Barcelona klopt angstgegner Sociedad met pijn en moeite

Redactie

Barcelona heeft zondagavond een einde gemaakt aan een negatieve reeks tegen Real Sociedad. De Catalanen waren met 2-4 te sterk. Barcelona wachtte op voorhand een loodzware opgave in het Baskenland: de laatste keer dat de ploeg wist te winnen op bezoek bij Real Sociedad was in 2007, toen met 0-2 werd gewonnen door doelpunten van Andrés Iniesta en Samuel Eto'o.

Al na elf minuten spelen wist de ploeg van Ernesto Valverde dat het wederom een zware wedstrijd tegemoet ging. Willian José was het scherpt bij een voorzet van de rechterflank en kopte via de lat de 1-0 tegen de touwen. Enkele minuten later leek de ploeg ook op 2-0 te komen, maar een treffer van José werd geannuleerd. In aanloop naar zijn doelpunt zou het een overtreding gemaakt hebben op Ivan Rakitic, maar de Braziliaan raakte de Kroaat niet.

Na 34 minuten spelen vond de 2-0 wel doorgang. Juanmi werd goed bediend via een steekpass en een schot vanuit de moeilijke hoek verdween via Sergi Roberto in het doel. Zes minuten voor rust kwam Barcelona terug in de wedstrijd. Paulinho maakte zijn achtste competitiedoelpunt van dit seizoen en bepaalde daarmee de ruststand op 2-1.

Direct na rust kwam de gelijkmaker op het scorebord in het Estadio Anoeta. Lionel Messi kreeg de ruimte om richting het strafschopgebied van Real Sociedad de dribbelen, speelde vervolgens op de linkerflank Luis Suárez aan en met een weergaloos schot plaatste hij de 2-2 in de verre kruising: 2-2.

Bij Barcelona zaten Iniesta en Ousmane Dembélé op de bank en het was de Fransman die na 65 minuten spelen zijn opwachting mocht maken als vervanger van Paulinho. Met de vleugelspeler in het veld ging Barcelona op zoek naar de voorsprong en na 71 minuten spelen had het succes. Thomas Vermaelen slaagde er in om een kopduel op het middenveld te winnen en daarmee stelde hij Suárez in stelling die vervolgens uiterst koel bleef: 2-3.

Vijf minuten voor tijd gooide Messi de wedstrijd uit een vrije trap in het slot. Vanaf een meter op 25 legde de Argentijn aan en hij krulde de bal over de muur en Sociedad-doelman Geronimo Rulli bleef aan de grond genageld. Voor Messi was het zijn 366ste doelpunt in La Liga, waarmee hij het record van Gerd Müller (365 doelpunten) overnam van meeste doelpunten in een van de vijf grootste Europese competities.

Barcelona is na zondagavond de enige ploeg uit de vijf grootste competities die nog altijd ongeslagen is. Na negentien wedstrijden is de ploeg koploper in La Liga met een voorsprong van negen punten op nummer twee Atlético Madrid. De achterstand van nummer vier Real Madrid op de Catalanen is al negentien punten.

Uitslagen La Liga zondag
Real Sociedad - FC Barcelona 2-4
Levante - Celta de Vigo 0-1
Alaves - Sevilla 1-0
Espanyol - Athletic de Bilbao 1-1