'Muziekwereld dompelt zich onder in Groningen'

Elk jaar in januari is de binnenstad van Groningen het epicentrum van de Europese muziekindustrie. "Werkelijk iedereen die ertoe doet in de business" trekt vanuit elke mogelijke uithoek van het continent naar de Noordelijke provinciestad in Nederland om tijdens het showcase- en conferentiefestival Eurosonic Noorderslag aanstormend muziektalent te scouten, zaken te doen en te netwerken. Peter Sikkema, manager festivals bij Eurosonic Noorderslag, is er trots op dat het vierdaagse livemuziekfestijn in aanloop naar zijn 32e editie nog steeds het belangrijkste evenement in zijn soort is.

Meer dan 4000 professionals uit de internationale muziekwereld worden komende week in Groningen verwacht. Zij bezoeken op meer dan dertig locaties in de stad optredens van ruim 350 live-artiesten uit 32 landen die zich in de kijker proberen te spelen bij boekers, promotors en festivalorganisatoren. Daarnaast kunnen de professionals aanschuiven bij het driedaagse conferentieprogramma met ruim 150 panels, keynotes, debatten en netwerkborrels waar wordt gesproken over actuele thema's in de muziekindustrie.

"Er is in de loop der jaren bizar veel concurrentie bijgekomen", vertelt Sikkema aan de vooravond van de start van een nieuwe Eurosonic Noorderslag op woensdag 17 januari. "Als je wilt, kun je elke week ergens ter wereld wel naar een showcasefestival of muziekconferentie."

Showcase
De druk om zoveel mogelijk professionals toch elk jaar naar Groningen te krijgen, neemt toe. Wat onderscheidt Eurosonic Noorderslag van al die andere evenementen? "Er bestaat geen enkel ander showcasefestival dat uitsluitend draait om Europese muziek. Dat maakt ons het belangrijkste platform voor de honderden organisatoren van internationale festivals die hier de nieuwste talenten voor het komende seizoen scouten. Alle belangrijke opkomende liveartiesten vanuit heel Europa spelen hier."

Naast een sterke showcaseprogrammering probeert Eurosonic Noorderslag ook leidend te blijven met een inhoudelijk aantrekkelijk conferentieprogramma. "Naast de sprekers en thema's die aan bod komen, besteden we ook veel aandacht aan optimale netwerkmogelijkheden. De hele internationale muziekscene komt hier samen. Dat hebben we deels te danken aan het feit dat we al heel lang bestaan en een goede naam hebben opgebouwd, maar dat moet je wel elk jaar opnieuw waarmaken door kwaliteit te blijven leveren."

Onderdompelen
Dat Groningen niet de meest centrale locatie van het land is, komt het festival misschien juist ten goede, meent Sikkema. "Als je in Nederland woont rij je niet 's nachts na een paar borrels nog even terug naar huis en als je vanuit het buitenland komt is het vanaf Schiphol ook nog wel een eindje rijden. Dat zorgt ervoor dat de meeste bezoekers de volle vier dagen blijven en zich volledig onderdompelen in het programma en alles wat er hier wordt georganiseerd."

Eurosonic Noorderslag begint woensdag en duurt tot en met zaterdagnacht. Vrijdag is er een debat over de in opspraak geraakte rapper Boef, die van een aantal andere festivals werd geweerd maar bij Noorderslag op de affiche blijft staan. De organisatie besloot via het debat dat live wordt gestreamd, echter wel aandacht aan de kwestie te besteden.

'Heel Europa dompelt zich onder in Groningen'
'Muziekwereld dompelt zich onder in Groningen' (Foto: BuzzE)