Egyptische wint eerste vrouwensporttoernooi in Saoedi-Arabië ooit

De Egyptische squashter Nour El-Sherbini heeft in Riyadh de PSA Women's Masters gewonnen. Het was de eerste keer dat op Saoedische bodem een sporttoernooi alleen voor vrouwen werd georganiseerd en het was gelijk een toernooi van het hoogste niveau.

De Women's Masters maken deel uit van de prestigieuze World Series en er stond een prijzengeld van 165.000 dollar klaar voor de speelsters. Die waren ook van topniveau, want nagenoeg de hele wereldtop was aanwezig, inclusief wereldranglijstaanvoerdster El-Sherbini.

In de finale in de Saoedische hoofdstad was de 22-jarige Egyptische met 11-7, 11-8, 13-11 een maatje te groot voor haar landgenote Raneem El-Weleily, de mondiale nummer twee. Met Nouran Gohar en Nour El-Tayeb, de nummers vijf en zeven van de wereld, bestonden de halve finales volledig uit Egyptische speelsters. De in Amsterdam woonachtige Maleisische Nicol David, zesde op de wereldranglijst, werd in de kwartfinales uitgeschakeld.

Het toernooi werd officieel georganiseerd door prinses Reema bint Bandar Al-Saoed. Het zal ongetwijfeld ook geholpen hebben dat Ziad Al-Turki uit Saoedi-Arabië de voorzitter is van de mondiale squashbond. Zaken als vrouwensport nemen in Saoedi-Arabië langzaam stapjes naar voren: onlangs mochten vrouwen ook voor het eerst voetbalwedstrijden komen bekijken.