen kwamen in rap tempo naderbij en vlogen voorbij de Canadese. Mäkäräinen opende in de slotmeters de aanval op de Duitse en tot verdriet van het publiek was de Finse de rapste. Crawford leek het podium even vast te houden, maar in de allerlaatste meters kwam Veronika Vitkova uit Tsjechië op haar laatste adem nog langszij.

Skicrosser Chapuis wint na mooie comeback in sterke wind

Skicrosser Jean-Frederic Chapuis heeft in het Zweedse Idre Fjäll de tweede World Cup-wedstrijd van het weekeinde gewonnen. Het waaide bijzonder hard in Zweden, waardoor de vrouwenwedstrijd seconden voor de eerste kwartfinale werd afgelast. De mannen maakten hun wedstrijd wel af.

In de finale namen de Fransman Chapuis en zijn landgenoot Jonas Devouassoux het op tegen de Zwitser Alex Fiva - de winnaar van zaterdag - en Sergey Ridzik uit Rusland. Chapuis leek al vrij snel kansloos vierde te gaan worden, maar de Fransman gaf absoluut niet op en verschalkte Devouassoux en Fiva in één beweging.

Ridzik kwam als leider het laatste rechte stuk op, maar raakte het ritme op de heuvels volledig kwijt. Chapuis passeerde de Rus, Fiva leek langszij te komen, maar de Fransman hield stand en pakte toch de zege. Fiva eindigde als tweede, voor Devouassoux en de volledig weggezakte Ridzik.

De wedstrijd bij de vrouwen werd afgelast, waardoor de uitslag van de kwalificatie als uitslag genomen werd. De Zweedse Sandra Näslund won zo net als zaterdag, voor Fanny Smith uit Zwitserland en de Duitse Heidi Zacher.

De mannenfinale in Idre, met Chappuis in het rood (Bron: YouTube)

Oppermachtige shorttracker Knegt wint ook allroundtitel

Sjinkie Knegt heeft bij het EK shorttrack in Dresden ook de allroundtitel gepakt. Hij was daar overigens al zeker van voor aanvang van de superfinale en deed het in de superfinale dan ook rustig aan en werd vijfde.

De Israëliër Vladislav Bykanov, een trainingsmaatje van Knegt, won de superfinale en eindigt als tweede in het algemeen klassement.

Bij de vrouwen ging de allroundtitel voor de zevende maal naar Arianna Fontana. Suzanne Schulting werd derde in de Superfinale en eindigt in het algemeen klassement als vierde.

Rutte hoeft geen excuses meer van Erdogan

Premier Mark Rutte eist niet langer publiekelijk dat de Turkse president Erdogan excuses maakt voor zijn harde woorden over Nederland. Hij wijst erop dat beide landen "uiteindelijk weer een relatie moeten bouwen". Wel onderstreept Rutte dat de Turkse regering verontschuldigingen van Nederlandse zijde "in ieder geval" uit haar hoofd moet zetten.

De betrekkingen tussen Nederland en Turkije zijn ijzig sinds Den Haag en Ankara in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen keihard met elkaar in aanvaring kwamen. Nederland weigerde Turkse ministers de toegang. Erdogan noemde Nederlanders nazi's en fascisten. Sindsdien hebben beide landen geen ambassadeur meer in elkaars residentie. Nederland eiste excuses van Turkije, en Turkije op haar beurt van Nederland.

Ook de verontrustende manier waarop Turkije met de mensenrechten omspringt is niet per se een belemmering voor het herstellen van de diplomatieke betrekkingen, zei Rutte in televisieprogramma Buitenhof. Daar wordt nu "achter de schermen aan gewerkt".

Rutte wil eis Turkse excuses niet herhalen
Rutte wil eis Turkse excuses niet herhalen (Foto: ANP)

Arrestatieteam ingezet om woning te ontruimen

De politie heeft vanmorgen omstreeks 06:00 uur met hulp van het arrestatieteam een 52-jarige Ossenaar in zijn woning aangehouden. De man had met brandstichting en gebruik van geweld tegen personen gedreigd. Hij is ingesloten voor verder onderzoek. De Ossenaar zorgde al geruime tijd voor ernstige overlast in de wijk. Ook bedreigde en intimideerde hij buurtbewoners. De politie heeft n.a.v. eerdere meldingen diverse controles bij hem uitgevoerd, maar hij weigerde zich aan de afspraken te houden.

Daan ter Mors (politie): “We kregen signalen van ernstige overlast en dat hij niet goed zou zijn voor zijn dieren. De man houdt meerdere honden in zijn woning en in zijn tuin. De situatie is onhoudbaar geworden, de woning is ook ernstig vervuild. Er ligt nu een uitspraak van de rechter dat de woning maandag moet worden ontruimd. In het voortraject zijn we steeds zorgvuldig te werk gegaan. De hulp die hem geboden is door verschillende instanties, wijst hij van de hand. In plaats daarvan kiest hij ervoor om de confrontatie aan te gaan, waarbij hij geweld niet schuwt.”

Dreigen met geweld en brandstichting
De Ossenaar weigert de woning te verlaten en heeft aangegeven zich tegen de ontruiming te gaan verzetten, zijn woning te gaan barricaderen en zijn woning in brand te steken. Ook zou hij over slag- en steekwapens beschikken. Hij dreigde die te gebruiken bij de ontruiming. De officier van justitie heeft op basis van deze feiten besloten tot aanhouding buiten heterdaad.

Woning gebarricadeerd
Het arrestatieteam heeft tijdens de actie de voordeur en een raam vernield om de woning te kunnen betreden. De voordeur bleek inderdaad gebarricadeerd. De man werd in zijn woning aangehouden. Deze was helemaal uitgeleefd en er zijn slag- en steekwapens aangetroffen, evenals bakstenen. Daarvan had de politie signalen ontvangen dat hij die wilde gebruiken om mensen te bekogelen.

De Ossenaar is overgebracht naar het politiebureau en wordt momenteel verhoord. De politie zal vandaag nog een buurtonderzoek instellen. De honden zijn opgevangen door een familielid. De ontruiming van de woning zal morgen zoals gepland doorgang vinden.

Arrestatieteam ingezet om woning te ontruimen (Foto: stockfoto politie.nl)
Arrestatieteam ingezet om woning te ontruimen (Foto: stockfoto politie.nl)

Zweedse langlaufsters slaan dubbelslag, Italianen sprinten naar winst

De World Cup langlaufen in het Duitse Dresden heeft zondag twee mooie wedstrijden in de teamsprint opgeleverd. Zowel bij de mannen werd de teamsprint in vrije stijl gehouden. De teams bestonden zoals gebruikelijk op de teamsprint uit twee atleten, die in totaal zes ronden van 1,3 kilometer af moesten leggen.

Bij de vrouwen waren de sterkste Noorse dames niet aanwezig, terwijl de twee wél aanwezige duo's in de halve finales faalden. Zweden ging zo als favoriet de finale in, zowel Zweden 1 (Hanna Falk/Stina Nilsson) als Zweden 2 (Ida Ingemarsdotter/Maja Dahlqvist). 

In de slotronde leek Nilsson op weg naar de zege, maar Dahlqvist kwam er met een uiterste krachtsinspanning nog naast en pakte de zege. Bijna ging het voor beide duo's fout, want Sophie Caldwell (VS) kwam maar 0,23 seconden tekort om zichzelf en teamgenote Ida Sargent de winst te bezorgen.

Bij de mannen ging de zege naar de Italianen Dietmar Nöckler en Federico Pellegrino. Laatstgenoemde was zaterdag op de individuele sprint ook al de beste en maakte het zondag overtuigd af door de Zweed Teodor Peterson (met teamgenoot Emil Jönsson) te kloppen. De Russen Andrey Krasnov en Gleb Retivykh pakten plek drie, de Noren moesten genoegen nemen met plek vijf.

De finale bij de vrouwen (Bron: YouTube)

De finale bij de mannen (Bron: YouTube)

Shorttracker Knegt ook de beste op 1.000m

Op het Europees kampioenschap shorttrack in Dresden heeft Sjinkie Knegt ook de titel op de 1.000 meter gewonnen. In de finale was de Fries, die eerder de beste was op de 500 en 1.500 meter, verreweg de snelste.

Door zijn winst is Knegt nu ook bijna zeker van de allroundtitel en is het rijden van de superfinale later vandaag een formaliteit.

Izhak de Laat werd in de B-finale tweede.

Sjinkie Knegt op archiefbeeld (Foto: Pro Shots / Erwin Spek )

Minister zet meer bergers in tegen files

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaat meer bergers posteren op strategische plekken langs de snelweg. Ook komen er meer weginspecteurs, die toezien op de berging en de weg weer vrijgeven of het verkeer omleiden. Ze hoopt zo de files door ongevallen en pech te verminderen.

Van Nieuwenhuizen wees er in een uitzending van WNL op Zondag op dat een op de vijf files wordt veroorzaakt door een ongeval. "Je denkt allemaal wel eens: moet dat nou, zo'n lang stuk met rode kruizen en wat duurt het lang." De bergers en inspecteurs moeten ervoor zorgen dat wrakken en brokstukken sneller zijn opgeruimd. Ze kunnen ook kijken of het juist slimmer is te wachten tot na de spits.

Van Nieuwenhuizen komt dit voorjaar met maatregelen die op korte termijn de verstopping van de wegen wat moeten verlichten. Ze heeft daarvoor 100 miljoen euro klaarliggen. Sinds de economie weer op stoom is, groeien de files weer hard.

Minister zet meer bergers in tegen files
Minister zet meer bergers in tegen files (Foto: ANP)

Duitse dubbelslag op rodelbaan Oberhof

De World Cup rodelen in het Duitse Oberhof heeft ook op zondag twee Duitse overwinningen opgeleverd. Nadat Dajana Eitberger en Toni Eggert/Sascha Benecken zaterdag bij de vrouwen en dubbels wonnen, was het zondag de beurt aan de mannen en de estafette.

Bij de mannen stond er geen maat op Felix Loch, die volgende maand voor de derde keer op rij olympisch goud hoopt te pakken. Met 0,267 seconden sloeg hij een naar rodelbegrippen groot gat naar de Rus Semen Pavlichenko, die het duel om plek twee nipt wist te winnen van Andi Langenhan (+0,295). Voor de Duitser was de derde plek echter toch reden tot juichen: hij stopt na de Olympische Spelen en nam dus met een podiumplek afscheid van zijn thuispubliek.

De estafette werd aanvankelijk een zeer spannende aangelegenheid. Eliza Cauce, Arturs Darznieks en vooral de geweldig sleeënde broers Andris en Juris Sics brachten Letland naar de leiding, waar Rusland, Oostenrijk en de VS zich op enkele honderdsten op stuk beten. Duitsland moest echter nog naar beneden en met Eitberger, Loch en Eggert/Benecken was één ding duidelijk: zonder fout zouden ze makkelijk winnen. Die fout kwam er niet en Duitsland won met maar liefst 0,704 seconden voorsprong op de Letten.

Oostenrijk werd derde met Hannah Prock, Reinhard Egger en Peter Penz/Georg Fischler. Ook dat was een bijzonder moment, want voor de pas 17-jarige Prock, dochter van rodellegende Markus Prock, was het haar eerste podiumplaats in de World Cup. Ze liet daarmee zien zaterdag terecht gekozen te zijn voor het olympische team van Oostenrijk.

Skiër Hirscher wint weer na spectaculaire slalomrun

Skiër Marcel Hirscher blijft simpelweg niet te kloppen op de slalom. De Oostenrijker was ook in het Zwitserse Wengen weer de beste, hoewel hij daar ook dit keer flink voor moest knokken.

In het Berner Oberland stond Hirscher na één run op de eerste plek, op 0,35 seconden gevolgd door de Zweed André Myhrer. Hirscher's grote concurrent, de Noor Henrik Kristoffersen, moest 0,59 seconden toegeven. 

In de tweede run maakte de Oostenrijker Michael Matt grote indruk. Hij stelde zwaar teleur in manche één, maar steeg uiteindelijk toch nog van de zeventiende naar de zesde plek. Kristoffersen liet een sterke run zien en maakte gehakt van Myhrer's tijd, de snelste tot dan toe.

Als laatste was Hirscher aan de beurt en hij trok weer alles uit de kast. Dat leek hem tot twee keer toe de kop te kosten, maar de Oostenrijker bekroonde zijn spectaculaire run weer eens met een nóg grotere voorsprong en won met 0,93 seconden op Kristoffersen en 1,72 op Myhrer.

De vierde plek was overigens voor de Zwitser Ramon Zenhäusern, die het publiek in Wengen liet juichen met zijn tweede top-10-klassering ooit. Doppelmeter - niet verrassend zijn bijnaam vanwege zijn lengte van 2,00 meter - pakte vorig jaar een zevende plek in Adelboden en verbeterde dat persoonlijk record zondag, opnieuw voor eigen publiek.

Knegt dankzij jury naar finale 1.000m

Sjinkie Knegt heeft bij de EK shorttrack in Dresden de finale bereikt op de 1.000 meter, al was daar wel een beslissing van de jury voor nodig.

Knegt pakte al gauw de regie in de halve finale in handen, maar door een uitglijder zakte hij twee plaatsen terug. Hij wist zich niet terug te vechten tot de snelste twee en kwam als nummer drie over de finish. Na afloop kreeg Viktor Knoch echter een penalty omdat hij de Fries had gehinderd, waardoor Knegt een plek opschoof en alsnog naar de finale gaat.

Rutte: Groningers de dupe van lange formatie

Dat de afwikkeling van de schade van de aardbevingen in Groningen al maanden stil ligt, is niet de schuld van Groningen zelf. De lange kabinetsformatie is de boosdoener, erkent premier Mark Rutte.

Veel Groningers namen aanstoot aan de woorden die Rutte vrijdag aan de schadeafhandeling in Groningen wijdde. Hij leek ook Groningse gemeenten, de provincie en andere betrokkenen de verantwoordelijkheid voor de vertraging in de schoenen te schuiven.

"Dat was zeker niet mijn bedoeling", zei de minister-president in het televisieprogramma Buitenhof. "Ik heb niet gezegd dat het door Groningen komt dat het zo lang duurt. Dat is namelijk niet waar. De vertraging komt door de formatie" en "dat verwijt ik mezelf ook".

Rutte sprak tegen dat het Rijk opzettelijk talmde met de onderhandelingen over het schadeprotocol zolang de formatie voortduurde.

Rutte: Groningers de dupe van lange formatie
Rutte: Groningers de dupe van lange formatie (Foto: ANP)

Shorttracker Knegt naar halve finale 1.000m

Sjinkie Knegt is op het Europees kampioenschap shorttrack in Dresden doorgedrongen tot de halve finales van de 1.000m. In zijn kwartfinales kwam de Fries, gisteren al goed voor titels op de 500 en 1.500 meter, als tweede over de meet.

Daan Breeuwsma  en Itzhak de Laat werden uitgeschakeld. Breeuwsma werd in zijn kwartfinale vierde, De Laat eindigde in dezelfde heat als Knegt als derde.

Victor An, door veel mensen gezien als de beste shorttracker aller tijden, werd verrassend uitgeschakeld.

Italiaanse skiesters 'sweepen' afdaling, Goggia oppermachtig

De Italiaanse alpineskiesters hebben tijdens de World Cup-afdaling in het Oostenrijkse Bad Kleinkirchheim flink uitgehaald. Het gehele podium werd door de Azzurri bezet, met Sofia Goggia als oppermachtige winnares.

De 25-jarige Goggia ging zoals gewoonlijk weer eens met al het risico van de wereld naar beneden. Dat zorgt er vaak voor dat ze de finish niet haalt of een dusdanig grote fout maakt dat ze kansloos is, maar niet dit keer. Goggia vloog naar beneden en zag de ene na de andere concurrente falen om ook maar een beetje in de buurt te komen.

Met 1,10 seconden achterstand bleek Federica Brignone, die voor Goggia naar beneden ging, uiteindelijk het dichtst in de buurt van haar landgenote te blijven. De derde plek was er voor hun ervaren landgenote Nadia Fanchini, die wel al 1,45 seconden toe moest geven. Slechts vier andere dames bleven binnen twee seconden, waaronder de Française Tiffany Gauthier. Zij stond zaterdag op de super-G met een vierde plek pas voor de tweede keer in haar carrière in de top-10 - na één tiende plaats vorig seizoen - en herhaalde die vierde plaats op zondag.

Geen salades van Johma bij AH na ruzie

Bij Albert Heijn zijn momenteel geen of minder salades van Johma verkrijgbaar. De supermarktketen slaagt er niet in om nieuwe commerciële afspraken te maken met de fabrikant, zo laat Albert Heijn weten. Johma is daarop gestopt met de leveringen.

Op foto's op sociale media is te zien dat Albert Heijn momenteel al lege schappen heeft door de ruzie over contracten. Via Twitter laat Albert Heijn weten in gesprek te blijven met Johma om tot een oplossing te komen.

Johma, dat vooral bekend is van zijn smeersels voor op brood en toastjes, zoals krabsalade en tonijnsalade, verwacht dat het conflict "niet al te lange tijd"gaat duren. Via Twitter benadrukt het bedrijf uit Twente dat zijn producten wel bij andere supermarkten verkrijgbaar zijn.

Geen salades van Johma bij AH na ruzie
Geen salades van Johma bij AH na ruzie (Foto: ANP)

Hennepkwekerij in afgebrand monumentaal pand

In een monumentaal pand aan de Voorstraat in Velddriel dat in de nacht van zaterdag op zondag gedeeltelijk uitbrandde, waren twee hennepkwekerijen aanwezig. De politie heeft de 69-jarige eignaar van het pand aangehouden op verdenking van overtrecing van de opiumwet.

Er moet nog onderzocht worden of de kwekerijen iets te maken hebben met het ontstaan van de brand. In het pand woonden 9 arbeidsmigranten, voornamelijk afkomstig uit Polen en Bulgarije. De bewoners zijn tijdelijk elders ondergebracht. 

Dubbelslag schansspringster Lundby

Schansspringster Maren Lundby heeft nog maar eens laten zien de macht overgenomen te hebben en de grote favoriete te zijn voor olympisch goud, volgende maand in Pyeongchang. 

De 23-jarige Noorse was in het Japanse Sapporo de beste tijdens beide World Cup-wedstrijden die daar gehouden werden. Voor Lundby waren het al de vierde en vijfde zeges van het seizoen.

De jonge Duitse Katharina Althaus, in deel één van het seizoen nog goed voor vier zeges, verliet Japan met een tweede en derde plek, waardoor ze als enige in het spoor van Lundby blijft in het World Cup-klassement.

De Japanse Sara Takanashi, jarenlang dominant bij de vrouwen, moest genoegen nemen met een derde en tweede plek. In het klassement staat Takanashi nu op de derde plek, waardoor ze komende maand voor het eerst niet als topfavoriete een groot kampioenschap in zal gaan.

Takanashi wist ondanks haar recordaantal World Cup-zeges nog nooit een individuele gouden medaille te pakken op de Spelen of op WK's.

Ghana debuteert op Winterspelen dankzij Nederlander Frimpong

Voor het eerst in de geschiedenis zal Ghana komende maand vertegenwoordigd zijn op de Olympische Winterspelen. Dat heeft het Afrikaanse land te danken aan Akwasi Frimpong, al sinds zijn achtste woonachtig in Nederland en voormalig lid van de Nederlandse atletiekploeg.

Frimpong begon enkele jaren geleden met de skeletonsport, waarin men liggend op een sleetje head first naar beneden raast. Namens Ghana was het met de huidige kwalificatieregels relatief makkelijk om zich voor de Spelen te plaatsen, hoewel ook Frimpong uiteraard een serieus niveau moest halen.

De nieuwe regels zorgen dat in principe elk continent iemand mag sturen, mits de nummer één van het continent in de mondiale top-100 staat. Frimpong is bij de mannen de enige Afrikaan en eindigde de kwalificatieperiode als 99e op de wereldranglijst.

Dan stond er nog één eis voor elke deelnemer: een ieder moet in de afgelopen twee seizoenen op minstens vijf banen in actie zijn gekomen. Na wedstrijden op de twee Canadese en de twee Amerikaanse banen voldeed Frimpong afgelopen week aan die eis door mee te doen aan de Intercontinental Cup in het Zwitserse St Moritz.

Frimpong is overigens niet de enige Afrikaanse skeletonner die naar Pyeongchang mag. Simidele Adeagbo uit Nigeria begon in augustus met sleeën, vond deze maand al de aansluiting bij de Amerikaanse subtop en mag ook naar de Spelen. Daardoor zal Nigeria, dat nog nooit op de Winterspelen te bewonderen was, ineens met een skeletonster én twee bobsleesters naar Pyeongchang af mogen reizen.

Mannenmodellen beschuldigen modefotografen

Een reeks mannelijke (ex-)fotomodellen hebben twee vooraanstaande modefotografen, Mario Testino (63) en Bruce Weber (71), in The New York Times (NYT) beschuldigd van seksueel misbruik tijdens fotosessies. Testino en Weber weerspreken de beschuldigingen, maar uitgever Conde Nast die onder meer het modetijdschrift Vogue publiceert heeft de samenwerking met de twee fotografen voorlopig opgeschort, aldus de BBC.

De beschuldigingen gaan over de jaren negentig. De fotografen zouden modellen en medewerkers hebben betast of hebben gemasturbeerd tijdens fotosessies. Seksueel misbruik was een "constante realiteit", volgens een fotografisch medewerker, Roman Barrett. Een model dat onder meer werkte voor Testino's Gucci reclamecampagnes, Ryan Locke, stelt dat de fotograaf Testino "een seksueel roofdier was".

Weber is "geschokt door de krankzinnige aantijgingen"en weerspreekt ze met klem. Raadslieden van Testino noemen bronnen van de NYT onbetrouwbaar.

Mannenmodellen beschuldigen modefotografen
Mannenmodellen beschuldigen modefotografen (Foto: ANP)

SBS trekt stekker uit Vloggende Hollanders

SBS6 stopt alweer met De Vloggende Hollanders. De zender trekt na twee weken de stekker uit het dagelijkse programma waarin vloggers werden gevolgd, bevestigt een woordvoerder.

Een reden wil SBS niet geven voor het schrappen van de show, maar hoogstwaarschijnlijk zijn de tegenvallende kijkcijfers de oorzaak. Vorige week werd al na een week geschoven met de show. In de vooravond trok het programma afgelopen week tussen de 129.000 en 165.000 kijkers.

In plaats van De Vloggende Hollanders wordt vanaf maandag Lachen om home video's geprogrammeerd. "We hopen dat we de kijker daarmee een plezier kunnen doen", aldus de woordvoerder.

SBS trekt stekker uit Vloggende Hollanders
SBS trekt stekker uit Vloggende Hollanders (Foto: BuzzE)

Man rijdt auto total loss tijdens achtervolging

Een beginnend bestuurder met een slokje op dacht dat hij afgelopen nacht wel kon ontkomen aan een algemene verkeerscontrole in Apeldoorn. De 27-jarige man zag de controle aan de Wilhelmina Druckerstraat, keerde zijn wagen en ging er op hoge snelheid vandoor. Hij werd uiteindelijk klemgereden op de Gildenlaan. 

Tijdens de achtervolging heeft hij zoveel obstakels geraakt dat zijn auto waarschijnlijk total loss kan worden verklaard. Behalve dat zijn wagen naar zijn grootje is, is de man ook zijn rijbewijs kwijt: als beginnend bestuurder mag je maximaal 88 ug/l blazen, hij blies 360 ug/l. Er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt. 

Dronken Didammer is rijbewijs kwijt

Zaterdagavond laat heeft de politie in Didam een 58-jarige man aangehouden op de Singel na een achtervolging. Hij was dronken van huis weggegaan en nadat hij staande was gehouden door een surveillerende agent ging hij er op hoge snelheid vandoor. Een politieauto die dwars over de weg was gezet om hem tot stoppen te dwingen kon nog net op tijd aan de kant gereden worden om een aanrijding te voorkomen. 

Nadat de man verschllende stoptekens genegeerd had, werd hij uiteindelijk klemgereden en aangehouden. Op het politiebureau blies hij 500 ug/l. Hij werd ingesloten voor verhoor. De politie gaat vandaag verder met het onderzoek en zal proces-verbaal opmaken tegen de dronken Didammer die in ieder geval zijn rijbewijs kwijt is. Bij de achtervolging raakten behalve de auto van de alcomobilist ook twee politiewagens beschadigd. 

McDonald's in Etten-Leur overvallen

In de nacht van zaterdag op zondag is de McDonald's aan het Trivium in Etten-Leur overvallen. Een donker geklede man met gezichtsbedekking kwam rond 01:30 uur binnen en bedreigde het personeel met een vuurwapen. 

Met een onbekend geldbedrag verliet hij het pand en sloeg op de vlucht. De politie heeft met onder andere een speurhond de omgeving afgezocht, maar kon de dader niet localiseren. Voor de mensen die getuige waren van de overval is slachtofferhulp ingezet. De politie vraagt om mensen met meer informatie zich te melden. 

Man trekt 'vuurwapen' bij verkeersruzie

Zondagochtend vroeg heeft de politie in Gouda een 23-jarige man uit Stolwijk en een 23-jarige man uit Gouda aangehouden vanwege een verkeersruzie. Rond 04:10 uur kreeg de politie dat er ter hoogte van de Kattensingel een aanrijding zou zijn waarbij de de Stolwijker de andere bestuurder bedreigd zou hebben met iets dat op een vuurwapen leek. Dat 'iets' werd onder de stoel van bestuurder gevonden. 

Volgens de politie zou een verkeersconflict ter hoogte van Klein Amerika de aanleiding zijn voor de aanrijding en bedreiging op de Kattensingel. Omdat de verklaringen van de bestuurders nogal uiteenlopen zoekt de recherche mensen die getuige zijn geweest van het verkeersconflict of de aanrijding en bedreiging. 

Federer ziet zichzelf niet als favoriet

Gezien zijn leeftijd, is Roger Federer van mening dat hij eigenlijk niet mag worden  gerekend tot de favorieten bij de Australian Open.

De 36-jarige Zwitser is titelverdediger en weet dat hij daarom door veel tennisvolgers wel als favoriet wordt gezien. "Het zou eigenlijk niet zo moeten zijn dat een 36-jarige de favoriet is. Daarom benader ik in dit late stadium van mijn carrière alles ook een stuk relaxter," zo zegt Federer.

In 2017 maakte Federer op de Australian Open zijn rentree na een half jaar niet te hebben gespeeld. Hij was toen  nog de nummer negentien van de wereld. Inmiddels staat hij tweede op de wereldranglijst achter Rafael Nadal.

Snowboardgrootheid White met 'perfecte 100' naar Olympische Spelen

Snowboarder Shaun White heeft zich geplaatst voor zijn vierde Olympische Spelen. De 31-jarige Amerikaanse grootheid, dertienvoudig X-Games-kampioen op de slopestyle en superpipe, was tijdens de World Cup op de halfpipe in Snowmass ongenaakbaar.

Op de Amerikaanse sneeuw zette White in de finale een schitterende run neer en dat leverde hem de perfecte score van 100 punten op. Het is pas de tweede keer in zijn illustere carrière dat White de magische score weet te bereiken, nadat hij dat ook deed tijdens de finale van de Winter X-Games in 2012.

Voor de liefhebber, White toverde de volgende moves uit de hoge hoed tijdens zijn winnende run: een frontside double cork 1440, cab double cork 1080, frontside 540, double McTwist 1260 en tot slot een frontside double cork 1260. "Ik viel in de eerste en tweede run en dacht voor de laatste run dat ik het wat rustiger aan ging doen", zei White. "Tot ik die gasten voor me ineens al 1400's eruit zag gooien, nog riskanter dan de runs daarvoor. Toen heb ik ook alles maar uit de kast getrokken en het lukte!"

White pakte in 2006 en 2010 olympisch goud op de halfpipe en eindigde vier jaar geleden teleurstellend als vierde. Dit seizoen kwam hij al twee keer hard ten val, in oktober werd zijn gezicht na een valpartij gedecoreerd met ruim zestig hechtingen. Scotty James eindigde in Snowmass overigens net als tweede en dat belooft wat voor de Spelen in Pyeongchang: de Australiër is de regerend wereldkampioen en kampioen op de X-Games.

De finaleruns van de top-3 in Snowmass (Bron: YouTube)

Sagan begint seizoen met zege in Australië

Peter Sagan heeft de People's Choice Classic op zijn geschreven. De wereldkampioen was in het criterium door Adelaide van 50 kilometer de snelste in de massasprint. André Greipel eindigde als tweede, voor Caleb Ewan.

Fumiyuki Beppu, Zakkari Dempster, Tom Bohli, Manuele Boaro, Lachlan Morton, Timothy Roe en Jhonatan Restrepo was de kopgroep van de dag, maar de zeven renners kregen nooit meer dan één minuut voorsprong op het peloton, waar Mitchelton-Scott op kop reed van het peloton.

Met nog vier rondes te rijden (van de in totaal 22) werd de kopgroep gegrepen door het peloton waarna het peloton zich op ging maken voor de massasprint. In de sprint was Sagan vervolgens de snelste voor Greipel en Ewan. De Australiër had de laatste twee edities gewonnen van de People's Choice Classic.

Vliegtuig schiet van startbaan en bijna in zee

Een Boeing 737-800 van de luchtvaartmaatschappij Pegasus is zondag na de landing in de Turkse plaats Trabzon van de baan geschoten en bijna in de Zwarte Zee geplonsd. Het toestel bleef echter op de helling aan de kust naast de luchthaven hangen. Alle 168 inzittenden konden ongedeerd geëvacueerd worden, melden Turkse media op gezag van gouverneur van Trabzon, Yücel Yavuz.

Wel leidde het ongeluk tot grote paniek aan boord van het vliegtuig dat bijna verticaal boven de zee is komen te hangen. Over de oorzaak van het ongeval is nog niets duidelijk.

Vliegtuig schiet van startbaan en bijna in zee
Vliegtuig schiet van startbaan en bijna in zee (Foto: ANP)

Fun zonder Funda#83: Wonen in een Amerikaanse Efteling

Heb je altijd al in een sprookjeshuis willen wonen? Na overhandiging van 775.000 dollar aan een Amerikaanse makelaar kan dit Efteling-achtige optrekje van jou zijn. Deze fantastische stulp in Olalla (dat ligt in de staat Washington) staat op zo'n 20.000 vierkante meter grond en Sneeuwwitje en de zeven dwergen worden niet bijgeleverd. Vierkante hoeken heeft 't trouwens niet en hier leef je vast nog lang en gelukkig.

Bobsleeërs Jamaica en Nigeria naar Olympische Spelen

Tijdens de World Cup bobsleeën in het Zwitserse St Moritz werd niet alleen om de overwinning gestreden: voor flink wat teams ging het ook om de laatste kans op kwalificatie voor de Olympische Spelen. In de tweemansbobs en bij de vrouwen is de kwalificatieperiode nu afgesloten en dus kan de balans opgemaakt worden.

Als eerste werd een fel duel uitgevochten tussen de Canadese Christine de Bruin - de vrouw van de Nederlandse bobsleeër Ivo de Bruin - en de Amerikaanse Brittany Reinbolt. De opdracht was duidelijk: wie van hen als eerste zou eindigen, kwalificeerde een door zichzelf bestuurde derde slee voor haar land op de Spelen. 

Dat leek Reinbolt te worden, want in run één profiteerde ze van De Bruin's fouten, maar de Amerikaanse kon de druk in run twee niet aan en eindigde 0,16 seconden achter De Bruin - en dus 0,16 seconden van een olympisch startbewijs. Voor De Bruin was het behoorlijk gelukkig, want deze kans was er normaal gesproken niet eens geweest. Reinbolt mocht tijdens de vorige World Cup echter niet starten, omdat ze in de trainingen vier keer gecrashed was, en liet zo uiteindelijk zeer dure punten liggen.

De van de VS naar Jamaica overgestapte Jazmine Fenlator-Victorian plaatste zich met voormalig topsprintster Carrie Russell in haar slee voor de Spelen. De Jamaicaanse slee moest in de buurt blijven bij de Roemeense slee van Maria Constantin en dat lukte net.

Namens Nigeria deed Moriam Seun Adigun nog niet mee aan de World Cup, maar in de North American Cup pakte ze genoeg punten om zich definitief te verzekeren van het Afrikaanse continentale startbewijs. Nigeria zal zo debuteren op de Olympische Winterspelen en nooit eerder kwam een Afrikaanse slee uit in het bobsleeën op de Spelen.

Ook bij de tweemansbobs bij de mannen viel het een en ander te noteren: veteraan Simone Bertazzo kwam tekort, waardoor Italië voor het eerst sinds 1928 niet met een tweemansbob vertegenwoordigd zal zijn op de Spelen. In de viermansbobs plaatst Bertazzo zich overigens wel gewoon. Brazilië is ook weer van de partij dankzij veteraan Edson Bindilatti, maar bijna hadden de Zuid-Amerikanen twee sleeën gekwalificeerd. Dat lukte echter net niet. Opvallend is verder dat China, afwezig in de World Cup, twee sleeën heeft geplaatst, terwijl gastland Zuid-Korea het met één slee moet doen.

NBA: Warriors houden stand in topper tegen Raptors

De basketballers van de Golden State Warriors hebben in de NBA weer een fraaie zege gepakt. De koplopers van de Western Conference gingen op bezoek bij de Toronto Raptors, de nummers twee in het oosten.

De Warriors pakten al snel een kleine voorsprong en wisten dat nog voor de rust uit te breiden naar bijna dertig punten. Ook in het derde kwart bleef het verschil bijna constant boven de twintig punten, maar in de slotfase kwamen de Raptors toch nog terug.

De Canadese ploeg kwam tot op één punt, maar strandde uiteindelijk toch en kon de geweldige comeback net niet voltooien: 125-127. DeMar DeRozan was heerlijk op dreef bij de Raptors, maar zijn 42 punten waren net niet genoeg. Klay Thompson, Kevin Durant en Stephen Curry waren bij Golden State goed voor 26, 25 en 24 punten. 

Uitslagen NBA zaterdag
Dallas Mavericks - Los Angeles Lakers 101-107 OT
Los Angeles Clippers - Sacramento Kings 126-105
Charlotte Hornets - Oklahoma City Thunder 91-101
Washington Wizards - Brooklyn Nets 119-113 OT
Toronto Raptors - Golden State Warriors 125-127
Chicago Bulls - Detroit Pistons 107-105
San Antonio Spurs - Denver Nuggets 112-80

De vijf beste plays van de avond (Bron: YouTube)

NHL: Islanders maken gehakt van Rangers in Madison Square Garden

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL hebben de New York Islanders de New Yorkse derby tegen de Rangers gewonnen. In Madison Square Garden maakten de Rangers een 0-1 achterstand in de eerste periode nog goed, maar daarna namen de Islanders de regie definitief over.

Met name de pas 20-jarige Mathew Barzal maakte grote indruk: hij tekende voor de 1-3 en 1-4 en was ook nog eens goed voor drie assists. Ook Jordan Eberle speelde een heerlijke wedstrijd, waarin hij vier keer een teamgenoot in staat stelde te scoren. Mika Zibanejad deed nog iets terug, maar de Islanders waren met 2-7 duidelijk te sterk.

Bij de Pittsburgh Penguins speelde Daniël Sprong een wat ongelukkige thuiswedstrijd. De jonge Nederlander kwam een goede twaalf minuten in actie, maar wist geen enkele keer een schot op doel af te vuren, iets wat hij in de voorgaande wedstrijden in totaal achttien keer deed. De Penguins wonnen tegen de Detroit Red Wings wel met 4-1.

Uitslagen NHL zaterdag
New York Rangers - New York Islanders 2-7
Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings 4-1
Minnesota Wild - Winnipeg Jets 4-1
Montreal Canadiens - Boston Bruins 3-4 SO
New Jersey Devils - Philadelphia Flyers 3-5
Dallas Stars - Colorado Avalanche 1-4
Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers 2-3 OT
Los Angeles Kings - Anaheim Ducks 2-4
San Jose Sharks - Arizona Coyotes 6-5 OT

De hoogtepunten van de dag in de NHL (Bron: YouTube)

Drietal mishandelt 2 tieners in Alkmaar

Een drietal jongens heeft zaterdagavond twee tieners uit Heiloo mishandeld in Alkmaar. De twee liepen met drie vrienden rond 19:50 uur op de Paternosterstraat toen een van hen ineens een duw kreeg. Toen een van de slachtoffers hier iets van zei kreeg hij een klap in zijn gezicht. 

De vijf liepen weg, maar ter hoogte van de grote kerk werd een van de jongens weer door de daders vastgepakt en moest twee kopstoten incasseren. Het andere slachtoffer werd onderuit gehaald en kreeg meerdere schoppen tegen zijn hoofd. Hierna rende het dappere drietal weg richting de Paardenmarkt. 

De tieners zijn naar het ziekenhuis gegaan waar de politie werd gebeld. De daders zijn tussen de 14 en 17 jaar oud. Twee van hen waren lichtgetint, de derde dader was blank met blond haar. Het meest opvallende was dat één van de lichtgetinte daders een oorpiercing heeft. De politie zoekt getuigen van de mishandeling. 

Handbalsters Dalfsen halen hard uit bij jubileum

De handbalsters van Morrenhof/Jansen Dalfsen hebben in de Eredivisie flink uitgehaald. De club, landskampioen van 2011 tot en met 2016, vierde zaterdag haar 50-jarig jubileum en daar werd hekkensluiter E&O uit Emmen de dupe van.

De club uit Emmen had geen schijn van kans tegen de dadendrang van Dalfsen, die al snel een ruime voorsprong hadden. In de slotfase werd het 50-jarig jubileum nog opgeleukt met de 50e score, waar nog een paar punten bij kwamen voor de wedstrijd ovorbij was: 53-12.

Het Amsterdamse Succes/VOC kwam niet in actie, zij hadden hun tiende wedstrijd al gespeeld en staan aan kop met twintig punten, drie meer dan Dalfsen. De nummer drie, Virto/Quintus, kwam ook op zeventien punten door thuis van Maedilon te winnen: 32-25.

Uitslagen Eredivisie handbal vrouwen
Geonius V&L - Westfriesl./SEW 28-19
Cabooter/Venlo - Borhave 22-36
Virto/Quintus - Maedilon/VZV 32-25
MJ/Dalfsen - E&O 53-12

Cheyenne (14) uit Bovenkarspel terecht

Sinds donderdag 11 januari wordt in Bovenkarspel de 14-jarige Cheyenne Schermer vermist. Het meisje is 's avonds om 19:30 uur van huis weggegaan en sindsdien ontbreekt elk spoor. 

Cheyenne is 1.77 meter, heeft zeer lang blond haar en blauwe ogen. Ze is van huis weggegaan in een zwarte Canada Goose jas en bruine suède schoenen.  Haar famillie maakt zich dodelijk ongerust en missen haar 'kapot erg', zo schrijft haar vader bij de oproep op Facebook. 

Update 14-01 09:34 uur
Haar vader meldt op Facebook dat Cheyenne weer terecht is. "De kracht van social media heeft zijn werk gedaan". Ook spreekt hij zijn dank uit richting de politie "die dit goed heeft opgepakt en ons hebben begeleid."

Cheyenne Scherer (14) uit Bovenkarspel vermist (Foto: Politie.nl)
Cheyenne Schermer (14) uit Bovenkarspel terecht (Foto: Politie.nl)

Kerkhove en Schoofs uitgeschakeld in laatste kwalificatieronde Australian Open

Lesley Kerkhove en Bibiane Schoofs zijn er niet in geslaagd zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Australian Open. De Nederlandse tennissters verloren beide hun laatste kwalificatieronde.

Schoofs verloor in de derde en laatste kwalificatieronde van Ivana Jorovic: 3-6, 3-6. De Servische won in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi ook al van de Nederlandse Arantxa Rus.

Ook Kerkhove wist zich niet te plaatsten voor het eerste grandslamtoernooi van het jaar. De 26-jarige tennisster verloor in twee sets van de Russische Anna Kalinskaya: 4-6, 5-7.

Robin Haase, Kiki Bertens en Richèl Hogenkamp zijn de drie Nederlanders die rechtstreeks tot het hoofdschema zijn toegelaten.

'Muziekwereld dompelt zich onder in Groningen'

Elk jaar in januari is de binnenstad van Groningen het epicentrum van de Europese muziekindustrie. "Werkelijk iedereen die ertoe doet in de business" trekt vanuit elke mogelijke uithoek van het continent naar de Noordelijke provinciestad in Nederland om tijdens het showcase- en conferentiefestival Eurosonic Noorderslag aanstormend muziektalent te scouten, zaken te doen en te netwerken. Peter Sikkema, manager festivals bij Eurosonic Noorderslag, is er trots op dat het vierdaagse livemuziekfestijn in aanloop naar zijn 32e editie nog steeds het belangrijkste evenement in zijn soort is.

Meer dan 4000 professionals uit de internationale muziekwereld worden komende week in Groningen verwacht. Zij bezoeken op meer dan dertig locaties in de stad optredens van ruim 350 live-artiesten uit 32 landen die zich in de kijker proberen te spelen bij boekers, promotors en festivalorganisatoren. Daarnaast kunnen de professionals aanschuiven bij het driedaagse conferentieprogramma met ruim 150 panels, keynotes, debatten en netwerkborrels waar wordt gesproken over actuele thema's in de muziekindustrie.

"Er is in de loop der jaren bizar veel concurrentie bijgekomen", vertelt Sikkema aan de vooravond van de start van een nieuwe Eurosonic Noorderslag op woensdag 17 januari. "Als je wilt, kun je elke week ergens ter wereld wel naar een showcasefestival of muziekconferentie."

Showcase
De druk om zoveel mogelijk professionals toch elk jaar naar Groningen te krijgen, neemt toe. Wat onderscheidt Eurosonic Noorderslag van al die andere evenementen? "Er bestaat geen enkel ander showcasefestival dat uitsluitend draait om Europese muziek. Dat maakt ons het belangrijkste platform voor de honderden organisatoren van internationale festivals die hier de nieuwste talenten voor het komende seizoen scouten. Alle belangrijke opkomende liveartiesten vanuit heel Europa spelen hier."

Naast een sterke showcaseprogrammering probeert Eurosonic Noorderslag ook leidend te blijven met een inhoudelijk aantrekkelijk conferentieprogramma. "Naast de sprekers en thema's die aan bod komen, besteden we ook veel aandacht aan optimale netwerkmogelijkheden. De hele internationale muziekscene komt hier samen. Dat hebben we deels te danken aan het feit dat we al heel lang bestaan en een goede naam hebben opgebouwd, maar dat moet je wel elk jaar opnieuw waarmaken door kwaliteit te blijven leveren."

Onderdompelen
Dat Groningen niet de meest centrale locatie van het land is, komt het festival misschien juist ten goede, meent Sikkema. "Als je in Nederland woont rij je niet 's nachts na een paar borrels nog even terug naar huis en als je vanuit het buitenland komt is het vanaf Schiphol ook nog wel een eindje rijden. Dat zorgt ervoor dat de meeste bezoekers de volle vier dagen blijven en zich volledig onderdompelen in het programma en alles wat er hier wordt georganiseerd."

Eurosonic Noorderslag begint woensdag en duurt tot en met zaterdagnacht. Vrijdag is er een debat over de in opspraak geraakte rapper Boef, die van een aantal andere festivals werd geweerd maar bij Noorderslag op de affiche blijft staan. De organisatie besloot via het debat dat live wordt gestreamd, echter wel aandacht aan de kwestie te besteden.

'Heel Europa dompelt zich onder in Groningen'
'Muziekwereld dompelt zich onder in Groningen' (Foto: BuzzE)

Waterpoloërs Alphen weer onderuit in Champions League

De waterpoloërs van AZC Moscow uit Alphen aan den Rijn zijn in de Champions League opnieuw tegen een nederlaag aangelopen. In Hongarije, het waterpololand bij uitstek, was ZF Eger met 13-4 een maat te groot.

Eger was volop gemotiveerd, want de verliezend halve finalist van vorig jaar stond slechts vijfde in de groep. Koploper Szolnok, de landgenoten van Eger, wonnen zaterdag ruim van het Montenegrijnse Jadran Carine, waardoor Eger het gat met de concurrentie wat kon dichten.

Aan de hand van de Griek Aggelos Vlachopoulos liep Eger langzaam maar zeker weg bij AZC, dat uiteindelijk voor de zesde keer op rij verloor. Over twee weken speelt de ploeg tegen het Roemeense Steaua Boekarest, dat nog maar één wedstrijd won en waar dus mogelijk een kans op winst ligt voor de Alphenaren.

VN biedt Colombia hulp voor vluchtelingen Venezuela

De Verenigde Naties zijn bereid internationale hulp te mobiliseren voor Colombia om de honderdduizenden Venezolaanse vluchtelingen op te vangen. Dit heeft VN-chef António Guterres dit weekend op bezoek in de Colombiaanse hoofdstad Bogota gezegd.

Guterres sprak onder anderen met de Colombiaanse president Juan Manuel Santos. Guterres herhaalde zijn aanbod aan Venezuela om humanitaire hulp te sturen, maar de Venezolaanse president Nicolás Maduro weigert dat vooralsnog aan te nemen.

Olie- en delfstofrijk Venezuela verkeert in een diepe crisis door langdurig wanbeleid en door dalende olieprijzen. Het land gaat onder meer gebukt onder honger, hyperinflatie, werkloosheid, gewelddadige criminaliteit en tekorten aan elementaire levensbehoeften. In de afgelopen twee jaren zijn er naar schatting meer dan 500.000 Venezolanen naar het buitenland uitgeweken. Velen steken de grens met Colombia over.

VN-chef biedt Colombia hulp voor vluchtelingen
VN biedt Colombia hulp voor vluchtelingen Venezuela (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: opklaringen en regen

Veel bewolking maar in het zuiden opklaringen. Deze opklaringen breiden zich langzaam noordwaarts uit. Het blijft de gehele dag droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 2°C in het noordoosten tot 6°C in het zuiden. De oost tot zuidoostenwind is overwegend matig. Aan zee neemt de wind in de avond toe naar matig tot vrij krachtig en draait naar een zuidelijke richting.

Komende nacht neemt de bewolking van het westen weer uit toe maar het blijft vrijwel overal droog. De minimumtemperatuur wordt aan het begin van de nacht bereikt, in het zuidwesten ligt deze rond 3°C en in het noordoosten rond -1°C. De wind is zuidelijk, matig, aan de kust zuid tot zuidwest, vrij krachtig, later krachtig.

Maandag neemt de bewolking van het westen uit verder toe en in de middag en avond trekt een regengebied van het westen uit over Nederland. De temperatuur loopt gedurende de dag op naar ongeveer 6°C. De zuidwestelijke wind is matig tot vrij krachtig, aan zee is de wind krachtig tot hard, later af en toe stormachtig. In de avond zijn er aan de kust windstoten mogelijk tot 85 km/u. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Vorige week een wandeling gemaakt bij Mill. En ik kwam deze molen tegen.  (Foto: qltel)
Vorige week een wandeling gemaakt bij Mill. En ik kwam deze molen tegen. (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Winkels H&M Zuid-Afrika voortijdig dicht na protesten

Kledingketen Hennes & Mauritz heeft zijn filialen in Zuid-Afrika zaterdag voortijdig gesloten, nadat demonstranten de winkels waren binnengedrongen en spullen vernielden. De aanleiding van de protesten was een modefoto die de winkelketen op de website had geplaatst die als beledigend en racistisch werd beschouwd.

De oproep om te protesteren kwam van de uiterst linkse politieke partij EFF. Die werd in 2013 opgericht door Julius Malema, nadat hij uit de jongerenbeweging van regeringspartij ANC was gezet.

Op sociale media was te zien dat demonstranten kledingrekken en paspoppen hadden omgegooid. Ook zijn volgens News24 schoten gehoord. H&M voelde zich genoodzaakt de 17 filialen in het land "tijdelijk" te sluiten. Volgens de winkelketen is niemand van het personeel gewond geraakt.

De foto van H&M veroorzaakte begin deze week veel ophef op sociale media. Op de advertentie stond een zwart jongetje in een trui met de tekst: coolest monkey in the jungle. De meesten noemden de foto ongepast, beledigend of racistisch. Ook werd opgeroepen tot een boycot. Het bedrijf had toen al excuses aangeboden en de foto verwijderd.

H&M sluit winkels Zuid-Afrika om protesten
Winkels H&M Zuid-Afrika voortijdig dicht na protesten (Foto: ANP)

Werkgevers: verder kijken dan vakbond

Werkgeversorganisaties willen dat een breder draagvlak ontstaat voor gezamenlijke arbeidsovereenkomsten, ook onder niet-vakbondsleden. Vakbonden zijn daarin overigens wel fundamenteel. Daarom willen de werkgevers in 2018 werken aan "verdieping van het onderling vertrouwen met de bonden".

Zonder brede steun voor cao's is het volgens de werkgevers niet mogelijk doeltreffende antwoorden te vinden op digitalisering, robotisering en internationalisering. De economie verandert steeds sneller door digitalisering en toenemende internationale concurrentie. Deze ontwikkeling vraagt meer flexibiliteit van de ondernemingen, die moeten meebewegen met die dynamiek, aldus de werkgevers. Veel cao's staan flexibiliteit volgens hen nog in de weg, "terwijl het voor werknemers en ondernemers kansen en meer zekerheid biedt".

Dat schrijven de ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland en werkgeversvereniging AWVN zaterdag in hun arbeidsvoorwaardennota voor 2018, basis voor alle cao-onderhandelingen. Zij willen qua loonstijging meer maatwerk, afhankelijk van resultaten per bedrijfstak. Standaardperiodieken voor loonsverhoging zouden meer gebaseerd moeten zijn op prestaties en toegevoegde waarde in plaats van op leeftijd en aantal dienstjaren.

Meepraten
Voortaan moeten werknemers meer kunnen meepraten over hun eigen ontwikkeling en zelfstandiger kunnen beschikken over het benodigde opleidingsgeld. Daarnaast moet een gezamenlijk beleid worden gevoerd om mensen gezonder langer te laten werken. Om dat te bevorderen, moet meer gebruik worden gemaakt van deeltijdpensioen. In veel sectoren liggen bovendien nog mogelijkheden om de werktijden minder belastend te maken voor oudere werknemers.

"De noodzaak om hieraan te werken is groter dan ooit, nu de AOW-leeftijd verder oploopt", stellen de werkgevers.

Volgens de werkgevers is vorig jaar gebleken dat vakbonden en bedrijven en bedrijfstakken uitstekend zaken weten te doen. In 2017 zijn circa 350 nieuwe cao's gesloten voor 3,5 miljoen werknemers. De loonstijgingen varieerden behoorlijk tussen sectoren en bedrijven, maar kwam gemiddeld boven de inflatie uit, aldus de werkgeversorganisaties.

Werkgevers willen meer steun voor cao's
Werkgevers: verder kijken dan vakbond (Foto: ANP)

Timmerman verbreekt wereldrecord oceaanroeien

De Wassenaarse timmerman Mark Slats heeft het wereldrecord oceaanroeien verbroken. Slats roeide solo en non-stop de 5000 kilometer van de Canarische eilanden naar de Kleine Antillen in 30 dagen, 7 uur en 49 minuten. De roeier kwam zondag rond 00.30 uur (Nederlandse tijd) aan op het eiland Antigua, 19 dagen sneller dan het vorige record. Slats deed mee aan de Talisker Whiskey Atlantic Challenge, de zwaarste roeiwedstrijd ter wereld, om geld in te zamelen voor medicijnen tegen kanker.

De recordhouder heeft met de race geld ingezameld voor de Antoni van Leeuwenhoek Foundation. Nadat zijn moeder ernstig ziek werd en behandeld moest worden voor longkanker, merkte Slats dat medicijnen erg duur zijn. Met deze actie wil hij helpen medicijnen tegen kanker goedkoper te maken zodat een behandeling voor iedereen toegankelijk wordt. "Dit is voor jou mama", reageerde Slats vlak na aankomst in de haven.

De roeier vertrok op zijn boot Peanuts op 14 december van La Gomera op Las Palmas. Het vorige officiële record voor oceaanroeien (solo) stond op 49 dagen, 11 uur en 15 minuten.

Wassenaarse timmerman verbreekt roeirecord
Wassenaarse timmerman verbreekt roeirecord (Foto: ANP)

Meerdere doden en gewonden explosie Portugal

Bij een gasexplosie in een clubhuis in Portugal zijn meerdere mensen om het leven gekomen en tientallen mensen gewond geraakt. Volgens de brandweer zijn er zeker zes doden en ligt het aantal gewonden rond de vijftig.

De gasexplosie had plaats in het dorpje Vila Nova da Rainha, dat zo'n 250 kilometer ten noorden van de hoofdstad Lissabon ligt. Door de explosie brak ook brand uit, die redelijk snel geblust kon worden. In het clubhuis waren mensen aan het eten en kaarten. Wat de explosie heeft veroorzaakt is niet bekend.

Meerdere doden en gewonden explosie Portugal
Meerdere doden en gewonden explosie Portugal (Foto: ANP)

Egyptische wint eerste vrouwensporttoernooi in Saoedi-Arabië ooit

De Egyptische squashter Nour El-Sherbini heeft in Riyadh de PSA Women's Masters gewonnen. Het was de eerste keer dat op Saoedische bodem een sporttoernooi alleen voor vrouwen werd georganiseerd en het was gelijk een toernooi van het hoogste niveau.

De Women's Masters maken deel uit van de prestigieuze World Series en er stond een prijzengeld van 165.000 dollar klaar voor de speelsters. Die waren ook van topniveau, want nagenoeg de hele wereldtop was aanwezig, inclusief wereldranglijstaanvoerdster El-Sherbini.

In de finale in de Saoedische hoofdstad was de 22-jarige Egyptische met 11-7, 11-8, 13-11 een maatje te groot voor haar landgenote Raneem El-Weleily, de mondiale nummer twee. Met Nouran Gohar en Nour El-Tayeb, de nummers vijf en zeven van de wereld, bestonden de halve finales volledig uit Egyptische speelsters. De in Amsterdam woonachtige Maleisische Nicol David, zesde op de wereldranglijst, werd in de kwartfinales uitgeschakeld.

Het toernooi werd officieel georganiseerd door prinses Reema bint Bandar Al-Saoed. Het zal ongetwijfeld ook geholpen hebben dat Ziad Al-Turki uit Saoedi-Arabië de voorzitter is van de mondiale squashbond. Zaken als vrouwensport nemen in Saoedi-Arabië langzaam stapjes naar voren: onlangs mochten vrouwen ook voor het eerst voetbalwedstrijden komen bekijken. 

McGeeney maakt einde aan Lakeside-droom Unterbuchner

Darter Mark McGeeney heeft zich voor het eerst in zijn loopbaan geplaatst voor de finale van Lakeside, het wereldkampioenschap van dartsbond BDO. In Frimley Green rekende de Engelse nummer één van de BDO-ranglijst af met de Duitser Michael Unterbuchner, een van de grote verrassingen van het toernooi.

Unterbuchner maakte het spannend in set één, maar verloor die toch, waarna McGeeney set twee simpel pakte. Toch herstelde de Duitser zich op indrukwekkende wijze, door de volgende twee sets zonder één leg te verliezen naar zich toe te trekken en vervolgens zelfs op 3-2 te komen. 

Gladiator liet zich niet kennen en won op zijn beurt drie sets op rij, waarna hij zag hoe Unterbuchner in de negende set de kansen pakte en met een 149-finish voor 5-4 in sets zorgde. In set tien kreeg de Duitser absoluut kansen om in de wedstrijd te blijven, maar hij liet alles liggen. McGeeney profiteerde en maakte het op dubbel 18 af: 6-4.

Zondag speelt de Engelsman vanaf 17.45 uur in de finale tegen titelverdediger Glen Durrant.

Rugbyers Hilversum, 't Gooi en DIOK beginnen kampioensgroep met winst

In de Ereklasse in het Nederlandse rugby is de kampioensgroep zaterdag van start gegaan. De top-6 uit de reguliere competitie speelt daarin elk tien wedstrijden, waarna de nummers één en twee om de landstitel strijden.

Regerend kampioen Hilversum begon met een thuiswedstrijd tegen The Bassets uit Sassenheim. Die namen toch wel verrassend een 0-10 leiding via een try plus conversie en een penalty, maar vervolgens kwam Hilversum op gang. Zeven tries later stond het 43-10 en de bezoekers konden nog maar één keer wat terugdoen: 43-17.

't Gooi begon de kampioensgroep met een 34-15 zege op de Zeeuwse bezoekers van Oemoemenoe, terwijl LRC DIOK uit Leiden, de verrassing van de reguliere competitie, de goede vorm door kon zetten. In eigen huis werden de bezoekers van Waterland met 59-12 opgerold.

Basketballers Donar en Leiden boeken ruime zege

In de Dutch Basketball League hebben de twee koplopers zaterdag een ruime zege bij kunnen schrijven. ZZ Leiden, de nummer twee, had het aanvankelijk thuis knap lastig met Aris Leeuwarden, maar kwam vooral in de slotfase toch lekker op stoom. Worthy de Jong en Carrington Love droegen 22 en 21 punten bij aan de 77-55 zege.

Koploper Donar kreeg in Groningen bezoek van de Den Helder Suns, waar voormalig Donar-speler Tjoe de Paula met negentien punten het meest productief was. Het mocht echter niet baten, want de thuisploeg was nagenoeg de hele wedstrijd simpelweg een maatje te groot voor de hekkensluiter van de competitie en won met 98-62. Maar liefst zeven Donar-spelers lieten minstens tien punten noteren, met Brandyn Curry en zijn zeventien punten als topscorer.

Uitslagen Dutch Basketball League zaterdag
ZZ Leiden - Aris Leeuwarden 77-55
Donar - Den Helder Suns 98-62
Apollo Amsterdam - Landstede Basketbal 76-84
Forward Lease Rotterdam - New Heroes Den Bosch 81-91

Verschoor wint openingsrace Toyota Racing Series

Richard Verschoor is het nieuwe autosportjaar in stijl begonnen. De Nederlander heeft op het Mike Pero Motor Park in Christchurch de eerste race van de Toyota Racing Series gewonnen. Verschoor finishte vlak voor teamgenoten Robert Shwartzman en Marcus Armstrong.

Shwartzman startte van pole, maar wist Verschoor dankzij zijn sterke start niet achter zich te houden. Hij waagde meerdere keren nog een aanval, maar besloot uiteindelijk om zijn pijlen te richten op de tweede race en zijn banden te sparen. Ook Armstrong wist de hele race in de buurt van het tweetal te blijven, maar ook hij kon geen aanval plaatsen.

"Het is niet dat zijn start zo slecht was, maar de mijne was gewoon heel goed," vertelde Verschoor na afloop van de race. "Mijn reactietijd was erg goed. Ik heb de wagen niet tot het uiterste gepusht en ik denk dat we de wagen voor morgen nog kunnen verbeteren."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.