Blu-ray: Game of Thrones (Seizoen 7)

Soms heeft een serie het geluk om een flinke schare fans en trouwe kijkers achter zich te krijgen. Dat gebeurt echter maar zelden, want in een land als Amerika valt er simpleweg genoeg te kiezen en is er altijd wel iets op tv waar een flinke groep mensen naar kijkt. Een hit is dus niet zomaar een vanzelfsprekendheid. Echter, wanneer Game of Thrones op HBO te zien is, springt het aantal abonnees omhoog en maken de websites waarop de afleveringen te zien zijn overuren. Er is een gekte rondom deze serie ontstaan die zijn weerga niet kent. Een tijd terug werd bekendgemaakt dat met het achtste seizoen de serie tot een einde zou komen. Het resultaat was dat de gekte rondom het voorlaatste seizoen een nog hoger niveau bereikte. Maar is dat zevende seizoen nog steeds de moeite waard? 

In het zevende seizoen wordt er in het gereduceerde aantal afleveringen ten opzichte van de vorige seizoenen flink wat afgevochten en eindigt elke aflevering in een cliffhanger van jewelste. Een synopsis is haast niet meer nodig, want de helft van de wereld heeft zitten kijken. Maar voor de goede orde: de winter is aangebroken en dat weet heel Westeros. De White Walkers maken steeds meer meters en het is aan Jon Snow om de bevolking ervan te overtuigen. Daarvoor moet hij beginnen bij Daenerys, die nog steeds bezig is met haar persoonlijke strijd om de weg naar de Iron Throne vrij te maken. Alle vertrouwde personages keren dus terug, maar bij Game of Thrones is het wel zaak om in het achterhoofd te houden dat niemand veilig is, ook dit seizoen niet. Wat zal die winter brengen en wie zal er uiteindelijk plaats mogen nemen op de Iron Throne, als die er überhaupt nog is.

Het jammere aan dit seizoen is dat er een flinke tijd voor het filmproces is uitgetrokken en er dus soms verhaallijnen zijn verwaterd. Ook het verminderde aantal van zeven episodes zette kwaad bloed bij het grote publiek. Bij sommige afleveringen levert dit het gevoel op dat er haast gemaakt moet worden. En dat zijn we niet gewend van Game of Thrones. Er wordt over belangrijke feiten gesproken met een grapje en er wordt vluchtig doorgesprongen naar een volgende veldslag. Als groot klapstuk wordt de strijd waarbij Jaime Lannister bijna omkomt gepresenteerd, waar er overigens magnifiek gebruik wordt gemaakt van een mix tussen computereffecten en practical effects en waar zelfs een wereldrecord werd verbroken. De meeste mensen ooit tegelijk in de fik zetten was het record dat werd gezet. Voor bombast is dus veel ruimte dit seizoen. Met wat hobbels onderweg komt het seizoen uiteindelijk met een indrukwekkende verhaallijn tot zijn einde en het is dan dus weer wachten geblazen op het achtste seizoen, dat zal uitkomen in 2019.

De extra's op deze blu-ray zijn er niet in de grote mate als de voorgaande home video-uitgaves. Ook valt het op dat er minder aandacht is besteed aan de aankleding van de verpakking. Waar de vorige releases een pronkstuk voor op de plank opleverden, wordt de kijker nu blij gemaakt met een simpele slipcase met daarin de discjes. Niets meer, niets minder. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de inhoud en die is dik in orde. Is het al 2019?