Minister maakt truckers wakker

Vrachtwagenchauffeurs die hun verplichte weekendrust in hun truckcabine doorbrengen, riskeren een boete van 1500 euro voor hun werkgever. Het Europees Hof van Justitie bepaalde eind vorig jaar dat het niet meer is toegestaan om in de cabine te slapen, om uitbuiting van chauffeurs tegen te gaan. Zondagmiddag trok minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur naar parkeerplaats Den Hoek bij de A16 om truckers op het verbod te wijzen.

Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gebruikt deze maand om vrachtwagenchauffeurs op de nieuwe regel te wijzen. Vanaf volgende maand gaat de inspectie handhaven en boetes uitdelen bij overtredingen, liet een woordvoerder weten. ,,We merken dat veel chauffeurs nog niet op de hoogte zijn van het verbod", aldus de woordvoerder.

De flyers die zondag aan tientallen vrachtwagenchauffeurs zijn uitgedeeld, zijn in meerdere talen opgesteld. Het zijn vaak Oost-Europese chauffeurs die de weekenden in hun cabine doorbrengen. In Duitsland en België gold het verbod al.

Slaapfaciliteiten

Volgens de uitspraak van het Hof afgelopen december, op verzoek van de Belgische Raad van State, druist het doorbrengen in de cabine van de wekelijkse rusttijd van 45 uur - die onder voorwaarden tot 24 uur kan worden ingekort - in tegen het doel van de wetgeving om de arbeidsomstandigheden van bestuurders te verbeteren.

Een chauffeur mag de dagelijkse rusttijd van ten minste 11 uur wel in de cabine doorbrengen, mits de vrachtwagen behoorlijke slaapfaciliteiten biedt.

Minister maakt truckers wakker
Minister maakt truckers wakker (Foto: ANP)