Bobsleeërs Jamaica en Nigeria naar Olympische Spelen

Tijdens de World Cup bobsleeën in het Zwitserse St Moritz werd niet alleen om de overwinning gestreden: voor flink wat teams ging het ook om de laatste kans op kwalificatie voor de Olympische Spelen. In de tweemansbobs en bij de vrouwen is de kwalificatieperiode nu afgesloten en dus kan de balans opgemaakt worden.

Als eerste werd een fel duel uitgevochten tussen de Canadese Christine de Bruin - de vrouw van de Nederlandse bobsleeër Ivo de Bruin - en de Amerikaanse Brittany Reinbolt. De opdracht was duidelijk: wie van hen als eerste zou eindigen, kwalificeerde een door zichzelf bestuurde derde slee voor haar land op de Spelen. 

Dat leek Reinbolt te worden, want in run één profiteerde ze van De Bruin's fouten, maar de Amerikaanse kon de druk in run twee niet aan en eindigde 0,16 seconden achter De Bruin - en dus 0,16 seconden van een olympisch startbewijs. Voor De Bruin was het behoorlijk gelukkig, want deze kans was er normaal gesproken niet eens geweest. Reinbolt mocht tijdens de vorige World Cup echter niet starten, omdat ze in de trainingen vier keer gecrashed was, en liet zo uiteindelijk zeer dure punten liggen.

De van de VS naar Jamaica overgestapte Jazmine Fenlator-Victorian plaatste zich met voormalig topsprintster Carrie Russell in haar slee voor de Spelen. De Jamaicaanse slee moest in de buurt blijven bij de Roemeense slee van Maria Constantin en dat lukte net.

Namens Nigeria deed Moriam Seun Adigun nog niet mee aan de World Cup, maar in de North American Cup pakte ze genoeg punten om zich definitief te verzekeren van het Afrikaanse continentale startbewijs. Nigeria zal zo debuteren op de Olympische Winterspelen en nooit eerder kwam een Afrikaanse slee uit in het bobsleeën op de Spelen.

Ook bij de tweemansbobs bij de mannen viel het een en ander te noteren: veteraan Simone Bertazzo kwam tekort, waardoor Italië voor het eerst sinds 1928 niet met een tweemansbob vertegenwoordigd zal zijn op de Spelen. In de viermansbobs plaatst Bertazzo zich overigens wel gewoon. Brazilië is ook weer van de partij dankzij veteraan Edson Bindilatti, maar bijna hadden de Zuid-Amerikanen twee sleeën gekwalificeerd. Dat lukte echter net niet. Opvallend is verder dat China, afwezig in de World Cup, twee sleeën heeft geplaatst, terwijl gastland Zuid-Korea het met één slee moet doen.