Durrant pakt Lakeside-titel na thriller in beslissende set

Darter Glen Durrant heeft voor het tweede jaar op rij de titel gepakt op Lakeside, het wereldkampioenschap van de BDO. De finale tegen Mark McGeeney werd een perfecte afspiegeling van het hele toernooi: het niveau was lang niet altijd geweldig, maar voor de dartsliefhebbers was het wat spanning betreft smullen.

Durrant gooide aanvankelijk beter, maar toch pakte McGeeney de eerste set in een beslissende leg. Duzza sloeg gelijk daarna weer terug en zag hoe McGeeney set drie in drie legs naar zich toe trok: 1-2. In de vierde set liet Durrant bij een 2-0 voorsprong vijf setdarts liggen, maar via een 116-finish maakte hij het in de leg daarna toch af: 2-2 in sets.

Gemiste kansen kwamen er ook in de volgende set en dit keer bleek het wel duur. Durrant kwam zo niet op 2-2 in legs, maar zag McGeeney de set pakken: 2-3, hoewel Durrant dan weer de volgende set pakte en de stand gelijk kon trekken. De heren lieten vervolgens nogal een berg kansen liggen om op voorsprong te komen en het was McGeeney die dan toch profiteerde: 3-4, waarna Durrant wederom voor een gelijke stand (4-4) zorgde.

Durrant laat het liggen
McGeeney leek het helemaal kwijt te zijn, want ook de negende set verloor hij zonder een leg te winnen, waardoor Durrant op 5-4 kwam. Gladiator gaf echter niet op en via een heerlijke 157-finish pakte hij weer eens een leg. Dat mocht echter niet baten, want Duzza ging gewoon verder waar hij mee bezig was en maakte de set in vier legs alsnog af: 6-4.

In de elfde set liet McGeeney aanvankelijk de nodige kansen liggen om op 6-5 te komen, maar hij pakte de set alsnog. Durrant kreeg flink wat kansen om op één leg van de titel te komen, maar hij deed wat beide heren al zo vaak deden: dubbels missen en zien hoe de tegenstander de leg pakt, waarna McGeeney ook de set pakte en dus een allesbeslissende set voor de titel uit het vuur sleepte.

McGeeney laat het liggen
In die beslissende set greep McGeeney de eerste leg, waarna hij via een 81-finish zijn tegenstander wist te breken en op 2-0 kwam. Durrant kwam op 1-2 en liet vervolgens drie darts liggen om op 2-2 te komen, met McGeeney op een dubbel voor de titel. Gladiator gooide die er echter alle drie naast en Durrant, die zijn pijlen al opgeborgen had, kwam terug om via dubbel 1 alsnog op 2-2 te komen.

Gelijk in de volgende leg sloeg Durrant toe met een break dankzij een heerlijke 149-finish, waarna de regerend kampioen zag hoe McGeeney een ontzettende puddingleg gooide. Hij kon de druk duidelijk niet aan en Durrant profiteerde optimaal door met dubbel 3 de titel te pakken.

Voor McGeeney was er overigens nog wel een mooie statistiek om hem wat op te vrolijken: hij gaat naast Mike Gregory en Tricia Wright de boeken in als een van slechts drie spelers die ooit pijlen kregen voor een wereldtitel, maar nooit een titel pakten.