Datageil
Ik probeer een goed beeld te krijgen van wat ‘data verzamelen’ met ons leven doet. Toen ik voor het eerst ervoer dat mijn zoekopdrachten bij Wehkamp het resultaat gaven dat hierna op alle sites die ik bezocht reclame verscheen van wat ik bij Wehkamp had gezocht, voelde ik mij een beetje een lul. Hoe kwam dat terecht bij al die andere sites die niets met Wehkamp te maken hebben? Cookies. We stemmen ermee in wanneer we een website bezoeken en vervolgens ben je de lul en is niets van wat je doet op het internet meer privé.
Naïef? O zeker! Ineens besloop mij het idee: als ze dit kunnen, dan weten ze alles van je, ook welke pornosites je bezoekt bijvoorbeeld. Of lulliger nog: waar je seksuele voorkeur naaruit gaat. Ze weten of je homo of een hetero bent, gewoon omdat je surft om het internet. Alleen in de https-omgevingen, daar waar je vaak naw-gegevens en ‘de rest’ invult, denk je veilig te zijn. Maar wat nou als de eigenaren van deze https-omgevingen ook gewetenloos zijn? Dan weten dus veel meer partijen alles van jou. En met alles bedoel ik alles, inclusief de CCV-code van de creditcard.
Misschien denk je dat grote klootzakken als Trump en Kim Jung Un de absolute macht hebben over de wereld, maar dat is niet zo. De eigenaren van data hebben die absolute macht. Immers, als je wilt weten wat je volk op dit moment doet en hoe het zich voelt, hoef je alleen maar data te analyseren. Daar kan Twitter niet tegenop, Trump. Nee, de echte kennis komt uit de feiten die je kunt verzamelen van iedereen! Iedereen. Want er zijn er maar enkelen die modems en het internet zo kunnen inrichten voor zichzelf dat ze onopgemerkt blijven. Maar 99 procent van alle mensen weet dit niet, heeft die kennis niet, ook ik niet.
Ik voorspel jullie: voor 2020 zijn heeft u geen geheimen voor de overheid of voor welke datageile partij dan ook. Wat heeft dat voor gevolgen dan? Nou, de kans bestaat dat u zich ‘geleefd voelt’, dat de controle over uw leven en beslissingen overgenomen is. En dat u eigenlijk alleen uw leven maar hoeft te leiden, zonder belangrijke beslissingen want die zijn grotendeels al voor u genomen. Bij de aanschaf van iets groots weten de verkopers al wat u kiest aan de hand van uw psychologisch profiel, opgemaakt tijdens uw vele omzwervingen op het internet
Democratie zal in verval raken. O, u zult altijd kunnen blijven stemmen op ‘iets’, een beweging of een ideologie. Maar uiteindelijk weten de datahoeren altijd als eerste wat de uitkomst zal zijn. Ze hebben de kennis en uitkomst van morgen. Waarom dit alles? Geld versus macht. De gewone mens telt het eerste om rond te komen, de rijken gebruiken alle twee.
Bitcoin of iedere andere cryptocurrency in welke blockchain dan ook is niet die absolute toekomst. Nee, dat zijn de data over u. Wat beweegt u te doen wat u doet? Waar bent u en op welke tijd? Wie ziet u? Wat koopt u? Maar vooral waarom?
Wil je dit niet? Niets aan te doen, het gaat gewoon gebeuren, banken en overheden beslissen, niet u. U bent slechts een pion in het grotere wereldschaakspel.